Bezár

Hírarchívum

konyvadomany

Ajándékkönyvek Dr. Matzkó László egyetemi adjunktus hagyatékából

Ajándékkönyvek Dr. Matzkó László egyetemi adjunktus hagyatékából

2023. május 15.
1 perc

Dr. Katharina Matzkó-Hollenbach 2023. május 2-án férje hagyatékából adott át ajándékkönyveket Nagy Anitának, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár osztályvezetőjének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aki a ritkaságnak számító könyveket a kezébe veszi, az abban található „ex libris” emlékeztetni fogja Matzkó Lászlóra, a Szegedi Tudományegyetem egykori oktatójára.

Matzko_Laszlo

Dr. Matzkó László (1925-2015)

Dr. Matzkó László 1952-en végzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán, angol, német és francia szakon. 1960-ban egyetemi doktori fokozatot szerzett angol, valamint német nyelv és irodalomból. Nyelvtanárként dolgozott a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban, a Szegedi Tudományegyetem lektorátusán, majd a József Attila Tudományegyetemen, ahol adjunktusként oktatta a hallgatókat, a fent megjelölt nyelvek mellett svéd és spanyol nyelvre is. Egy hosszabb tanulmányútján, Texasban pedig az amerikai nyelvjárásokkal foglalkozott. Hobbija volt a nyelvtanulás, a levelezés, a sakkozás. A zene különösen nagy hatással volt rá. Szívesen zongorázott. Életének utolsó szakaszában Németországban élt, ahova hatalmas könyvtárát is magával vitte, ami lehetővé tette, hogy folyamatosan képezze magát.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek