SZTE Info

2021. Április

[1] 2 
2021. április 30.

A zümmögők a Szegedi Tudományegyetemen falai között is különleges szereppel bírnak. Amellett, hogy az irántuk érdeklődőknek már több éve lehetőségük van kiváló szakemberektől elméleti tudást szerezni a létezésükről, Sipos József, növényorvosnak-méhészmesternek köszönhetően a gyakorlatban való működésük is elsajátítható.

2021. április 30.

Minden eddiginél több, összesen 600 szegedi egyetemista jelentkezett az idei Tanítsunk Magyarországért! programra. A hallgatók az SZTE szakembereinek segítségével válhatnak kistelepülésen élő hetedikesek mentorává, amivel havi 30 ezer forintos ösztöndíjban is részesülnek.

2021. április 29.

A Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész operaénekesnő szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem új oktatójaként debütál a Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékén. Az interjúban többek között beszámol szegedi élményeiről, operaénekesi tapasztalatairól és arról, hogy mi az a tudás, amit szeretne átadni jövőbeni tanítványainak.

2021. április 29.

Online találkozóra, kötetlen beszélgetésre hívja az SZTE polgárait Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2021. május 3-án, hétfőn 15:30-tól.

2021. április 29.

Szeged húsz testvérvárosának 70 százaléka az SZTE számára azért is fontos, mert az egyetem nemzetközi hálózatát bővítik. Erről a 14 egyetemi városról néhány adatot és hírtöredéket gyűjtöttünk csokorba a testvérvárosok világnapja alkalmából.

2021. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül rendkívül magas számban, közel 820-an vállaltak rendszeres önkéntes munkát a koronavírus-járvány harmadik hulláma idején. Nélkülözhetetlen és rendkívül sikeres a járvány elleni védekezésben részt vállaló egyetemisták önkénteskedése: legnagyobb számban az OMSZ-nál, az oltópontokon, valamint az COVID osztályokon dolgoztak.

2021. április 28.

Az SZTE GTK hallgatói 26 dolgozattal képviseltették magukat a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a 19 bezsebelt díjjal a kar a második legjobban teljesítő intézmény lett.

2021. április 28.

A Magyar Tudományos Akadémia animációja mindenki számára közérthetően és látványos módon mutatja be, hogyan véd meg a betegségtől az oltás.

2021. április 28.

66 helyet lépett előre a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) ranglistán a tavalyi évhez képest. Az SZTE a vizsgált intézmények között már a 416. helyen áll. Emellett a lista négy alrangsorának mindegyikén szintén javított az egyetem.

2021. április 27.

36 nyelvre fordították le a műveit, 95 évvel ezelőtt április 23-án Szegeden született, s Kossuth-díjat is kapott. Ki ő? Janikovszky Éva (1926-2003), aki Kucses Éva néven a Szegedi Tudományegyetemen németet és néprajzot is tanult 1944 és 1948 között. Az SZTE alumnája diákkoráról és emlékezetéről – az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszere segítségével – 23 érdekességet gyűjtöttünk össze a szülinapja alkalmából.

2021. április 27.

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival, valamint az Alföldi és a Déli Agrárszakképzési Centrummal. A cél kiszámítható karrierlehetőséget biztosítani a tehetséges fiatalok számára, a térségben tartani a kiváló munkaerőt, ezáltal pedig segíteni a régió gazdasági előrehaladását, jólétét.

2021. április 27.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi pályázatot hirdet a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságával közösen. A „SZAB Tudományos Díj 2021” célja, hogy ösztönözze a 35 év alatti kutatókat, hallgatókat és középiskolás diákokat arra, hogy új eredményeket tartalmazó tanulmányokat készítsenek. A pályázaton indulhatnak Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben, valamint a Vajdaságban, illetve Temes és Arad megyékben élő kutatók és középiskolás diákok.

2021. április 27.

Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozatot szervezett az SZTE ÁJTK és az Europe Direct Szeged, valamint az Európai Közjogi Szervezet. A legutóbbi kerekasztal-beszélgetésen az Európai Unió szomszédságpolitikájának aktuális kihívásairól esett szó.

2021. április 27.

Természetes vizeink, de a csatornába kerülő szennyvizek is egyre több gyógyszerhatóanyagot és a felszínen közlekedő járművekből kicsöpögő olajat tartalmaznak, amelyek hatástalanítása komoly kihívást jelent. Emellett a nagy mennyiségben képződő szennyvíziszap hasznosítása is jelentős gazdasági probléma. Az SZTE kutatói a Fenntartható nyersanyag-gazdálkodás tematikus hálózat fejlesztése – RING 2017 pályázat támogatásával keresték a megoldást a problémákra. A manapság különösen fontosnak számító projekt alakulásáról Dr. Rákhely Gábort, az SZTE vegyészét, biológusát kérdeztük.

2021. április 27.

Az Írónád díj és a Bornemisza Péter-díj elismeréseit 2021. március 26-án online formában adták át. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) idén azokat az alkotásokat díjazta, amelyek megjelenése a 2020-as évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítették elő. A zsűri Bornemisza Péter-különdíjban részesítette Samodai Bence János Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című online albumát.

2021. április 26.

Folytatódik az SZTE Alma Mater Alumni Uni – Tudásműhely című előadássorozata: a következő részben az innováció témáját járja körbe Dr. Lengyel Balázs és Huszár Sándor, Koppány Enikő moderálásával.

2021. április 26.

Ma van a szellemi tulajdon világnapja. Hogyan válik az SZTE szellemi alkotásaiból, felfedezéseiből egész társadalmunkra nézve hasznos érték, és ezeknek ki a tulajdonosa? Ezt a kérdést az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának segítségével jártuk körül.

2021. április 26.

A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata mindhárom mérkőzését megnyerte a Paks ellen, ezzel a legjobb négy közé jutott a bajnokságban. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóira és csapattársaikra az elődöntőben a Falco KC Szombathely együttese vár.

2021. április 26.

A moszkvai Nemzetközi Online Fúvószenekari Verseny 2021. márciusában zajlott, melyen a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Koncert Fúvószenekara az egyetemi fúvószenekari kategóriában I. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Csikota József volt, a Rézfúvós Tanszék adjunktusa.

2021. április 23.

Jelentős-volumenű védőoltás beadás miatt 2021. április 26-án, hétfőn, április 27-én, kedden és április 28-án, szerdán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője nem fogad betegeket. Emiatt az ott működő elektív és sürgősségi ellátásokat a Szegedi Tudományegyetem átszervezte.

2021. április 23.

Szoros és színvonalas versengést hozott a IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, amelyet a pandémia miatt online rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem, április 22-én. A zsűri, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban döntött a pontokról. A győztes a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata lett.

2021. április 23.

1995 óta április 23-a a könyvek és az olvasás ünnepe: az UNESCO erre a napra tette ugyanis a könyv és a szerzői jog világnapját. Szabados Ágnes, az SZTE alumnája és oktatója számos kezdeményezést keltett már életre, melyek célja az olvasás népszerűsítése.

2021. április 22.

A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két kutatóorvosával közösen. A modell a gyomorfekélyt, gyomorrákot és más betegségeket okozó fertőzés és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát vizsgálja. A kutatás eredményei a rangos Nature Communications folyóiratban is megjelentek.

2021. április 22.

500 literes bográcsban készült az a több mint ezer adagos gulyásleves, amivel a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai kedveskedtek az SZTE Járványügyi Ellátó Központ és az OMSZ dolgozóinak. A másfél millió forint értékű adománnyal a koronavírus elleni küzdelemben résztvevők munkáját köszönték meg.

2021. április 22.

Akár újabb hidegháborúhoz is vezethet az a harc, ami a fogyóban lévő erőforrásokért zajlik - többek között erre a következtetésre jutott könyve írása közben Dr. Rakonczai János, aki a címbéli kérdésre keresi a választ.  Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének emeritus professzorát, a Föld Napján kérdeztük a globális problémákról és azok megoldási lehetőségeiről.

2021. április 21.

A Times Higher Education felállította a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló listáját: a vizsgált területek közül 16-ban dobogós helyet szerzett a magyarországi intézmények között a szegedi egyetem. Az összesített rangsorban a 301-400. helyre került az SZTE, mellyel hazánkban a második legjobb felsőoktatási intézmény.

2021. április 21.

Az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián ismertették a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék kutatóinak eddigi kutatási eredményeit a klímaváltozással kapcsolatosan.

2021. április 20.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara összesen 34 hallgatóját nevezte a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. A hallgatók és konzulenseik kiváló teljesítményének köszönhetően összesen 20 helyezést értek el, a mintegy 29 tagozatban.

2021. április 20.

Családbarát kórházi innovációk a járvány idején - címmel hirdette meg közös pályázatát a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika két pályázatára is lehet szavazni április végéig.

2021. április 20.

Ma van a Csillagászat Napja, ebből az alkalmából készítettünk interjút Dr. Hegedűs Tiborral, aki március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. Az SZTE oktatója jelenleg a bajai obszervatóriumot vezeti és oroszlánrészt vállalt a jövő csillagászainak megtalálásában és kinevelésében az elmúlt bő három évtizedben.

2021. április 19.

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

2021. április 19.

Egynapos érettségi kompetenciákat fejlesztő tréningen vehettek részt az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium végzősei, amelyet az SZTE Junior Akadémia tanárai tartottak. Az orosházi és szegedi intézmény együttműködésének köszönhetően 27 diák vett részt az online programon, akik Rezidens ösztöndíjban is részesülhetnek.

2021. április 19.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóival a soraiban, a klub történetében először tudott az élvonalbeli rájátszásban mérkőzést nyerni a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Az újszegedi sportcsarnokban 105:83-ra nyert az öt egyetemistával felálló hazai csapat a Paks ellen. A három győzelemig tartó párharc tétje óriási: a bajnokság elődöntőjébe jut a nyertes fél.

2021. április 19.

Fotópályázatra hív a EUGLOH közössége, melyre 2021. április 30-ig, online lehet regisztrálni.

2021. április 18.

Szeged patinás épületeibe költözött a tudomány, miután 1921-ben a város befogadta a Kolozsvárról száműzött magyar egyetemet. A tudomány szegedi házait bemutató cikksorozatunk élén a 2 legrégebbi helyszínről gyűjtöttünk 9-9 kevéssé ismert információt az április 18-i műemléki világnap alkalmából.

2021. április 16.

Kalocsán született 1936. április 3-án. Magyar–-történelem szakos középiskolai tanár (ELTE, 1962), bölcsészdoktor (JATE, 1964), a nyelvtudomány kandidátusa (MTA, 1976), a nyelvtudomány doktora (MTA, 1993), habilitált doktor (JATE, 1995).

2021. április 16.

A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének egykori oktatója és vezetője, Fodor István régész 2021. április 3-án, életének 78. esztendejében elhunyt.

2021. április 16.

Az M1 sorozatában orvosok, professzorok beszélnek arról, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb embert beoltsák a koronavírus ellen. Ezúttal Dr. Kereszty Évát, az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezetőjét kérdezték, aki elmondta, egyes betegeknél olyan gyors volt a megbetegedés, hogy a kórházig sem jutottak el. Ezért fontos a megelőzés.

2021. április 16.

Tóth Larissza, az OTDK előadására készülve, a koronavírus fertőzés miatt, lázasan is gyakorolta az előadását. Megérte, hiszen I. díjat és különdíjat is nyert a Testnevelés- és Sporttudományi szekcióban. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, sport- és rekreációszervező szakon végzett ifjú kutató dolgozatának témája, az újszegedi Erzsébet Ligetben sportolókra irányult, akiket többször is futás közben kérdezett.

2021. április 16.

A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézetének professzora egy olyan kutatáshoz írt publikációjával érdemelte ki az elismerést, amelynek segítségével új diagnosztikai módszereket és antibakteriális szereket fejleszthetnek ki.  Az online díjátadón egy Nobel-díjjal kitüntetett biokémikus is előadást tartott.

2021. április 15.

Megkezdődött az éles tesztelése, annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki. Az afrikai elefántok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés riaszt, ha az elefántcsontra utazó orvvadászok lövést adnak le.

2021. április 15.

Sütő Máté, a Szegedi Tudományegyetem vegyészhallgatója, „Az én zöld városom” című fotópályázat nyertese szabadidejét legfőképp fényképezéssel tölti. A Metkép.hu hivatásos viharvadászával hobbijáról beszélgettünk.

2021. április 15.

Ismét az olvasók véleményére kíváncsi az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A 2021. április 12-étől induló olvasói elégedettségmérésben mindenki véleményére kíváncsiak. A felmérés célja, hogy a könyvtár az olvasók igényeire alakíthassa a szolgáltatásait.

2021. április 14.

Április 14-én világszerte a könyvtárosokat ünnepeljük: 2011 óta ugyanis ez a nap a könyvtárosok világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük az SZTE Klebelsberg Könyvtár „leg”-jeit, az egyetemi könyvtár érdekességeit.

2021. április 14.

A legnagyobb szükség idején jutott csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a COVID-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

2021. április 13.

Az Európai Bizottság 100/100 pont „excellent application” értékeléssel és minősítéssel fogadta el a Szegedi Tudományegyetem Erasmus+ program 2021–2027 programszakaszában való részvételi jogosultságára benyújtott pályázatát.

2021. április 13.

Sokakat érintő, jelentős témákat dolgoztak fel az egyetemisták az elmúlt héten az SZTE által szervezett seregszemlén. Egyedülálló módon, a Szegedi Tudományegyetem három szekciónak adott otthont a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A Fizika, Földtudományok és Matematika, a Testnevelés- és Sporttudományi Szekció mellett, az Orvos- és Egészségtudományi szakma fiatal kutatói is prezentálhatták dolgozataikat.

2021. április 12.

A számok nyelvén foglaljuk össze a 2021. április 6-9. között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által rendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) Szekció rendhagyó, online programsorozatának főbb történéseit.

2021. április 12.
2021. április 12.

Az M1 legújabb riportsorozatában a koronavírus ellen nap mint nap küzdő egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók, valamint a szabadidejüket feláldozó önkéntesek történeteit mutatja be.

[1] 2 

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.