Bezár

Hírarchívum

2020. Május

1 2 

Nyito_Szent-Gyorgyi__Banga_Ilona

2020. május 31.
9 perc

80 évvel ezelőtt a nők közül elsőként nyerte el az egyetemi magántanár címet Banga Ilona, aki munkájával jelentősen hozzájárult Szent-Györgyi Albert Nobel-díjához. A II. világháború idején, Szent-Györgyi távollétében, vezette a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetet, a labor berendezéseit ötletesen megóvta. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium rendszerében digitalizált kiadványokat, újságcikkeket böngészve idéztük föl Banga Ilona szegedi éveit.

IMG_0311-2

2020. május 29.
3 perc

Molnárfecskéket és füstifecskéket festett a Felsőváros II-es számú fűtőműre a Szegedi Tudományegyetem két alumnusa a Mondolo Egyesület ötlete nyomán. Az alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre.

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_3

2020. május 29.
3 perc

A XXI. századi legprofesszionálisabb orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő új képalkotó diagnosztikai eszközparkot, a régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki a június elsejével újrainduló SZTE SZAKK Radiológiai Klinikán. Az elmaradt vizsgálatokra a betegeknek új beutalót kell kérniük, az új időpontok kérését pedig az új betegirányítási rendszer lényegesen leegyszerűsíti.

SZTE_mozdulj

2020. május 29.
3 perc

Habár a Földet idén még csak a hallgatói SZTE Mozdulj! versenyen sikerült megkerülni virtuálisan, az SZTE dolgozói és alumnusai is igen messzire jutottak: a megtett kilométerek alapján eljutottak volna akár Tokióba, Indonéziába, Mexikóba vagy Argentínába is.

globe

2020. május 29.
3 perc

Véget ért az SZTE Mozdulj! verseny, melyben az SZTE hallgatói közel egy hónapig gyűjthették a kilométereket. A versenyzők összesen 43395 kilométert tettek, vagyis sikerült megkerülniük a Földet!

2020. május 29.
1 perc

Ne hagyd ki a lehetőséget, és csatlakozz a Szegedi Tudományegyetem által szervezett EUGLOH Summer School programjához! Akár alap, mester vagy PhD képzésben veszel részt, akár kutató vagy a SZTE-n, biztosan érdekesnek fogod találni az angol nyelvű, virtuális órákat, és az ott elhangzottakat hasznosítani tudod tanulmányaid és munkád során.

Nyito_szerb_magyar

2020. május 27.
2 perc

Régiók közti tudásmegosztás és hasznosítás, módszertani és szolgáltatási portfoliófejlesztés, képzések és e-learning tananyag. Többek között ilyen eredményekkel zárult a Szegedi Tudományegyetem, a Novi Sad Egyetem, valamint a Business Incubator együttműködése.

fotopalyazat

2020. május 27.
1 perc

Itt az alkalom, hogy megmutasd a kreativitásodat, egyéni látásmódodat! Oszd meg a kedvenc képedet arról, hogy milyen most a tanulás a négy másik EUGLOH egyetem közösségével!

SZTE_athidalo

2020. május 27.
1 perc

2020. május 31-ig pályázhatnak a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatói az SZTE Áthidaló ösztöndíjra, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és ennek következtében egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került.

nyito_geoinformatikai_szoftverek

2020. május 26.
3 perc

Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból frissítette szoftverállományát az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, amelynek köszönhetően mára világszínvonalú kereskedelmi geoinformatikai, képfeldolgozási szoftverekkel, térképszerverekkel rendelkezik az egyetem oktatási, kutatási célú felhasználással.

Megkezdik az egészségügyi dolgozók szűrésének előkészítését az SZTE-n
2020. május 25.

Jövő héten a Szegedi Tudományegyetem megkezdi az egészségügyben dolgozó munkatársai szervezett szűrésének előkészítését. A szűrés célja egyrészt a fertőzőképesség tényének vizsgálata (orr-garatváladék mintavétel és PCR-meghatározás), másrészt a korábban történt átfertőzöttségre (ellenanyag meghatározás vérsavóból) irányul. Emellett egy rövid kérdőív kitöltésére is sor kerül. Mindannyiunk biztonsága érdekében kérjük a kiértesített dolgozóink részvételét a vizsgálaton.

rektori_kiemelt

2020. május 25.
4 perc

2020. június elsejétől visszaáll a veszélyhelyzetet megelőző munkavégzési rend a Szegedi Tudományegyetemen: a távmunka keretében történő munkavégzés általánosan támogatott lehetősége megszűnik, a munkavállalóknak a korábbi munkarendben és a kinevezésben rögzített munkavégzési helyen kell feladataikat ellátniuk.

IMG_8363
2020. május 25.
2 perc

Összesen kétszázharmincnyolcan érettségiztek az SZTE Gyakorló Gimnáziumában, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában, és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A higiénés előírásokat maradéktalanul betartották. Volt, ahol virágcsokorral oldották a vizsgadrukkot.

2020. május 25.
1 perc

A Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője, Tomka Béla két fejezettel is hozzájárult a frissen megjelent "The Routledge History Handbook of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century" első kötetéhez (Challenges of Modernity).

nyito_vedekezes_eszkozok

2020. május 25.
1 perc

Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez a Szegedi Tudományegyetem. A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazzák.

2020. május 25.
1 perc

Mintegy 10 millió forintból újították fel a Szegedi Tudományegyetem Herman Kollégium három szintjének vizesblokkjait. A munka a korábbi években elkezdett felújítás folytatása volt, amelynek révén teljesen megújultak a zuhanyzók és a toalettek.

Kiemelt_hallgatok_j

2020. május 22.
3 perc

A virtuális térbe költöznek a XVIII. Táblaképfestészeti Biennálé művei is. A hazai kulturális élet egyik legnívósabb eseményére összesen csaknem félezer alkotás érkezett be, melyből a szakmai zsűri végül több mint 100 művet – köztük néhány SZTE-hez kötődő alkotóét – válogatott be. Az online tárlatot 2020 június második hetében „nyitja meg” a REÖK. Addig is: az alábbi ajánlás mellé csokorba gyűjtöttük azokat az írásokat, amelyek a szegedi táblaképfestészeti biennálékról, az ottani szereplőkről villantanak fel egy-egy emléktöredéket az SZTE Hírportálján vagy az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium rendszerében fellelhető egyetemi kiadványokban.

IMG_7912-001

2020. május 22.
4 perc

Hazai előállítású, öntisztuló, fotokatalikus hatáson alapuló reaktív intelligens bevonat alapanyagaként hasznosult iparilag a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak fejlesztése: egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgoztak ki Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportjában, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására.

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_3

2020. május 20.
2 perc

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.

Fo_szuleszno

2020. május 19.
6 perc

A WHO az idei évet az ápolók és a szülésznők évének nyilvánította. Különös aktualitást ad az eseménynek, hogy a koronavírus járvány elleni küzdelem az egészségügyi dolgozók munkájára irányította a figyelmet. Mint a „vírus elleni csatában harcoló hősöket” a lakosság világszerte kedvességekkel, adományokkal lelkesíti. Vajon ez a civil lendület a járványhelyzet enyhülése után is kitart?

A_honap_alma_mater_tagja_Szirtes_Edina_Mokus

2020. május 19.
16 perc

Hegedűművész, énekesnő, zeneszerző Szirtes Edina Mókus, aki a komolyzenét tartja anyanyelvének, miközben improvizálva keveri a különböző stílusokat és műfajokat. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán diplomázó alkotótól azt is megkérdeztük, mit csinál, amikor nem a zenél?

2020. május 19.
1 perc

Minden nap reggel 8-tól este 8-ig várja a tenisz szerelmeseit az Erzsébet Ligeti Teniszközpont.

2020. május 19.
1 perc

A HCEMM projekt keretében, pályázati kiírás jelent meg a H-CEMM-USZ StemCell (Kutatócsoportvezető: Prof. Dinnyés András) Kutatócsoport kutatói pozíciójára.

2020. május 19.
1 perc

A HCEMM projekt keretében, nemzetközi pályázati kiírás jelent meg a H-CEMM Kutatócsoport vezetői pozíciókra.

ELI ALPS

2020. május 18.
2 perc

A szegedi ELI -ALPS Lézeres Kutatóintézet szempontjából is igen fontos mérföldkőnek tekinthető az, hogy 2020. május közepén az ELI projekt koordinációjával megbízott cseh szakemberek, Csehország, Magyarország, Olaszország és Litvánia, mint alapító tagok képviseletében, Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt.

2020. május 18.
3 perc

Nemcsak az SZTE jelenlegi hallgatói szállhatnak versenybe az SZTE Mozdulj! versenyben, hanem a volt hallgatókat és az egyetemi dolgozókat is mozgásra buzdítják. A verseny harmadik hetének végén összesen 55-en vettek részt a megmérettetésében, akik 9267 kilométert tettek meg.

_MG_4584-001

2020. május 16.
4 perc

Május 16. a fény napja, idén 60 éves a lézer. A Covid-19-pandémia idején „karantén megoldásként” a szegedi lézerközpontot a látogatók nevében fiatalok járták be, s így mutatták be a helyszíneket egy rövidfilmben, amely az ELI-ALPS honlapján megtekinthető. Ebből az alkalomból alább idézzük az ELI-ALPS igazgatója, prof. dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE fizikus professzorának a nyilatkozatát. Összegyűjtöttük a szegedi lézerközpontról az SZTE Hírportálján megjelent legfontosabb cikkeket.

2020. május 15.
1 perc

Ma este 8 óráig várják az I. sz. rendelőben mintavételre azokat, akik előzetesen levélben, illetve telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre. Május 16-án, szombaton két autó járja a várost, és gyűjti a mintákat azoktól, akik – egészségi állapotuk miatt – nem tudták felkeresni a szegedi mintavételi pontokat.

AI_3

2020. május 14.
1 perc

Június 5-ig várják egyetemi hallgatók és gyakorló egészségügyi szakemberek jelentkezését a GE Healthcare, a LEITAT, valamint a Royal Institute of Technology Stockholm (KTH) szervezésében, és az EIT Health támogatásával megvalósuló online Mesterséges Intelligencia tréningre.

nyito_Szolnok

2020. május 14.
3 perc

Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központ előtti téren várták a Szegedi Tudományegyetem munkatársai mintavételre azokat, akik előzetesen értesítést kaptak. Az országos koronavírus-szűrőprogramba Jász-Nagykun-Szolnok megye 21 településéről mintegy 650 lakost vontak be.

Nyito_Cser_M_karnagy_MG_4937

2020. május 13.
3 perc

„Az Egyetemi Énekkar régi tagjai, mindazok, akik 1985-1990 között kezei alatt énekeltek, hiába várták, hiába készültek az újabb találkozásra a kórus jubileuma kapcsán…” – olvastuk a Szegedi Tudományegyetem alkotócsoportját összefogó internetes közösségi honlapon –: Cser Miklós karmester életének 73. évében elhunyt. A legendás karnagyra énekkari vezetőtársa, Gyüdi Sándor soraival emlékezünk és emlékeztetünk.

nyito_SZTE_mozdulj

2020. május 13.
3 perc

Egy hét maradt hátra, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói teljesítsék az SZTE Mozdulj! verseny célját, és megkerüljék a Földet. Négy hét alatt már összesen 33744 km-t tettek meg a versenyzők, így már csak kevesebb, mint hét kilométer hiányzik a cél eléréséhez.

pneu2

2020. május 13.
1 perc

Az évente megrendezett nemzetközi mérnöki kihívásban idén módosított forgatókönyvet követve, virtuális módon bírálták el a mérnökhallgatók által tervezett pneumobilok terveit. A versenyen a Pepp-Air csapat az előkelő II. helyet szerezte meg.

nyito_apolok_napja

2020. május 12.
2 perc

Az Egészségügyi Világszervezet a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők évének nyilvánította, amelynek apropóját, a modern kori ápolás megteremtője, Florence Nightingale születésének 200. évfordulója adta. A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!

nyito_covid_mintavetel_SZTE2

2020. május 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is részt vesz abban az országos szűrővizsgálatban, amelynek célja, hogy pontos képet kapjanak a koronavírus-járvány kiterjedéséről és a fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik. A részvételi arány folyamatosan növekszik.

konyvtar

2020. május 12.
3 perc

A könyvtárak bezárásáról szóló kormányrendelet értelmében március 12-e óta zárva van az SZTE Klebelsberg Könyvtár, de az olvasóknak mégsem kell nélkülözniük a könyvtár szolgáltatásait. Az egyetemi hallgatók és az oktatók is számíthatnak a könyvtárra a távoktatáshoz vagy akár szakdolgozatíráshoz szükséges szakirodalmak beszerzésében. Azaz az elmúlt két hónapban a bibliotéka munkatársai tényleg „nem engedték el az olvasók kezét.”

SZTE_athidalo

2020. május 12.
2 perc

Pro Talentis Áthidaló ösztöndíjjal segíti a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatóit, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és ennek következtében egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került.

2020. május 12.
1 perc

A Trend FM műsorában Kutasi Judit beszélgetett Dr. Fendler Judit kancellárral, szakmai munkája és tervei mellett, a Szegedi Tudományegyetem járványügyi védekezésben betöltött kulcsfontosságú szerepéről, a távoktatásra, az otthoni munkavégzésre való gyors átállásról, a kollégiumok kiürítéséről, a kórházi osztályok átszervezéséről, az ágyak felkészítéséről, az oktatási eredményekről és a külföldi egyetemekkel való együttműködésről.

2020. május 11.
1 perc

2020. május 12-én, 13-án és 14-én, 12 és 18 óra között a szegedi 2. sz. Rendelőintézetbe (Vasas Szent Péter u. 1-3.) várják mintavételre azokat, akik előzetesen levélben, illetve telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre. A Szegedi Tudományegyetem mindenkit, aki értesítést kapott, arra kér, hogy vegyen részt a vizsgálatban, és menjen el a mintavételi pontra.

2020. május 11.
3 perc

Az egyetemi épületek hallgatók általi látogatásának tilalma továbbra is hatályban van a Szegedi Tudományegyetemen, kivételt ez alól csak a VI. éves orvostan-, fogorvostan-, és gyógyszerészhallgatók klinikai és szakmai gyakorlata, valamint a doktori képzéses hallgatók kutatási projektjei jelentenek. A gyakorlati kurzusok és vizsgakötelezettségek teljesítésére, pótlására vonatkozóan a dékánok saját hatáskörben, egyedileg engedélyezhetik az épületek látogatását – a jogszabályban előírt védelmi és higiéniai intézkedések betartása mellett.

IMG_8742-2

2020. május 11.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem szűrőbusza házhoz ment Hódmezővásárhelyen: a 99 éves Török Vilmosné Pető Hajnalkától, mindenki dédikéjétől vettek mintát az országos Covid-szűrés részeként. Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klnikai Központ elnöke virággal köszöntötte a megye legidősebb mintaadóját.

2020. május 11.
2 perc

Tanulásmódszertani, időmenedzsment technikákat sajátíthattak el, és önismereti kérdéseket jártak körül az SZTE NKI Alma Mater online soft skill tréningjén az Alumni Mentorprogram résztvevői.

2020. május 09.
1 perc


2020. május 10-én, vasárnap 9 és 15 óra között a szegedi Dugonics téren várják mintavételre azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre. Az egyetem mindenkit, aki értesítést kapott arra kér, hogy vegyen részt a vizsgálatban és menjen el a Dugonics téri mintavételi pontra.

Nyito_II.vh_vege_Eu_dm_1945_102_pdf1

2020. május 08.
2 perc

A 75 évvel ezelőtti május 8., a „győzelem napja” tiszteletére barangoljon az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapjáról elérhető online tárlaton! Az emlékezést, de az iskolai és egyetemi tanulmányokat is segíti A második világháború című virtuális kiállítás.

miniszteri_latogatas_nyito1

2020. május 08.
1 perc

Prof. Dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere látogatott el május 8-án, Kecskemétre az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktatóközpontjába, hogy megtekintse a mintavételt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László rektor és Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke társaságában.

IMG_8430_nyito

2020. május 08.
3 perc

A koronavírus-fertőzés diagnózisának felállításához szükséges PCR és szerológiai laboratóriumi vizsgálatokról dr. Burián Katalint, az országos szűrőprogramban regionális szinten részt vevő SZTE Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet vezetőjét kérdeztük, aki a vizsgálatok biztonságáról és a korlátairól is beszélt.

IMG_8475

2020. május 07.
2 perc

Négy megyében gyűjti a Szegedi Tudományegyetem a mintákat abban a kutatásban, amely több tízezer fő bevonásával zajlik. A cél, hogy képet kapjunk a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. Hogyan zajlik a mintavételi operatív team egy napja? Elkísértük az egyik csapatot Bajára.

alumni_uni

2020. május 07.
4 perc

Az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján az összes eddigi Alumni Uni – Tudásműhely előadás elérhető.

covid

2020. május 07.
5 perc

Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek az SZTE-n a koronavírussal kapcsolatban. Az SZTE részt vesz egy ígéretes antivirális szer klinikai vizsgálatának előkészítésében, emellett az intézmény átfogó genetikai kutatást indított és tömeges szűrési módszerek fejlesztésében is közreműködik.

IMG_8291

2020. május 06.
3 perc

Maszkot, gumikesztyűt biztosítva várja az SZTE Gyakorló Gimnázium az érettségiző diákokat. A kiemelt biztonsági intézkedések maradéktalan betartása mellett május 6-án rendben lezajlott a történelem érettségi. Riportunk a helyszínről.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek