Bezár

Hírarchívum

2024. Március

pexels-george-becker-122308

2024. március 28.
1 perc

A Fatima Ház Alapítvány által felkarolt gyerekek javára hirdet gyereknapi adománygyűjtést az SZTE Alma Mater. Játékokat, édességeket, tisztálkodási szereket is várnak a jóakaróktól május 21-ig.

BL_zirzenjanka_osztondijak_01

2024. március 28.
2 perc

Átadták a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Szegedi Tudományegyetemen pedagógusi pályára készülő hallgatóknak. Az okleveleket Prof. Dr. Gellén Klárától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől és a karok képviselőitől vehették át a pályázók. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.

szte_girls_bronz

2024. március 28.
3 perc

2024-ben a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját 15. alkalommal rendezték meg: 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt. Idén a Szegedi Tudományegyetem női röplabdacsapata a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

KJA-8202Rheinmetall

2024. március 27.
3 perc

A Rheinmetall új hibrid üzemet épít Szegeden, melynek alapkőletételi ünnepségét 2024. március 26-án rendezték meg az SZTE Science Parkban. A várható üzembe helyezés 2025 végén várható. A beruházás összértéke 63 millió euró és 300 új munkahelyet hozhat létre. A beruházás célja a Power Systems üzletág üzemeltetése, gyártás polgári és katonai üzletágak számára, együttműködve a Szegedi Tudományegyetem kutatásaival.

Dr. Elekes Tibor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa bemutatja az ultrahangos vizsgálószobát

2024. március 27.
10 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését. Az ultrahangos eszköz alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

honlapcikkhez_coursera_alumni

2024. március 27.
3 perc

Ingyenes Coursera tananyagcsomagot kínál az SZTE a mesterséges intelligenciáról a már végzett hallgatóknak.

bhnyj

2024. március 26.
5 perc

Bíró Hanna az SZTE JGYPK edző és aerobik szakos, 2. évfolyamos hallgatója. Egy nehéz felkészülési időszak után nyert magyar bajnoki címet, majd az U23-as gyorskorcsolya világbajnokságon 4. helyezést ért el. Formába lendülése olyan jól sikerült, hogy új egyéni rekordot állított fel és egyedüli magyar versenyzőként képviselhette hazánkat és a Szegedi Tudományegyetemet az Egyetemi Gyorskorcsolya Világbajnokságon, Norvégiában.

vizvilagnap_ZP1

2024. március 26.
3 perc

Filmvetítéssel, mikroszkópos vizsgálatokkal, érdekes bemutatókkal és előadásokkal várta a víz világnapján, mácius 22-én a diákokat az SZTE JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástár. A szegedi egyetem kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, számos kutatás foglalkozik például vizes élőhelyekkel, a csapadék változásaival, a tengeráramlatok alakulásával, a vízfogyasztással.

pexels-andrea-piacquadio-3769714

2024. március 25.
2 perc

A XXXV. Zrínyi Ilona Matematikaverseny Csongrád – Csanád vármegyei döntőjének eredményhirdetése 2024. március 8-án volt. Az ünnepélyes díjkiosztónak a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola adott otthont.

pexels-karolina-grabowska_SMA

2024. március 25.
1 perc

Folytatódott az újszülöttkori SMA-szűrés március 1-től, amelynek az egyik országos központja Szeged. Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinikán már azonosították is az első SMA-s beteget.

img_7942_1alumni_uni

2024. március 22.
5 perc

Ismét teltházzal zajlott az SZTE Alumni Uni Tudásműhelyének előadása a JATE Klubban, ahol ezúttal a rákkutatás új módszereiről hallhattunk információkat. Az eseményen több mint 100 résztvevő volt jelen.

Amilyen_akkor_voltam

2024. március 22.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Mero_Laszlo

2024. március 22.
1 perc

Március 25-én, hétfőn este újra Mentorháló-előadás az IH-ban! A programsorozat vendége a sorozat eddigi történetének egyik legsikeresebb előadója és talán legkülönlegesebb színfoltja, Dr. Mérő László matematikus, pszichológus.

KJA-7509

2024. március 21.
4 perc

Már akkor is zenei képzés folyt az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar épületében, amikor az egyetem még nem is költözött át Szegedre. A teljes rekonstrukció után, március 20-án ünnepélyes keretek között adták át az épületet és hangversenyt rendeztek a Fricsay-teremben. A több mint 1 milliárd 300 millió forintból megvalósult felújítás részeként új, hangszigetelt nyílászárókat építettek be, energiatakarékos, LED-es világítást szereltek fel, festettek, burkolatot cseréltek, fűtést is korszerűsítettek. A sajtó számára Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Nátyi Róbert, a kar dékánja mutatta be a megszépült tereket.

Tudomanytura

2024. március 20.
5 perc

„Hinned kell, hogy felfedezhetsz valamit, amiről más azt gondolta, hogy nem lehetséges, de te mégis képes vagy rá…” – fogalmazott Karikó Katalin „véleményvezérekkel” találkozva. A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány legújabb szakaszában az SZTE ötletversenyre hívja a diákokat; TikTok videó-, plakát- és verspályázattal ösztönzi alkotásra az egyetemistákat. Az értékes pályadíjakat a Nobel-díját Szegeden bemutató Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora adja át.

Kariko_1_2023

2024. március 19.
4 perc

A mém kifejezés megalkotója és két Nobel-díjas kutató is megkapta már a San Diego-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete kitüntetését. A 2023-as Nierenberg-díjat Karikó Katalinnak adományozzák a Covid-19 oltásokat megalapozó úttörő kutatásaiért. A közérdekű tudományos eredményeket elismerő díjjal jutalmazott kutató 2024. március 25-én előadást tart.

autorad

2024. március 19.
2 perc

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából egy vizualizált gerinc MR lelet megjelenítő rendszer, valamint egy intelligens leletkezelő alkalmazás megvalósítására került sor.

Prof. Dr. Bíró István, és Dr. Nagy Gyula az Archenerg Klaszter 2024-es taggyűlésének tisztújítást követően

2024. március 19.
3 perc

Kecskeméten tartották az Archenerg Klaszter 2024-es tisztújító ülését, ahol Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Karának dékánja vette át a klaszter elnöki tisztségét. Az alelnöki pozíciók közül pedig egyet Dr. Nagy Gyula, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter Élethosszig Tartó Tanulás Fejlesztési Program vezetője és a Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa látja el.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

2024. március 18.
4 perc

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Uj_magyar_fejlesztesu_sportag_segitsegevel_fejleszthetik_magukat_mentalisan_es_fizikalisan_is_az_SZTE_hallgatoi_nyito

2024. március 18.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem szabadon választható kurzusai között jelent meg ebben a félévben az innovatív egészségfejlesztő edzések között a Water Skyball. A Fontanus Központ által létrehozott, sporttudományi szempontból is érdekes, fejlesztő labdajátékot az SZTE hallgatói február óta gyakorolják. A résztvevők egy kutatás részeseiként a fizikai és a mentális képességeik fejlődéséről is pontos képet kapnak a kurzus végén.

Prof. Dr. Zakar Péter történész, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese és Ress-Wimmer Zoltán történész-könyvtáros (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) megnyitja a kiállítást. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. március 14.
5 perc

Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története” címmel nyílt kiállítás az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A megnyitón Prof. Dr. Zakar Péter történész, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe a 48-as honvédmúlt páratlan presztízsét is tükröző anyagot, majd Ress-Wimmer Zoltán könyvtáros-történész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), a kiállítás egyik gondozója beszélt a Honvédmenház történetéről.

Elhelyezik az e-üzemanyag gyártására tervezett konténert a 'zöld' hidrogén és e-szén-monoxid előállítását szolgáló egység mellett. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. március 14.
4 perc

Szintetikus üzemanyagok előállítására szolgáló technológiákkal érkezett újabb konténer az SZTE Science Parkjában épülő energetikai innovációs tesztállomásra. A korábban már telepített konténerekben megújuló energiával készítik majd az e-üzemanyag alapjául szolgáló e-hidrogént és e-szén-monoxidot. Az új berendezésekről Dr. Sápi András, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék docense, az SZTE IKIKK, AKEK, Környezeti Katalízis Kutatócsoport vezetője beszélt a helyszínen.

KJA-tehets

2024. március 14.
1 perc

A 2018-ban először elnyert címet idén harmadjára kapta meg az egyetemi intézmény a Magyar Tehetséggondozó Szervezetek Szövetségétől. A MATEHETSZ akkreditációs szakértői február végi értékelésükben többek között a sokszínű, színvonalas tehetséggondozó munkát, a folyamatos megújulást, a középiskolákkal és hazai, külföldi egyetemekkel való valós szakmai együttműködést, a tehetségtámogató rendezvények sokaságát emelték ki.

almamaterdij

2024. március 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater irodája, olyan szervezetek, cégek jelentkezését várja pályázatára, amelyek az egyetemmel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, emellett aktív szerepet vállalnak a SZTE céljainak elérésben, valamint Szegeden végzett hallgatókat foglalkoztatnak. A pályázatokat 2024. március 22-ig lehet benyújtani.

Magany_a_garzonban_konyvajanlo_SZTE

2024. március 14.
1 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

SZTE_tik

2024. március 14.
2 perc

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

KJA-5572szentes_szajseb

2024. március 13.
3 perc

A fejlesztéseknek és a kapacitásbővítésnek köszönhetően csökkennek a várólisták az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum szájsebészeti ambulanciáján. Új és modern eszközökkel, új röntgengéppel és hamarosan egy felújított rendelővel várják a Szentesen és környékén élő pácienseket, akiknek már nem kell Szegedre vagy Kecskemétre utazniuk az orvosi ellátás érdekében.

Szegedert_Alapitvany_nyito

2024. március 12.
1 perc

Március 9-én, a Szegedi Nemzeti Színházban vette át a Szegedért Alapítvány fődíját Dr. Varga Endre traumatológus, az SZTE professzora. A tudományos kuratórium díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus, a művészeti kuratórium díját Németh György fotográfus, a társadalmi-állampolgári kuratórium díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember nyerte el idén.

STI_Kazan_S-7

2024. március 12.
4 perc

Kazántúrát szerveztek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2024. március 6-án, az energiahatékonysági világnapon. A túra résztvevői amellett, hogy megtekinthették a TIK látogatói elől máskor rejtett részeit, azt is megtudhatták, mi mindent tesz a zöld egyetem a fenntarthatóság és a tudatos energiahasználat érdekében.

WHO_nyitokep

2024. március 12.
1 perc

A közelmúltban látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi országirodájának vezetője, Haris Hajrulahovic és delegációja. A szakmai egyeztetés résztvevői számos területen látnak lehetőséget a szakmai együttműködésre.

KJA-4615

2024. március 12.
3 perc

151 ember vesztette életét és az akkori 75 ezer szegedi lakosból 60 ezer vált hajléktalanná, amikor 1879. március 12-én a Tisza elöntötte Szegedet. Európa minden részére eljutott a természeti katasztrófa híre, amely alapvetően megváltoztatta a térség lakóinak életét és az árvízvédelemmel kapcsolatos koncepciókat is. A szegedi nagyárvíz 145. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencián, 2024. március 11-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Dísztermében Szeged történetének legnagyobb természeti katasztrófájára emlékeztek a tudományos élet képviselői és az árvízvédelemben érintett szervezetek, intézmények, hatóságok, köztük az SZTE tudósai.

KJA-4463

2024. március 11.
4 perc

Emléktáblát avattak március 8-án, pénteken az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán az intézmény egykori igazgatója, Prof. Dr. Kovács László tiszteletére. A néhai tanszékvezető egyetemi tanár 2024. március 13-án lenne 90 éves. Kollégái elevenítették fel munkásságának legfontosabb állomásait, kiemelték szakmai teljesítményét és emberségét.

UV_Maraton_17

2024. március 11.
2 perc

Az egyre sikeresebb egyetemi sportprogram, a SZTEsi Maraton a tavaszi félévben is várja a mozogni vágyókat. A félév első programja az UV Maraton volt február 28-án. A rendezvény különlegességét a terem UV fénnyel történő megvilágítása adta.

IMG_6993_jpg-001

2024. március 08.
4 perc

A világon mindössze három olyan készülék működik, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja a közelmúltban beszerzett. A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában, így képes lesz kiszolgálni az SZTE széles kutatói körét és ipari partnereit. A berendezést Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át.

Kártyázó honvédek (fotó a Honvédmenház 30. évfordulóján, 1902-ben megjelentetett Emlékkönyvből)

2024. március 08.
11 perc

Az 1848-as honvédek veterángondozásáról és a Honvédmenház történetéről nyílik különleges kiállítás március 13-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Az 1872-ben közadakozásból felépített, idős 48-as honvédeket befogadó intézmény életéről Ress-Wimmer Zoltán könyvtáros-történésszel (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtára, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár), a kiállítás egyik megálmodójával, a téma kutatójával beszélgettünk.


Bosze_Adam8

2024. március 07.
2 perc

Március 12-én, kedden este a hazai komolyzenei ismeretterjesztés egyik meghatározó alakja, a Bartók Rádió korábbi műsorvezetője, Bősze Ádám zenetörténész, zenei antikvárius érkezik a Mentorháló és az IH közös színpadára.

walk_ch

2024. március 07.
2 perc

Az idei nyári olimpiai játékok kapcsán a EUGLOH szövetség négy mozgással kapcsolatos kihívást hirdet meg. A második kihívás március 11-én startol, a legtöbbet lépő diákok pedig egy, az egészséget, fizikai aktivitást és az olimpiát középpontba helyező intenzív kurzuson (BIP) vehetnek részt szeptemberben Párizsban.

micsoda_nepek

2024. március 07.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

20240301_Karoli_SZTE_NKE_alairas-16

2024. március 07.
2 perc

Az Európa-tanulmányok Hálózat megalapításáról szóló nyilatkozatot a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem vezetői írták alá március 1-én Budapesten.

DSC_5195

2024. március 07.
3 perc

A Kínai Lámpás Fesztivál vagy Yuanxiao Fesztivál (az ünnep jellegzetes étele, a yuanxiao után) 2000 éves múltra tekint vissza. Az első holdhónap tizenötödik napjára esik, és a 15 napos újévi ünnepi időszak végét jelzi. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete által erre a napra szervezett ünnepség fókuszában a kultúra, a közösségi élmény, a család és a kikapcsolódás állt.

KJA-1633

2024. március 06.
1 perc

A rendkívül sikeres SZTE véradások sorozata folytatódik. A tavasz eljövetelével ismét segíteni hívják az egyetemi polgárokat: 2024. március 12-én 9.00-16.00 óra között szeretettel várnak minden tapasztalt és új véradót a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A szervezők célja, hogy legalább 300 életet megmenthessenek a véradók segítségével. Cikkünkből kiderül, miért éri meg triplán is vért adni.

Bod_1._kep

2024. március 06.
1 perc

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola könyvtárában február 26-án tartották a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulóját. A versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezi a Nemzeti Tehetségprogram, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Bookline, a MATARKA és a Filaposta támogatásával.

SZBK_50_eves_II._Felvonas_S-27

2024. március 05.
7 perc

Elképesztő az első magyar Nobel-díjas nő elismeréseinek változatossága. Karikó Katalin nevét kulcsszóként használtuk az amerikai indíttatású „Női Történelem Hónapjának” kezdetén. A március elején a világháló bugyraiból kiemelt infókból megtudtuk: mitől működik egy tudományos team; a „Kati apró hírvivői” jó könyvcím; a főszereplő másodszor került STATUS Listára és sokat ér az autogramja.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és a magyar-egyiptomi rektori konferencia részvevői az Új Kairó-i felsőoktatási és tudományos kutatási minisztériumban

2024. március 05.
4 perc

Március 2-5. között Kairóban rendezték meg az első Magyar-Egyiptomi Rektori Konferencia találkozóját, amelyen a két ország felsőoktatási programjainak együttműködését keresték az egyetemek vezetői. Az esemény Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter egyiptomi kulturális örökségmegőrzési és felsőoktatási tárgyalásait kísérte. A konferencia fő célja az volt, hogy a magyar egyetemek vezetői megismerjék az egyiptomi felsőoktatást és közvetlenül válaszolhassanak az ottani egyetemek érdeklődésére.

prof_varga_endre

2024. március 05.
5 perc

Dr. Varga Endre traumatológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora veheti át március 9-én a Szegedért Alapítvány fődíját. A tudományos kuratórium díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus, a művészeti kuratórium díját Németh György fotográfus, a társadalmi-állampolgári kuratórium díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember nyerte el idén.

kazantura_2024_2

2024. március 04.
2 perc

Kazántúrára várják az érdeklődőket az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ munkatársai március 6-án 11 órától. Jelentkezz, ha érdekelnek a létesítménynek azok a részei, amelyek a külső szemlélő számára máskor rejtve maradnak! Megtudhatod, mi mindent tesz a szegedi egyetem az energiaforrások hatékony felhasználása és a fenntarthatóság érdekében.

Nyito_klinikasor_27_0841_ax

2024. március 01.
10 perc

Amiről a kövek mesélnek – a szegedi tudomány helyei, azaz az egyetemi épületek történetének érdekességeivel foglalkozott legutóbbi ülésén az SZTE Egyetemtörténeti Bizottság (ETB). Belehallgattunk a „Szegedi Tudományegyetem és elődei története” könyv-sorozat harmadik kötetén dolgozó szerzők műhelybeszélgetésébe, majd belelapoztunk a 100 évvel ezelőtti Délmagyarország néhány lapszámába.

SZTE_nyito-125

2024. március 01.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem munkavállalói béremelésben részesülnek 2024-ben – jelentette be az SZTE vezetése. A magyarországi pedagógus béremeléssel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a funkcionális területeken dolgozó munkavállalói 2024. március 4-től kapják meg magasabb bérüket. Az oktatói, kutatói, tanári bértábla január 1-re visszamenőleg érvényes, az egészségügyi szakdolgozói béremelés március 1-től lép életbe.

Hornung_Agnes_allamtitkar_-_Foto_haromkiralyfiharomkiralylany

2024. március 01.
2 perc

Február 15-én Budapesten rendezték meg a Család és kapcsolódások című konferenciát. A Családok Hete programsorozat keretében történt eseményen áttekintették a felsőoktatási intézmények mentálhgiénés, párkapcsolati, családi életre felkészítő kurzusait, valamint családbarát munkavállalói gyakorlatokat.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek