Bezár

Hírarchívum

2021. November

1 2 

Biobank_szallitmany_1_of_26

2021. december 01.
3 perc

Újabb mérföldkőhöz érkezett az SZTE Biobankja: sikeresen vizsgázott a tárolórendszer és a laboratóriumi mintákat rögzítő szoftver adatbázis. Az SZTE közreműködik a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (Center for Molecular Fingerprinting - CMF) projektjében, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, újonnan kifejlesztett, ultrarövid impulzusú lézertechnológiával a lehető legkorábban felismerjen olyan betegségeket, mint amilyen a rák. A projektben vizsgált vérmintákat az SZTE Biobankjában tárolják.

DSC_0369

2021. november 30.
3 perc

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

psat_nyito_
2021. november 30.
2 perc

2022-ben a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága tudományos konferenciájának. Az eseményen az ország bármely egyetemén kutató, Pro Scientia Aranyérmes részt vehet előadóként és/vagy vendégként is.

mefob_judo_szte

2021. november 30.
2 perc

Egy arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szereztek az SZTE hallgatói a hazai felsőoktatásban tanuló cselgáncsozók országos bajnokságán. Az egyéni teljesítményeknek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem az intézmények között is a legjobbak között zárt.

Kariko_Prize_and_Award__1Jeantet_j

2021. november 30.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Karikó Katalin, a BioNTech vezető alelnöke, valamint a német céget alapító Uğur Şahin és Özlem Türeci együttműködését jutalmazza a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díj. Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló három kutató svájci kitüntetése Európa legjobban dotált díja, amely az innovációs projekt folytatására ösztönöz. A támogatásból Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Nyito_GFE_7_Kereszteny_roma_szakkollegium_konferencia_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ

2021. november 29.
3 perc

Az SZTE vezetői és kutatói is részt vettek a „HITTEL, TEHETSÉGGEL, Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferencián. Az előadásra vállalkozó kilenc roma fiatal közül ketten a Szegedi Tudományegyetemen szereztek diplomát, majd bekapcsolódtak a doktori képzésbe.

neuron1

2021. november 29.
2 perc

Az 1, 46 milliárd forintos támogatásból megvalósuló programban született 206 publikáció, több fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, illetve védi meg doktori értekezését a közeljövőben. Fontos eredmény volt továbbá a két nemzetközi szabadalom bejegyzése is. Nagyon szoros együttműködés alakult ki az SZTE Gyógyszerésztudományi, Természettudományi és Informatikai, valamint az Orvostudományi Karainak programban résztvevő kutatói közösségében.

Nyito_ajandekkal_2021-11-25_at_20-28-27_Livestream_-_Deutsches_Museum

2021. november 26.
4 perc

Az mRNS forradalomról szervezett pódiumbeszélgetést a Tudomány és Technika Mesterműveinek Német Múzeuma. A tudománynépszerűsítő „1E9” konferenciát záró, 2021. november 25-i körinterjúba a Német Jövő Díjjal kitüntetett BioNTech cég három vezetője kapcsolódott be. Az alelnök, Karikó Katalin kutatóbiológus a program fénypontjaként átadta a legelső Covid-19 elleni mRNS-vakcina készítéséhez használt bioreaktort a müncheni kiállítóhelynek.

Jozsef_Attila_seta_nyito

2021. november 26.
4 perc

Hol voltak a Szegedi Tudományegyetem meghatározó alakjának, József Attilának lakhelyei? Hol adták ki a költő verseskötetét Szegeden? Milyen néven tervezte a költő először kiadni leghíresebbé lett kötetét? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál „Nem én kiáltok” című József Attila körsétán.

Mikulas_2021

2021. november 26.
2 perc

Az SZTE alumnijait adománygyűjtésre, gyermekeiket versmondásra, üzenetküldésre és rajzolásra hívja az SZTE Alma Mater, a 2021-es Mikulás Nap alkalmából.

mefs_gala

2021. november 26.
1 perc

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját. Az elismeréseket a Testnevelési Egyetemen, a hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával adták át. Az SZTE Sportközpont munkatársait is díjazták.

nyitokep

2021. november 25.
2 perc

Minden eddiginél többen kaptak idén Start ösztöndíjat: az egyetem mintegy 30 millió forinttal támogatta ebben a tanévben új hallgatóit. Az alap- osztatlan, és mesterszakos pályázók 40 és 100 ezer forint közötti egyszeri ösztöndíjban részesülhettek.

Dr._Szalai_Aniko_1_of_1

2021. november 25.
4 perc

Sokszor felvetődik bennünk, hogy a multinacionális vállalatok, mint például a Facebook, az emberi jogokat vajon fontosnak tartják-e? Milyen előírásokat kell betartaniuk a gazdasági társaságoknak, hogy védjék az alapvető jogokat, hogy minden ember megérdemelje a megfelelő bánásmódot? Dr. Szalai Anikóval, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi tanszékének egyetemi docensével, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének vezetőjével beszélgettünk

Mikromuanyagok_Tisza_kutatas

2021. november 25.
4 perc

Harmadik éve tart a Szegedi Tudományegyetem kutatása, amely a Tisza vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálja. Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése. A kutatáshoz terepi és műholdas adatokat is használnak.

Rush_Game_Nyito

2021. november 25.
1 perc

Három nap, hét csapat, egy utazás

Nyito_Klebelsberg_konyvtaraban

2021. november 24.
11 perc

A 95 évvel ezelőtt kezdődő szegedi egyetemi építkezések elsőszámú ösztönzőjére, a város egykori országgyűlési képviselőjére, az SZTE díszdoktorára, Klebelsberg Kuno kultuszminiszterre többszörösen is emlékszik és emlékeztet az SZTE a 2021/2022. centenáriumi tanévében. Ebből az alkalomból a 146 évvel ezelőtti november 13-án született Klebelsberg Kuno portréját 13+1 mozaikból állítjuk össze.

image00034

2021. november 24.
4 perc

A nyomozás tudományát segíti az a különleges kriminalisztikai oktató kabinet, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a Csongrád-Csanád megyei rendőrök számára alakított ki az SZTE és a rendőrség, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Moszkvai körúti objektumában. Az elméleti tudás gyakorlatba való átültetését segítő helyiséget 2021. november 24-én, ünnepélyes keretek között adták át.

gomba

2021. november 24.
2 perc

Az SZTE és az Új Champignos Kft. a 4 éves projektben a csiperketermesztésben keletkező nagy mennyiségű letermett gombakomposzt hasznosítására kíván technológiát kidolgozni.

Covid_video_M1

2021. november 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusai, a szervezetünkben lezajló bonyolult vírusdinamika folyamat leírására dolgoztak ki egy matematikai modellt.

Video_nyito

2021. november 23.
3 perc

Röst Gergely szegedi matematikus csapatával modellezte a vírus terjedését a szervezetünkben

SH_Welcome_Nyito
2021. november 23.
2 perc

A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországon tanuló hallgatók „Kiváló tanulmányi díjat” vehettek át a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárától október 26-án. A nívós eseményen a Szegedi Tudományegyetem két hallgatóját is kitüntették.

mefob_2021__szteermesek

2021. november 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem öt hallgatója vett részt az asztaliteniszezők idei, egyetemi magyar bajnokságán, amelyen hat érmet szereztek. Ezzel a sikerrel búcsúzott Dr. Varga Csaba, aki tíz éve képviselte egyetemünket a hazai és a nemzetközi asztalitenisz versenyeken.

Nevtelen_terv1

2021. november 19.
4 perc

A 205 éves amerikai kitüntetés, a John Scott Award Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman legújabb elismerése. A feltalálók különleges díját – az Európában dolgozó és egy nappal korábban a „Német Jövő Díjat” elnyert – Karikó Katalin helyett a férje vette át 2021. november 18-án a pennsylvániai Philadelphiában. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a John Scott-díjról is.

HVG_2022

2021. november 19.
1 perc

A HVG friss felsőoktatási rangsorában az SZTE a második helyet foglalja el az összesített intézményi listán, és a legjobb egyetem a fővároson kívüli intézmények között.

Irodalmi_Nobel-dij_Nyito_1_of_1

2021. november 18.
3 perc

Nagyon sok találgatás és pletyka merül fel évről-évre az Irodalmi Nobel – díj esélyeseivel kapcsolatban. A díj odaítélését megelőző időszak lázban tartja az irodalom iránt érdeklődőket. A 2021-ben Irodalmi Nobel – díjjal kitüntetett Abdulrazak Gurnah íróról kérdeztük Dr. Kelemen Zoltánt, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalomi Intézet kortárs világirodalomra specializálódott egyetemi tanárát.

Nyito_BioNTech_4_KK_dijjal_jj

2021. november 18.
3 perc

A 2021. évi Deutscher Zukunftspreis kitüntetést a BioNTech cég vezetői kapták az „mRNS vakcinák az emberiség számára” projektért, ami az alelnök, Karikó Katalin felfedezésein alapul. A német szövetségi elnök 2021. november 17-én este, Berlinben adta át a 250 ezer euróval járó rangos díjat.

Innovacios_nap_39_of_58

2021. november 17.
5 perc

Az SZTE-n zajló innovatív kutatásokról, pályázati lehetőségekről és tehetséggondozó programokról is szó esett a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján. 2021. november 17-én az Innovációs Díjakat is átadták olyan kutatóknak, akik többek között az önvezető autók társadalomra ható pszichológiáját térképezték fel, bevett daganatkezelési eljárásokat gondoltak újra és a műanyagok oldódási folyamatait monitorozó automatizált rendszert hoztak létre.

3_innovativ_projekt_nyito

2021. november 17.
4 perc

A tudományra irányul ismét a közfigyelem – fejezte ki örömét Karikó Katalin. A Deutscher Zukunftspreis, azaz a „Német Jövő Díjra” idén jelölt 3 innováció közül, az egyik esélyes „Az mRNS vakcinák az emberiség számára” elnevezésű. A projektet a BioNTech cég vezetői, köztük Karikó Katalin mutatja be a zsűrinek 2021. november 17-én. A prezentációt követő díjátadót élőben közvetíti esti programjában a ZDF televízió is.

Nyito_MTU_20211112

2021. november 16.
3 perc

Hogyan született meg az mRNS-technológia? Miként fejlesztették ki azokat a különleges nanorészecskéket, melyek segítenek célba juttatni a vírus elleni genetikai üzenetet? Van-e továbblépés? Készülnek-e más vírusok és a rák elleni vakcinák? E kérdésekre is válaszolt Pardi Norbert, az SZTE alumnusa a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott előadásán.

Matematika2
2021. november 16.
2 perc

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közössége, az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, ezzel segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

teniszkupa_VEGLEGES-1024x576

2021. november 16.
1 perc

Hagyományteremtő céllal szerveznek tenisz kupát a hazai felsőoktatásban tanuló hallgatók, oktatók és dolgozók számára. A versenyre kezdőket és haladókat is várnak december 4-én és 5-én, Budapesten.

Fokep_boritokep

2021. november 16.
2 perc

Második lett az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen az SZTE ÁJTK csapata. Az eseményt 2021. november 10-én rendezték az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium és az Igazságügyi Minisztérium társszervezésében, Budapesten.

Nyito_Prince_Mahidol_Award_2021

2021. november 15.
5 perc

A Prince Mahidol Award díjazottjai 2021-ben az orvostudomány területén Karikó Katalin (Magyarország/USA), valamint kutatótársa, Drew Weissman (USA), továbbá Pieter Cullis (Kanada) – jelentették be 2021. november 15-én Bangkokban. A Thai Királyi Család 1992-ben alapított Prince Mahidol Award kitüntetettjei közül eddig – utólag – öten kaptak Nobel-díjat.

Erasmus_Days_nyito_BA

2021. november 15.
3 perc

Mi az Erasmus+ program? Hogyan és hová tudnak utazni a pályázni vágyók? Mekkora ösztöndíjban részesülnek, és hányszor utazhatnak a diákok? Miért jó Erasmusosnak lenni?Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett a Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI) által szervezett Erasmus+ Day néven tartott tájékoztatón.

mesterseges_intelligencia_nyito

2021. november 15.
3 perc

A TALENTIS CONSULTING Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumban - az NKFIH Alapból a 2019-1.1.1-PIACI-KFI keretében - 580 006 000 forint támogatást nyert a - 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00449 szerződés számú -, „Mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú döntéstámogató rendszer kifejlesztése cégcsoportok számára, komplex pénzügyi, jogi feladatok optimalizálására” című projektre.

mefob

2021. november 15.
3 perc

Egy első, két második és négy harmadik helyet szereztek az SZTE hallgatói a felsőoktatásban tanuló tollaslabdázók legnagyobb hazai megmérettetésén. A Szegedi Tudományegyetem tollaslabda múltjáról, a jelenlegi sikerekről és a tervekről az SZTE oktatóját, a Szegedi Tollaslabda SE vezetőedzőjét Hatvani Csabát kérdeztük, aki szemeszterenként tollaslabdakurzust tart az egyetem hallgatóinak.

gis-day

2021. november 15.
2 perc

Online szakmai délutánt rendez az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék és az MTA Szegedi Területi Bizottság, 2021. november 17-én. A GIS Day 2021 célja, hogy a geoinformatika és távérzékelés iránt érdeklődők bepillantást nyerjenek az egyetemi oktatás és kutatás világába az SZTE volt hallgatóinak segítségével, akik közül többen meghatározó külföldi egyetemeken dolgoznak.

257368603_4391964700902397_5846418180750263420_n

2021. november 15.
4 perc

Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire tanító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket a szegedi lézeres kutatóintézet, az ELI-ALPS interaktív látogatói tere, amelyet 2021. november 13-án adtak át.

Egyetem_Napja_nyito

2021. november 13.
10 perc

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

koszoruzas_nyito_Rajztabla_1

2021. november 12.
3 perc

Az SZTE centenáriumi tanéve Egyetem Napja ünnepség-sorozata 2021. november 12-én Prof. Dr. Menyhárt Gáspár síremléke megkoszorúzásával folytatódott. Az első szegedi rektor, az SZTE egykori jogi kari dékán és professzor munkásságát Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK dékánja méltatta.

IMG_1479

2021. november 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon, a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Dr. Kovács Péter, az SZTE GTK dékánja és Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

szokefalvi-nagynyito_2_of_2

2021. november 12.
2 perc

2020-ban Franciszek Hugon Szafraniec, a krakkói Jagelló Egyetem emeritus professzora nyerte el a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet. A járványügyi helyzetre való tekintettel az ünnepélyes éremátadásra és a díjazott előadására 2021. november 12-én került sor, az SZTE Bolyai Intézetében.

Szentmise_1_of_3

2021. november 12.
7 perc

November 11. a Szegedi Tudományegyetem Napja. 2021. november 11-én három napon át tartó rendezvény-sorozat kezdődött az alapítása 440. és Szegedre kerülése 100. évfordulójára emlékező Szegedi Tudományegyetemen. A 2021/2022. centenáriumi tanév Egyetem Napja ünnepe hálaadó szentmisével kezdődött a Szegedi Dómban. Az SZTE jubileumai alkalmából koszorúkat helyeztek el az egyetem alapításában szerepet játszó jeles személyiségek emlékhelyein. Az ünneplők emléksétán járták végig Klebelsberg Kuno kultuszminiszterhez kötődő jeles helyszíneket. Az SZTE Dugonics téri épülete előtt interakítv tér és számos program várja az egyetem polgárait.

Cafe_Radnoti_Megnyito

2021. november 11.
3 perc

Országosan is jelentős kulturális térré szeretnék fejleszteni rövid idő alatt a ma hivatalosan is megnyitott Cafe Radnótit. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának új közösségi tere, a szegedi bölcsészkar volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról kapta a nevét és számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_napja

2021. november 10.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Napját 2002 óta minden év november 11-én ünneplik. Ez a nap többszörös ünnepnap a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. A Centenáriumi Tanévben az Egyetem Napi ünnepségsorozat több naposra tervezett: színes és változatos programokkal, amelyeket 2021. november 13-án, szombaton az Ünnepi Szenátusülés zár.

ttik_kiallitas1

2021. november 10.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatához kapcsolódóan szabadtéri kiállítás nyílt a Kárász utcán, amely a természettudományos képzés elmúlt évszázadának jelentős, eddig nem látott pillanatait mutatja be.

Lechner_1_of_1

2021. november 10.
3 perc

2021. november 10-én az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika alapításának 100. évfordulóján avatták fel Prof. Dr. Lechner Károly, alapító és tanszékvezető mellszobrát.

IMG_8223

2021. november 10.
2 perc

A modellváltásnak, illetve felsőoktatási intézmények alapítványi működtetésének egyik fontos jellemzője, hogy az intézmények/alapítványok a rendelkezésre álló forrásaikkal – természeten a jogszabályok által megszabott keretek között – szabadon rendelkeznek. Ez a megnövekedett autonómia az intézmények döntéshozóira a korábbinál sokkal nagyobb felelősséget ró, amely nem megosztható sem az államra, sem más szereplőre történő hivatkozással.

nyito_diszoklevel1

2021. november 10.
3 perc

„A megújuló felsőoktatás ünnepe” című rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, 2021. november 8-án, Veszprémben. Az ünnepélyes eseményen a Szegedi Tudományegyetemet többek között Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke képviselte.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek