Bezár

Hírarchívum

Nyito_ket_JATE_hallgato_Maliga_es_Kariko_Rutgers_1_IMG_5155

Karikó Katalin, az SZTE professzora a Rutgers Egyetemen a „tudományok tiszteletbeli doktora”

Karikó Katalin, az SZTE professzora a Rutgers Egyetemen a „tudományok tiszteletbeli doktora”

2023. május 15.
5 perc

Ováció, taps, zászlólengetés, integetés. Így fogadták Karikó Katalin, az SZTE alumnája és professzora díszdoktorrá avatásának bejelentését a Rutgers Egyetem hallgatói. A világhírű mRNS-kutató laudációjának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem neve is elhangzott az USA 8. legrégebbi felsőoktatási intézménye stadionnyi méretű ünnepségén. New Jersey állami egyetemén szegedi biológusok randevúztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rutgers University – New Brunswick és a Rutgers Biomedical and Helath Sciences 2023. május 14-i diplomaosztó ünnepségének főszereplői, a végzős hallgatók vidáman, de a hagyományokat követő, piros-fekete talárt magukra öltve érkeztek a ceremóniára, amit élőben is közvetített az ottani „egyetemTV”, majd hozzáférhetővé tett a legnagyobb videomegosztó portálon.

Rutgers_diszdoktoravato_stadionban_IMG_5171_j

Kulcsszavak egy stadionban

A becslések szerint közel 20 ezer friss diplomás tanult és szerzett 2023-ra oklevelet a Rutgers University „iskoláiban”. A vállalkozószelleműek videón is rögzíttették a múltat idéző és jövőbe néző üzeneteiket. Harsonaszóra, az adott kar és „iskola” zászlaja alatt, pattogós ritmusú indulókra lépkedve töltötték meg az SHI Stadion küzdőterét, integettek a lelátókon összegyűlt ezernyi ünneplőnek.

Az 1766-ban III. György király felesége tiszteletére Queen’s College-nek nevezett, majd az intézmény egyik támogatójáról, Henry Rutgers hadnagyról elnevezett egyetem professzorainak méltóságteljes menete a színpadra vonult.

Egyetemi zenekar és kórus tette egyedivé ünnepséget, felcsendült az egyetemi induló az egyetemi mottó„Az igazságosság napja fényeskedjen a nyugatra is” – szellemében.

A Rutgers Egyetem 21. elnöke, a történész Jonathan Holloway szerint a „szeretet”, a „hála” és a „felelősség” szavakkal írható le közösségük. Ezt a 3 kulcsszót ajánlotta az alma matertől búcsúzó hallgatók figyelmébe.

Rutgers_j_diszdoktoravato_stadionban_IMG_5180

A „levegőbe csapott…”

„Human Letters” díszdoktori címet kapott Mark Angelson, az USA külügyminisztériumának Fulbright-ösztöndíjait és több száz egyéb programot kezelő oktatási vezető, az USA elnökét támogató hírszerzési tanácsadó testület tagja, a Rutgers öregdiákja, alma matere Kormányzótanácsának korábbi elnöke.

Rutgers_j_UniversityNew_Brunswick_and_Rutgers_Biomedical_and_Health_Sciences_Commencement

A Rutgers egyik új díszdoktora, Karikó Katalint és a Rutgers Egyetem 21. elnöke, Jonathan Holloway

A Rutgers University a „Tudomány díszdoktora” címmel jutalmazta Karikó Katalint. Piros-fekete talárjára sárga színű gallért kapott. A Kisújszállásról indult, a szegedi egyetemen biológus diplomát és biokémikus doktori oklevelet szerző, világhírű mRNS-kutatót húszezer egyetemista ünnepelte a New Jersey állambeli egyetem stadionjában.

Kariko_j_Rutgers_UniversityNew_Brunswick_and_Rutgers_Biomedical_and_Health_Sciences_Commencement

Meseszerű élettörténete fordulatait és a kutatási eredményeit összegző laudációt a történészként is kiváló egyetemvezető, Jonathan Holloway ismertette. Még azt is megemlítette, hogy a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biokémiai doktori oklevelet. Sőt: „a kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok evezős, Susan Francia édesanyja”.

Kariko_disztalarban_j_Rutgers_UniversityNew_Brunswick_and_Rutgers_Biomedical_and_Health_Sciences_Commencement

„Négy évtizedes kutatómunkáját az RNS által közvetített mechanizmusokra összpontosítva végezte, és úttörő munkásságával megnyitotta az mRNS terápiás felhasználásának lehetőségét” – olvasható a Rutgers honlapján is Karikó Katalin méltatása.

KK_es_elnok_j_Rutgers_UniversityNew_Brunswick_and_Rutgers_Biomedical_and_Health_Sciences_Commencement

Klinikai vizsgálatokat végzett és tanulmányozta az mRNS tulajdonságait. Az mRNS-terápia számos betegség, köztük az AIDS, a sclerosis multiplex és a rák kezelésében hozhat sikert.

Kariko_diszdoktor_j__elnok_Rutgers_UniversityNew_Brunswick_and_Rutgers_Biomedical_and_Health_Sciences_Commencement

Diadalmasan a levegőbe csapott, visszaintegetett a diákoknak a Rutgers új díszdoktora, a magyar Karikó Katalin.

Sheryl_Lee_Ralph_es_Kariko_Katalin_Rutgers_Univ_diszdoktora_IMG_5157_j

„Hajszold az álmaidat!” „Találd meg a hangodat!” „Add magadból a legjobbat a világnak!” Erre biztatta Sheryl Lee Ralph (képünkön Karikó Katalin jobbján), Emmy-díjas színésznő a Rutgers diákjait. Az intézmény 257. diplomaosztóján – amerikai hagyományt követve – a „sztárrá” lett öregdiák mondott szenvedélyesen előadott beszédet, énekelt és szelfije hátterévé tette alma matere mai hallgatóit.

Magyar hírességekkel is erősítenek

A patinás Rutgers 1989-ben csatlakozott a kontinensnyi ország legjobb felsőoktatási intézményeit tömörítő Amerikai Egyetemek Szövetségéhez. Ez is erősítette azt a kutatóegyetemi státuszt, amit azzal illusztrálnak, hogy leírják: 5 Nobel-díjas dolgozott vagy végzett az intézményben. Itt tanult például Milton Friedman, Nobel emlékdíjas közgazdász.

Magyar kutatói hírességek is erősítik a Rutgers hírnevét. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai közül oktatott ott Komlós János matematikus, Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikus, illetve Buzsáki György idegtudós, az európai Agydíj egyik jutalmazottja.

A Szegedi Tudományegyetem is képviselteti magát a Rutgers University kutatói között. New Jersey állami egyetemének Buzsáki Laborjában dolgozott 3 éven át Berényi Antal, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar agykutatója.

Akiket összeköt Szeged és az mRNS molekula

Személyes jó ismerőse, egykori kollégája, Maliga Pál, a Rutgers címzetes professzora is köszöntötte Karikó Katalint, a Rutgers Egyetemen a „Tudományok díszdoktora” címet elnyert biokémikust.

JATE_hallgatok_Maliga_es_Kariko_Rutgers_1_IMG_5155

A szegedi JATE két egykori hallgatója, az SZBK két egykori munkatársa, Maliga Pál és Karikó Katalin életútja a Rutgers Egyetemen ért össze ismét. Mindkét tudós az mRNS titkait kutatja. Fotó: R E

A növényi molekuláris biológia kiválósága, a Rutgers Egyetemhez tartozó Növénybiológiai Tanszék és a Kloroplaszt Molekuláris Genetikai Laboratórium igazgatója, Maliga Pál a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1972-ben szerzett PhD-fokozatot. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában előbb a Genetikai, majd a Növényélettani Intézetben ért el világraszóló sikert a fotoszintézissel és az abban szerepet játszó két sejtszervecskével kapcsolatosan. Eredményei közé tartozik a zöld színtesteknek is nevezett kloroplasztisz gén módosítása, az energia előállításában és elraktározásában kulcsszerepű sejtszervecske, a mitokondrium tanulmányozása, a dohány-modell rendszer kifejlesztése.

A közös SZBK-s emlékek felidézése mellett a két kutató beszélgetésének fő témája a jelenlegi és jövőbeli munkájukat meghatározó csodálatos molekula, a fehérjetermeltetésre alkalmas az mRNS.

Újszászi Ilona

Fotó: R. U., képernyőkép

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek