Bezár

Hírarchívum

A_kapcsolodast_tartja_legfontosabbnak_Wang_Rui_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_uj_kinai_igazgatoja_KJA

A kapcsolódást tarja legfontosabbnak Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet új, kínai igazgatója

A kapcsolódást tarja legfontosabbnak Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet új, kínai igazgatója

2023. május 26.
5 perc

Már Magyarországon dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének februárban kinevezett új, kínai igazgatója, aki Shanghajból érkezett Szegedre. Wang Ruit, akinek már van tagsági kártyája a könyvtárba, két éves megbizatásának céljairól is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Wang Rui Észak-Kínában született, 2002-ben költözött Shanghajba, ahol angol nyelven tanít a Shanghai International Studies University-n (SISU). Kutatási területe az angol irodalom, doktori disszertációját Margery Kempe könyvéből írta, amely valószínűleg az első életrajzi könyv volt angol nyelven. Az SZTE Konfuciusz Intézet vezetésére 2 évre kapott megbízást.

IMG_1856

Wang Rui otthonosan mozog a könyvek között, akár kínai, akár angol nyelven íródtak, Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Hogyan került kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetemmel?

– A SISU szorosan együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel a Konfuciusz Intézet fejlesztésében. Figyelemmel kisértem az intézetbern zajló nyelvi oktatást és a kulturális kommunikáció előmozdítására irányuló erőfeszítéseket. Sokat hallottam erről kollégáimtól és néhány tanítványomtól, akik a “kínai nyelv, mint idegen nyelv tanítása” szakon tanulnak. Régóta csodálom a Szegedi Tudományegyetem tudományos kiválóságát is. Amikor a SISU új kínai igazgatót keresett, úgy gondoltam, hogy megfelelek a kihívásnak és szívesen vállalnám, hogy megosszam a nyelvi és kulturális sokszínűség szépségében rejlő örömömet, és egy elkötelezett csapat tagja legyek. Örülök, hogy a Szegedi Tudományegyetem is elfogadta a SISU személyválasztását.

Wang Rui

Kínát kínálják az SZTE hallgatóinak is, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Mik az eddigi tapasztalatai Magyarországról és Szegedről, illetve a Szegedi Tudományegyetemről?

– Először vagyok Magyarországon, még nem fedeztem fel teljesen, de Szeged azt nyújtotta, amit vártam, sőt még többet – a napsütést, a nagy ablakokat, az ünnepélyesség és az ünnepség harmónikus egyensúlyát. Különös érdeklődést keltettek bennem az itteni lakóházak nagy kapui. Tetszik, hogy változatosak és úgy állnak, mint a néma mesemondók. A következő nagy projekt a listámon a Szegedi Tudományegyetem, programjainak, rendezvényeinek, professzorainak, értékeinek, hosszú távú céljainak megismerése, mély megértése. Ennek tükrében újra átgondolhatjuk az SZTE és a SISU kapcsolatát. Reméljük, Zoltai Alexandrával, magyar igazgatónkkal további együttműködési lehetőségeket találunk a két egyetem, illetve a városok és régiók között. Szeretném megtapasztalni az egyetem akadémiai lendületét, pezsgő kultúrális életét – ezt segítheti, hogy már ideérkezésemkor megkaptam a könyvtári igazolványomat is!

Mit tart a legfontosabbnak az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatói munkájában?

– A kapcsolódást. A kapcsolatok felfedezését, építését és fenntartását tartom a legfontosabbnak igazgatói munkám során. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a két egyetem, korábbi igazgatók, munkatársak, kínai és helyi tanárok tizenegy éves közös munkájának köszönhetően elképesztő nyelvi és kulturális programkínálatot fejlesztett ki. Amikor átböngésztem az eddigi dokumentumokat és megláttam az összes oktatási eszközt és felszerelést, a kulturális rendezvények anyagait, a látogató tisztviselőktől és csoportoktól származó emléktárgyakat, fényképeket, feljegyzéseket és dokumentumokat, olyan érzésem volt, mintha az idő áradatában állnék – annyi ember dolgozott. Számos csatornán sikerült elérni hatékony kommunikációt, ezen a nyelvi és kulturális hídon keresztül.

Bízom benne, hogy Zoltai Alexandra nyelvi és irodalmi oktatási szakértelmével tovább tudjuk vinni elődeink szellemiségét és elképzeléseit. Továbbra is ápoljuk kapcsolatainkat, minőségi (és szórakoztató) kínai nyelvoktatást biztosítunk, HSK és más nyelvvizsga-teszteket szervezünk, segítjük a diákokat és tanárokat ösztöndíj-lehetőségek megszerzésében és versenyeken való indulásban, kulturális élményeket kínálunk a helyi közösségnek. Törekszünk rá, hogy a lehető legjobban megismerjük a magyar kultúrát. Ugyanakkor több embert és akadémiai csereprojektet szeretnénk feléleszteni és kezdeményezni. Izgalmas látni, milyen új lehetőségek nyílhatnak meg, ha úgy döntünk, hogy megkeressük egymást. Az általunk dolgozott projektek közül örömmel jelenthetem be, hogy június 24-től 2023 végéig a Móra Ferenc Múzeumban, számos kínai múzeummal együttműködve, egy kiterjedt kínai történelmi műtárgyak kiállítása lesz látható. A projekt partnereként a Konfuciusz Intézet vendégelőadások, bemutatók és egyéb programok sorát kínálja a múzeumban. Remélem, ott is sokkakkal találkozunk mjad személyesen.

2

A "Deszki Családi Napon" a helyi oktatókkal együttműködve tartottak rendezvényt a Konfuciusz Intézet munkatársai, Fotó: SZTE Konfuciusz Intézet

- Mit tudhatunk hobbijairól, mivel tölti a szabadidejét?

–Szabadidőmben szeretek olvasni, zenélni, a családommal beszélgetni, barátokkal találkozni, kirándulni.

- Mit tart még elengedhetetlenül fontosnak új munkája kapcsán?

– Legfontosabb prioritásaim közé tartozik a csapatépítés és a lokalizáció. Először is, van egy csodálatos kínai tanári csapatunk, amely okleveles tanárokból és tapasztalt önkéntesekből áll. A csapat szenvedélyesen törekszik a kínai kultúra megosztására és a magyar kultúra felfedezésére. Erős kötődés alakult ki a diákokkal is. Gyakran hallom tanárainkat szeretettel beszélni tanítványaik eredményeiről. Sok tanár más országokban is tanított, így nem csak tanítási szakértelmüket, hanem személyes fejlődésüket és kulturális tapasztalataikat is magukkal hozzák. Remélem, gyorsan megértem mindenki erősségeit, hogy együtt dolgozhassunk pedagógiánk és projekttervezésünk továbbfejlesztésén. Nagy örörmünkre szolgálna, ha hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy mindkét ország fiataljai eggyel több karrierlehetőséget kapjanak egymás nyelvének és kultúrájának jobb megértésével.


A_kapcsolodast_tartja_legfontosabbnak_Wang_Rui_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_uj_kinai_igazgatoja_galeria_KJA
A galéria Kovács-Jerney Ádám fotóiból a képre kattintva megtekinthetők

Egy másik prioritás az, hogy elmélyítsem a helyi oktatási rendszerrel, gyakorlatokkal kapcsolatos ismereteimet. Ennek alapján remélem, hogy feltárhatom a technológiailag továbbfejlesztett tanulás lehetőségét a kínai nyelvoktatásunkban. Például eddig hagyományosan négyévente egyszer látogattak el Szegedre a SISU-ban magyarul tanuló diákok. Most szeretnénk bővíteni ezt a programot, remélve, hogy több magyar hallgatót és professzort tudunk meghívni a SISU-ba. Sanghajban kollégáimmal évekig kutattuk és gyakoroltuk a blending tanítást, és kísérleteztünk a „virtuális tanári közösség” ötletével a MOOC és más online források használatával. Remélem, vezethetem a kínai tanári csapatot, hogy feltárja a technológiával továbbfejlesztett oktatásban rejlő lehetőségeket a tanítási eredmények javítására irányuló következetes erőfeszítéseink részeként.

Én is tanulok magyarul olvasni – fontosnak tartom, hogy az emberek nevét, minél előbb jól olvassam. Szókincsem legújabb kiegészítése, hogy hogyan mondjuk magyarul azt a szót, hogy “Panda”. Ez azért fontos, mert május 28-án, - az SZTE Konfuciusz Intézet hagyományainak megfelelően - kitelepülünk a Szegedi Vadasparkba, ahol játékos feladatokkal várjuk a kicsiket, Gyermeknap alkalmából, és igyekszünk minél több információt megosztani erről a szőrös szépségről és a kínai kultúráról.

1

Nora Liu, a Konfuciusz Intézet kínai oktatója pandát fest a vasárnapi, vadasparki kitelepülésre, Gyermeknapra, Fotó: SZTE Konfuciusz Intézet

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek