Bezár

Hírarchívum

SZERINA, 2023

Világhírű professzorok a 11. SZERINA kurzuson

Világhírű professzorok a 11. SZERINA kurzuson

2023. május 22.
4 perc

Kuala Lumpurból, Svájcból és Olaszországból is érkeztek professzorok a 11. alkalommal megszervezett nemzetközi Szegedi Rhinológiai Napok (SZERINA) nevű cadaver dissection kurzusra, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája és Idegsebészeti Klinikája szervezett az Anatómiai Intézetben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE országos szinten vezető szerepet tölt be a fül-orr-gégészeti és az idegsebészeti ellátás és innováció területén. Hazánkban elsőként itt alkalmazták 2007-ben azt az endoszkópos technikát agyalapi mirigy műtéteknél, amelyet azóta a rosszindulatú orr- és orrmelléküregi valamint koponyaalapi műtéteknél is rutinszerűen alkalmaznak. Évente mintegy 100-150 ilyen beavatkozást végeznek el az SZTE klinikáin.

 

– A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika és Idegsebészeti Klinika immár 11. alkalommal szervezte meg a SZERINA, azaz a Szegedi Rhinológiai Napok keretében azt a nemzetközi fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti szintentartó kurzust, amelynek keretében előadások és gyakorlati feladatok segítik a magyar, és a világ legjobb oktatói, kutatói és gyógyítói közé tartozó professzorokat a fül-orr-gégészeti és az idegsebészeti ellátásban és innovációban – kezdte gondolatait a SZERINA megálmodója és vezetője Dr. Bella Zsolt, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.


Dr. Bella Zsolt, SZTE SZAKK

 Dr. Bella Zsolt


Kiemelte: a 2011-ben indult, évente megrendezett kurzuson az elmúlt években a magyar expertek és résztvevők mellett több neves és elismert külföldi kutató professzort is vendégül láttak. Ők részben résztvevők, részben pedig előadók voltak. A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is a vezető előadók között volt Prof. Prepageran Narayanan és Prof. Yves Brand.


Prof. Prepageran Narayanan, SZERINA

 Prof. Prepageran Narayanan, SZERINA


– A fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészet az elmúlt években a technológiai háttér fejlődésének köszönhetően rengeteget fejlődött. Ezek a fejlesztések elsősorban az elülső és középső koponyaalapot érintő műtétekre vonatkoznak, amelyeket orron keresztül, az endoszkópos sebészi technológia és az orvosi képalkotás módszereit alkalmazva el lehet végezni. A kurzus első két napja erre a területre fókuszálódott. A szponzoroknak köszönhetően (Carl STORZ Ltd., Carl ZEISS Ltd., MED-EL Ltd., Sanofi Ltd., Ready Kft., Replant Med Kft.) a jelenlévők műtéti körülmények között próbálhatták ki a legmodernebb eszközöket. A gyakorlatok speciális humán anatómiai preparátumokon történtek, melyeket a Prof. Dr. Nógrádi Antal vezetése alatt álló Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet biztosította. A második két napban a fül, a fül mögötti és a hátsó koponyaalap megnyitása történt. Egy asztalnál – úgy, ahogyan egy normális műtét során is – két személy dolgozott, egy asszisztált, a másik operált, és egy bizonyos idő után cseréltek. Gyakran ezek a párok úgy álltak össze, hogy egyikük idegsebész, a másik pedig fül-orr-gégész – így egyúttal gyakorolták azokat a műtéti szituációkat is, amelyekkel a mindennapokban találkozhatnak, és amelyekkel mi magunk is találkozunk egy-egy eset során Prof. Dr. Barzó Pállal, az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanárával – mesélte a szakértő.

 

Magyarországon az SZTE orvosai végeztek elsőként endoszkópos beavatkozást a koponyaalapon, majd ezt követően Pécsett és a fővárosban is dolgozni kezdtek hasonló technikával.


SZERINA, 2023

 11. SZERINA kurzus az SZTE-n.


– Ahogyan azt már említettem, az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődött az endoszkópos sebészi technológia és az orvosi képalkotás. Az endoszkópos módszerrel a melléküregben található gyulladásos és daganatos megbetegedések mellett mára a koponyaalapot érintő sebészi beavatkozásokat a hagyományosnál lényegesen kisebb feltárásból, kisebb esztétikai és funkcionális deficittel tudjuk megoldani. A klasszikus műtéti eljárások továbbfejlesztése mellett a legújabbak bevezetése és az új technológiák meghonosítása lehetővé teszi, hogy a sebészi team mindig a beteg számára optimális metódust válassza. A közös tréningek és a műtéti tapasztalatok tették lehetővé, hogy speciális esetekben a két team egy időben, akár két oldalról is képes a daganatot feltárni – ismertette Dr. Bella Zsolt.


SZERINA, 2023

Négy napos gyakorlati kurzus.


Az idegsebész a koponyán át mikroszkóppal, a fül-orr-gégész az orron át endoszkóppal dolgozik. Ilyen módon az általánosan 6-8 órás műtéti idő akár a felére csökkenthető, ami jelentősen csökkenti a beteg megterhelését, és így javítja a gyógyulás esélyeit.



Vilaghiru_professzorok_a_11._Szerina_kurzuson_galeria_KJA
Képgaléria a kurzusról.

 

– Ezt a szimultán multiportál feltárást, melyet ma már rendszeresen alkalmazunk, világviszonylatban is az elsők között sikerült Szegeden elvégezni 2013-ban. Ezzel párhuzamosan az egyetemen a fülsebészet és a cochlearis implantáció területén is közép-kelet-európai centrum alakult ki, Prof. Dr. Jóri József, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi tanára és Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója vezetésével. E szakmai fejlődés kulcsa az infrastruktúra folyamatos fejlődése, melyet az idegsebészeti hibrid műtő és az új fül-orr-gégészeti műtéti szárny kialakítása tett lehetővé. A fejlődés másik tényezője a folyamatos továbbképzés, melyet a hazai szakmák és klinikai centrumok közötti együttműködés tesz lehetővé. A szegedi idegsebészeti és fül-orr-gégészeti együttműködésnek Bodosi és Czigner professzorok óta (1986) hagyománya van – zárta gondolatait Dr. Bella Zsolt, az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa.


Pósa Tamara


Borítókép: Világhírű professzorok a 11. SZERINA kurzuson.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek