Bezár

Hírarchívum

2012. Október

1 2 
2012. október 31.
2 perc

Egy alma hatalma: a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar III. éves szociálpedagógus hallgatói jótékonysági futást szerveztek a minap az újszegedi Liget területén.

SZAB_kiemelt

2012. október 31.
4 perc

A szuperlézertől a nanotechnológián át a művészetekig - a Magyar Tudomány Ünnepén a szegedi programokat a SZAB és az SZTE szervezi. A szegedi megnyitó november 9-én a SZAB-székházban lesz, majd megtartják a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját.

Szent-Gyorgyi_anya_sirja_kiemelt

2012. október 31.
2 perc

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén 13 órakor z SZTE és Szeged Város Önkormányzata megkoszorúzza Szent-Györgyi Albert édesanyja, Lenhossék Jozefin (1869–1938) szegedi sírját a Belvárosi temetőben. Az ottani tudóspanteonban a november 7-én 14 órakor kezdődő, temetőkutató vezetésével tett sétán tehetik tiszteletüket az érdeklődők

kiallitasokmontazs
2012. október 31.
2 perc

Válogatás a szegedi egyetemi lapokból. A Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) - mozaikok, képek, cikkek az 1940 decemberében alakult ifjúsági szervezetről. E két kiállításnak az SZTE Dugonics téri központi épületében november 5-én, 18 órakor kezdődő megnyitóján mutatják be az Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919-1944 című kötetet is.

educatio

2012. október 31.
2 perc

Továbbtanulási, a 2013/2014-es tanévre szóló felvételi tájékoztató program-sorozatot szervez a középiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem. Az érdeklődő böngészhet az egyetem által nyújtott képzések között. Nemcsak az alapszakok sora, hanem a mesterképzés is megjelenik az SZTE kínálatában.
2012. október 31.
2 perc

Kolozsvári és temesvári kutató fizikusok angol nyelvű tudományos előadásokat tartottak mágneses nanorészecskék és összetett rendszereik (komplex folyadékok és nanokompozitok, hybridanyagok) előállításáról, vizsgálatáról és a lehetséges alkalmazásokról az SZTE TTIK Környezettudományi Doktori Iskolája (KTDI) és a SZAB Kémiai Szakbizottság Analitikai és Környezetvédelmi Munkabizottsága szervezésében október 24-én.

2012. október 31.
4 perc

A turizmus kritikai és kultúratudományi perspektíváit veszi sorra magyarra fordított szakszövegek segítségével az a Pusztai Bertalan, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense és Bódi Jenő, a Pécsi Tudományegyetem oktatója szerkesztésében megjelent kötet, melyet idén adtak ki a Gondolat Kiadónál.

2012. október 28.
2 perc

A tekintélyes, 29-es impaktfaktorú Nature Review Drug Discovery folyóirat elfogadta közlésre szegedi idegkutatók közleményét –adtuk hírül október 22-én is az SZTE-honlapon. A publikáció a tervek szerint online 2012 novemberétől, nyomtatásban pedig várhatóan 2013 januárjától lesz majd olvasható – közölte Vécsei László professzor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, a Neurológiai Klinika vezetője.

2012. október 28.
2 perc

Fontos mérkőzést nyert a Szegedi Tudományegyetem által is támogatott kosárlabdacsapat az NB I/A csoportban a Jászberény ellen.

mobil_kiemelt

2012. október 26.
2 perc

Egy Magyarországon egyedülálló kutatás keretében kívánja felmérni a fiatalok mobileszköz- és közösségimédia-használati szokásait a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja (DKEK).

etiopiai_kiemelt

2012. október 26.
2 perc

Az etiópiai tragédiában elhunyt két szegedi tanárra emlékezett a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya. A megemlékezéssel egybekötött Október 25-i úti beszámolón képeket mutattak és emlékeket idéztek fel az expedíció tagjai.

szgye_kiemelt

2012. október 26.
4 perc

A Magyar Nemzeti Bank a tudós Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából bocsátotta ki az egyedi kivitelezésű, művészi tervezésű ezüst emlékérmét.

szgyaemlekverseny_kiemelt
2012. október 26.
14 perc

Hat csapat küzdött meg egymással remek hangulatban az október 26-i tanulmányi verseny show-szerű fináléjában, de a zsűri végül hét együttest is jutalmazásra érdemesnek talált.

2012. október 26.
2 perc

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány több mint 10 millió forint anyagi támogatással és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. E közösség egyik tagja, a kétszeres Sófi-ösztöndíjas csillagász, Szalai Tamás mutatkozik be az érdeklődőknek.

2012. október 24.
1 perc

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének harmadéves elektronikus média szakirányos hallgatói a szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál vendégei voltak október közepén.

2012. október 24.
1 perc

Két egyetemi magazinműsor: az Egész életen át… és a Tudományegyetem októberi összeállításait ismétli a Telin TV a 43. héten.

2012. október 24.
2 perc

15-16. században élt humanista, kortársa és levelezőtársa Rotterdami Erasmusnak, a mohácsi csata egyik legtöbbet hivatkozott leírásának megalkotója, II. Lajos kancellárja, ezt követően Habsburg Ferdinánd, majd Szapolyai János udvari embere – ő volt Brodarics István. Összegyűjtött levelezését október 17-én mutatták be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

2012. október 23.
2 perc

A miniszterelnök Orbán Viktor és az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltán is találkozott a felsőoktatási intézmények vezetőivel a Magyar Rektori Konferencia (MRK) debreceni kihelyezett ülésén. A kétnapos tanácskozáson – többek között – a finanszírozásról és a gazdálkodásról, az állami támogatás csökkentéséről és a felsőoktatási szakképzésről, valamint a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról esett szó.

2012. október 23.
2 perc

Meglepetésben bíztak a szegedi szurkolók, ám ezúttal sajnos nem volt egy súlycsoportban a Szegedi Tudományegyetem által is támogatott kosárlabdacsapat az NB I/A csoport egyik aranyesélyesével.

ELI_madartavlat_kiemelt

2012. október 22.
3 perc

Ha a Szegedi Tudományegyetem jól működik együtt majd az ELI-vel, akkor egy nagyon fontos láncszem lehet a különböző szakterületek és a lézerközpont között – nyilatkozta a www.u-szeged.hu-nak Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

2012. október 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkatársai – Vécsei László (Neurológiai Klinika), Szalárdy Levente (Neurológiai Klinika), Fülöp Ferenc (Gyógyszerkémiai Intézet) és Toldi József (Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék) – tollából fogadott el publikálásra összefoglaló közleményt a tekintélyes Nature Review Drug Discovery folyóirat.

2012. október 22.
4 perc

Idén újra megrendezték a Forum Humanum, azaz a Szegedi Pszichológiai Napok programot, immár tizenegyedik alkalommal. A szegedi egyetem hallgatói előadásokat hallgathattak – például a tolvajtársadalomról –, de rajzteszttel is elemezhették életutukat.

2012. október 19.
3 perc

Hogyan látja egy szinkrontolmács az Európai Bizottságot? – többek között erről is szó esett a Europe Direct Szeged tanévnyitó előadásán.

urulogus

2012. október 19.
2 perc

Idén október 18. és 20. között immár harmadik alkalommal ad otthont Szeged városa a Magyar Urológus Társaság kongresszusának.

2012. október 19.
1 perc

Évek óta az októberi Tudományegyetem a Kutatók éjszakájának összefoglalása 30 percben. Most négy helyszínen járt a stáb: az ETSZK Temesvári körúti, a JGYPK Boldogasszony sugárúti, a TTIK Egyetem utcai épületében és az Egyetemi Füvészkertben.

2012. október 19.
1 perc

Szeged International Workshop on Advances in Nanoscience (SIWAN) 2012 címmel nemzetközi konferenciát rendez a TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke és az Akadémiai Kiadó október 24-27. között.

2012. október 19.
1 perc

A magyar National Geographic szeptemberi száma több mint tíz oldalt szentelt a szegedi kutatók által végzett Szent László-kutatásnak, most pedig egy interjú jelent meg a projektet szervező Kristóf Lilla Alida antropológussal.

goethe_orokbefogadas_kiemelt

2012. október 19.
2 perc

Védnökséget vállalt a Magyar Goethe Társaság a Somogyi-könyvtár muzeális Goethe-kötetei felett – a társaságot annak egyik alapítója tagja, Horváth Géza, az SZTE Germán Filológiai Intézet vezetője, valamint Hegedűs Miklós festőművész, a 2010-es Színtan fordítója képviselte az október 18-i örökbefogadási ceremónián.

IMG_4155

2012. október 18.
4 perc

„A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház”- ezzel a gondolattal nyitotta meg Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az 5. Színházi Nyílt Napot. Az SZTE és a teátrum közös rendezvényén az universitas polgárai mellett a város lakói is betekinthettek a kulisszák mögé, együtt zenélhettek a művészekkel

2012. október 18.
5 perc

Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a versengő negyven középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Az október 26-án délután 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőre minden érdeklődőt várnak.

2012. október 18.
1 perc

Miért mentek oda? – kérdezték a szegedi geográfusoktól, amikor 2011 végén szervezni kezdték Etiópia természetföldrajzi és kulturális értékeinek megismerését célzó szakmai magánexpedíciójukat. A választ a 2012. október 25-i úti beszámoló előadás árnyalhatja.

2012. október 18.
2 perc

A Jószerencse, a Gyémánt és más csomó típusok is slágerré lettek a Konfuciusz Intézet csomózó kurzusán.

2012. október 18.
2 perc

Szekszárdi Miklós interjúkötetében a szegedi egészségügy főszereplői szólalnak meg, választ keresve szakmájuk sarkalatos kérdéseire.

urulogus

2012. október 17.
1 perc

A XVII. Urulógus Kongresszusnak a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja ad otthont október 18-tól 20-ig. A szegedi egyetem szakklinikája speciális műtéteit is bemutatják a szakembereknek.

2012. október 17.
1 perc

A nemzetközi hallgatói mobilititást segíti az új Campus Hungary ösztöndíj. Tanácsos mielőbb regisztrálni, a végső jelentkezési határidő: november 20. A jelentkezőket segíti az SZTE NMI. A pályázati felhívás lényege alább olvasható.

2012. október 17.
2 perc

Az ENSZ Titkárság Humán Erőforrás Gazdálkodási Hivatala (OHRM) meghívást adott át hazánknak, hogy vegyen részt a fiatal szakemberek versenyvizsga-programjában (Young Professional Program). A jelentkezők felkészülését október 29-én budapesti előadással segítik.

2012. október 17.
2 perc

A Közép-Kelet Európai régió országaiból érkezett egyetemisták "szállják meg" Szeged városát: október 18-20. között a Regionális ENSZ Akadémiának a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara ad otthont.

mefesz_kiemelt

2012. október 16.
3 perc

Október 16-án, a hallgatói önkormányzatiság és az egyetemi autonómia napján megkoszorúzták a TIK melletti MEFESZ-emlékművet, s rangos hallgatói kitüntetéseket adtak át.

2012. október 16.
5 perc

Ajánlott lenne középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek oktatását, mert a diákok pénzügyi ismeretei az olyan témákban, mint az adózás, inflációtól, vagy a hitelezés igen hiányosak – derül ki az Econventio Közhasznú Egyesület és az SZTE GTK kutatócsoportjának felméréséből.

kemia_kiemelt

2012. október 16.
3 perc

Mintegy 1400 diák kísérletezhet egyetemi és főiskolai laborokban a Chemgeneration Roadshow keretében, melynek keretében országszerte – a Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállal a programban.

allasborze_kiemelt

2012. október 16.
2 perc

Évente kétszer rendez állásbörzét a Szegedi Tudományegyetem. Az október 16-i programon 23 stand, és változatos programok várták az érdeklődőket, szó esett a mesterképzésről is.

2012. október 16.
1 perc

Az SZTE Konfuciusz Intézete csomózási kurzust tart a művészetek és a kínai kultúra iránt érdeklődőknek október 17-én.

2012. október 16.
1 perc

Ezüstplakettel köszöntötte Posgay Béla, 1934-ben a Ferenc József Tudományegyetemen végzett jogászt az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar október 11-én kari tanácsülése előtt.

2012. október 16.
2 perc

Segíti az október 26-i Szent- Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola diákjait a felkészülésben az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Itt megtekinthető – többek között – a Szent-Györgyi kiállítások anyaga: a fölnagyítható fotók segítségével sokféle új információ is elérhető a szegedi egyetem egykori kutatójáról, rektoráról.

2012. október 16.
2 perc

„3D dizájn projekt” néven valósul meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködése, amely során hiánypótló szakmai képzés oktatási programot dolgoz ki a két intézmény. A program célja, hogy a két régió munkaerőpiacát elláthassák magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakemberekkel.

2012. október 15.
1 perc

Újra érdekes témákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők az SZTE ÁJTK III. emeleti Kari társalgójában tartott Integrációs Klub rendezvényein, legközelebb október 18-án, 17 órai kezdettel.

2012. október 15.
1 perc

5. alkalommal rendezik meg a Színházi Nyílt Napot az SZTE Kulturális Iroda, az SZTE EHÖK és a Szegedi Nemzeti Színház közös szervezésében. A 2012. október 17-i rendezvényre egyetemi polgárokat várnak. A délelőtt 11 órakor kezdődő megnyitón adják át az Egyetemi Drámapályázat, valamint az Opera – Igen/Nem Esszépályázat díjait.

2012. október 15.
1 perc

Az Egész életen át..., illetve a Tudományegyetem című egyetemi magazint tűzi műsorára a Telin Televízió.

2012. október 15.
2 perc

Az Armel Operafesztivál, a Szegedi Tudományegyetem és az Alliance Française de Szeged két estet is szervezett az operaverseny kapcsán.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek