Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (7)>| 

Magyar_Balint

2023. február 06.

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara kiváló lehetőségeket kínál a zenélni vágyóknak. Magyar Bálint trombitatanárnak tanul, de mellette a BBMK Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) is a tagja. A zenei életéről, a tanulmányairól és a HÖK-ben végzett feladatairól is kérdeztük a hallgatót.

Mentorptogram_AlumniUni

2023. február 06.

Tennivalók az Alumni mentorprogramban. Döntsd el, hogy kurzusként, vagy anélkül szeretnéd teljesíteni. Ha kurzussal, akkor így keresd: XA0021-AlumMentPr-AlumMentPr. Ha anélkül, annak sincs akadálya, a tanúsítványt akkor is megkapod teljesítéskor.

Nyito_Kariko_Katalin_dijai_kiallitas

2023. február 03.

Vándorútra indul a „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című tárlat, az SZTE TIK kiállítási teréből 2023. február 8-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába költözik.

Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester

2023. február 02.

„Zeneakadémista egyetemi előkészítést vállal matematikából” - ezt a hirdetést adhatta volna fel a fiatal Gyüdi Sándor, az SZTE matematika-fizika szakos alumnusa. A későbbi Liszt-díjas karmester szegedi egyetemistaként 1978-ban három társával megalakította a kultikussá vált Canticum Kamarakórust, amely 1983-ban a Magyar Televízió nyilvánossága előtt Ki mit tud? vetélkedőt nyert. Gyüdi Sándorral abból az alkalomból beszélgettünk, hogy nemrég megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA díját.

phdnyito

2023. február 02.

Szakmai tapasztalat, előadói rutin, és bővülő kapcsolatrendszer. Három pozitívum, amelyekkel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is gazdagodtak a „Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science” elnevezésű konferencián. Az SZTE-s fiatal kutatók nemcsak előadói, hanem szervezői is voltak az ötödik alkalommal megrendezett találkozónak. A gyógyszerészet és a társtudományok területén kutatásokat végző PhD-hallgatók számára meghirdetett esemény apropóján hármas interjút készítettünk dr. Uhljar Luca Évával, dr. Szalai Boglárkával és dr. Cseh Martinnal.

Vezetett_setan_mutatjak_be_a_szegedi_fuveszkert_orchideagyujtemenyet

2023. február 01.

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit 2023. február 4-én, szombaton. A szakvezetéseken korlátozott létszámmal lehet részt venni.

IROS_borito

2023. február 01.

2022. október 25-27. között, Kiotóban került megrendezésre a 35. IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS), melyen a Szegedi Tudományegyetemről Dr. Sarcevic Péter és Dr. Odry Ákos vett részt.

Dr._Horvath_Laszlo_Zsolt

2023. február 01.

Dr. Horváth László Zsolt Szegeden végezte egyetemi tanulmányait, mára már a Unicorp Biotech Kft. tulajdonosa. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt támogató cég fő tevékenységei közé tartozik a magas minőségű originális gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, egészségügyi termékek és saját gyártású étrendkiegészítők hazai és nemzetközi értékesítése. Beszélgetésünk során kiderült, hogy milyen indíttatásból vágott bele a cég alapításába, és milyen út vezetett idáig.

MentorProgram

2023. február 01.

Ismét indul a tavaszi félév az Alumni Mentorprogramban, az SZTE Alma Mater mentorok és mentoráltak jelentkezését is várja.

Leendo_fizikusokat_dijaztak_a_Szegedi_Fizika_Napjan

2023. február 01.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportja és az SZTE TTIK Fizikai Intézete által meghirdetett Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményeit hirdették ki a Szegedi Fizika Napján. A díjakat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlotta fel.

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072__projekt_illusztracio

2023. január 31.

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejleszt a Budai Egészségközpont Kft. és az IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. Az AUTORAD projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyító munkát, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét.

HEAD Európai Unióval foglalkozó hallgatói szervezet

2023. január 27.

A HEAD Szeged diákszervezet elnökeivel, Vernyik Lillával és K. Szabó Flórával beszélgettünk. A két társelnök bemutatja be az Európai Unióval és diplomáciai problémákkal foglalkozó szervezet működését és ízelítőt ad abból, hogy mi is valójában a HEAD.

sztehallgato usa

2023. január 27.

Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak is kínál tapasztalatszerzési lehetőséget a Camp Leaders minden nyáron. A programra jelentkezők amerikai táborokban vehetnek részt és munkavégzés során bővíthetik ismereteiket, kapcsolatrendszerüket. Bánszki Krisztiánt, a táborban szerzett élményeiről, az utazásról és a tanulmányairól is kérdeztük.

SZTE

2023. január 27.

A Szegedi Tudományegyetem nemcsak az adott tudományterületeken hasznosítható, gyakorlati oktatást, de a működéssel és az oktatás rendszerével kapcsolatos gyakorlati, tapasztalati ismeretek átadást is fontosnak tartja mind hallgatói, mind oktatói, mind adminisztratív dolgozói körében.

Tiszta_energiakrol_karbonsemlegessegrol_es_okos_varosrol_tanacskoztak_az_SZTE_Mernoki_Karan

2023. január 26.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán találkozott az ArchEnerg Klaszter és a Kanadai Nagykövetség képviselője. A január 19-i találkozón a fenntarthatóságról, a jövő kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről egyeztetettek. Februártól induló egyedülálló térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzésről is szó esett a szakmai szemináriumon.

Allastalan_lezerfizikust_meg_nem_lattunk__a_fizikusi_palyara_hiv_a_Szegedi_Fizika_Napja

2023. január 25.

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont lesz a helyszíne január 28-án, szombaton a Szegedi Fizika Napja programjának, amelyet a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Intézete évente megrendez a felsőoktatási továbbtanulás előtt álló diákok, tanáraik és szüleik számára. Az esemény a maga sokszínűségében készül bemutatni a fizikai kutatások és határterületei spektrumát, valamint a fizikusi diplomával munkába álló fiatalok sokféle választási lehetőségét.

SZTEsok_a_TIK-ben

2023. január 23.

SZTEsók – 30 hallgató, 12 karról, több szakról és évfolyamból. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló csapat, akik április óta a felvételizők és első évfolyamosok egyetemi hallgatóvá válását támogatják.

HSZI_SZTE

2023. január 25.

Színház, mozi, múzeum, konditermek és Szeged legismertebb szórakozóhelyei – csak néhány azok közül, ahová diákigazolvánnyal bármelyik SZTE-s hallgató kedvezményes áron juthat be. Igénylésére minden aktív jogviszonnyal rendelkező hallgató jogosult, díjmentesen. Az igénylés menetéről és a lehetőségekről az alábbi cikkben bővebben is olvashatnak leendő hallgatóink.

palyazat

2023. január 24.

Zenei, vers-és prózamondó versenyt, irodalmi és fotópályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája.

Online_kurzusok_a_Pasteur_Intezet_szervezeseben

2023. január 24.

A Szegedi Tudományegyetem és a párizsi központú Pasteur Intézet közötti együttműködés alapján az SZTE-s polgárok is hozzáférést kaptak az Intézet által szervezett online kurzusokhoz. A kurzusok a mikrobiológiai, immunológiai, járványtani és újabban a géntechnikai kutatások egyik fellegvárából érkeznek. A részvételhez biológiai, orvostudományi vagy ezzel egyenértékű tudományos végzettség erősen ajánlott, de a képzések bárki számára nyitottak.

Gyüdi Sándor

2023. január 24.

2023-ban, 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek, köztük Gyüdi Sándornak, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Zeneelméleti Tanszék címzetes főiskolai docensének, óraadójának.


A_Szegedi_Tudomanyegyetemre_latogatott_a_kanadai_gazdasagi_attase

2023. január 24.

Kanada budapesti nagykövetségéről Francis Uy kereskedelmi attasé, Hornok Zsófia kereskedelmi asszisztens és Kovács-Mátyus Zsuzsanna kereskedelmi tanácsos tett látogatást 2023. január 19-én a Szegedi Tudományegyetemen.

alternativ_gyakornoki_program

2023. január 24.

2023. február elejéig várja az SZTE Karrier Iroda népszerű Alternatív Gyakornoki Programja a hallgatók jelentkezését.

ffi_szte_himnusz

2023. január 23.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet különleges fotókkal emlékezett meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról. Tekintse meg ön is!

Koszoruzassal_es_flashmobbal_emlekeztek_a_Magyar_Kultura_Napjan

2023. január 23.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségeken a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát. Az SZTE a Dóm téri Petőfi- és a Madách-szobornál is megemlékezett a két irodalmi nagyság születésének 200 éves évfordulójáról. A bicentenárium megemlékezés utolsó állomása pedig a hagyományokhoz hűen Kölcsey Ferenc mellszobránál fejeződött be. Az idei évben emlékezünk a Himnusz letisztázásának 200 éves évfordulójára is. Az alkotók előtti tisztelgés részeként rendhagyó flashmobot is megnézhettek az ünnepségre érkezők.

a Szegedi Fizika Napja

2023. január 23.

Idén január 28-án szombaton 9-14 óra között az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben rendezik meg a Szegedi Fizika Napját. Az eseményen az SZTE TTIK Fizikai Intézete és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet izgalmas programmal készül a fizika iránt érdeklődők számára.

SZTE hallgatói pályázati díjak 2022

2023. január 23.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Balló Andrea festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a Dugonics téren. Az ünnepségen Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese átadta az egyetemi hallgatói és művészeti pályázatok díjait.

szte_szakk

2023. január 20.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi Osztálya 2023. január 19-től látogatási tilalmat rendelt el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeiben.

Tragedia-1933

2023. január 20.

Megírta-e Madách Imre Az ember tragédiája drámai költeményének párját, amelyet a korabeli sajtó Az ember komédiája címmel emlegetett? Madách Imre írta-e a szerző nélkül fennmaradt József császár című drámát? Közös álmot lát-e Ádám és Éva a Tragédiában? Kérdéseinkre Dr. Bene Kálmán, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott főiskolai tanára, Madách-kutató irodalomtörténész válaszol Madách Imre születésének 200 éves évfordulóján.

Palyavalasztas_-_SZTE_felveteli

2023. január 18.

Már javában zajlik a 2023-as felsőoktatási felvételi eljárás, az egyetemek, azon belül a karok és szakjaik felelősei pedig mindent megtesznek azért, hogy akik felsőfokú tanulmányaikat szeretnék megkezdeni szeptemberben, a lehető legmegfelelőbb helyet válasszák. Fazekas Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője és Ujhelyi Eszter, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Óvodapedagógus szakos, másodéves hallgatója az alábbi beszélgetésben ehhez nyújt segítséget és beszél az esetleges buktatókról is.

sy_szte_hcemm1_edited
2023. január 17.

Shyam Jee a Szegedi Tudományegyetem doktori iskolájában szerzett PhD-fokozatot és tanulmányai befejeztével sem hagyta el Szegedet. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) Advanced Core Facility (ACF) egységének főmunkatársaként most a világon is egyedülálló vizsgálatokban vesz részt.

Nyito_Famous_Inventors_National_Inventors_Hall_of_Fame_jjj

2023. január 16.

A félévszázados fennállását ünneplő National Inventors Hall of Fame civil szervezet az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába választotta a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalint és az University of Pennsylvania Laboratóriumaiban munkatársává lett Drew Weissmant. Velük együtt 16 új beavatott került a több mint hatszáz neves személyiséget bemutató „dicsőségtáblára”. Karikó Katalin, az SZTE professzora a második magyar nő az újító hírességek között.

Gepi_tanulasi_modellek_kutatasaban_es_fejleszteseben_vesz_reszt_az_SZTE

2023. január 16.

A Szegedi Tudományegyetem Eureka szoftverinnovációs klasztere konzorciumi partnerként részt vesz, az ITEA 4 nemzetközi pályázatában a török Experteam vezetésével. Az Optimal Management of Demand, röviden OMD pályázat célja egy egységesített, mesterséges intelligencia megoldásokon alapuló ügyfélkérelem kezelő rendszer fejlesztése, amely több szektorban, mint az egészségügy, igazságszolgáltatás, e-kereskedelem, fogyasztói elektronika és szoftverfejlesztés területeket jelentik. A kutatási folyamatok 2022. 01. 01-jén kezdődtek és 2024. 12. 31-ig tartanak.

kutatok_ejszakaja__65_

2023. január 16.

Az SZTE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke ad otthont a 2023-as, összességében 11. Nemzetközi Finnugor Téli Iskolának (Winter School of Finno-Ugric Studies) január 30. és február 4. között. A rendezvényt az Erasmus+ által finanszírozott stratégiai partnerség, a REMODUS keretében szervezi meg a szegedi tanszék a Bécsi Egyetem közreműködésével. A programon 10, köztük 8 külföldi egyetem diákjai és tanárai vesznek részt.

Zsofi_az_SZTE-n.

2023. január 16.

Kónya Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója ezüstérmet nyert a magyar női váltó tagjaként a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán!

vl1

2023. január 13.

Vas Luca a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán végzős gyógytornász hallgató, mindeközben a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet igazán sikeres versenyzője. Hogyan került Szegedre? Hogyan tudja összeegyeztetni tanulmányait az élsporttal? Milyen élmény volt számára megnyerni a Balaton átúszást? Ez is kiderül interjúnkból.

A Klebelsberg Kuno Könyvtár szakolvasó terei. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. január 12.

A Szegedi Tudományegyetem csak a minőségi Open Access folyóiratokban való publikálás esetén téríti meg a kutatók által kifizetett közzétételi díjat. Ezért a publikálás legjobb stratégiája, ha a szerzők még a cikk beküldése előtt megvizsgáltatják a kiválasztott folyóiratot. A publikációk könyvtárinformatikai támogatását vezető Hoczopán Szabolcs, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az Open Access terjedésével a kutatókat átverő predátor folyóiratok is terjednek.

szteevezos1

2023. január 10.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, Király Miklós (SZTE-ÁJTK) és Szabó Gábor (SZTE-MK) 2022-ben országos bajnokságot nyertek kormányos kettesben, valamint az U23-as Európa-bajnokságon negyedik helyezést értet el együtt. Korábban sikeresen szerepeltek ifjúsági világbajnokságon és olimpiai reménységek versenyén is. A sport szeretetéről, fontosságáról és az evezés hátteréről kérdeztük őket.

Nyito_SZAB_szekhaz

2023. január 09.

Három nagy nemzeti kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia. Az összesen 8,6 milliárd forint támogatással, 4 évre tervezett projektek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem 6 munkatársa vezető kutatóként vesz részt. Az SZTE az egyetlen egyetem, amely mindhárom programban érintett.

BTK_Sarkozy_Bence_-_Irodalom

2023. január 05.

„A mi dolgunk a legjobb tudásunk szerint útjukra indítani a könyveket, a többi az olvasón múlik” – vallja a Libri Kiadói Csoport ügyvezetője, Sárközy Bence. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán szerzett tudást kamatoztatja, ottani tanárait továbbra is példaképek tartja. Hisz abban, hogy a sikerhez sok munka kell.

Hamari Zsuzsanna

2023. január 02.

Természettudományok és élettudományok területén Dr. Hamari Zsuzsanna és társkutatói, Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor nyerték meg idén az SZTE Innovációs Díjat a “Fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlása természetes hatóanyaggal” című kutatásukért. Mik is azok a fonalasgombák? Hogyan kerülnek bele mérgező anyagok az élelmiszereinkbe? Mitől innovatív a módszer, amit a Szegedi Tudományegyetem kutatói felfedeztek? – mindezekről Dr. Hamari Zsuzsannát kérdeztük.

sipos-jozsef-szegedi-tudomanyegyetem-unnepi-kinevezese-08

2023. január 03.

„Fontos számomra, hogy egészséges, adalék- és vegyszermaradék-mentes élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára” – hangsúlyozza Sipos József címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök, méhészmester, a „Sipos Gazda” brand tulajdonosa, a Sumi Agro Hungary Kft. területi szaktanácsadási vezetője.

Az_anatomiai_pontossag_vezerli_Dr._Toth_Evat_a_fogorvost_es_a_festot

2022. december 22.

Dr. Tóth Éva Szegeden született. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulójaként érettségizett. Egyetemi tanulmányait a középiskola után Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahová elsőre felvették – a SZOTE az SZTE Fogorvostudományi Kar jogelődje is.

nyito_PetakFerenc

2022. december 23.

Hordozható innovatív légzésfunkciós mérőberendezés fejlesztésének ötletével nyert SZTE Innovációs Díjat Dr. Peták Ferenc, az SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet professzora. Ennek kapcsán az innováció ötletéről, az eszköz megvalósításának folyamatáról, s annak lehetséges alkalmazási területeiről kérdeztük.

Jelentkezz_TESO-nak_az_Erzsebet_taborokba

2022. december 22.

Legyél TE is TESO a balatoni vagy az erdélyi Erzsébet-táborokban!

Csatlakozz az ország legnagyobb táboroztatási programjának csapatához! Táboroztass 2023 nyarán Zánkán, Fonyódligeten vagy Erdélyben az Erzsébet-táborokban.

Nyito_Nagy_Attila_Kutatocsoport

2022. december 21.

A kutatók munkáját az SZTE saját pályázati támogatással is segíti. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) SZAOK Kari Kutatási Alap Szent-György Albert pályázatának egyik nyertesét, az asszociációs tanulási folyamatot vizsgáló Dr. Nagy Attila agykutatót új eredményeikről kérdeztük.

A_boldog_indonez_hallgatok_csoportkepe_az_SZTE_karacsonyi_delutanjan

2022. december 21.

Karácsonyi délutánt rendezett az indonéz hallgatók számára az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága a Rektori Hivatal aulájában. Az indonéziai fiatalok gazdag kultúrájukkal, történelmükkel, nyelvükkel és különleges ételeikkel gazdagították idén a Szegedi Tudományegyetem hallgatói életét. Ennek kapcsán az SZTE szerette volna, ha egy kulturális délutánon köszönheti meg ezt, hogy milyen büszkék a hallgatókra és remélik, hogy számtalan élménnyel gazdagodtak az idei tanévben.

Nemzetkozi_bal_az_Erasmusos_hallgatok_tiszteletere

2022. december 21.

Óriási sikernek örvendett a Szegedi Tudományegyetem 2022-es Nemzetközi Bálja, amit az Erasmus Student Network Szeged és az SZTE közösen szervezett. Az esemény célja az volt, hogy kifejezze a hallgatók számára: ők is fontos részei az egyetemi közösségnek és a Szegedi Tudományegyetemnek. A Rektori Hivatal dísztermében rendezett bálon több, mint 150 hallgató vett részt, közülük díjazták az Erasmus királyát és királynőjét.

szte_ornos100_ergo_nyito

2022. december 21.

"Ormos100" elnevezéssel ergométeres evezősversenyt rendeztek az SZTE SZAOK Nagyoktatási épületben. Ormos Jenő patológusprofesszor, a SZEOL evezős szakosztályának korábbi elnöke születésének centenáriuma alkalmából a Dél-Alföldi Evezésért Alapítvány, az Orvosi Kar és a Szegedi Vízisport Egyesület közösen hozta létre a különleges sporteseményt.

Lechner_DFGM

2022. december 20.

Három szempontból vizsgáltuk meg a földrajz és a földtudományok kapcsán a kooperatív és a duális képzést. A hallgató, az oktató és a képzésbe bekapcsolódó cég részéről is számos előnye van ennek a fajta együttműködésnek.

1 2 3 (4)> (7)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek