Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (46)>| 

cover

2022. október 04.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Csendes Tiborral, programtervező matematikussal, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk.

ehny

2022. október 04.

Nagyszerű teljesítményt nyújtva, a 2. helyen ért célba a Szegedi Tudományegyetem hajója a fővárosban rendezett Dunai Regattán. Az SZTE hallgatói összesen kilenc egyetem képviselői közül végeztek a dobogón.  A nyolc magyar egyetemi egység mellett a Belgrad University is indított egy csapatot.

cover

2022. október 04.

Félévről félévre népszerűbb a Tanítsunk Magyarországért (TM) mentorprogram a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a régió általános iskolái körében: több intézményben alig várják a gyerekek, hogy a következő évfolyamban őket is mentorálják az erre felkészült egyetemisták. A szegedi TM program harmadik féléve ismét egy három napos táborral indult, amely a hallgatók felkészülését segítette.

1_cover
2022. október 03.

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már ötödik alkalommal rendezte meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a nagy sikerű országos gyerekemelési rekordkísérletet. Izgalmas programokkal vártak minden érdeklődőt 2022. szeptember 24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Rendezvényközpontban.

310151927_5851763581557577_2879953876915264940_n

2022. október 03.

Egy tábla csokoládéért is harcba szállt volna, a pénz ugyanis soha, egyetlen egy vetélkedőben sem érdekelte, a kihívások viszont annál inkább – talán ennek köszönhető, hogy a döntőig menetelt a nagysikerű, Géniusz néven futó kvízműsorban Prof. Dr. Kovács Attila, az SZTE SZAOK oktatója, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, azaz a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának reumatológusa.

cover_MKN

2022. október 03.

Hatodik éve rendezi meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara legnagyobb rendezvényét, a Magyar Könyvkiadók Napját. Az esemény lényege, hogy helyet biztosítanak az irodalom neves alakjainak arra, hogy bemutathassák új köteteiket, találkozhassanak a szegedi közönséggel, és hogy egyben a résztvevőkhöz is közelebb hozzák a hazai irodalmi szcénát. A programok idén október 5-6-án lesznek – napközben a BTK főépületében, esténként pedig a kar irodalmi tematikájú kávézójában, a Café Radnótiban kapnak majd helyet. A belépés díjtalan.

Kariko_Katalin_Lasker_dij

2022. október 01.

Kiküldött tudósítóink jelentik:

A győzelem istennőjét, Nikét mintázó szobrocska ékesíti a Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két világhírű kutatója.

Topos_Annabella_foto

2022. szeptember 30.

Topos Annabella, az SZTE BTK másodéves angol-magyar szakos hallgatója első helyen végzett az Egyetemi Élményesszé pályázaton, egyetemielmenyessze.exe című szövegével. A Dunántúlról, Szegedre költözött bölcsészhallgatót a nyertes pályaműről, az írásról és az egyetemi életérzés valóságáról kérdeztük.

Lazar_Bence_Andras

2022. szeptember 30.

Pszichiáter és egyben egy elismert költő, Dr. Lázár Bence András, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar adjunktusa, aki 2022-ben a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjának egyik nyertese, eddig leginkább lírai szövegeket publikált. A költőt – többek között – az irodalomhoz fűződő viszonyáról, és a következő három, ösztöndíjas éveinek terveiről kérdeztük.

konferencia_borito

2022. szeptember 30.

Az SZTE Mezőgazdasági Karának közreműködésével került sor a parlagfűvel foglalkozó legjelentősebb kutatók idei találkozójára. Makra László, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának professzora a Nemzetközi Parlagfű Társaság vezetőségi tagjaként felkérést kapott arra, hogy szervezze meg a Társaság soron következő konferenciáját, mely 2022. szeptember 8-9-én került megrendezésre Budapesten.

pexels-andrea-piacquadio-3757374

2022. szeptember 30.

Komoly érdeklődés mellett, maximális létszámmal indította el két különleges egyetemi szabadon választható kurzusát az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete. Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció” és a „Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I.” elnevezésű kurzusok célja, hogy a hallgatók a megszerzett ismereteikkel a saját és a Szegedi Tudományegyetem polgárainak egészségfejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

han1

2022. szeptember 30.

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense az egyik nyertese a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjnak.

5_20220922-1309

2022. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói idén is bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház kulisszái mögé. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat harmadjára szervezett színházbejárást Szegeden. Az esemény részletes kidolgozásáról Zsidákovits Fanni, az SZTE BTK hallgatója gondoskodott. Csiló Alexandra élménybeszámolója követketik.

IMG_6722

2022. szeptember 27.

Közel 8 évvel ezelőtt, 2015. január 28-án dr. Zacher Gábor nagyszerű előadásával indult útjára az a sorozat, amely rövid idő alatt meghódította a szegedieket és környékbelieket. A Mentor(h)áló Pedagógiai esték című előadássorozat az elmúlt 8 évben a dél-alföldi régió egyik legnépszerűbb esti sorozatává nőtte ki magát. Folytatására a tavaszi évad után, ősszel ismét sor kerül.

Informatorium_cover

2022. szeptember 27.

r a múlt sem a régi – avagy mi újság a korai magyar történelem kutatásában? címmel rendez nyolc előadásból álló sorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke.

cover

2022. szeptember 27.

Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat, a demencia egyik leggyakoribb ága: 2022-ben több, mint 45 millió embernél diagnosztizálták a betegséget a világon. Az Alzheimer hónapban hagyományos módon, már másodszor ültek össze a magyar szakemberek az SZTE Egésztudományi és Szociális Képzési Karán.

Radnoti-estek_2022_osz_cover

2022. szeptember 27.

A Radnóti-estek idén ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik – az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar rendezvénysorozatán ezúttal a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre. Szerda kora esténként a Café Radnóti biztosítja majd a helyszínt a történelmi témája beszélgetéseknek és kötetbemutatóknak. A belépés minden rendezvényre díjtalan.

ELI_11_of_11

2022. szeptember 27.

Szeptember 30-án ismét megnyitja kapuit a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet a nagyközönség előtt! A szervezők szórakoztató és inspiráló programokkal készülnek a különleges éjszaka alkalmából, többek között körbevezetéssel, látványos kísérletekkel, VR-szemüveges virtuális laborlátogatással, ismeretterjesztő előadásokkal, lézersakkal, tudományospóló-versennyel és alkatrészsimogatóval is várják az érdeklődőket 17 órától a Kutatók Éjszakáján.

iki4jo

2022. szeptember 26.

Ma van a Nyelvek Európai Napja. A Szegedi Tudományegyetem leginkább érintett szervezeti egysége, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az „IKI20” rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a 2022/2023. tanévet. Évente átlagosan 1500 órányi nyelvoktatást biztosítanak hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. Az elmúlt két évtizedben több, mint tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az SZTE IKI-ben. A világnyelvek mellett időnként egészen egzotikus, ritka nyelveket is lehet tanulni az intézet munkatársaitól.

3

2022. szeptember 23.

Dr. Garab Győző fizikus, a biológiai tudomány doktora, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének kutatóprofesszor emeritusát az elismerés kapcsán a fotoszintézis alapkutatások jelentőségéről a biofizikai, és biofotonikai alkalmazási területéről, kérdeztük és arról, hogy lehet ellesni valamit a természet műhelytitkaiból.

IMG_8262

2022. szeptember 22.

A kutatás-fejlesztés ötlete hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg először a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosaiban és kutatóiban, az elmúlt öt évben az ehhez szükséges infrastrukturális és humán erőforrás feltételeinek megteremtése zajlott, együttműködések és pályázatok segítségével. A kutatás-fejlesztés végül a Széchenyi 2020 projekt keretein belül valósult meg Szegeden, 2017. július 1. és 2022. április 30. között. A projekt zárórendezvényére a közelmúltban került sor.

cover

2022. szeptember 22.

A Szegedi Tudományegyetem polgárai önzetlen segítsége tovább folytatódhat – a szervezők kérik: 2022. szeptember 27-én is mentsünk meg együtt legalább 300 életet.

network.svg

2022. szeptember 22.

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, egyike annak a 16 nyertes hálózatnak, amely az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett Erasmus+ pályázaton nyert. 2023 januárjától már kilenc intézményt tömörítő szövetség, így biztosan folytathatja további négy éven át küldetését, aminek egyik legsikeresebb programja a EUGLOH E-Conference.

kb

2022. szeptember 20.

A 19 éves Kasnyik Bence Kecskemétről érkezett Szegedre, hogy itt folytassa tanulmányait és a röplabdázást. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán mérnökinformatikusnak tanuló sportoló a Szegedi Röplabda Sportegyesülettel szeretne feljutni a legmagasabb osztályba.

306847843_5497973773572800_7014826571597163372_n

2022. szeptember 19.

Sajtótörténeti konferenciát tartottak Szegeden “Történetek az irodalom médiatörténetéből” címmel kilenc egyetem, valamint az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum kutatói. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszéke szervezte. Prof. Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, a bölcsészkar egykori dékánja nyitotta meg a rendezvényt szeptember 15-én.

emeld_a_gyereket_a_magasba

2022. szeptember 19.

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a nagy sikerű országos gyerekemelési rekordkísérletet. Izgalmas programokkal várnak minden érdeklődőt 2022. szeptember 24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Rendezvényközpontban.

kep3

2022. szeptember 19.

A Szegedi Tudományegyetem speciális képzési igényű hallgatóinak rendezett pikniket az SZTE Füvészkertben az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ Sansz Irodája 2022. szeptember 10-én.

Natur_Mensch_Technologie_2

2022. szeptember 16.

Díjak, ösztöndíjak, elismert kutatások, legalább egy tucat, magasan betöltött pozíció, hallgatóbarát órák, színvonalas oktatás – ezek jellemzik Prof. Dr. Jakab Évát, az SZTE ÁJTK oktatóját, aki augusztus 20-án Magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült. A professzor asszonyt hivatásról, kihívásokról, szabadidőről és családról is kérdeztük.

pexels-photo-1472887

2022. szeptember 15.

Az SZTE-n szeptember 20-án idén is a sportolás lesz a fókuszban. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján számos színes sportprogram várja az érdeklődőket a Füvészkertben. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára a felsőoktatásban. A belépés a rendezvényre SZTE hallgatóknak és dolgozóknak díjtalan.

305923966_10158478917931577_898477523819274610_n

2022. szeptember 14.

2022. szeptember 16-án, 19:00 és 22:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) táncházat szervez Szent-Györgyi Albert 129. születésnapjának évfordulója alkalmából a Dugonics téren.

cover_1

2022. szeptember 13.

Losonc Edina, az SZTE JGYPK képalkotás BA szakos hallgatója, tervező, illusztrátor is kiállíthat 2022 decemberében, Ausztráliában, Adelaide-ben, mert az általa tervezett Stádiumok című mű elnyerte a C–IDEA NewStar Award 2021 nemzetközi díjat. Az elismerés és a verseny kapcsán Losonc Edinát és mesterét Kiss Ferencet kérdeztük.

FB_borito_2022

2022. szeptember 13.

A növényvilág ragadozói, a rovarfogó növények kerülnek középpontba 2022. szeptember 18-án, vasárnap a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az érdeklődők 10 és 16 óra között testközelből is megfigyelhetik a húsevő növényeket. A kicsiket ügyességi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várják.

Bolcsesz_Szabadegyetem

2022. szeptember 12.

Több, mint negyven előadással, a mindennapokba könnyen beilleszthető órarenddel és az ország legjobb bölcsészkari oktatóival indul el újra idén az SZTE BTK Bölcsész Szabadegyeteme. A nyolcéves hagyomány szerint a szegedi bölcsészkar kapui ilyenkor mindenki előtt megnyílnak, aki tanulni szeretne – kortól, lakóhelytől és előképzettségtől függetlenül. A hallgatók heti rendszerességgel látogathatják a nekik tetsző előadásokat, ebben a szemeszterben egészen december 9-ig. A kurzusokra jelentkezni szeptember 18-ig lehet.

balogh-4

2022. szeptember 12.

Jogtörténész, egyetemi tanár, férj, családapa. Magyarország Köztársasági elnökétől augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehetett át. Dr. Balogh Elemért hivatásról, családról, felelősségről és szabadidőről kérdeztük.

2022_06_10_kiallitoter_avato_DSC_0985

2022. szeptember 09.

Dr. Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának főigazgatójaként vonult nyugdíjba, első munkahelyéről. Negyven esztendő alatt rengeteget tett hozzá az SZTE fejlődéséhez, amit számos módon, például díjakban is visszaigazolt az élet. 2007-ben Bibliotéka Emlékéremmel, az idei augusztus 20-ai Nemzeti Ünnepen pedig Szinnyei József-díjjal tüntették ki. Példaértékű munkásságáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Nyito_Nemet_Immunologiai_Dij_-_Tureci_Kariko_ahin_20220907_jj

2022. szeptember 08.

A rák és a SARS-CoV-2 elleni, az mRNS-alapú technológián alapuló vakcinák fejlesztőjeként végzett úttörő munkájáért kapta meg a Német Immunológiai Díjat a biokémikus Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, valamint a BioNTech céget alapító két orvos, Uğur Şahin és Özlem Türeci. A kitüntetést 2022. szeptember 7-én, a német és az osztrák immunológiai társaság hannoveri kongresszusa nyitányán adták át a három tudósnak.

Teljes_kepernyo_rogzitese_2022._09._08._151525

2022. szeptember 08.

Az SZTE új egyetemistáit a 2022. szeptember elsejei Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésén köszöntötték, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó is volt. Az ünnepségről készült kisfilm az SZTE Youtube csatornáján megtekinthető.

DSC_2841

2022. szeptember 07.

Embertelen dal, Ugye mi jó barátok vagyunk, A dal a miénk: többek között ezek az ikonikus dalok is felcsendültek augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományteremtő, újszegedi koncertsorozatán. Boban Marković, a Budapest Bár és Dés László után, újabb legendás előadókat hallhatott a szegedi közönség, a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János valamint az SZTE oktatója, Rost Andrea személyében. A nagysikerű előadás előtt Magyarország legismertebb zeneszerzőjét, a JATE Kluban többször is koncertező Presser Gábort kérdeztük.

Kituntetes_2

2022. szeptember 07.

Dr. Pap Ildikó Etelka antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének tudományos főmunkatársa, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának nyugalmazott címzetes tárigazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az elismerés kapcsán a múmiakutatásokról, és a betegségek vizsgálatának elméleti és alkalmazási területéről kérdeztük.

IMG_6030

2022. szeptember 06.

Megjelent a SZTEminárium Magazin legújabb 2021-2022/02 száma – a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó, „Hallgatókról hallgatóknak” mottó alatt futó kiadvány már online és a Szegedi Tudományegyetem épületeiben is elérhető.

nyito_HUGO_2022

2022. szeptember 05.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar ad otthont szeptember 6-a és 8-a között a 37 éves múlttal rendelkező Workshop on Global Optimization konferenciának. Az eseményt először, hibrid formában rendezi meg az egyetem, több mint negyven előadó részvételével. A részletekről dr. Vinkó Tamás, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi docensét, az esemény egyik főszervezőjét kérdeztük.

foto-Revesz_Robert

2022. szeptember 05.

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Nagy Gábort, a makói József Attila Múzeum néprajzkutatóját, népzenészt és fotográfust, egyetemünk egykori hallgatóját. A kutató eddigi életművében rendkívül fontos szerepet játszott a dél-alföldi pásztorkultúra, amit a már számos kiállításon láthatott fotóin keresztül is bemutat. A népi kultúra, néptánc és népzene már nagyon fiatalon magával ragadták, és jelenleg egyike azon keveseknek a Kárpát-medencében, akik tudnak bőrdudán játszani.

tanszer_Facebook-esemeny_boritokepe

2022. szeptember 05.

A tanév kezdetével idén is elindult a tanszergyűjtés az SZTE Alma Mater szervezésében. A használt, de jó állapotban lévő iskolai felszereléseket idén két helyszínen, a Honvéd téri épület portáján, illetve a Somogyi Könyvtárban lehet leadni.

law-1063249_1280

2022. szeptember 02.

Az Angolszász Jogi és Angol Jogi Szakfordító Szakjogász és Szaktanácsadó Képzés egy négy szemeszter hosszú, LL.M cím viselésére jogosító képzés. A program során a hallgatók elsajátíthatják az angol-magyar és magyar-angol jogi szakfordítás alapjait, a szükséges terminológiát és megismerkednek a Common Law jogrendszerek egyes területeivel.

kovacs-4

2022. július 29.

Dr. Kovács Attila Pált, sokrétű kutatói-oktatói tevékenysége, különösen az optikai elemek diszperziós jellemzőinek minél pontosabb mérésére alkalmas módszerek kifejlesztése terén elért kiemelkedő, nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményei elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesítették. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézetének vezetőhelyettesét, aki egyben a Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének adjunktusa, kitüntetése kapcsán kérdeztük.

mrcsp

2022. szeptember 02.

Felsőfokú kínai nyelvvizsgát szerezni nem könnyű, de Kínában eltöltött hosszabb idő után lehetséges. Csóti Patrícia, az SZTE Gazdaságtudományi Kar nappali szakos hallgatója mindössze kétszer néhány napra jutott el ebbe a távoli országba, tehát ezt a kiemelkedő eredményt az itthoni nyelvtanulásnak köszönheti.

mulltonnen-3979757_1280

2022. szeptember 02.

Mennyire környezettudatos a magyar, valóban jót teszünk-e azzal, ha szétválogatjuk a szemetet, mi készülhet az újrahasznosított hulladékból és hol tart most a Szegedi Tudományegyetem ezekben a kérdésekben - többek között ezekre is választ kaptunk Szabó Ferenctől, az SZTE óraadó oktatójától.

szedaknyito1

2022. szeptember 02.

Nehéz helyzetben lévő iskolásoknak segített a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. A Magyar Református Szeretetszolgálat „Radírozzuk ki a különbségeket!” kampányában, tanszerekkel támogatták a rászoruló diákokat.

Nyito_M._Kir._Ferencz_Jozsef_Tudomanyegyetem_23_0131_a

2022. szeptember 01.

Internátust avattak az első szegedi egyetemi tanév végén. A „M. Kir. Ferencz József Tudományegyetem ötvenesztendős fennállásának ünnepe” 1922. június 29-én hozta lázba a várost. 100 éve szeptember 1-jén kezdődött az egyetemisták beiratkozási időszaka. A tanévnyitót 1922. október elején tartották… Évszázados emlékkönyvet és újságokat lapozgattunk a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepség-sorozatában a jelent, az országos felsőoktatási tanévnyitót köszöntve.

1 2 3 (4)> (46)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek