Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (12)>| 

Boros_Istvan_naploja_20230518_kiszombori_konyvbemutato01

2023. június 07.

Milyen a Ford autós gazdálkodó, a makói Boros István naplóján keresztül a XX. század? A kérdésre választ ad az első makói taxis eddig rejtőzködő füzeteiből szerkesztett naplókötet.

Termeszetes_epitoanyagok_energiahatekonysag-noveles_-_epitoipari_konferencia_a_klimavedelemert_KJA

2023. június 07.

Építőipari konferenciát rendeztek a fenntarthatóság témájában a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A szakmai nap homlokterében a klímavédelem és a természetes anyagok álltak, a program nem titkolt célja pedig az volt, hogy a klaszteresedés lehetőségeit és előnyeit ismertesse az érdeklődőkkel. Az eseményt az SZTE Mérnöki Kar, az ArchEnerg Klaszter, a Naturica Group Kft., és a MAKÉSZ szervezte.

Nyito_Neumann_kiallitason_20230603

2023. június 05.

Képzőművészeknek és ifjú kutató-jelölteknek adott át okleveleket és díjakat a Neumann János professzori címet elnyerő, Neumann-díjas Karikó Katalin. A világhírű mRNS-kutató, a sokszoros akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora 2023. június 2. és 3. között Budapesten, a Műegyetemen előadást tartott, kitüntetést kapott, majd a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díszvendége volt.

Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője

2023. június 05.

Jövendölés címmel új táncdrámát visznek színre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap 15 órától és hétfőn 19 órától. Az Egyetemi tavasz záróeseményét sajtótájékoztatón mutatták be az alkotók, Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője, az SZTE neurológiai klinikájának adjunktusa.

Boros_Mihaly2

2023. június 02.

Tudományos üléssel ünnepelték június elsején Boros Mihály professzor 25 éves intézetvezetői jubileumát, valamint az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási és tudományos tevékenységét.

Nyito_Princeton_diszdoktorai_20230530

2023. május 31.

„Egy egészen eredeti ötlet”, a játékelmélet szülőhelye is a Princeton University. Az előkelő amerikai magánegyetemhez több mint húsz Nobel-díjas oktató kötődik. A 277 éves felsőoktatási intézmény, „a tudományok doktora” cím adományozásával polgárai közé választotta Karikó Katalint. A világhírű mRNS-kutatót, az SZTE professzorát a legendás Ivy League elitjébe tartozó 8 amerikai magánegyetem közül már 5 kitüntette.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója

2023. június 01.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

Korányi Gyógyszertár 20 éves

2023. június 01.

Húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem első patikája. Az azóta három egységgel bővült Központi Gyógyszertár már a kezdetekkor az orvos-beteg-gyógyszerész közötti kapcsolatot és kommunikációt tűzte ki célul, és mint az a fennállást ünneplő eseményen kiderült: ez az elmúlt két évtizedben nem változott, csak átalakult; a fókusz, a gyógyítás mellett, itt is az oktatáson és a kutatáson van.

SZTE_Kihivas_Napja

2023. június 01.

A Kihívás Napja alkalmából sportos foglalkozásokkal, önvédelmi bemutatóval, jóga és irodában végezhető gerinctorna órákkal, valamint ügyességi feladatokkal várták május 31-én a rektori hivatal dolgozóit.

Kollár Árpád

2023. május 31.

Színes, jó humorú, érdekes főszereplők és mellékszereplők, akik élethű, ám egyben meseszerű módon ábrázolt szituációkban találják magukat a különlegesen ábrázolt eszközök, és a még különlegesebb módon ábrázolt Gyermekintenzív osztályon. Bemutatták a Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról című mesekönyvet, amely a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában jelent meg.

Miklósa Erika

2023. május 31.

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

2023. május 31.

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Új középkorász fórum született – sokszínű és népszerű volt az I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 26.

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

2023

2023. május 26.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

Véradás

2023. május 25.

Sikeresen zárult a közelmúltban megvalósított Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) és a Magyar Vöröskereszt (MVK) közös kampánya - a Felsőoktatási Véradó Hetek címen szervezett akcióban, melynek kiemelt célja a fiatalok megszólítása és a társadalmi felelősségvállalás fontosságának hangsúlyozása volt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is jeleskedtek.

Aerobik_Maraton_2

2023. május 25.

Az előre meghirdetett több, mint 30 féle mozgásformára, közel 1000 fő regisztrált előzetesen. A magyar és külföldi hallgatók mellett az SZTE dolgozói is szép számmal csatlakoztak és próbálták ki a mozgásformákat a szakemberek által vezetett órákon. Akik kedvet kaptak valamelyik sporthoz, a továbbiakban bekapcsolódhatnak az edzésekbe akár versenyszerű, akár szabadidős jelleggel.

Agyagkatonak_n

2023. május 25.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum „Az ókori Kína kincsei” címmel Kína témájú kiállítássorozatot indít, amelynek első része 2023.05.26-án, pénteken tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A tárlatok kialakításában, véglegesítésében a múzeum együttműködött a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével.

hk

2023. május 24.

Hajdók Krisztina, az SZTE FOK hallgatója szabadidejében cicákat ment, amire nagy szükség van, mert jelenleg több mint hárommillió kóbor macska található Magyarországon. Felelős állattartással, állatmentéssel vagy annak támogatásával bárki segíthet.

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 24.

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

IMG_1546-004

2023. május 23.

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai 2023. május 22-én megismerhették az SZTE 3D Központjában folyó munkát és az intézmény céljait, valamint a vállalkozásokkal való együttműködési lehetőségeket.

szte_sarkanyhajo

2023. május 23.

A Szegedi Tudományegyetem sárkányhajócsapata kétszer állhatott a dobogóra a Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokság első fordulójában.

kardiologiai_szuronap

2023. május 23.

Kardiológiai szűrőnapot tartottak május 21-én a Petri Gábor klinikai tömb alujában. Az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika programján több mint 100 páciensen végeztek térítésmentes szív- és érrendszeri vizsgálatokat.

munkaeropiaci_kutatashoz_kep_Egyetemi_oldalra_Karrier_cikkhez

2023. május 22.

Felmérést készít az SZTE Karrier Irodája a hallgatók és a gyakornoki helyet vagy állást kínáló munkaadók preferenciáiról. A kutatás az SZTE hallgatóit foglalkoztató cégeket a megfelelő munkaerő, a hallgatókat a számukra optimális munkahely megtalálásában segíti.

SZERINA, 2023

2023. május 22.

Kuala Lumpurból, Svájcból és Olaszországból is érkeztek professzorok a 11. alkalommal megszervezett nemzetközi Szegedi Rhinológiai Napok (SZERINA) nevű cadaver dissection kurzusra, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája és Idegsebészeti Klinikája szervezett az Anatómiai Intézetben.

Nyito_Madrid_Karikoe_Jimenez_Diaz_Eloadas_Dij_12

2023. május 20.

A Conchita Rábago de Jiménez Díaz Alapítvány 1969 óta minden esztendőben megszervezi a Jiménez Díaz-emlékelőadást, átadja az ehhez kapcsolódó díjat, valamint a Jiménez Díaz Alapítvány kutatási ösztöndíjakat. Idén, az 54. ünnepségen Karikó Katalin, a világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora kapta meg a Jiménez Díaz Díjat. Milyen üzeneteket rejt az alapító portréjával díszített aranyérem?

Ápolók Nemzetközi Napja az SZTE-n

2023. május 19.

“Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedőnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad” – vallotta Florence Nightingale világhírű ápoló, akit 2023. május 19-én, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szervezett ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem vezetői is többször megemlítettek.

Skill_labor

2023. május 18.

2023. június 1-2-án tudományos ülés formájában ünnepelik Boros Mihály professzor 25. intézetvezetői jubileumát az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézetben. A rendezvényen összefoglalják az Orvosi Készségfejlesztési Központ 10 éves tevékenységét is, aminek megálmodásában, létrehozásában és működtetésében a professzor szintén részt vett.

Egy_huron_pendultek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Biologia_Intezeteben

2023. május 17.

Különleges helyszínen adtak koncertet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár tanszakos hallgatói. Az SZTE Biológia Intézet adott otthont a rendhagyó gitárkoncertnek, amit Egy húron pendülünk címmel rendeztek. A koncert a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál előeseménye, amit június 8. és 10. között tartanak.

Utos_Maraton_2

2023. május 17.

Lezajlott a SZTEsi maraton programsorozat utolsó két eseménye is: a SZTEsi Ütős- és Vízi Maraton. Az Ütős Maraton a tollaslabda és asztalitenisz megismeréséről szólt. A külföldi hallgatók körében is igen népszerű mindkét sportág, ezért angol és magyar nyelvű órákra is jelentkezhettek az érdeklődők.

Centenárium SZTE

2023. május 17.
Az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rögzítette 2023. március 22-én a Benedekfi-Janik művet. A zenészek és az énekesek előtt és fölött sűrű mikrofonerdő rögzített minden hangot, amelyet a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott lencsevégre. A Szent-Györgyi Albert himnusz felvételéről készült werkfilm immár a legismertebb videómegosztón is megtekinthető.

szinhaz

2023. május 16.

Legkedvesebb színészükre voksolhatnak az egyetemi polgárok az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által meghirdetett szavazáson.

Süveges Gergő, SZTE

2023. május 16.

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

Az_SZTE_hallgatoi_is_szakertoktol_ertesulhettek_a_legujabb_kutatasi_eredmenyekrol_a_IV._EURAZSIA_HAJNALA_Konferencian

2023. május 16.

Az Eurázsia Központ negyedik alkalommal rendezte meg az Eurázsia Hajnala című konferenciáját, ezúttal a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, amelyen neves szakértők tartottak előadásokat a legjelentősebb geopolitikai és gazdaságot érintő kérdésekről. Az eseményt 2023. május 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tartották.

A fény napja az ELI ALPS-ban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. május 15.

Az ELI és a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézete idén is közönségvonzó programokat rendezett a fény nemzetközi napja alkalmából. Kiderült, hogy a lézer felfedezése után alig pár évvel Sean Conneryt már lézerrel vágták volna ketté egy James Bond filmben, a Star Wars lézerkardot pedig legjobb gázplazmából előállítani, de ehhez egyelőre hátizsáknyi telepet és csöveket kell cipelni. És volt lézerekről átnevezett csoki is, melynek papírján az adalékok helyett a MIR, HR, THz, Sylos, HF paramétereit olvashatták a gyerekek.

Kazinczy-dijas_szegedi_egyetemistak

2023. május 15.

A Szegedi Tudományegyetem három karának képviseletében az SZTE négy hallgatója is díjat kapott a felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjében. A vetélkedő históriáját is színesíti, hogy az egykori szegedi bölcsészből lett legendás újságíró, riportszerző Horváth Dezső szövege 35 éve is és 2023-ban is érmet hozott.

pozitiv_egesz_szamok

2023. május 15.

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Vöröskéry Dóra kötetét.

konyvadomany

2023. május 15.

Dr. Katharina Matzkó-Hollenbach 2023. május 2-án férje hagyatékából adott át ajándékkönyveket Nagy Anitának, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár osztályvezetőjének.

IOI 2023, Szeged

2023. május 12.

Önkéntes csapatkísérőket (guide) várnak a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2023) szervezői, amelyet 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között rendeznek meg Szegeden. A világ legrangosabb versenyprogramozási eseményére mintegy 100 ország 400 versenyzője érkezik a Tisza-parti városba. A verseny mellett kiránduláson, kulturális- és sportprogramokon is részt vesznek a diákok és kísérőik.

 

Prezilimpia_2023

2023. május 12.

Az SZTE Prezilimpia 2023 prezentációs versenyt az SZTE Gazdaságtudományi Kar, az SZTE Junior Akadémia, valamint a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub szervezte a tavaszi félévben a Philip Morris Magyarország közreműködésével.

Süveges Gergő

2023. május 12.

Az apaságról tart előadást Süveges Gergő – férj, apa, újságíró, tanár, coach május 15-én, 18:00 órától az SZTE rektori épületének 5-ös termében (Dugonics tér 13.). Az eseményen, amelyet az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szervez a nemzetközi családnap alkalmából, Süveges Gergő Dr. Balogh Elemér tanszékvezető tanárral beszélget Apakulcs névre hallgató projektjéről. Az apaságról és a család jelentőségéről kérdeztük Süveges Gergőt.

SZTE Füvészkert

2023. május 12.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje idén is csatlakozik a Növények Napja (Fascination Plants Day) nemzetközi rendezvénysorozathoz. A színes programokkal teli eseményre 2023. május 20-án, 10:00 és 16:00 óra között várják az érdeklődőket.

szte_atletak_dobogon

2023. május 11.

A Szegedi Tudományegyetem versenyzői 13 versenyszámban indultak, az atlétikai egyetemi bajnokság döntőjén, amelyet a MEFOB Feszt keretében, Debrecenben rendeztek meg. Dobogós és pontszerző helyezéseket egyaránt szereztek a hallgatók a viadalon. Női súlylökésben a dobogó mindhárom fokára SZTE-s atléta állhatott fel.

Dr. Pintér Erika, SZTE SZAOK

2023. május 10.

Prof. Dr. Jancsó Miklósra emlékeztek 2023. május 10-én a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben. Az emléktábla-koszorúzással egybekötött eseményen átadták a Jancsó Miklós Emlékéremet is. A 2023. év díjazottja Dr. Pintér Erika, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára lett.

SZTE_BBMK
2023. május 10.

Május 9-én tartotta a Liszt Ferenc Társaság és a Dugonics Társaság az idei második, tavaszi koncertjét, melynek meghívott vendége volt Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE BBMK dékánja.

Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett

2023. május 10.

Mi a közös a jó kávéban, a jó egyetemben és a Bocuse d'Or-ban? A tradíció és innováció. A Szegedi Tudományegyetem Évzáró TEA Time alkalmának keretein belül erről, és a hallgatóközpontú, minőségi oktatás irányelveiről beszélgettek a szervezők és érdeklődők – minőségi kávé mellett.

A Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjnyertes drámáinak bemutatóján. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 10.

A pályanyertes szerzők, Nizalowski Attila, Karánsebessy Balázs és B. Pap Endre jelenlétében mutatták be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében kiírt Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjazott műveit tartalmazó kötetet a REÖK palotában.

Mihalffy_Kingany

2023. május 10.

Mihálffy Kinga a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakján szerzett alap és mesterszakos diplomát. Már az egyetemi évek alatt aktívan pingpongozott, jelenleg nemzetközi versenyekre készül, mellette pedig egy sérültekkel foglalkozó alapítványnál dolgozik, mint kommunikációs munkatárs.

digital_future

2023. május 09.

A Szegedi Tudományegyetem RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című projektjének idén februárban indult Digitális jövő hírlevele megújult tartalommal jelentkezik.

SZTE_BTK

2023. május 09.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karán, 2023. május 10-én, szerdán fölelevenítik a professzori székfoglaló előadások hagyományát.

legendahantas

2023. május 08.

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Milbacher Róbert: Legendahántás 50+1 tévhit a magyar irodalomban című művét.

1 2 3 (4)> (12)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek