SZTE Info

Legújabb híreink

[1] 2 3 (4)> (33)>| 
2021. július 27.

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Sporttudományi Társaság országos, nyílt fotópályázatot hirdet két kategóriában: „Tudomány a sportban, sport a tudományban”  és „Hit/Vallás - Sport avagy Hitvallás és Sport”.

2021. július 27.

Szakmérnöki szinten, online levelező oktatásban (blended learning) ismerkedhetnek meg az SZTE MGK hallgatói a kóser kertészettel. A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló oktatásának keretein belül többek között kóser uborkatermesztést is lehet majd tanulni.

2021. július 23.

Ma mutatják be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjának keretében Mozart: Szöktetés a szerájból című darabját, amelyben két SZTE-s kötődésű művész is szerepel. Bita Boglárkával és Görbe Norberttel készítettünk dupla interjút.

2021. július 22.

Harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Csatári Enikő, aki a növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében. Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére.

2021. július 22.

Dr. Wang Lei 2017 októberében érkezett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme képviseletében, hogy elfoglalja a kínai igazgatói posztot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élén. 2021. július 22-én, Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönte meg a leköszönő igazgató munkáját és adta át neki az elismerő oklevelet.

2021. július 22.

A gördülékenyebb betegellátás érdekében új helyre költözött és jelentősen bővült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelőintézetben működő Laboratóriumi Medicina Intézet Központi vérvételi telephelye, ahol a munka július 19-én kezdetét vette.

2021. július 21.

Július elején elindult az SZTE Alma Mater Tagkártya applikáció, így mostantól a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater tagjai még egyszerűbben vehetik igénybe a tagkártyával járó kedvezményeket.

2021. július 21.

Online tanácskoztak a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról július 20-án a magyar felsőoktatási intézmények képviselői és az UI GreenMetric „zöld” rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját és aktuális kérdéssorát, továbbá megoszthatták egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan.

2021. július 20.

Angol és német nyelvű képzéseken, neves külhoni és magyar professzorok, mély elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatók részvételével indít képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete. A jelentkezéseket augusztus 29-ig várják jogi vagy egyéb társadalomtudományok területén megszerzett diplomával.

2021. július 20.

Távol-Keleti hangulat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - XIV. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat Szegeden. A július 24-én és 25-én tartandó esemény középpontját most is az indiai lótuszvirág képezi, mely ilyenkor látható teljes pompájában. Az ázsiai hangulat megidézéséről színes programmal gondoskodnak a szervezők.

2021. július 20.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a munka világában is megállják a helyüket – nemcsak a vendéglátóegységekben - kisegítőként, felszolgálóként vagy futárként - teljesítenek jól, hanem az állami intézményekben és vállalkozásokban is.

2021. július 19.

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium az „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című projekt keretében, több területen a nemzetközi kutatások élvonalába helyezte az általuk képviselt alap- és alkalmazott kutatási irányokat. A zárórendezvényen értékelték az elért sikereket.

2021. július 19.

25 indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Egyetemünk elnyerte az indonéz kormány kiválósági ösztöndíj programjába való részvételt. A programra a világ 240 egyeteme pályázott, melyből az indonéz kormány összesen 60 egyetemet választott ki. Nemzetközi viszonylatban a magyar egyetemek közül csupán két hazai egyetem képviselteti magát, az SZTE és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

2021. július 19.

A 2021-ben 31 éves THEALTER Fesztivál a dél-alföldi régió egyik legfontosabb kulturális márkája, amellett a hazai független színházi törekvések évtizedek óta meghatározó központja. A fesztiválnak nem csak jelene és jövője, de gazdag múltja is van: július 29-én és 30-án ifjú és tapasztalt színháztudósok erről számolnak be a szegedi bölcsészkaron.

2021. július 16.

Az élettudományi és fogorvostudományi kutatások, a régészeti és az anyagtudományi vizsgálatok eredményességéhez is hozzájárul az SZTE mikro-CT készüléke. A műszer révén például a 3D nyomtatott testek mechanikai tulajdonságairól is rangos tudományos lapokban publikáltak a Szegedi Tudományegyetem kutatói és partnereik.

2021. július 16.

Lezárult a 2021-es SZTE 100: A mintegy másfél hónapos egyéni verseny után a „Nyújtás a Weekendig” című kihíváson az SZTE karjai és egységei mérhették össze erejüket. A legtöbb kilométert a karok között az Általános Orvostudományi Kar, az egységek között az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet gyűjtötte, a legaktívabb kar pedig az Állam- és Jogtudományi Kar volt.

2021. július 16.

A napi munkahelyi rohanás közben elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével erre még inkább oda kellene figyelnünk, hiszen ilyenkor több folyadékot veszít a szervezetünk. A Szegedi Tudományegyetem szakembere, Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője, megoldást kínál erre a problémára.

2021. július 15.

Bencze Alex, a Szegedi Tudományegyetem ETSZK elsőéves hallgatója hat évvel ezelőtt került a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bácsalmási lakásotthonába, ahol azóta is él, jelenleg utógondozottként. Korábban nevelőszülők gondozták testvéreivel együtt, vér szerinti szülei már gyermekkorában lemondtak róluk. Alex a sok-sok lelki sérelem és megpróbáltatás ellenére mégis úgy döntött, a tévhitekkel ellentétben megpróbál sikeres életet élni.

2021. július 14.

A Szegedi Tudományegyetem női csapata a III. helyet szerezte meg Győrben, az egyetemisták és főiskolások országos bajnokságának döntőjében (MEFOB). A finálé legjobb kapusának Cseh Robertát, az SZTE edző szakos hallgatóját választották meg, a legeredményesebb szegedi mezőnyjátékos pedig Kovács Szolanzs volt. A sikercsapat edzőjét, Hocza Ágnest kérdeztük a döntő részleteiről.

2021. július 14.

Az 1900-as évek óta sokak életét keseríti meg tavasztól-őszig Magyarországon az a kicsi, ártalmatlannak tűnő, zöld színű növény, melyet parlagfűnek nevezünk. A tévhitekkel ellentétben akadnak olyan esetek, amikor a benne található vegyületek akár jótékony hatást is gyakorolhatnak az emberi szervezetre – a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy ideje azon dolgoznak, hogy fény derüljön arra, hogy ez miként valósítható meg.

2021. július 13.

Elindult a modellváltás kormányzati honlapja. Innen első kézből tájékozódhatsz a magyar felsőoktatási modellváltás híreiről! Legyél Te a leginformáltabb!

2021. július 12.

Nagy Péter, az SZTE ÁJTK korábbi hallgatója aktívan készül a tokiói olimpiára. Dr. Mezei Péter beszélgetett vele a COVID ideje alatt tapasztalt olimpiai felkészülés nehézségeiről, céljairól, a várható olimpiai körülményekről és a jövőbeli terveiről. A beszélgetés podcast formájában bárki számára elérhető.

2021. július 12.

Rekordszámú bemutatóval várja közönségét a 2021/22-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház. Arról, hogy milyen szempontok alapján állt össze az új évad programja, milyen előadásokat ajánlanak a szegedi egyetemisták figyelmébe, és hogy milyen kulturális projektekkel kívánják felkelteni a fiatalok érdeklődését, Barnák László főigazgatót kérdeztük.

2021. július 12.

Lezárult a 2021-es SZTE 100: a mintegy másfél hónapos egyéni verseny után, a Nyújtás a Weekendig című kihíváson az SZTE karjai és egységei mérhették össze erejüket. A legtöbb kilométert címvédőként a karok között az ÁOK, az egységek között az IKI gyűjtötte. A legaktívabb kar pedig az ÁJTK volt. Az SZTE 100 alumni és dolgozói verseny „legjeit” interjúsorozatban ismerhetik meg az érdeklődők.


2021. július 08.

A tavalyi, szegedi szervezésű nemzetközi tudományos diákköri konferencia sikere után idén a Paris-Saclay Egyetem szervezi a EUGLOH hallgatók versenyét.

2021. július 08.

Ronnie Burkett: Tinka’s new dress két angol jelenetének fordításával ért el második helyezést Nagy Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem anglisztika szakán végzett hallgató a Debreceni Egyetemi Színház „egy sima-egy fordított” című műfordítói pályázatán.

2021. július 08.

Nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók kezdhetik meg az Akadémia kiválósági programjának támogatásával áttörő eredményeket ígérő kutatásaikat hazai kutatóhelyeken. Az MTA Lendület Programjának 2021. évi 15 nyertese közé választották Juhászné dr. Csapó Editet, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusát.

2021. július 07.

Második alkalommal adták át az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíjat. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága ünnepséget tartott. A Szegedi Tudományegyetemhez ezernyi szállal kötődő tudományos testület tisztségviselői közül többen is elismerésben részesültek.

2021. július 07.

„Hangot adunk a tehetségnek” címmel mutatja be tehetséggondozó programjait és közösségi életét, valamint rendez izgalmas közéleti beszélgetéseket és színes könnyűzenei koncerteket a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely az egyetemi képzést kiegészítő tehetséggondozó programot is kínál. Az MCC Feszt szervezői augusztus 5–7. között várják az érdeklődőket Esztergomban.

2021. július 07.

Egyedi mikroszkóprendszert fejlesztettek és kezdtek el alkalmazni a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatói. Az eljárással nagymértékben növelhető a hagyományos optikai mikroszkópok használata, azaz velük láthatóvá lehet tenni akár 20 nanométeres struktúrákat és a biológiai objektumokat is.

2021. július 07.

A Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak a járvány során tanúsított helytállását, gyakran erőn felüli munkáját szeretnék megköszönni a Puskás musical belépőire szóló, 30%-os kedvezménnyel a darab alkotói. A Szegedi Szabadtéri Játékok programjában két alkalommal, július 17-én és 18-án láthatja a közönség a nagyszabású produkciót.

2021. július 07.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetében működő, dr. Horváth Péter László által vezetett, egyetemi oktatókból, köznevelési intézményekben dolgozó gyógypedagógus kollégákból, és tapasztalati szakértőkből álló munkacsoport, 2021. június 16-án minikonferenciát szervezett, az eddigi eredmények bemutatására, Budapesten.

2021. július 06.

Véget ért a EUGLOH Joint Innovation Challenges program - a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Thi Nguyet Hang Nguyen is a dobogó tetejére állt! A témák mindegyike a globális egészség fontosságára hívta fel a figyelmet.

2021. július 05.

Az elmúlt, kihívásokkal teli időszakban szerzett tapasztalataikat és javaslataikat oszthatják majd meg egymással azok az ápolási szakemberek, akik részt vesznek a Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók XIV. Országos Kongresszusán, 2021. november 26-án. Az SZTE ETSZK által szervezett online konferenciára augusztus 16-ig várják a szervezők az absztraktokat.

2021. július 02.

Visszatér a Jézus Krisztus Szupersztár a szegedi Dóm téri színpadra. A legendás rockopera 2021. évi öt előadása elé – a kálvária 14 stációjára utalva – 14 képet villantunk föl a Szegedi Szabadtéri Játékok 90, valamint Tim Rice és Andrew Lloyd Webber művének 50 évéből. Illés Máriát, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar zenetörténészét, valamint a produkció négy alkotóját – Feke Pált, Gallusz Nikolettet, Serbán Attilát, Sasvári Sándort – kérdeztük és hallgattuk. Aztán belelapoztunk korabeli újságokba is.

2021. július 07.

Az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola olyan tudást biztosít a doktorandusz hallgatóknak, amelynek köszönhetően a korábbi tanulmányaikra épülő további hasznos ismereteket szerezhetnek, akár tudósok, kutatók, történészek vagy történelemtanárok is. A képzésről Kiss Gábor Ferenc főiskolai docenst kérdeztük, aki az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet Regionális Történeti és Honismereti Szakcsoport vezetője és az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola témavezetője.

2021. július 01.

Hogyan kötődött Ferenc József a Szegedi Tudományegyetemhez? Hányszor járt városunkban feleségével, Sisivel? Milyen ruhát viselt a császárnő meggyilkolása napján? - Ezekre a kérdésekre is választ kaptuk a Móra Múzeum Sisi kiállítása alkalmából Hegedűs Anitától, a múzeum PR referenséről.

2021. július 01.

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára hirdet Campus Mundi ösztöndíjakat a Tempus Közalapítvány a 2021/22-es tanévben megvalósuló külföldi részképzésre, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra.

2021. július 01.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói egy különleges videóban elevenítik fel azokat a közös élményeket, amelyek az eltelt másfél év alatti küzdelemben segítettek. Azt vallják, hogy egymás támogatása és összetartás nélkül nem sikerült volna. A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából szeretnék megmutatni, hogy együtt milyen erősek, és egyben további sok erőt kívánnak a jövőbeni küzdelmekhez minden egészségügyi dolgozónak!

2021. június 30.

2021-ben több különlegesség is egyedivé tette a Covid19 járvány miatt, a virtuális térbe költözött 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. Idén a megmérettetés 16 szekciójából, hallgatóink összesen 220 díjjal térhettek haza: 46 első, 62 második és 32 harmadik helyezést értek el, 80-an pedig különdíjat vehettek át.

2021. június 30.

Több mint 70 millió forint értékű az a csúcskategóriás versenyzongora, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara szerzett be. A Steinway & Sons D-modellnek városszerte nincs párja.

2021. június 29.

„Nézz szét nálunk!” címmel családi napot tart a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2021. július 3-án, szombaton, 9 és 16 óra között Hódmezővásárhelyen. Az eseményen többek között lovaskocsis programmal, drónbemutatóval és légfegyveres lövészettel várják az érdeklődőket, míg a kisebbek rajzversenyen és terményfelismerő játékban vehetnek részt.

2021. június 28.

Színes, kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és kézműves vásárral várták a levendula és a rózsa szerelmeseit az SZTE Füvészkertje és Kulturális Irodájának munkatársai június 26-án és 27-én. A kétnapos rendezvényen a festői környezet, a kellemes időjárás és az izgalmas programok, gondtalan nyári hangulatot teremtettek a kikapcsolódásra vágyó családok számára az SZTE botanikus kertjében.

2021. június 28.

2021 júniusában újraindult a szegedi Grand Caféban a méltán közkedvelt Ráolvasás elnevezésű kötetbemutató sorozat. A 2020 júliusától novemberig tartó kötetbemutató széria, neves írók és költők munkáit tartalmazza. Orcsik Rolandot, aki az SZTE BTK oktatója és költő, arra kértük: ajánljon nyári olvasmányt az SZTE íróvá, költővé lett „öregdiákjainak” művei közül. Íme, a „szépirodalmi hűsítő”.

2021. június 25.

Tájékoztató a veszélyhelyzet ideje alatt nyelvvizsga letétele alóli mentességről szóló Kormányrendelet végrehajtásáról.

2021. június 24.

A klasszikus zenéé a főszerep a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó napján, 2021. június 24-én az SZTE egyetemi épületei ölelkezéséből kimagasló dóm előtti színpadon. A „szegedikumnak" számító ajándékkoncert ötletgazdáját, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatóját, az SZTE öregdiákját és címzetes főiskolai tanárát, Gyüdi Sándort a nyári fesztiválról kérdeztük.

2021. június 25.

2021. július 1-jén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi szervezeti egységében munkaszüneti napra vonatkozó munkarend szerint történik a betegellátás.

2021. június 25.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dolgozóit ízletes jégkrémmel lepték meg - a finomságot a Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged és a Szeged Első Lions Club tagjai adták át az egészségügyi dolgozóknak.

2021. június 25.

A nőknél és a férfiaknál is az SZTE hallgatói nyerték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságát (MEFOB) súlylökésben. Veiland Violetta és Fischer Márk is a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanul és mindketten megvédték a tavalyi elsőségüket.

2021. június 25.

Öt európai egyetem tudósai tanácskoznak a gyógyszerésztudomány fejlesztéseiről.

[1] 2 3 (4)> (33)>| 

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.