Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

1 2 3 (4)> (23)>| 

0522_kertvezetes_3_borito

2024. május 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem májusban nyereményjátékot hirdetett, amelyben Füvészkert belépőt nyerhettek az SZTE természetvédelmi kvízét kitöltők. Május 22-én délután, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napján és a Magyar Természet Napján, a nyertesek élménygazdag kertvezetésen vettek részt az egyetem „zöld szigetén”.

antwerp_pandemic

2024. május 24.
2 perc

A 2024-es év első felében Belgium az Európai Unió soros elnöke, akitől Magyarország fogja átvenni a stafétabotot a második félévre. A belga EU-elnökség egyik fontos rendezvénye volt a május 14-15-én Antwerp városban rendezett „Európa egyesül a régi és új járványok ellen” című konferencia, amelynek célja az EU pandémiás felkészültségének értékelése, és a jövőbeli teendők meghatározása volt.

pexels-suvan-chowdhury-37305-144429

2024. május 24.
1 perc

Izgalmas zenei tehetséggondozó programot szervez a Coca-Cola SZIN fesztivál és a Szegedi Tudományegyetem.

Rideg_regesztartas1

2024. május 24.
3 perc

Kétnapos konferenciával, emléktáblák avatásával, díjátadóval és kiállítással ünnepelte az SZTE BTK Régészeti Tanszéke a százéves fennállását. A szegedi régészképzés centenáriumán „Rideg régésztartás” címmel nyílt kiállítás a képzéshez ezer szállal kötődő Móra Ferenc Múzeumban. A tárlatot Fogas Ottó múzeumigazgató, a Régészeti Tanszék egykori hallgatója nyitotta meg.

Paszka_Imre_75_S-4

2024. május 23.
5 perc

Nemes egyetemi hagyomány, hogy a tanítványok ünnepi tanulmánykötettel köszöntik a mesterüknek tekintett professzorukat jubileumi születésnapján. A „Táguló perspektívák – Tanulmányok Pászka Imre 75. születésnapjára” című meglepetéskönyvet 2024. május 21-én az MTA SZAB-székházban mutatták be az ünnepeltnek. A laudációk arra is választ adtak, egy-egy tanítványból lett kutató számára mi vált követhető példává a tudós és mestertanár életútjából.

asztalitenisz_es_ergometer1

2024. május 23.
5 perc

Kimagasló eredményeket ért el a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) versenyein. Az SZTE hallgatói több sportágban is sikeresen szerepeltek. Többek között tollaslabdában, asztaliteniszben, atlétikában és vívásban is büszkék lehetünk egyetemünk versenyzőire.

Salamin_Geza_MUT_elnok_Foto_Nagy_Gyula

2024. május 22.
2 perc

A Magyar Urbanisztikai Társaság, a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke 2024. május 9-én Szegeden szervezte meg a "Regionális központok és várostervezés-fejlesztés" című konferenciát. A résztvevők a területfejlesztés 20. évfordulóját ünnepelték az Európai Unióban, és a regionális központok, más néven pólusvárosok fejlesztésének eredményeit vették górcső alá.

PoC_pexels_nyitokep

2024. május 22.
2 perc

A 2024. 05. 09-én meghirdetett Proof of Concept Alap pályázati körhöz kapcsolódó webinárt tartott május 14-én délután a Szegedi Tudományegyetem Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság munkatársainak segítségével. A webinár célja, hogy a résztvevők kötetlen, mégis professzionális közegben tehessék fel kérdéseiket a pályázattal, valamint a Proof of Concept folyamatával kapcsolatban.

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

2024. május 22.
5 perc

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Weekend_2024_1600_x_900_keppont

2024. május 22.
1 perc

2024. június 15-én, szombaton az SZTE Alma Mater ismét izgalmas családi programokkal, egyéni és csoportos sportolási lehetőségekkel, kari versenyekkel és az elmaradhatatlan főzőversennyel, a GasztroMaterrel várja a kicsiket és nagyokat.

A Móra Ferenc Kollégiumban rendezett találkozók hanganyagai digitálisan elérhetővé válnak az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán.

2024. május 22.
5 perc

Páratlan irodalom- és eszmetörténeti értékű hangfelvételeket tett közzé az elmúlt időszakban az SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékája. A bővülő sorozatban száznál is több hanganyag hallgatható meg az SZTE Móra Ferenc Kollégiumának 1980-as évek elejétől megrendezett előadásairól, író-olvasó találkozóiról.

pexels-energepic-com-27411-313690

2024. május 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja ebben a szemeszterben is jelentős segítséget nyújtott a hallgatóknak: közel 1200 diák vehetett részt a tanulástámogató programokban. A Központ célja a speciális képzési igényű és a többségi hallgatók mentális támogatása az eredményes diplomaszerzés érdekében.

FB_IMG_1715696894998

2024. május 22.
2 perc

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és AMI NOÓ 2024. május 3-5-ig ismét, immáron 3. alkalommal részt vett Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyén, az NN Ultrabalatonon.

kecsmar_zsuzsa

2024. május 21.
3 perc

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on. Zsuzsa az SZTE-n végzett, jelenleg is stabil partnere az SZTE Alumni mentorprogramnak.

GTK_plakatpalyazat

2024. május 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar az idei évben fennállásának 25. jubileumát ünnepli. Ez alkalomból plakátpályázatot hirdetett, amely mindenki számára nyitott volt a hallgatóktól az alumni közösségen át a dolgozók köréig.

img_3308

2024. május 17.
3 perc

Ismét közös sportolásra invitálják a szervezők az SZTE rektori hivatal dolgozóit a Kihívás Napján, május 29-én, szerdán. Jóga, pingpong és tollaslabdázás szerepel a programok között.

Kiallitas_megnyito_S-9

2024. május 16.
3 perc

Az SZTE Rektori Épület átriumában nyílt kiállítás május 13-án dr. Szalai György munkáiból. A megnyitón köszöntőt mondott prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, valamint két művel ajándékozta meg a megjelenteket ez alkalomból Varga Laura fuvolaművész.

Kiss_Laszlo5

2024. május 16.
1 perc

Május 21-én, kedden este érkezik az év ismeretterjesztő előadása - a Mentorháló vendége a zseniális tudománynépszerűsítő guru, Prof. Dr. Kiss László csillagász.

napfonat_boritokep

2024. május 21.
6 perc

Újabb színvonalas programmal várta az érdeklődőket az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat, ezúttal a Fonó Klub Szegeddel együttműködve. Május 3-án 20 órától a Napfonat energikus női a capella együttes koncertje utaztatott kultúrákon és elemeken át, majd az Egyetemi Zenei Versenyen többszörösen helyezett Rekecsin együttes invitált egy autentikus moldvai táncházba.

szte_vivo_klub_borito

2024. május 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem sportolói is részt vettek az idei Vívó MEFOB-on, ahol szép eredmények születtek. Az SZTE Vívó Klub edzésén jártunk, ahol Nagy Zsolttal, a klub alelnökével és három hallgatóval is beszélgettünk a versenyen szerzett élményekről.

fenntarthatosag_kep2

2024. május 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen 7 egyetemi kar 20 oktatójának közreműködésével fenntarthatósági tematikájú kurzusok fejlesztése kezdődött meg idén tavasszal az RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatásával.

Gryllus Dániel előadóművész és Fabiny Tamás evangélikus püspök 'Szolga csak egy van: az Isten' című Weöres Sándor-esten a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében. Fotó: Zentai Péter

2024. május 15.
4 perc

Fabiny Tamás teológus, evangélikus püspök és Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész Weöres Sándor-estjén jártunk a Szegedi Tudományegyetem tavaszi fesztiválján.

Dr. Laczkó Sándor (SZTE), a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciák rendezője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 15.
4 perc

Idén „A félelem” fogalma áll az SZTE BTK Filozófia Tanszék és a Magyar Filozófiai Társaság szokásos „Lábjegyzetek Platónhoz” konferenciájának fókuszában. A huszonkettedik éve minden májusban megtartott előadássorozat, amelyet május 16-17-én rendeznek a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, az évek során a hazai filozófiai élet egyik legnagyobb és legrangosabb szimpóziuma lett.

KJA-Number-5628

2024. május 16.
2 perc

Több mint 140 végzős pedagógushallgató részvételével elkezdődött Szegeden az „Akik arra születtek…” Pedagógus álláshelyek 2024. című rendezvénysorozat. A Belügyminisztérium köznevelési szakterülete a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületével, valamint kilenc pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézménnyel együtt, a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára egy olyan rendezvénysorozatot hívott életre, amely keretében konkrét és naprakész információkkal szolgálnak a munkáltatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a pályára készülők megismerjék a pedagógus-életpálya belső értékeit, és ezzel a hivatásukra való felkészülés során az elköteleződésük megerősödjön.

grecso_krisztian1

2024. május 14.
3 perc

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.

pexels-pixabay-265152

2024. május 14.
1 perc

Jog és kommunikáció címmel szervez konferenciát a Wolters Kluwer, az SZTE Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja május 15-én a Szegedi Tudományegyetemen.

pexels-donaldtong94-109669

2024. május 13.
1 perc

Még bő két hétig lehet szavazni arra a színészre, aki a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén átveheti majd az SZTE közönségdíját.

VOSZ_Smart_Startupverseny

2024. május 10.
2 perc

Az SZTE Hungarian Startup University Programból indult ReFilamer kategóriagyőztes lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete által meghirdetett VOSZ Smart Startupversenyen, az ötletgazda, Kiri Hunor képviseletében.

Juniorok_viadala_2024

2024. május 08.
4 perc

Ismét összecsaptak a dél-alföldi régió középiskolásai az SZTE Juniorok Viadala döntőjében: az elődöntő 628 diákja közül 92-en jutottak tovább a Rektori Hivatalban rendezett megmérettetésre. A Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyéből érkező négyfős csapatok legjobbjai nemcsak élményekkel, hanem több százezres nyereményekkel és felvételi pluszpontokkal lettek gazdagabbak.

Szerencsés utat! - A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak kiállítása a Fekete Házban

2024. május 08.
2 perc

Május 2-án nyílt meg a szegedi Fekete Házban a „BACHTALO DROM! – Szerencsés utat!” – című összművészeti hallgatói tárlat. A kiállításon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak alkotásai tekinthetők meg: festmények, grafikák, fotók, kisplasztikák, installációk és illusztrált versek láthatók.

lc

2024. május 07.
2 perc

Az LHT május 15-én az SZTE-n teszi mindenkinek jobbá a napját játékokkal, számlanyitási lehetőséggel, kvízekkel, nyereményekkel, chill zone-nal, szóval nem lesz érdemes kimaradni a buliból.

IMG_9088-001

2024. május 06.
2 perc

„Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi tudományegyetemen” címmel szervezett bemutatkozó workshopot az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024 május 2-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori épületében.

SZEBIT2023

2024. május 06.
3 perc

A PC Trade Systems munkatársainak jelentős része a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Tanulmányaik befejeztével sem szakadnak el az alma matertől: az IT vállalkozás szakemberei nemcsak vendégoktatóként vannak jelen az SZTE-n, hanem különböző egyetemi projektekben is dolgoznak.

30evesazEETK

2024. május 03.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ immár 30 éve nyújt különböző szolgáltatásokat a hallgatók számára, segítve őket az egyetemi élet kihívásaival való megküzdésben és sikeres tanulmányaikban.

pexels-viktor-smith-olimpiai_kvalifikacios

2024. május 02.
1 perc

2024. június 20-23. között Budapesten rendezik meg az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatot, mely során a gördeszka, a BMX Freestyle, a sportmászás és a breaking legjobb versenyzői mérik össze tudásukat. Egy ilyen összetett, négy sportágból álló rendezvény nem valósulhat meg önkéntesek nélkül.

KJA-Number-5109

2024. április 30.
2 perc

Megújult környezetben folytatja működését Szegeden a csecsemő és gyermek alapellátási ügyelet május 2-ától. A Gyermekklinika szakambulanciái is költöznek, május 6-tól a klinika melletti, lapos tetős épületben folytatják a rendelést.

zsigmondy_dij1

2024. április 30.
2 perc

Bozóki Zoltán professzor, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

BSZ01636

2024. április 30.
2 perc

Az SZTE csapata közel volt a dobogós helyezés megszerzéséhez, a Gránit Bank Egyetemek Regattáján. Az esemény elképesztő hangulatot varázsolt vízen és lelátón egyaránt, hiszen 8 hazai egyetem versenyzői mérkőztek meg egymással Szegeden, 2024. április 27-én. A nyolcasok az Európa-bajnokság versenypályáján, szombaton versenyeztek az esemény teljes közönsége és kiemelt médiafigyelem előtt.

symposiumszeged_borito1

2024. április 29.
2 perc

Huszonhárom országból csaknem ezer látogató érkezett Szegedre arra a nemzetközi konferenciára, amelyet Perspektívák a paro-implantológiában és a komprehenzív fogászatban címmel rendeztek meg április 25-27. között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Magyar Fogorvosok Egyesülete rangos szakmai eseményén Svájcot helyezték a fókuszba, ahonnan két, a világ élvonalához tartozó professzor, Anton Sculean és Daniel Buser jött el előadóként.

Toth_Arpad_Mentorhalo

2024. április 26.
1 perc

A Mentorháló-sorozat május 2-i előadásán dr. Tóth Árpád karnagy, egyetemi és középiskolai tanár érkezik Szegedre, az IH Rendezvényközpontba.

Toth_Jonathan_es_baratai_koncertje_1

2024. április 26.
4 perc

Egyedülálló zenei élményt kínált az Egyetemi Tavasz programsorozaton az SZTE tehetsége, Tóth Jonathan és barátai koncertje. Az érdeklődők április 23-án a Rektori Épület dísztermében tekinthették meg az előadást, ahol díszvendégként Gubik Petra Junior Príma-díjas színművész is szerepelt.

szte_evezes

2024. április 26.
2 perc

A nyolcasok az Európa-bajnokság versenypályáján, szombaton versenyeznek az esemény teljes közönsége és kiemelt médiafigyelem előtt.

KJA-Number-3289

2024. április 25.
5 perc

A pedagógusképzés aktuális kihívásairól, az elmúlt években történt változásokról is beszámoltak az előadók azon a konferencián, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központja tízéves évfordulójára szerveztek 2024. április 24-én. A szakmai összejövetelen, mások mellett, részt vett és előadást tartott Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár.

Anyák napja az SZTE-n: virágültetéssel és zenei programokkal várják a családokat

2024. április 25.
1 perc

2024. május 4-én a Szegedi Tudományegyetem Családbarát Egyetem anyák napja alkalmából rendezvényt szervez, melyre szeretettel várják az SZTE munkatársait gyerekeikkel, unokáikkal. A program hívó üzenete: ültessünk sok virágot minden gyermeknek, édesanyának!

Aerobik_Maraton_Valogatott_14

2024. április 25.
2 perc

Nagy érdeklődés kísérte az Aerobik Maratont, a SZTEsi Maraton Programsorozat harmadik eseményét. A korábbi alkalmakhoz hűen a résztvevők létszáma ismét meghaladta a 300 főt április 17-én az SZTE Sportközpontban.

KJA-Number-7093

2024. április 24.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezte meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is méltatta a kezdeményezést.

A_CAS_Software_Kft._kapta_az_idei_SZTE_Alma_Mater_dijat_nyitokep

2024. április 23.
5 perc

Tizennyolcadik alkalommal adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíját április 23-án, amelyet a Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete minden évben azon cégnek ítél, amely kiemelt foglalkoztatója az SZTE-n végzett hallgatóknak, szoros kapcsolatot ápol az intézménnyel és támogatja céljainak megvalósítását. A 2024-es díjazott, a CAS Software Kft. a díj történetében immáron a második cég, amelyik duplázni tudott, és 2011. után újra használhatja az „SZTE Alma Mater Díjazott” címet.

A koncerten ott van az egész lényem – vallja Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész - Fotó: Pilvax Studio

2024. április 22.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem idei Egyetemi Tavaszának ígéretes eseménye lesz Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész koncertje április 24-én 19 órától az SZTE rektori épületének dísztermében. Interjúnkból kiderül, hogy Várjon Dénes játékának zenei intenzitása mögött szenvedélyes felfedezői elmélyülés van, a művek hátországának, határterületeinek felfedezését személyes élményként éli meg, és valójában ezeken a vidékeken jár a közönség is, amikor zongorajátékát hallgatja.

Lalaith_bor

2024. április 23.
2 perc

Az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozaton tartotta meg első koncertjét a figyelemreméltó Lalaith zenekar. Az Egyetemi Zenei Versenyre alakult együttes előadását a No Milk Today pubban láthatta a közönség.

1 2 3 (4)> (23)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek