SZTE Info

Legújabb híreink

[1] 2 3 (4)> (19)>| 
2019. október 16.

Gérard Mourou Nobel-díjas tudós előadásával nyitják meg a Szegedi Tudományegyetemen az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A rendezvény díszvendége előadásában arról beszél majd: mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében? A szegedi egyetem ismert és elismert természettudományi versenyére három országból érkeznek középiskolás diákok felkészítő tanáraikkal: közel 190-en vesznek részt a kétnapos, szakmai programokat is kínáló rendezvényen.

2019. október 14.

Kimagasló eredményt ért el az SZTE csapata a Rókaűzők Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Váltófutó Bajnokságon október 5-én.

2019. október 14.

Tökökkel árasztották el a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét – 2019. október 13-án hetedik alkalommal rendezték meg a Tök Jó Napot. A szervezők egész napos programmal készültek kicsiknek és nagyoknak. Németh Anikót, a füvészkert igazgatónőjét kérdeztük a rendezvényről.

2019. október 11.

A Demola programsorozat első, ismerkedős tréningjét október 4-én, pénteken rendezték meg. A Szegedi Tudományegyetem 6 karának 5 szakját képviselte a közel 30 egyetemista, köztük 20 külföldi hallgató.

2019. október 11.

Játékos délutánt és gálaestet szervezett az SZTE Konfuciusz Intézete október 5-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap célja a keleti kultúra népszerűsítése volt.

2019. október 11.

Pánczél Zsófia, az SZTE-BTK Nyelvtudományi Doktori iskolájának végzett PhD-hallgatója tartott elgondolkodtató előadást szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kristó Gyula termében. Azt mutatta be, hogyan is kommunikálhatunk a fogyatékkal élőkkel, valamint, hogy ők hogyan kommunikálhatnak velünk könnyebben.

2019. október 11.

Színházbejárással, jelmezpróbával, beszédtechnikai foglalkozással, nyílt próbákkal és előadásokkal várták az érdeklődőket az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként a Szegedi Nemzeti Színházban 2019. október 8-án.

2019. október 10.

Tizedik alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje, a 24. Őszi Kulturális Fesztiválhoz kapcsolódóan, a Rímbe szedett természet versmondó versenyt a Csongrád megyei általános és középiskolásoknak. A jubileumi év túlszárnyalta az előző években jelentkező diákok számát is. Míg 2018-ban 80 résztvevő, addig idén rekordszámú jelentkező, mintegy 150 vállalkozó kedvű fiatal nevezett a versenyre. A résztvevők október 11-én, pénteken 14 órától az SZTE Füvészkertben szakmai zsűri előtt mondják el a választott verseket.

2019. október 10.

Az informatikus, a közgazdász és a mérnök végzettségű hallgatók mellett a jogi pályán végzettek és az idegen nyelveket jól beszélő fiatalok iránt is nagy kereslet mutatkozott az SZTE Őszi Állásbörzéjén, október 8-án. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán több mint 60 kiállító cég várta a gyakornoki és munkahelyet kereső fiatalokat.

2019. október 09.

Tizenhét alkotó munkáját, fényképeket, rajzokat, festményeket tekinthetnek meg az érdeklődők az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) című kiállítássorozatának jubileumi, harmincadik tárlatán az SZTE TIK kávézójában. Megnyitó október 15-én, kedden 17 órától.

2019. október 07.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után a 2020/21-es tanévben elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek.

2019. október 07.

Tizennyolc hallgató teljesítette eddig az SZTE+ program 12 kihívását, ezzel elérték a bronz fokozatot. A teljesítménnyel bekerültek az SZTE kiváltságos hallgatói közé, így különféle VIP lehetőségeket vehetnek igénybe.

2019. október 06.

Tizennegyedik szemeszterét kezdte 2019 szeptemberében az Alma Mater Alumni mentorprogram. A Magyarországon egyedülálló, rendkívül népszerű programba a kezdetek óta már több mint 400 hallgató kapcsolódott be. A program célja, hogy a hallgatók betekintést kapjanak szakmájuk gyakorlati oldalába, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek.

2019. október 04.

A Kutatók Éjszakáján a robotika világába kalauzolták el az érdeklődőket az SZTE JGYPK oktatói. Az érdeklődők megismerkedhettek az Isaac Asimov sci-fi író által megfogalmazott robotikatörvényekkel. Rövid áttekintés kaptak, mi a különbség a háztartási- és a mobilrobotok, továbbá a manipulátorok között.

2019. október 04.

Idén sem maradhatott el a Nyelvi Kavalkád az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben. A szervezők reggeltől estig várták az érdeklődőket a színes, játékos nyelvtanulós programra 2019. október 3-án.

2019. október 04.

Az újraélesztés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat egyik állomása. Az újraélesztés technikáját az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon tanulhatták meg és gyakorolhatták az érdeklődők.

2019. október 04.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatók Éjszakája programsorozatában a Bartók Béla Művészeti Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar közösen mutatta be az egyetemen kifejlesztett kottalapozó applikáció első verzióját.

2019. október 04.


Egy nagyon friss kezdeményezésnek lehetünk tanúi, hiszen az első szavazás tavaly, 2018-ban zajlott le, ahol szerencsére igen sokan voksoltak a kedvenc igekötőjükre. Ennek sikerén felbuzdulva az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszék néhány oktatója és hallgatója idén is megszervezte ezt a nyelvészmegmozdulást: bárki szavazhatott az évi igekötőjére három kategóriában. Az eredményt a Kutatók Éjszakáján hirdették ki.

2019. október 04.

„Az emlékezés nem más, mint megismerés” – ez volt a fő gondolata az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon megrendezett Könyvkiadók Napjának.

2019. október 03.

A megismerés folyamatában elválaszthatatlan egymástól a megismerő személy és a megismerendő jelenség. A kognitív pszichológia alapvetésével és a címben lévő kérdésre adható válasszal Dr. Palatinus Zsolt ismertette meg hallgatóságát az SZTE BTK Pszichológiai Intézetében.

2019. október 02.

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én interaktív foglalkozást tartott kisiskolásoknak Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanár az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén. Az óvodások, az első és második osztályos gyerek az időjárás és az évszakok váltakozását ismerték meg játékos formában.

2019. október 02.

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán rendezték meg a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én a Színes, hangtalan világ című előadást. Megtudtuk, hogyan működik az oktatás egy olyan iskolában, ahová hallássérültek járnak, és hogy a GTK hogyan és miért működik együtt ezzel a közösséggel.

2019. október 02.

A laboratóriumi patkányok nemcsak cukik, hanem empatikusak és hűségesek is – derült ki szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján, az SZTE GYTK alagsorában tartott előadáson.

2019. október 02.

A Szegedi Tudományegyetem „Alma Mater Alumni” mentorprogramjának aktív résztvevője a Szegedi Ítélőtábla is. A két intézmény 2016-ban megkötött együttműködési megállapodása alapján az ítélőtábla rendszeresen fogad olyan hallgatókat az SZTE Állam- és Jogtudományi Karáról, akik nappali tagozaton végzik tanulmányaikat.

2019. október 01.

2019. október 6-án minden a gombákról szól az SZTE Füvészkertben. Vasárnap 9 órától többek között gombaszakértői vizsgálattal, gombasimogatóval és ismeretterjesztő előadással várják a szervezők a kicsiket és nagyokat.

2019. október 01.

4 vas-, 11 gyémánt- és 78 aranydiplomát adtak át a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2019. szeptember 28-i ünnepségen a felújított Auditórium Maximumban. Most is az SZTE BTK azon volt hallgatói, azok a diplomás középiskolai tanárok vehették át a díszdiplomájukat, akik 65, 60 vagy 50 éve fejezték be tanulmányaikat.

2019. október 01.

10 négyzetméteren hogyan osztozik 4 fogva tartott a börtönben? Mi vár rájuk a szabadulás után? A jog és pszichológia szemszögéből vizsgálta a börtönviselt emberek reintegrációját a Pro Jure Egyesület a Szegedi Joghallgatókért programja. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon működő hallgatói szervezet is kapcsolódott 2019. szeptember 27-én a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvény-sorozathoz.

2019. október 01.

Hogyan reklamáljunk jogszerűen? Erre a kérdésre is választ kaptak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézetébe látogatók a 2019. évi Kutatók éjszakáján.

2019. október 01.

Történet a mesén túl címmel indult koncertsorozat Békéscsabán, Budapesten és Szegeden. Szives Márton és Samodai Bence zenél, Haramza Klára mesél. A hangversenynek városunkban az SZTE Bartók Béla Művészeti kar ad helyet, a Fricsay koncertteremben, 2019. október 8-án.

2019. október 01.

„A veszteség az életünk természetes velejárója, nem pedig egy patologikus dolog!” Ezt választotta előadása mottójául Tóth Erika, az SZTE ETSZK kríziskezeléssel foglalkozó tanácsadó szakpszichológusa a Kutatók Éjszakáján.

2019. október 01.

Sejteket ábrázoló színes, mosolygós rajzok fogadták a 2019. évi Kutatók éjszakáján az SZTE Gyógyszerésztudományi Karra érkezőket. A SEJTelmES kérdésekre a laboratóriumban fehér köpenybe öltözött kutatók válaszoltak, az előadáson a daganatkezelésről esett szó.

2019. szeptember 30.

„Dögös virágok”. Többek között ez a cím is felkeltette a 2019. évi Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézetének Az ismeretlen poliaminok című programjára látogatók figyelmét. Az érdeklődők magukkal vihették a poliaminok szagos és esetenként ártalmas világára emlékeztető kártyákat.

2019. szeptember 30.

Számos lenyűgöző program várta a mérnöki tudományok szerelmeseit a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézete a Kik laknak az élelmiszereinkben? című bemutatóval készült az érdeklődőknek.

2019. szeptember 30.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán vakteszttel vizsgálták, hogy vajon a kiskereskedelmi egységekben vásárolható virsliket és ketchup-okat milyennek ítélik meg a fogyasztók. A felmérésnek a szeptember 27-i Kutatók Éjszakája adott megfelelő alkalmat, amelyet a gazdaságtudományi kar két demonstrátora, Újvári Aliz harmadéves és Sikó Beáta negyedéves kereskedelem és marketing szakos hallgatók készítettek el, Huszár Sándor oktató témavezetésével.

2019. szeptember 30.

Az influencerektől a márkahamisításon át egészen a divatjogig - változatos témák merültek fel a „Stílusos jogászok- amit a divatjog világáról tudni akartál” című beszélgetésen szeptember 18-án, a Rektori Épület dísztermében.

2019. szeptember 30.

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én több száz programmal várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete az egészségesebb internetezés programmal hívta fel a figyelmet az internethasználat előnyeire és hátrányaira.

2019. szeptember 30.

2019. október 1-jétől ismét indul az esti úszáslehetőség az SZTE hallgatóinak. Kedden és csütörtökön 21 órától 22 óráig a Szegedi Tudományegyetem hallgatói ingyen úszhatnak a Szegedi Sportuszodában. Október 7-14-ig sátorállítás miatt az esti úszáslehetőség is szünetel, de október 15-től ismét lehet úszni a megadott időpontokban.

2019. szeptember 30.

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én este egy mentőautóval is megismerkedhettek az érdeklődők az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztési Központ aulájában. A kiállított mentőautó hű mása a mindennapokban használtaknak, így szimulálható a valódi életmentés és betegellátás.

2019. szeptember 30.

Dr. Csont kontra valóság címmel mutatták be a Kutatók Éjszakáján az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetét. Szeptember 27-én Dr. habil. Kereszty Éva az intézet vezetője nyitotta meg a kapukat az érdeklődők előtt.

2019. szeptember 27.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán 2019. szeptember 19-én 30 hallgatóval megkezdődött a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés, így pillanatnyilag a hódmezővásárhelyi a legnagyobb létszámú precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon. A nemzetközivé vált szakra a vajdasági Topolyáról is érkeztek határon túli magyar hallgatók.

2019. szeptember 27.

A világ több mint 100 millió egyetemistájához csatlakoztak a szegedi hallgatók az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából szervezett programokkal. Az érdeklődőket flashmob, sárkányhajózás, falmászás, labdajátékok és számos mozgásforma várta szeptember 24-én az SZTE Sportközpontban és a Topolya sori csarnokban.

2019. szeptember 26.

„A tanulás holnapja: a holnap tanulása!” projekt részeként szervezett digitális szakmai napot a Szegedi Tudományegyetem és a Boldogasszony Iskolanővérek konzorciuma. A projekt legújabb eredményeit 2019. szeptember 25-én mutatták be az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és a Karolina Iskola tanárai.

2019. szeptember 26.

Október 9-én indul az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának közreműködésével megvalósuló két programsorozat. A nívós eseményeken a résztvevők napjainkban releváns témákban mélyedhetnek el, képzéseken vehetnek részt, versenybe szállhatnak saját startup ötletükkel, melyet szakmai mentorok segítségével csiszolhatnak tökéletesre. Mindezek lehetőséget nyújtanak az SZTE hallgatóinak és kutatóinak, hogy fejlődjenek, tapasztaljanak, és megvalósítsák ötleteiket.

2019. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelent a Szegedi Egyetem Magazin Lapcsalád tagjaként a Klinika Magazin. Az egészséggel és életmóddal foglalkozó, ingyenes kiadvány a klinikai központ járó- és fekvőbeteg egységein lesz elérhető.

2019. szeptember 26.

„Törzs, ami alkalmi összetételében változékony, mégis állandó csoport.” így vall magáról a Törzsasztal Íróműhely. A főként szegedi egyetemistákból álló közösség 2018 tavaszán indult a mára már megszűnt József Attila Kör támogatásával. Az Íróműhelyben a 2019. szeptember 27-i felolvasóest témája az éghajlatváltozás.

2019. szeptember 26.

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőket.

2019. szeptember 25.

Megkezdődött az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramjának második körös jelentkezése. A fennmaradó helyekre 2019. október 4-éig lehet jelentkezni. Az Alma Mater mentorprogramjában volt hallgatók mentorálnak jelenlegi SZTE-s hallgatókat, akik így a gyakorlatban is elmélyíthetitek az egyetemen megszerzett tudásukat.

2019. szeptember 23.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős fotográfus hallgatóinak fotóiból nyílik kiállítás október 10-én, a TIK földszinti kiállítási terében.

2019. szeptember 23.

Hagyományteremtő céllal szerveztek szeptember 20-án Alzheimer Tudományos Napot az SZTE Egésztudományi és Szociális Képzési Karán. A hazánkban 100-500 ezer személyt érintő betegség felismerésének és ellátásának irányelvei mellett az érdeklődők a beteg szemszögéből is megismerhették a kórt.

2019. szeptember 23.

A prosztatadaganat által érintett betegeknek meghirdetett, azonban mások számára is hasznos 10 Ezer Lépés Program Csongrád megyei állomása részeként ismeretterjesztő előadásokat, gyógytorna foglalkozást és figyelemfelhívó sétát szerveznek október 2-án Szegeden.

[1] 2 3 (4)> (19)>| 

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *