SZTE Info

Legújabb híreink

[1] 2 3 (4)> (26)>| 
2020. november 24.

A sclerosis multiplex, és a ritka betegségnek számító Guillain-Barré-szindróma kórlefolyásának követését és megbízhatóbb prognózisát is segítheti az SZTE Neurológiai Klinika és az SZBK Lipidomikai Csoport közös transzlációs kutatása, melynek eredményeiről a rangos Scientific Reports tudományos folyóiratban számoltak be.

2020. november 24.

"Tiszta szívvel" címmel hirdetett verspályázatot a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája a 2020/2021-es tanév őszi félévében a nappali tagozatos hallgatók számára.

2020. november 24.

A Szegedi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke is résztvevője annak a nemzetközi projektnek ("Oroszország a tudományos és kulturális párbeszédben"), melynek célkitűzése az orosz nyelv fejlesztése és népszerűsítése a modern világban.

2020. november 20.

A járvány miatti szigorítások következtében elmaradnak a Mentor(h)áló Pedagógiai esték előadásai is. A 2020-as előadássorozat második évadának öt előadását érinti a bevezetett korlátozás. A korábban megvásárolt jegyek visszaválthatók.

2020. november 18.

Habár idén jócskán megborult a világ rendje, érdemes hasznodra fordítani a változást! Az online oktatással és az esti szórakozás idejének korlátozásával rengeteg hallgató időbeosztása lazult.

2020. november 17.

A virtuális térben zajlott a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete által szervezett IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyének döntője. A verseny lebonyolítását az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé.

2020. november 17.

Ismét sportos kihívást indított az SZTE Sportközpontja. A „Kapcsolj ki” – SZTE Mozdulj! kihívás célja, hogy önálló testmozgásra hívják az egyetemi hallgatókat. A sportos fiatalok bármilyen edzésformát választhatnak, a teljesítményről a CooSpace-re kell feltölteni a képernyőfotókat.

2020. november 17.

A SZOTE testnevelési tanszéke 26 évvel ezelőtt tartotta először a professzorok részére a Szent-Györgyi Albert teniszversenyt. Kisebb kihagyásokkal, azóta is minden évben megszervezik a rendezvényt, idén november 8-án volt a verseny az SZTE Erzsébet Ligeti Teniszközpont pályáin, ahol kiváló eredmények születtek.

2020. november 16.

A EUGLOH szövetség az év végére is számos eseményt tartogat a Szegedi Tudományegyetem, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, a Paris-Saclay Egyetem, a Portói Egyetem és a Lundi Egyetem hallgatói számára.

2020. november 16.

Az automatizálástechnikában vezető szerepet betöltő Festo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – online, a digitalizációs lehetőségeket kihasználva – stratégiai megállapodást kötött.

2020. november 16.

Megjelentek az SZTE+ program arany fokozatának kihívásai, melyek az önkéntesek számára is nyújtanak elismerést.

2020. november 13.

Vállalkozókészséget fejlesztő online tréninget szervez az SZTE a EUGLOH projektben 2020. november 23-a és 26-a között.

2020. november 13.

Európai adok-kapok – ki fizeti az európai álmot?

EU-költségvetés és -hitelcsomag koronavírus idején témáját járja körül a EUROPE DIRECT Szeged következő online Integrációs Klubja 2020. november 25-én.

2020. november 13.

Panelbeszélgetésen vitatta meg az egyes tudományterületek szemszögéből a COVID-19 pandémia jellemzőit az SZTE több neves kutatója, oktatója. A Dugonics Társaság rendezvénysorozatának „A járvány kezelésének komplexitása…” című előadásáról készült videó megtekinthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin Multimédia rovatában.

2020. november 12.

Az SZTE Mérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa középiskolás diákok részére online szakmai látogatást szervezett a karra 2020. november 6-án.

2020. november 11.

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Informatikai Intézete hatodik alkalommal hirdetett versenyt középiskolás diákok számára. A tanulmányi versenyekkel ellentétben a lassan hagyományt teremtő Szegedi Innovatív Informatika Verseny (SZIIV) a kreativitást és az alkotó szellemet helyezi előtérbe. A SZIIV következő megmérettetésére 2021. március 5-ig várják az ötletes pályamunkákat.

2020. november 10.

Lelki problémák megoldását és a fizikai egészség javítását segítő alkalmazást fejlesztett az SZTE BTK Pszichológiai Intézete és az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézete. Az oktatók és hallgatók által létrehozott SZTE Menta App célja, hogy az egyetemi hallgatóknak segítő ötleteket, gondolatokat, vagy éppen konkrét technikákat javasoljanak a mindennapjaikban jelentkező nehézségek leküzdésére.

2020. november 10.

Elsöprő sikert aratott az SZTE Mérnöki Kara a 2020-as „Élelmiszeripari modernizáció a digitalizáció és az Ipar 4.0 eszközeivel Hackathonon”. Különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk az egyetemistáknak. Az SZTE MK mindkét csapata felléphetett az online platformon rendezett vetélkedő győzteseinek képzeletbeli dobogójára.

2020. november 09.

A nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásával összefüggő alkotmányjogi problémákról szervezett kerekasztal-beszélgetést a „Europe Direct Szeged” – a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetével és az Európai Közjogi Szervezettel (EPLO) – együttműködésben.

2020. november 06.

Honvédelmi napot tartanak az SZTE Sportközpontban 2020. november 12-én. A Szegedi Tudományegyetem a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Közösségével együttműködve vezeti be a hallgatókat a honvédelmi ismeretekbe.

2020. november 06.

Mekkora az SZTE TIK dolgozóinak és látógatóinak közlekedésére, valamint az épület üzemeltetésére vonatkozó karbonlábnyom mérete? – a számítás részletes eredményeit ismerteti az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 számú  projekt online zárórendezvényén az egyetem együttműködő partnere, a KÖVET Egyesület.

2020. november 06.

2020. november 17-én és 18-án este a Coursera munkatársai és szegedi felhasználói mesélnek a platform előnyeiről és az ott szerzett tapasztalataikról.

2020. november 04.

Az SZTE már több mint egy éve tagja az öt európai egyetemet egyesítő EUGLOH Szövetségnek. Szeretnéd tudni pontosabban, hogy miről is szól a EUGLOH, kik a tagjai, és milyen módon járulnak hozzá ahhoz, hogy mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak lehetősége legyen nemzetközi kapcsolati hálójuk és tapasztalataik bővítésére?

2020. november 04.

Legyél képben a legfrissebb egyetemi sport, egészség és életmód témákban!  Az UniSport legújabb számából 20 perc alatt mindent megtudhatsz.

2020. november 03.

A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Europe Direct Szeged iroda az Európai Közjogi Szervezettel partnerségben online konferenciát szervez 2020. november 6-án, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásával összefüggő alkotmányos és jogi kihívásokról.

2020. november 02.

Fejlett képelemzési módszerek a bűncselekmények nyomozati szakaszában - Az Európai Unió által finanszírozott VICTORIA projekt záró, nemzetközi virtuális konferenciáját 2020. november 16-18-áig rendezik.

2020. november 02.

Vírus ellenes válaszokról, védőoltásokról és a SARS-CoV-2 adaptív immunfelismeréséről is szó lesz november 12-én a SZAB Székházban a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos ülésen.

2020. november 02.

Határ/határtalanság dilemmái - ez a címe annak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkara által hirdetett online előadássorozatnak, amely november 4-től kezdődően 6 héten keresztül várja az érdeklődőket Az Odu nevű virtuális kávézóban.

2020. november 02.

Egyéni amatőr tollaslabda versenyt hirdet az SZTE Sportközpontja 2020. november 10-én. A vállalkozószellemű SZTE-s hallgatók november 3-áig jelentkezhetnek a megmérettetésre.

2020. november 02.

A Szegedi Információtörténeti Műhely a Magyar Történelmi Társulat Információtörténeti Szakosztályával, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottságával és az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskolával közösen 2020 október 14.-én rendezte a 9. konferenciáját A lista mámora, avagy az adatkultúra története (Az információgyűjtéstől a felhasználásig) címmel.

2020. október 30.

„A közvélemény nemzetközi szinten is úgy tartja, hogy a magyar nép tehetséges, s ha valamit felfedeznek szerte a világban, akkor rövid időn belül kiderülhet, hogy magyar tudós áll mögötte…” – olvasható a Somogyi-könyvtár Nobel-díjasokról szóló kiállítása információi között. A 2020. november 25-ig megtekinthető tárlat a bibliotéka gyűjteményeire támaszkodik, hangsúlyt kap az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert munkássága.

2020. október 28.

2020. november 12-én és 13-án, illetve november 26-án és 27-én belső auditor képzéseket tart a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a Konformitás Tanúsító Kft-vel együttműködésben.

2020. október 27.

Tájékoztató az SZTE Fogorvostudományi karon oktató, kutató, tanár képviselő szenátusi póttag időközi választásáról.

2020. október 26.

Megújult az az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának homlokzata. A nettó 50 millió forint beruházás – többek között – az árkádok elektromos hálózatának felújítását, a homlokzati elemek restaurálását, az öntöttvas elemek felújítását és az ablakok belső hőszigetelését foglalta magába.

2020. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Airrari-STECO Team nevű csapata is részt vett a aTechtogether Automotive Hungary és Ipar Napjai versenyen a Hungexpón.

2020. október 21.

A járványhelyzet miatt őszre halasztották a Gondolatok Európa jövőjéről konferenciát, amit az érdeklődők október 15-én 13 órakor a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán követhettek. A konferenciát az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet rendezte.

2020. október 21.

A PwC Magyarország már negyedik éve méri fel játékos formában a hazai diákok, felsőoktatásban tanulók és munkavállalók preferenciáit, azt vizsgálva, hogy milyennek látják az ideális munkahelyet.

2020. október 21.

Ha részese szeretnél lenni egy egyedülálló, öt európai egyetemet összefogó projektnek, amelyben az angol nyelvtudásodat is kamatoztathatod, mindemellett számos új ismeretségre tehetsz szert, akkor a EUGLOH Student Board tagságot neked találták ki.

2020. október 20.

A Magyar Festészet Napja október 18. A festészet patrónusának tekintett Szent Lukács napján és az azt követő októberben 2002 óta kisebb-nagyobb rendezvényeken állítják középpontba a piktúrát. Az SZTE Rajz és Művészettörténeti Tanszék galériájának Fischer termében, Kukár István művésztanár kiállításán jártunk 2020. október 17-én.

2020. október 20.

Online alkotmánybírósági kerekasztal-beszélgetést szervezett az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság.

2020. október 19.

Tudtad, hogy elkezdődött a női kosárlabdázók első osztályú bajnoksága? Két egyetemi csapatnak is szurkolhatsz: a TFSE-MTK-nak és az ELTE BEAC Újbudának! #kattanj_rá a részletekre az UniSport legújabb számában!

2020. október 19.

„Mi történt Écskán?” – dokumentumregény egy bánsági ügyvédi dinasztia irattára alapján címmel jelentette meg kötetét Prof. Dr. Várady Tibor. Az SZTE ÁJTK Civis Academicus Honoris Causa-díjazottja, a Közép-európai Egyetem professor emeritusa szerkesztésében, az Igazságügyi Minisztérium és a Vajdasági Jogász Egylet gondozásában 2020-ban Újvidéken látott napvilágot a „Délvidéki (vajdasági) magyar jogászok. A Monarchiától a titói korszak végéig” című kötet. A szerzővel műveiről Dr. Révész Béla, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék, docense beszélgetett.

2020. október 18.

Nagy Gábor festőművész csaknem 350 alkotása tekinthető meg 2020. október 10. és 2021. január 3. között a szegedi Reök-palotában. Az Átkelés” című kiállítás a Munkácsy-díjas festőművész szinte teljes életművét összefoglalja – tudtuk meg a kurátor Dr. Nátyi Róbert művészettörténésztől, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjától. A művek nagy részét a tiszai táj ihlette.

2020. október 14.

Szemléletváltás a digitális oktatásban címmel tart online előadást az SZTE Alma Mater szervezésében Fegyverneki Gergő középiskolai tanár, módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő, a debreceni Bűvösvölgy oktatója október 16-án 17 órától az SZTE Alma Mater Facebook oldalán élőben.

2020. október 13.

A járványhelyzet miatt idén kicsit rendhagyóbb, visszafogottabb, de a kultúra iránt érdeklődők számára így is sok érdekességet rejtő estét ígért a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Mintegy ezer látogató vett részt a 2020. október 10-én, szombaton a 17-től 23 óráig tartó eseményen.

2020. október 12.

Elhunyt dr. Kardos József. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola nyugalmazott tanárától – kollégái nevében is –, tanártársa, dr. Farkas István búcsúzott.

2020. október 12.

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár 16 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt megvalósítása. Regionális cselekvési tervről és szolgáltatás-export radarról is szól a projekt legfrissebb hírlevele.

2020. október 09.

A EUGLOH projektben az interkulturális kommunikációt fejlesztő kurzust indítanak a párizsi egyetem és az SZTE ÁJTK oktatói. Az angol nyelvű tréningen a két egyetem hallgatói működnek együtt.

2020. október 08.

Kovács Bernadett Orsolya, az SZTE ÁJTK-GTK Statisztika és Demográfiai Tanszékének adminisztrátora, kiemelkedő hazai sikereket ért el sárkányhajózásban.

2020. október 06.

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlott le két online nemzetközi rendezvény szeptemberben. A “MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching” tréningen 2020. szeptember 21-25, a EUGLOH Tudományos Diákköri Konferencián pedig szeptember 28-30 között vehetettek részt a hallgatók.

[1] 2 3 (4)> (26)>| 

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.