Bezár

Hírarchívum

2024. Január

Középiskolások az ELI ALPS fény napi programjain. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. február 01.
2 perc

Február 3-án idén is a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának.

Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász-immunológus professzor, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi tanára

2024. február 01.
15 perc

Az amerikai székhelyű International Society of Dermatology Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász-immunológus professzort, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi tanárát bízta meg az International Journal of Dermatology folyóirat főszerkesztői munkájával. A rangos szaklap szerkesztése presztízst jelent a szakmában. Hatvan éves története során a lap vezetése először került amerikai egyetemekről Európába, az elmúlt 23 évben a világhírű Mayo Klinika professzorai közül kerültek ki a főszerkesztők.
Dr. Kemény Lajos azóta napi 20-25 publikációt olvas el és a cikkek bírálata során a világ minden részén élő dermatológus kutatókkal tart kapcsolatot. A Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanárral új munkájáról, a szegedi bőrgyógyászati kutatások történeteiről és új kihívásairól beszélgettünk.

414443270_381428974395925_5192914091148437073_n

2024. január 31.
2 perc

Különleges módon ünnepelte az év végét a Szegedi Tudományegyetem pompon csapata. Az SZTE – SZRSC PomPom Girls önálló karácsonyi táncgálát rendezett a Topolya sori Sportcsarnokban.

Nyilt_nap_2023_S-1

2024. január 30.
9 perc

„A jó továbbtanulási döntés alapja a stratégia, vagyis a célok és az azok eléréséhez szükséges lépések meghatározása” – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem 2024. január 27-i nyílt napján az oktatási rektorhelyettes. Prof. Dr. Gellén Klára mellett az Oktatási Hivatal szakemberei adtak friss információkat a 2024-től érvényes felvételi rendszerről. Az SZTE karai és képzései, az ösztöndíjak és a kollégiumok, a hallgatói élet nyújtotta lehetőségek iránt ezernyi fiatal érdeklődött. A szülők és a pedagógusok is iránytűt kaptak ahhoz, hogy miként segíthetik a diákokat a felvételi stratégia kialakításában.

A verseny résztvevői, zsűrije és szervezői az eredményhirdetés után. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. január 30.
6 perc

A Hungarian Startup University Program negyedik idényében a Szegedi Tudományegyetemen megrendezték a startup csapatok projektbemutató napját. A hallgatók két nap alatt a Virtus Program mentorainak részvételével készítették el rövid prezentációjukat, a harmadik napon pedig érdekes versenyben győzködték a szakmai zsűrit.

A_dragakotol_a_rubinlezerig_a_2024_ev_asvanya_a_korund

2024. január 29.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyűjteményében is megtalálható a korund (alumínium-oxid), amely a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. Az „Év fajai” programsorozathoz csatlakozva, a Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét, ami a három jelöltből álló szavazás eredményeként 2024-ben a korund lett.

nemzetkozi_gyogyszeresz_phd_konferencia

2024. január 29.
3 perc

Tizenkét ország tizenhárom egyeteméről több mint nyolcvan résztvevő osztotta meg tudományos tapasztalatait személyesen és online a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD-konferenciáján. Az esemény megnyitóját az SZTE IKIKK 3D Központban tartották.

doktori_oklevelatado_unnepseg_az_SZTE-n.

2024. január 27.
2 perc

Habilitált és PhD doktori okleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetem ünnepi doktori ülésén. A 2024. január 26-i, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartott rendezvényen összesen 114, tudományos címet szerző fiatalt köszöntöttek.

Az elektrolízis technológiát tartalmazó konténer elhelyezése az SZTE Science Parkban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. január 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Science Parkjában fejlesztett energetikai innovációs tesztállomásra megérkeztek azok az első energiaátalakító berendezések, amelyekkel megújuló energiával hidrogént, majd szintetikus üzemanyagokat fognak előállítani. A konténerek elhelyezését Dr. Janáky Csaba, a projekt vezetője munkacsoportjával a helyszínen követte végig. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék docense, az SZTE IKIKK Anyag,- Környezet,- és Energiatudományi Kompetenciaközpont vezetője, a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium társ-szakmai vezetője elmondta, mitől előremutató a projekt.

pexels-edward-jenner-4031522

2024. január 26.
2 perc

Január 31-ig lehet jelentkezni vagy jelölni „Nők a Tudományban Kiválósági Díj” kitüntetésre méltó kutatónőt vagy a tudományos munkát támogató segítőt. A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elsősorban a földtudományok, a kutató orvosok, a biológusok vagy egyéb határterületen dolgozó kutatók pályázatát várja. Ugyanakkor a kutatókat támogató szakmai segítőket is lehet jelölni a munkájukat elismerő NaTE-díjra.

seminar__university_babe___bolyai__university_of_szeged_1

2024. január 26.
1 perc

Register till 5 February 2024 and take part in the program co-organized by the University Babeș-Bolyai and the University of Szeged.

Ahol_behatol_a_feny

2024. január 24.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Erasmus3

2024. január 24.
6 perc

Külföldön tanulni mindig jó lehetőség, és rengeteg élettapasztalatot szerezhet az ember. Szabó Máté, az SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány mesterszakon végzős hallgató, aki az előző félévet Brüsszelben töltötte Erasmuson az Institut des hautes études des communications sociales nevű egyetemen. Az ott szerzett élményeiről kérdeztük.

A kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnázium tanulói kémiai kísérleteket végeznek a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásukon. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. január 24.
15 perc

„Engedjük közel a gyerekeket a természettudományokhoz!” - Karikó Katalin „üzenetét” a kisújszállási gimnáziuma mai szaktanárai úgy ültették át a gyakorlatba, hogy tanulmányi kirándulást szerveztek egykori diákjuk, a Nobel-díjas kutatóprofesszor szegedi alma materébe. Mi is kísérőjüknek szegődtünk. A Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetébe, Szent-Györgyi Emlékszobájába és Füvészkertjébe, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetbe szervezett tudománytúrát más diákcsoport is megismételheti.

KJA-9074

2024. január 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem képviselői is részt vettek azon az ünnepségen, amelyet a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban tartottak a magyar kultúra napja alkalmából 2024. január 22-én.

boke_bor

2024. január 23.
4 perc

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara január 12-én rendezte meg a tizenegyedikes és tizenkettedikes évfolyamba járó középiskolásoknak szóló Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyét.

honlap_fejlec___12_evolucios

2024. január 23.
1 perc

Január 22. és 26. között az SZTE Bolyai Intézetben rendezik az EU Marie Curie-programja által támogatott projekt, az EVOGAMESPLUS (https://evogamesplus.eu/) európai innovatív képzési hálózat téli iskoláját.

Nyito_kulfoldi_kutatok_KJA-8163

2024. január 22.
4 perc

Új daganatellenes szerek létrehozása; az energia előállításának és tárolásának új és alternatív módjai kidolgozása; valamint a hazai közgazdaság-tudomány nemzetközi kapcsolathálójának feltárása is várható a Szegedi Tudományegyetemre érkező 3 vendégprofesszortól. Az MTA pályázati felhívására idén összesen 14 külföldi kutató vehet részt a hazai tudományos műhelyek munkájában. Az így érkező tudós vendégek közül minden harmadik (29 százalék) a szegedi kutatócsoportokat erősíti.

Nyito_jj_V_Dani_Lecture_N-28

2024. január 22.
10 perc

Frakkban bulizott, tapsolt a Nobel-díj átadó ceremónián, a kémia magával ragadó világáról tartott prezentációt a „Stockholm International Youth Science Seminar” előadójaként Viczián Dániel. A Szegedi Tudományegyetem elsőéves vegyészhallgatója versenyen nyerte el a jogot arra, hogy Magyarország képviseletében egyetlen fiatalként részt vehetett a svédországi Nobel-hét legjelesebb programjain. Viczián Dánielt a nanokompozitok mellett Nobel-díjas élményeiről is kérdeztük.

palyaorientacios1

2024. január 19.
2 perc

Mi leszel, ha nagy leszel?” - tesszük fel a kérdést gyermekeinknek, melynek megválaszolása cseppet sem egyszerű feladat. A döntés megkönnyítése érdekében a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2023. december 20-án pályaorientációs napot tartott.

pexels_slampoetry_borito

2024. január 19.
2 perc

Ötletes slam poetry alkotások születtek a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyhez kapcsolódó pályázatra. Tekintsék meg a középiskolások által készített kisvideókat!

rendkivuli_halalesetek_szakmainap

2024. január 18.
5 perc

Megjelent Polyák Zsolt és Szenti Szabolcs Rendkívüli halálesetek vizsgálata című tankönyve. Ezt mutatták be január 17-én, szerdán az SZTE SZAOK Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központjában, ahol orvosok, jogászok és rendőrök találkoztak egy szakmai napon.

pexels-pixabay-159866

2024. január 18.
6 perc

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. március 18. hétfő.

75266106_3289053491136263_2641720202064035840_n

2024. január 18.
2 perc

A tavaszi szemeszter során 3500 magyar és 500 külföldi hallgatónak biztosítanak lehetőséget a sportolásra az SZTE Sportközpont munkatársai. Közel 170 kurzust hirdetnek, 60 féle sportággal és ezen felül az SZTE oktatóinak és dolgozóinak is szerveznek rekreációs programokat.

SZTE sajtófotó kiállítás az Agórában

2024. január 17.
3 perc

Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agóra előcsarnokában az egyetem fotóriportereinek felvételeiből. A kiállítás kivetítőin láthatók azok a fotók és videók is, amelyek a Nobel-díjas Karikó Katalin 2023 októberi napjainak és a stockholmi Nobel-hétnek a rendkívüli eseményeiről szólnak.

gyovai_helen_boritokep

2024. január 17.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

A_kozlekedes_a_hulladekkezeles_es_a_varosi_hoszigetek_kezelesere_szolgalo_zoldfeluletek_valamint_a_lakossagi_tajekoztatas_volt_a_tema_az_elso_szegedi_kozossegi_gyulesen

2024. január 17.
8 perc

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szeged Első Közösségi Gyűlését, az SZTE Phoenix H2020-as projektje keretében, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata partnerségében és az Enrawell Consulting Kft. szervezésében.

Nyito_Kisujszallasiak_a_Nobel-heten_Stockholm_Nobel_S-21

2024. január 16.
6 perc

„Mindkét mentorom Nobel-díjat kapott” – fogalmazott Pardi Norbert. A Szegedi Tudományegyetem alumnusa Karikó Katalin hívására és mentorálásával került a Pennsylvania Egyetemre, ahol már önálló laboratóriummal rendelkezik. A fiatal kutatót, Pardi Norbertet a stockholmi Nobel-héten az univerzális influenza-vakcináról is kérdeztük.

Nyito_20240116Mentorhalo_KJA-7664

2024. január 16.
3 perc

A dél-alföldi régió egyik legsikeresebb ismeretterjesztő sorozata a Szegedi Tudományegyetem támogatásával indult Mentor(h)áló – Pedagógiai esték. A 9 éves előadásfolyam arculata megújult, így lett MENTORHÁLÓ. Sajtótájékoztatón ajánlották a tudásra szomjas érdeklődők figyelmébe a „tanulás – élmény – szórakozás” célkitűzés jegyében szerveződő programsorból a 2024-es tavaszi évad ígéretes előadásait – az evés örömétől kezdve a párterápián át a MI jelentette jövőig.

nyito

2024. január 16.
4 perc

A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával egy új CTG géppel és vajúdókáddal bővült az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika háborítatlan szülőszobája. A fejlesztés illeszkedik az SZTE IKIKK Dél-Alföldi Demográfiai Programjába.

eng_IMG-20240103-WA0007

2024. január 16.
2 perc

Négy mozgással kapcsolatos kihívást hirdet 2024-re a EUGLOH szövetség. A legtöbbet lépő diákok egy az egészséget, fizikai aktivitást és az olimpiát középpontba helyező intenzív kurzuson (BIP) vehetnek részt szeptemberben Párizsban.

szalagavato_sagvari_borito

2024. január 16.
1 perc

Az érettségire való felkészülés hajrája előtt még egy nagyot buliztak az SZTE Gyakorló Gimnázium végzősei 2024. január 13-án. Ekkor rendezték meg a középiskola szalagavató bálját, amelynek idén a Pick Aréna adott helyet.

IMG_9673

2024. január 15.
1 perc

A nagy érdeklődésre és az érintettek visszajelzéseire való tekintettel, a szervezők meghosszabbították a XIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre való jelentkezés határidejét 2024. január 23-áig.

csak_janos_sajtotajekoztatoKJA

2024. január 13.
5 perc

Az archeogenetikai kutatások terén a Szegedi Tudományegyetem a világ élvonalában helyezkedik el. Az egyetem kutatói előtt ugyanakkor még mindig számos kérdés tisztázatlan. Magyar-kínai együttműködésben tovább vizsgálják őseink, az ázsiai hunok rokonsági, leszármazási viszonyait. Az SZTE archeogenetikai kutatási programjához nyújt 200 millió forint támogatást a magyar kormány – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter 2024. január 13-án, szombaton az SZTE-n.

240108-vidux-szegedi-rse-ferfi-2

2024. január 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, és volt hallgatói közül többen is tagjai a szegedi röplabdacsapatoknak, amelyek az élvonalbeli hazai bajnokságban fontos mérkőzéseket játszanak hazai pályán, a hétvégén. A Vidux-Szegedi RSE felnőtt férfi csapatát és a női együttest is segíthetik a szurkolók vasárnap, a Városi Sportcsarnokban.

Stockholm_Nobel_S-36

2024. január 11.
7 perc

Az attoszekundumos fizika alapítói, köztük Krausz Ferenc kapta meg a 2023. évi fizikai Nobel-díjat. E szenzációs, 2023. október 3-i hír kapcsán tudta meg a magyar közvélemény, hogy a magyar és osztrák állampolgárságú kutató napjainkban Németországban él és dolgozik, de a Szegedi Tudományegyetemhez és a szegedi ELI-ALPS Lézerkutató Intézethez is ezernyi szállal kötődik. E kapcsolathálóról, a futásról és arról is kérdeztük Krausz Ferencet a stockholmi Nobel-héten, hogy mi a köze a szegedi lézerközpont születéséhez.

EDUCATIO_Elso_Nap_S

2024. január 11.
2 perc

Már az első napon, január 11-én is nagyon sok látogató kereste fel az SZTE standját az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet szombatig látogathatnak a felsőoktatás iránt érdeklődők Budapesten, a Hungexpón.

MI_pexels_borito_optimalizalt_ugyfelkerelem

2024. január 11.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a FrontEndArt Szoftver Kft-vel közösen konzorciumi partnerként vesz részt az Eureka szoftverinnovációs klasztere, az ITEA 4 nemzetközi pályázatában a török Experteam cég vezetésével.

A_foldrajz_mindig_kulcsot_kinalt_a_vilag_megertesehez_megismeresehez.

2024. január 11.
10 perc

Éppen száz éve, 1924-ben alapították a Földrajzi Intézetet, a mai Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék és Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék elődjét a Szegedi Tudományegyetemen. Hetven éve folyamatosan, ugyanabban az épületben működik az Éghajlattani Tanszék is. Dr. Pál Molnár Elemérrel, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetőjével az intézet múltjáról, az oktatás és a tudományág fejlődéséről beszélgettünk.

pexels-george-dolgikh-1326946

2024. január 10.
2 perc

Új történelmi tanulmányi versenyt hirdetett az SZTE a középiskolásoknak. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezi meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. A nevezési határidő 2024. január 15. (hétfő) 23:59:59.

Nyito_Jakab_F_es_Kariko_K_Stockholm_Nobel_S-85

2024. január 10.
5 perc

„A jövőnek sok neve van: a gyenge úgy hívja, elérhetetlen, a gyáva úgy, ismeretlen, a bátor lehetőségnek nevezi” – idézi Jakab Ferenc virológus Victor Hugo gondolatát a Magyar Tudomány tavalyi utolsó számában. Cikkében az első magyar Nobel-díjas nőt, Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát mutatja be a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese. Jakab Ferencet az ismeretterjesztésről és az mRNS-ben rejlő lehetőségekről is kérdeztük a stockholmi Nobel-díj héten, a Covid-19 járvány kirobbanásának ötödik évfordulójához közeledve.

Nyito_ujevi_koszonto_KJA-5987

2024. január 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem polgárai képviseletében meghívott vendégeket – többek között az SZTE Szenátusának tagjait, professzori karát és klinikai intézeti vezetőit – 2024. január 9-én újévi fogadáson köszöntötte Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár.

katona_gabor_SZTE_4

2024. január 08.
7 perc

„A kutatómunka során fontos a szinergiák észrevétele. Összefüggésben kell látni a kérdéseket, hiszen más perspektívából új, addig észrevétlen dolgok fedezhetők fel” – vallja Dr. Katona Gábor. Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet docense kutatása középpontjában az siRNS technológia áll. Célja olyan nano-gyógyszerhordozó rendszer kifejlesztése, amellyel az orron keresztül, célzottan lehetne megcélozni és elpusztítani a rosszindulatú agydaganatot.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek