Bezár

Hírarchívum

2023. Január

1 2 

Dr. Péter Róbert az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) nevű többnyelvű digitális bölcsészeti kutatási szoftver fejlesztési projektjének vezetője.

2023. február 15.
11 perc

Az AVOBMAT szövegbányászati alkalmazás fejlesztői 2022-ben elnyerték a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díját. A szoftverrel végezhető adatalapú szövegkutatási célok kapcsán Dr. Péter Róberttel, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docensével beszélgettünk: a digitális bölcsészet képes lesz-e beépülni a hagyományos bölcsészettudományba?

Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester

2023. február 02.
11 perc

„Zeneakadémista egyetemi előkészítést vállal matematikából” - ezt a hirdetést adhatta volna fel a fiatal Gyüdi Sándor, az SZTE matematika-fizika szakos alumnusa. A későbbi Liszt-díjas karmester szegedi egyetemistaként 1978-ban három társával megalakította a kultikussá vált Canticum Kamarakórust, amely 1983-ban a Magyar Televízió nyilvánossága előtt Ki mit tud? vetélkedőt nyert. Gyüdi Sándorral abból az alkalomból beszélgettünk, hogy nemrég megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA díját.

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072__projekt_illusztracio

2023. január 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejleszt a Budai Egészségközpont Kft. és az IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. Az AUTORAD projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyító munkát, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét.

Dr. Benedikt Mihály SZTE
2023. január 30.
13 perc

A fizika népszerű oldalával, kutatásra serkentő kérdéseivel és a kísérletek átélhető izgalmával ismerkedtek az érdeklődők az SZTE TTIK Fizikai Intézet által rendezett tudományos fesztiválon, a Szegedi Fizika Napján. Alább összefoglaljuk a nap előadásait.

SZTE_Nyilt_nap

2023. január 30.
3 perc

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

Doktoravató SZTE

2023. január 27.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen a 2022/2023-as tanév őszi félévének végén 10 habilitált és 112 PhD doktori címet szerzett hallgatót avattak. Az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2023. január 27-én, ahol összesen 122-en vehették át oklevelüket.

HEAD Európai Unióval foglalkozó hallgatói szervezet

2023. január 27.
4 perc

A HEAD Szeged diákszervezet elnökeivel, Vernyik Lillával és K. Szabó Flórával beszélgettünk. A két társelnök bemutatja be az Európai Unióval és diplomáciai problémákkal foglalkozó szervezet működését és ízelítőt ad abból, hogy mi is valójában a HEAD.

sztehallgato usa

2023. január 27.
8 perc

Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak is kínál tapasztalatszerzési lehetőséget a Camp Leaders minden nyáron. A programra jelentkezők amerikai táborokban vehetnek részt és munkavégzés során bővíthetik ismereteiket, kapcsolatrendszerüket. Bánszki Krisztiánt, a táborban szerzett élményeiről, az utazásról és a tanulmányairól is kérdeztük.

SZTE

2023. január 27.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem nemcsak az adott tudományterületeken hasznosítható, gyakorlati oktatást, de a működéssel és az oktatás rendszerével kapcsolatos gyakorlati, tapasztalati ismeretek átadást is fontosnak tartja mind hallgatói, mind oktatói, mind adminisztratív dolgozói körében.

Tiszta_energiakrol_karbonsemlegessegrol_es_okos_varosrol_tanacskoztak_az_SZTE_Mernoki_Karan

2023. január 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán találkozott az ArchEnerg Klaszter és a Kanadai Nagykövetség képviselője. A január 19-i találkozón a fenntarthatóságról, a jövő kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről egyeztetettek. Februártól induló egyedülálló térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzésről is szó esett a szakmai szemináriumon.

SZTE_osztondijak

2023. január 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói részére számos egyetemi ösztöndíj elérhető. A fiatalok tanulmányi eredményük, szociális helyzetük, kiválóságuk alapján pályázhatnak különböző támogatásokra.

Allastalan_lezerfizikust_meg_nem_lattunk__a_fizikusi_palyara_hiv_a_Szegedi_Fizika_Napja

2023. január 25.
5 perc

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont lesz a helyszíne január 28-án, szombaton a Szegedi Fizika Napja programjának, amelyet a Szegedi Tudományegyetem TTIK Fizikai Intézete évente megrendez a felsőoktatási továbbtanulás előtt álló diákok, tanáraik és szüleik számára. Az esemény a maga sokszínűségében készül bemutatni a fizikai kutatások és határterületei spektrumát, valamint a fizikusi diplomával munkába álló fiatalok sokféle választási lehetőségét.

SZTE ösztöndíjak

2023. január 25.
2 perc

Akár 150 ezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek azok, akik 2023-ban megpályázzák a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia által meghirdetett SZTE START ösztöndíjat. A támogatásra azok a tehetséges diákok pályázhatnak, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. Az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban az elbírálás során kiemelten kezelik.

HSZI_SZTE

2023. január 25.
2 perc

Színház, mozi, múzeum, konditermek és Szeged legismertebb szórakozóhelyei – csak néhány azok közül, ahová diákigazolvánnyal bármelyik SZTE-s hallgató kedvezményes áron juthat be. Igénylésére minden aktív jogviszonnyal rendelkező hallgató jogosult, díjmentesen. Az igénylés menetéről és a lehetőségekről az alábbi cikkben bővebben is olvashatnak leendő hallgatóink.

palyazat

2023. január 24.
4 perc

Zenei, vers-és prózamondó versenyt, irodalmi és fotópályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája.

Online_kurzusok_a_Pasteur_Intezet_szervezeseben

2023. január 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a párizsi központú Pasteur Intézet közötti együttműködés alapján az SZTE-s polgárok is hozzáférést kaptak az Intézet által szervezett online kurzusokhoz. A kurzusok a mikrobiológiai, immunológiai, járványtani és újabban a géntechnikai kutatások egyik fellegvárából érkeznek. A részvételhez biológiai, orvostudományi vagy ezzel egyenértékű tudományos végzettség erősen ajánlott, de a képzések bárki számára nyitottak.

Gyüdi Sándor

2023. január 24.
3 perc

2023-ban, 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek, köztük Gyüdi Sándornak, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Zeneelméleti Tanszék címzetes főiskolai docensének, óraadójának.


A_Szegedi_Tudomanyegyetemre_latogatott_a_kanadai_gazdasagi_attase

2023. január 24.
1 perc

Kanada budapesti nagykövetségéről Francis Uy kereskedelmi attasé, Hornok Zsófia kereskedelmi asszisztens és Kovács-Mátyus Zsuzsanna kereskedelmi tanácsos tett látogatást 2023. január 19-én a Szegedi Tudományegyetemen.

alternativ_gyakornoki_program

2023. január 24.
1 perc

2023. február elejéig várja az SZTE Karrier Iroda népszerű Alternatív Gyakornoki Programja a hallgatók jelentkezését.

nyilt_nap_nyito_kep

2023. január 24.
1 perc

Január 28-án nyílt napra és szülői értekezletre várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. Az SZTE több mint 550 képzése mellett szó lesz a felvételi változásokról, ösztöndíjakról, nyelvtanulási és lakhatási lehetőségekről. A felvételizők a jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kapnak.

SZTEsok_a_TIK-ben

2023. január 23.
2 perc

SZTEsók – 30 hallgató, 12 karról, több szakról és évfolyamból. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló csapat, akik április óta a felvételizők és első évfolyamosok egyetemi hallgatóvá válását támogatják.

SZTE_Coursera

2023. január 23.
5 perc

Európában egyedülálló együttműködés keretében fejleszti a felsőoktatást a Szegedi Tudományegyetem és a világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera. A jövő oktatásában és munkaerő-képzésében is történelmi léptékű szerződést az SZTE vezetői és a Coursera ügyvezető igazgatója, Jeff Maggioncalda írta alá 2023. január 23-án, Szegeden. A megállapodás értelmében minden szegedi egyetemi polgár hozzáférhet a Coursera felületén elérhető online tananyagokhoz, azaz a legnevesebb egyetemek és vállalatok tanfolyamai és oktatási tartalmai korlátozás nélkül épülhetnek be a szegedi képzésekbe.

ffi_szte_himnusz

2023. január 23.
1 perc

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet különleges fotókkal emlékezett meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról. Tekintse meg ön is!

Koszoruzassal_es_flashmobbal_emlekeztek_a_Magyar_Kultura_Napjan

2023. január 23.
2 perc

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségeken a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát. Az SZTE a Dóm téri Petőfi- és a Madách-szobornál is megemlékezett a két irodalmi nagyság születésének 200 éves évfordulójáról. A bicentenárium megemlékezés utolsó állomása pedig a hagyományokhoz hűen Kölcsey Ferenc mellszobránál fejeződött be. Az idei évben emlékezünk a Himnusz letisztázásának 200 éves évfordulójára is. Az alkotók előtti tisztelgés részeként rendhagyó flashmobot is megnézhettek az ünnepségre érkezők.

a Szegedi Fizika Napja

2023. január 23.
3 perc

Idén január 28-án szombaton 9-14 óra között az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben rendezik meg a Szegedi Fizika Napját. Az eseményen az SZTE TTIK Fizikai Intézete és az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet izgalmas programmal készül a fizika iránt érdeklődők számára.

SZTE hallgatói pályázati díjak 2022

2023. január 23.
2 perc

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Balló Andrea festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a Dugonics téren. Az ünnepségen Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese átadta az egyetemi hallgatói és művészeti pályázatok díjait.

Nyito_Szanto_Laszlo_Dr._Nemethne_Birkas_Marta

2023. január 20.
6 perc

Mérföldkő a magyar orvoslásban a 60 éve a szegedi sebészeti klinikán elvégzett első magyarországi élődonoros veseátültetés. Az 1962. december 21-én történt sebészeti bravúr körülményeit idézték fel az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ünnepségén, megkoszorúzták Dr. Németh András (1924–1999) emléktábláját az SZTE Sebészeti Klinika épületében.

szte_szakk

2023. január 20.
1 perc

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi Osztálya 2023. január 19-től látogatási tilalmat rendelt el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeiben.

Zirzen_Janka_SZTE

2023. január 20.
2 perc

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére.

Tragedia-1933

2023. január 20.
11 perc

Megírta-e Madách Imre Az ember tragédiája drámai költeményének párját, amelyet a korabeli sajtó Az ember komédiája címmel emlegetett? Madách Imre írta-e a szerző nélkül fennmaradt József császár című drámát? Közös álmot lát-e Ádám és Éva a Tragédiában? Kérdéseinkre Dr. Bene Kálmán, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott főiskolai tanára, Madách-kutató irodalomtörténész válaszol Madách Imre születésének 200 éves évfordulóján.

fotoszintézis

2023. január 19.
12 perc

A fotoszintézis biofizikájának ultragyors, nanoszintű folyamatairól jelent meg cikk decemberben a Royal Society (UK) Open Biology folyóiratában a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem és az ELI-ALPS közös kutatásának eredményeképpen. A publikáció tudományos eredményeiről a kutatócsoport vezetőjével Dr. Garab Győző biofizikus emeritus kutatóprofesszorral (SZBK) és Dr. Nagy László biofizikussal, az SZTE SZAOK és TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi docensével beszélgettünk. A fotoszintézis alapkutatásának tétje akár a globális élelmiszertermelés megkétszerezése is lehet.

szte_phd_eli

2023. január 19.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2018 óta minden évben találkozót szervez a fiatal kutatók számára, amelynek célja, hogy a gyógyszerészet és a társtudományok területén kutatásokat végző PhD-hallgatók kötetlenebb formában mutassák be eredményeiket egymásnak és a nagyközönségnek. A jubileumi, ötödik fórum, amely szerdától péntekig tart, több szempontból is különleges.

Palyavalasztas_-_SZTE_felveteli

2023. január 18.
6 perc

Már javában zajlik a 2023-as felsőoktatási felvételi eljárás, az egyetemek, azon belül a karok és szakjaik felelősei pedig mindent megtesznek azért, hogy akik felsőfokú tanulmányaikat szeretnék megkezdeni szeptemberben, a lehető legmegfelelőbb helyet válasszák. Fazekas Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője és Ujhelyi Eszter, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Óvodapedagógus szakos, másodéves hallgatója az alábbi beszélgetésben ehhez nyújt segítséget és beszél az esetleges buktatókról is.

coursera-szte

2023. január 17.
1 perc

A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem közös kezdeményezése új lendületet ad a szegedi felsőoktatás fejlődésének. 2023. január 23-án az SZTE-re látogat a Coursera elnök-vezérigazgatója, Jeff Maggioncalda az együttműködési megállapodás aláírására.

kollegiumok

2023. január 17.
2 perc

A szegedi egyetem több mint 4000 kollégiumi férőhellyel és lakhatási támogatással várja a hallgatóit.

sy_szte_hcemm1_edited
2023. január 17.
3 perc

Shyam Jee a Szegedi Tudományegyetem doktori iskolájában szerzett PhD-fokozatot és tanulmányai befejeztével sem hagyta el Szegedet. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) Advanced Core Facility (ACF) egységének főmunkatársaként most a világon is egyedülálló vizsgálatokban vesz részt.

Nyito_Famous_Inventors_National_Inventors_Hall_of_Fame_jjj

2023. január 16.
6 perc

A félévszázados fennállását ünneplő National Inventors Hall of Fame civil szervezet az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába választotta a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalint és az University of Pennsylvania Laboratóriumaiban munkatársává lett Drew Weissmant. Velük együtt 16 új beavatott került a több mint hatszáz neves személyiséget bemutató „dicsőségtáblára”. Karikó Katalin, az SZTE professzora a második magyar nő az újító hírességek között.

Boritokep_-_SZTE_pontkalkulator

2023. január 16.
2 perc

Bár az egyetemi felvételi pontszámítás bonyolultnak tűnik, egy új, szegedi fejlesztésnek köszönhetően pár kattintás, és megvan az eredmény.

Gepi_tanulasi_modellek_kutatasaban_es_fejleszteseben_vesz_reszt_az_SZTE

2023. január 16.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Eureka szoftverinnovációs klasztere konzorciumi partnerként részt vesz, az ITEA 4 nemzetközi pályázatában a török Experteam vezetésével. Az Optimal Management of Demand, röviden OMD pályázat célja egy egységesített, mesterséges intelligencia megoldásokon alapuló ügyfélkérelem kezelő rendszer fejlesztése, amely több szektorban, mint az egészségügy, igazságszolgáltatás, e-kereskedelem, fogyasztói elektronika és szoftverfejlesztés területeket jelentik. A kutatási folyamatok 2022. 01. 01-jén kezdődtek és 2024. 12. 31-ig tartanak.

kutatok_ejszakaja__65_

2023. január 16.
2 perc

Az SZTE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke ad otthont a 2023-as, összességében 11. Nemzetközi Finnugor Téli Iskolának (Winter School of Finno-Ugric Studies) január 30. és február 4. között. A rendezvényt az Erasmus+ által finanszírozott stratégiai partnerség, a REMODUS keretében szervezi meg a szegedi tanszék a Bécsi Egyetem közreműködésével. A programon 10, köztük 8 külföldi egyetem diákjai és tanárai vesznek részt.

Zsofi_az_SZTE-n.

2023. január 16.
1 perc

Kónya Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója ezüstérmet nyert a magyar női váltó tagjaként a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán!

nemzetkozi_lehetosegek

2023. január 13.
2 perc

A QS (Quacquarelli Symonds) rangsor alapján Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, ezzel a világ egyetemeinek felső 5%-ban vagyunk.

SZTE_Educatio2023

2023. január 13.
1 perc

Folyamatos az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem standjánál az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A továbbtanulás előtt állókat 2023. január 14-ig, szombatig várják az SZTE 12 karának és Tanárképző Központjának képviselői.

vl1

2023. január 13.
4 perc

Vas Luca a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán végzős gyógytornász hallgató, mindeközben a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet igazán sikeres versenyzője. Hogyan került Szegedre? Hogyan tudja összeegyeztetni tanulmányait az élsporttal? Milyen élmény volt számára megnyerni a Balaton átúszást? Ez is kiderül interjúnkból.

A Klebelsberg Kuno Könyvtár szakolvasó terei. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. január 12.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem csak a minőségi Open Access folyóiratokban való publikálás esetén téríti meg a kutatók által kifizetett közzétételi díjat. Ezért a publikálás legjobb stratégiája, ha a szerzők még a cikk beküldése előtt megvizsgáltatják a kiválasztott folyóiratot. A publikációk könyvtárinformatikai támogatását vezető Hoczopán Szabolcs, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az Open Access terjedésével a kutatókat átverő predátor folyóiratok is terjednek.

pexels-photo-709563

2023. január 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem klimatológusai a Hungarian Geographical Bulletin-ben publikálták kutatási eredményeiket, amelyek alapján már a következő évtizedekben döntő időjárási változásokra kell felkészülni az egész Dél-alföldi régióban. Ezek hatására jelentősen átalakul többek között a fűtési és a hűtési energiafelhasználásunk és több lesz az extrém időjárási esemény is az évszázad végére.

szteevezos1

2023. január 10.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, Király Miklós (SZTE-ÁJTK) és Szabó Gábor (SZTE-MK) 2022-ben országos bajnokságot nyertek kormányos kettesben, valamint az U23-as Európa-bajnokságon negyedik helyezést értet el együtt. Korábban sikeresen szerepeltek ifjúsági világbajnokságon és olimpiai reménységek versenyén is. A sport szeretetéről, fontosságáról és az evezés hátteréről kérdeztük őket.

Nyito_Nemeth_T_Eniko

2023. január 09.
8 perc

Életet menthet az a humán és automatikus álhírfelismerő rendszer, amelynek a kidolgozását elkezdhetik az SZTE mint konzorciumvezető által irányított program résztvevői. Ez az „Álhírek, áltudományos nézetek nyelvészeti azonosítása” című, az MTA által támogatott „Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program” 4. alprogramja. A tudományelméleti megalapozástól kezdve az alkalmazáson át az innovációig terjedő projektet vezető kutatót, Németh T. Enikő akadémikust, az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékét vezető professzort kérdeztük a tudományos vagy valódi hír mezébe öltöztetett, de hamisságot tartalmazó szövegek elleni küzdelem lehetőségeiről.

Nyito_SZAB_szekhaz

2023. január 09.
4 perc

Három nagy nemzeti kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia. Az összesen 8,6 milliárd forint támogatással, 4 évre tervezett projektek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem 6 munkatársa vezető kutatóként vesz részt. Az SZTE az egyetlen egyetem, amely mindhárom programban érintett.

Nyito_SZTE_kiallitason_Kariko_Katalin

2023. január 06.
6 perc

Az új év újabb kitüntetéssel indul Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora számára. A Covid-19 vakcinák kifejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásáért a magyar biokémikus és amerikai kutatótársa, Dr. Drew Weissman kapta az Edinburghi Egyetem Cameron-díját. Ez a legújabb trófea, amivel ki lehet majd egészíteni a Karikó Katalin elismeréseit bemutató listákat, illetve az SZTE TIK-ben 2022. december 8-án nyílt kiállítás anyagát.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek