Bezár

Hírarchívum

2015. November

2015. november 30.
1 perc

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete 2015-ben Iuris Consulto Excellentissimo Díjat adományozott Prof. Dr. Ruszoly Józsefnek, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professzor emeritusának.

2015. november 30.
3 perc

Hatszorosára emelkedett a kínai hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. Jelenleg zongora, gitár, ének és kürt szakos hallgató is tanul az intézményben. A kar kínai beiskolázási munkájáról Tóth Péter dékánt kérdeztük.

2015. november 30.
1 perc

„Valami kis szerelem” címmel szerveznek jótékonysági estet 2015. december 7-én, 19 órától a Kisszínházban. Az est bevételével a Kelemen János Alapítvány a Szegedi Daganatgyógyításért szervezetet támogatják.

2015. november 27.
4 perc

A média relativizálja a háború borzalmait. Holott a háború rettenetes. A valós háborús hétköznapok hangulatát villantják fel, cselekvési lehetőségeit mutatják be a ma fiataljai számára is átélhető és megérthető módon a szegedi történészek tanulmánykötetei. Két könyv – a „Háborús hétköznapok hadszíntéren, hátországban 1939-1945”, illetve a „Perben és haragban világháborús önmagunkkal” című kiadvány – bemutatóján jártunk.

kazah_kiemelt

2015. november 27.
5 perc

Miért érdemes a kipcsak nyelvvel foglalkozni? Mi köti össze Kazahsztánt és Magyarországot? Ezekről is kérdeztük a szegedi egyetem jeles oktatóit abból az alkalomból, hogy a kazak irodalom nagy alakja, Abaj Kunanbajuly költő és író verses és prózai munkáiból tartottak felolvasást szegedi egyetemisták.

SZTE_nyilt_nap_kiemlet

2015. november 27.
3 perc

Kari tájékoztató előadásokkal, speciális pályaorientációs teszttel, központi továbbtanulási tájékoztatóval, nyereményjátékkal és megannyi hasznos információval várta a Szegedi Tudományegyetem nyílt napja a továbbtanulást tervező fiatalokat. 2015. november 26-án több ezer, hazai és határon túli középiskolás érdeklődött az SZTE képzési kínálatáról.

2015. november 27.
3 perc

2015. november 26-án „A történeti Alkotmánytól az Alaptörvényig” címmel szerveztek tudományos ülést a SZAB Székházban. A konferencián Trócsányi László igazságügyi miniszter is előadást tartott.

2015. november 27.
1 perc

Az adventi időszakban gyűjtést szervez az SZTE Rákóczi Szövetség. A 2015. december 15-ig összegyűlt adományokkal a Szabadka térségében élő magyar nagycsaládokat segítik.

2015. november 27.
1 perc

Az autista gyerekek javára ad jótékonysági koncertet 2015. november 30-án a világhírű zongoraművész, Érdi Tamás. Az e hangversenyen közreműködő Universitas Szimfonikus Zenekar idén, advent idején többször is közönség elé lép.

2015. november 27.
2 perc

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatókat díjazták tegnap Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, ahol Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem kutatója a tudomány kategóriában vehette át a Junior Prima díjat. A szegedi kutató olyan összetett anyagokat vizsgál, amelyekkel közvetlenül állíthatók elő tüzelőanyagok napenergia segítségével.

2015. november 27.
1 perc

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a 2015. december 2-án, szerdán a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartandó X. SZTE Alma Mater Mikulást, melyet a Szegedi Tudományegyetem tízéves alumni szervezete immáron hagyományosan az SZTE-s öregdiákok, oktatók és dolgozók gyermekei számára szervez.

2015. november 26.
5 perc

Mire jó az ELI? Ha majd tényleg működik a kutatóközpont, ott mit fognak csinálni? E kérdésekre is válaszolt az ELITeam projekt záró rendezvényét köszöntő két fizikus. Szabó Gábort, az SZTE rektorát és Hopp Béla szakmai vezetőt a Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 számú, „ELITeam – ELI Intézet létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen: interdiszciplináris kutatások megalapozása a lézerek és alkalmazásai területén” című projektről kérdeztük.

2015. november 25.
7 perc

Dr. Gyivicsán György harsonaművész a Zeneművészeti Kar főiskolai docense, abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívták az Olaszországban november 9-14. között megrendezett 26. „ Citta di Porcia” nemzetközi harsonaverseny zsűrijébe. Az ott szerzett tapasztalatairól kérdeztük egy rövid interjú erejéig.

nyilt_nap_kiemelt_nagy

2015. november 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem november 26-án, csütörtökön 8.30 és 15 óra között rendezi meg Nyílt napját az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az érdeklődők meghallgathatják az egyetem karainak tájékoztató előadásait, valamint kitölthetik az SZTE szakértői által kidolgozott, országosan egyedülálló pályaorientációs tesztet is.

2015. november 23.
2 perc

„Főhajtás a nagy elődök előtt” címmel, a szegedi gyógytornászképzés 25. évfordulója alkalmából tartottak jubileumi tudományos ülést az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán.

2015. november 23.
1 perc

Zsúfolásig megtelt az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenyterme 2015. november 21-én szombat este, amikor is az idén 90 éves Szegedi Egyetemi Énekkar Ünnepi Hangversenye zajlott.

2015. november 19.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2015. november hónapban zárja az alap-, mester és doktori képzésben részt vevő tehetséges hallgatók képességfejlesztését, tehetséggondozói programjait és a tudományos pálya iránti elköteleződést segítő rendezvénysorozatot magában foglaló komplex projektet, amellyel a korábban kialakított jó gyakorlatok folytatása és a tehetséggondozás terén szükséges módszertani fejlesztések bevezetése valósulhatott meg.

farkas_margit_kiemelt_nagy

2015. november 19.
2 perc

Kiváló tanulmányi és tudományos eredményekkel büszkélkedhet Báró-Farkas Margit Chiara, az SZTE jogi karának hallgatója. Az egyetemistával tanulmányai és tervei mellett arról beszélgettünk, hogy milyen roma származású hallgatóként a szegedi egyetemen tanulni,.

koteles_maria_kiemelt_nagy

2015. november 19.
3 perc

Fekvenyomásban és erőemelésben is világbajnok Köteles Mária, aki a szegedi egyetem egészségtudományi karán készül az ápolói hivatásra. A saját sportágadat megtalálva fejlesztheted önmagadat testileg és szellemileg, növelheted a lelkierődet. Ez Köteles Máriának, az ápolónak készülő szegedi egyetemistának, a jó tanuló ösztöndíjasnak, a kitüntetett véradónak, az erőemelő és fekvenyomó junior világbajnoknak a receptje a sikerre.

pelle_anita_kiemelt_nagy

2015. november 19.
4 perc

Pelle Anita, az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, kutatócsoportot vezet, konferenciát szervez, oktatási segédanyagot ír. Tudományos munkája mellett a magánéletben is helyt áll: férjével három gyermeket nevelnek. A fiatal docensnő azt is elárulta, hogy imád főzni, szereti a gasztroirodalmat és fűszernövényeket gondoz a teraszán.

2015. november 19.
2 perc

Természettudományos családi napot rendez szombaton az Agórában a SzeReTeD partnerintézményeivel. Az érdeklődőket 25 természettudományos interaktív helyszín, tíz barkácsasztal, tematikus termek, játékos ötpróba, logikai és fejlesztő játékok várják.

2015. november 19.
2 perc

A funkcionális egészségvesztés problémakörének holisztikus szemléletű bemutatására fókuszált az idős populáció körében a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán szervezett workshop.

rektor__nagy_katalin__nagykovet_kiemelt_nagy

2015. november 18.
2 perc

Az SZTE-re látogatott Johann Marx, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete és Claudio Giacomino, az Argentin Nagykövetség ügyvivője. Látogatásuk célja a már meglévő kapcsolatok erősítése és újak megvitatása volt, hiszen a déli féltekéről is vár hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem.

2015. november 18.
1 perc

Idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját a Szegedi Egyetemi Énekkar. A jubileum alkalmából 2015. november 21-én, szombaton 17.30-kor ünnepi koncertet tartanak az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

2015. november 17.
4 perc

Az Eszményektől a kompetenciák felé című konferenciát 9. alkalommal hívta életre az MTA Szegedi Területi Bizottság Szociológiai Munkabizottsága. Idén a globális és lokális problémákra fókuszáltak a kutatók és előadók.

2015. november 17.
4 perc

Agyunk fejlődésben nem tud lépést tartani az információrobbanással. Akik sokat Facebookoznak, nagyobb eséllyel válnak depresszióssá? – többek között erről beszélgettünk Freund Tamással, a Nemzeti Agykutatási Program elnökével. A projektben a Szegedi Tudományegyetem is konzorciumi tag.

Vantus_megemlekezes

2015. november 17.
1 perc

A Zeneművészeti Kar és a Vántus István Társaság közösen emlékezett november 11-én 19.30-kor Vántus István zeneszerző születésének 80. évfordulójára. Prof. Dr. Tóth Péter a Zeneművészeti Kar dékánja méltatta Szeged város legjelentősebb zeneszerzőjének munkásságát a Kar Fricsay Ferenc Hangversenyterme előtt felállított Vántus szobornál.

rektor_kiemelt_nagy

2015. november 16.
6 perc

„Kialakult a hazai felsőoktatás keretrendszere, így a most kezdődő tanévtől tartalmi kérdésekkel foglalkozhatunk” – fejezte ki reményét az idei tanévnyitón Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az egyetem vezetője pozitívumként értékeli, hogy a legfontosabb felsőoktatási rangsorokban az SZTE a hazai egyetemek között vezető helyen szerepel, de szerinte a jelenlegi eredmények nem garantálják hosszú távon is a sikert.

2015. november 16.
1 perc

Az SZTE Tehetségpont és a Silver Kiadó jóvoltából 2015. november 20-án Szegedre érkezik a TALENTn Tehetségfórum. A Szent-Györgyi Albert Agórában kiemelkedő fiatal tehetségek mutatkoznak be, akik tevékenységükről, fejlődésükről, a tehetségről, mint lehetőségről tartanak előadásokat.

kompetencia_meres_kiemelt_nagy

2015. november 16.
2 perc

Az SZTE saját fejlesztésű képzési orientációs tesztet készített a középiskola befejezéséhez közel álló diákoknak, ezzel segítve őket a számukra legmegfelelőbb képzési terület és karrierút kiválasztásában.

szent_gyorgyi_napok_sajtotaj_kiemelt_nagy

2015. november 13.
6 perc

2015. november 12-13-án zajlik a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi rendezvénye, a Szent-Györgyi Napok.

2015. november 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem pályázatot hirdet nappali tagozatos hallgatók részére "Jó tanuló - Jó sportoló" cím elnyerésére.

2015. november 10.
1 perc

Együttműködési szerződést írt alá Jókay Károly, a Fulbright Bizottság igazgatója és Szabó Gábor, az SZTE rektora.

mtu_2015_kiemelt_nagy

2015. november 10.
7 perc

Rangos kutatói díjakat adtak át a Magyar Tudomány Ünnepének a Szegedi Tudományegyetemen tartott országos nyitányán. Két szegedi akadémikus is köszöntőt mondott. Lovász László MTA-elnök beavató előadást tartott a tudományos megismerés rögös útjáról.

eric_wieschaus_kiemelt_nagy

2015. november 09.
3 perc

A tizenötödik Nobel-díjas előadás hangzott el 2015. november 6-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Eric Wieschaus, amerikai genetikus és embriológus több száz tudós jelöltnek mutatta be kutatási területét.

2015. november 09.
1 perc

Tóth Tamás, a Szegedi Tudományegyetem végzős, tanítóképző szakos hallgatójának fotóiból nyílt kiállítás a Klauzál téren. A tárlatot Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg.

richter_tudos_klub_kiemelt_nagy

2015. november 09.
5 perc

A 2015. november 12-15. közötti 22. Szent-Györgyi Napok, az annak kiemelkedő programját jelentő Richter Tudósklub nyitányaként Dr. Németh Györgyöt, a Richter Gedeon Nyrt. orvostudományi igazgatóját kérdeztük legújabb gyógyszerfejlesztésükről. A szakembert arra is kértük, fogalmazza meg a legfontosabb üzeneteket a kutatásban, az ipari kapcsolatok fenntartásában és fejlesztésében érdekelt egyetemünk munkatársai és hallgatói számára.

egyetem_napja_2015_kiemelt_nagy

2015. november 09.
15 perc
A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából az SZTE Szenátusa ünnepi ülést tartott 2015. november 7-én. Az ünnepségen díszdoktori címeket és egyetemi kitüntetéseket, díjakat adtak át.

szgytv_kiemelt_nagy

2015. november 06.
3 perc

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata is bejutott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (SZGYTV) hatos döntőjébe: a pénteki fináléba a csütörtöki számítógépes forduló eredményei alapján jutottak tovább. Az idei, kétnapos versenyre rekordszámú, 49 csapat nevezett, végül 44 indult. A negyedik SZGYTV-t a budapesti Városmajori Gimnázium csapata nyerte.

2015. november 06.
3 perc

Az Évfordulós Professzori Pantheon sorozatban Cholnoky Jenő geográfus kolozsvári professzori kinevezésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Dijazott_fiatalok_kiemelt

2015. november 06.
9 perc

Videóüzenet, köszöntők, tudományos előadás, díjátadók. Így kezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének 2015. évi novemberi eseménysora az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában. A folytatás bemutatását is ösztönzi a SZAB második média pályázata.

2015. november 06.
2 perc

Először rendez kínai filmhetet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetet. A programsor filmvetítéssel és autentikus mongol népzenével gazdagított megnyitóján, 2015. november 7-én 14 órától, a Belvárosi Moziban értékes nyereményt sorsolnak ki a nézők között.

2015. november 04.
2 perc

A szegedi szociális munkás képzés elindításának 25. évfordulója alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékén Fókuszpont II. - Fókuszban a terep címmel szerveztek konferenciát.

2015. november 03.
2 perc

Háromnapos koncertkörúton vett részt 2015. októberében a szegedi Zeneművészeti Kar vonós kamarazenekara a Juraj Dubrila University of Pula Academy of Music meghívására. A látogatás a számos szakmai tapasztalat mellett megalapozta a két egyetem közötti jövőbeli sikeres együttműködést is.

egyetem_napja_2014_kiemelt_nagy

2015. november 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Napján az integrált szegedi felsőoktatást, a szegedi universitas 2000. évi újjászületését ünnepeljük, az oktatók és kutatók teljesítménye előtt tisztelgünk. Idén a megszokottól eltérő helyszínen, az SZTE Központi Épülete dísztermében 2015. november 7-én, szombaton 11 órakor kezdődik az SZTE Szenátusának ünnepi és sajtónyilvános ülése.

szerzoknek_kiemelt_nagy

2015. november 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára számos módon támogatja az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben. 2015. november 11-én 16 órától Szerzői fórumot tartanak a könyvtár AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

2015. november 02.
1 perc

Meghosszabbított határidővel, 2015. november 9-ig még lehet jelentkezni az SZTE EHÖK 16 alkalmas emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamára és intenzív táborába.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek