Bezár

Hírarchívum

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

Idén a Szegedi Tudományegyetemen rendezik az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát

Idén a Szegedi Tudományegyetemen rendezik az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát

2023. május 31.
3 perc

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2023. június 1-3. között a Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumában és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén megrendezik az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát. A konferencia szervezői Dr. Doma Petra, a korábbi SZITU konferenciák felelőse és gazdája, a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Tanszékének egyetemi adjunktusa, illetve Dr. Jászay Tamás, a 2021-es THEALTER 30 (+1) színháztudományi konferencia szervezője, a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi docense.

66 előadás után

A SZITU KONF – Színháztudományi Konferencia első rendezvényének 2016 novemberében Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Eötvös József Collegiuma adott otthont. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy egyedülálló módon már az alapszakos képzéstől lehetőséget biztosítson a színháztudománnyal elhivatottan foglalkozó hallgatóknak kutatási eredményeik bemutatására.

A Collegium támogatásának köszönhetően további három alkalommal rendezték meg a konferenciát. A 2016-2019 közötti rendezvény-sorozat hatvanhat előadásából öt lektorált, nyomtatva és online elérhető tanulmánykötet született.

A konferencián szekcióelnökökként közreműködtek, illetve a tanulmányok lektorálási folyamatában részt vettek a hazai színháztudomány jeles kutatói.

Az Eötvözet újdonságai

2023-ban a konferencia megújul. Ezentúl az ELTE Eötvös József Collegium és a szegedi SZTE Eötvös Loránd Kollégium váltakozva kínál helyszínt az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciának.

– Az elnevezés két, a tudomány és kutatás iránt érdeklődő fiatalok körében ismert márkanevet kapcsol össze: a szegedi és a budapesti „Eötvös” közös, évtizedes vállalása az „Eötvözet” konferencia megszervezése és az ott elhangzó tanulmányok publikálása – magyarázta Jászay Tamás. – Büszkék vagyunk rá, hogy a név első mutációja színháztudományi különkiadás lesz.

A szervezők számos újdonsággal készülnek. A tavasszal közzétett felhívásra alapszakos, mesterszakos, osztatlan tanárszakos, illetve doktorandusz hallgatók mellett gyakorló kutatók jelentkezését is várták.

– Minden képzési szintről jelentkeztek résztvevők alapszakos hallgatótól egyetemi tanárig bezárólag, de a konferencia előadói között dramaturgot és rendezőt is találni – fejezte ki örömét Jászay Tamás. – Abban bízunk, hogy a konferencia az érdemi párbeszéd helyszínévé tud válni.

Változatos témák

A szervezők plenáris előadókat kértek fel aktuális kutatási projektjeik megosztására. Büszkeségre ad okot, hogy a hazai színháztudomány három meghatározó alakja, Prof. Dr. Jákfalvi Magdolna, Dr. habil. Kiss Gabriella és Dr. habil. Kékesi Kun Árpád egyaránt igent mondott a felkérésre.

Az Eötvözet SZITU programjában szegedi, budapesti, pécsi, kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi hallgatók és kutatók is szót kapnak. A témák rendkívül változatosak: hazai és külföldi színháztörténeti esettanulmányoktól a kortárs színház elméletorientált megközelítéséig terjed a skála, melyen többek között a bábszínházzal, az angol reneszánsszal, a részvételi színházzal, színház és zene kapcsolatával foglalkozó előadások is helyet kaptak.

Június 1-jén és 2-án a szegedi Eötvös Loránd Kollégium nagytermében (Tisza Lajos körút 103.), június 3-án a szegedi bölcsészkar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének Vajda György Mihály termében (Egyetem utca 2.) várják az előadókat és minden érdeklődőt.

A konferencia programja itt olvasható el.

A szervezők abban bíznak, hogy az ebben a formában először jelentkező rendezvény Szeged kulturális és tudományos életének újabb meghatározó eseménye lesz.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek