Bezár

Hírarchívum

2021. Július

1 2 

mcc_nyito

2021. július 30.
3 perc

Sajtótájékoztatón jelentették be a mai napon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeptembertől elérhető képzéseit és új, szegedi központjának helyszínét. A tehetséggondozó központ a Szegedi Tudományegyetemmel szorosan együttműködve kínál lehetőségeket a felsőoktatásban tanulóknak az Egyetemi Program keretében. A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az SZTE prorektora is.

Desktop35

2021. július 29.
1 perc

Nevezték, és bejutott a Bujtor István Filmfesztiválra a „Varázslatos Etiópia - Magyarok a napégette arcúak földjén” című 3 részes dokumentumfilm. A szegedi oktatók és kutatók művét augusztus 21-én, Balatonszemesen tekinthetik meg az érdeklődők.

weboldal_nyito_olimpikonjaink

2021. július 29.
2 perc

Javában zajlik a 32. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen több, jelenlegi vagy korábbi SZTE-s hallgató is versenyez. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Nádas Bence kajak-kenuban indul, az alumnik közül Márton Anita súlylökésben, Dr. Nagy Péter pedig súlyemelésben képviseli hazánkat Tokióban.

Thealter

2021. július 29.
5 perc

Az idén 31 éves szegedi THEALTER színházi fesztivál rekordszámú előadással és bemutatóval várja a közönségét július 29-től. Jászay Tamást, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék oktatóját és kutatóját, a Revizor kritikai portál főszerkesztőjét, a THEALTER művészeti tanácsadóját kérdeztük a fesztivál népszerűségéről, és jelentőségéről az egyetemisták körében.

Jubileum100_nepfoiskola_202012_j

2021. július 28.
8 perc

„Húzódik, kínlódik a szegedi egyetem ügye.” Így jellemezhető az 1920. esztendő a Szegedi Tudományegyetem története szemszögéből. Tény: a tudományegyetem helyett az 1920. decemberi SZEGED is „az iskolán kívüli paraszti népművelés” elsőként Szegeden megnyitott intézményéről, a népfőiskoláról cikkezett.

sportfoto

2021. július 27.
2 perc

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Sporttudományi Társaság országos, nyílt fotópályázatot hirdet két kategóriában: „Tudomány a sportban, sport a tudományban”  és „Hit/Vallás - Sport avagy Hitvallás és Sport”.

IMG_2321

2021. július 27.
5 perc

Rekord és siker, hogy a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetéből 6, azon belül egyetlen tanszékről 4 fiatal kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia 12 éve létező „Lendület” programjának támogatását. A „legLENDÜLETesebb” cím, e rendkívüli eredmény mögé néztünk, s újabb „leg”-ekre bukkantunk.

high_tech_ubi

2021. július 27.
2 perc

Szakmérnöki szinten, online levelező oktatásban (blended learning) ismerkedhetnek meg az SZTE MGK hallgatói a kóser kertészettel. A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló oktatásának keretein belül többek között kóser uborkatermesztést is lehet majd tanulni.

WFP_9329

2021. július 23.
4 perc

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Földesi Imrével, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjével beszélgettünk.

ponthatar_nyito

2021. július 23.
6 perc

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

weboldal_nyito_duett

2021. július 23.
4 perc

Ma mutatják be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjának keretében Mozart: Szöktetés a szerájból című darabját, amelyben két SZTE-s kötődésű művész is szerepel. Bita Boglárkával és Görbe Norberttel készítettünk dupla interjút.

csoki_nyito

2021. július 22.
5 perc

Harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Csatári Enikő, aki a növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében. Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére.

konf_nyito

2021. július 22.
2 perc

Dr. Wang Lei 2017 októberében érkezett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme képviseletében, hogy elfoglalja a kínai igazgatói posztot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élén. 2021. július 22-én, Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönte meg a leköszönő igazgató munkáját és adta át neki az elismerő oklevelet.

IMG_0474

2021. július 22.
2 perc

A gördülékenyebb betegellátás érdekében új helyre költözött és jelentősen bővült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelőintézetben működő Laboratóriumi Medicina Intézet Központi vérvételi telephelye, ahol a munka július 19-én kezdetét vette.

Fuveszkert_-_lotusz

2021. július 21.
3 perc

Ázsiai zenei különlegességek, jóga, harcművészet, hennafestés, origamikiállítás – többek között ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a 14. Lótusznapokon Szegeden, az SZTE Füvészkertjében. A július 24–25 között megrendezett esemény középpontjában továbbra is az indiai lótuszvirág áll, amely az év ezen szakaszában látható teljes pompájában.

tagkartya_nyito

2021. július 21.
2 perc

Július elején elindult az SZTE Alma Mater Tagkártya applikáció, így mostantól a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater tagjai még egyszerűbben vehetik igénybe a tagkártyával járó kedvezményeket.

ver_utja_borito

2021. július 21.
5 perc

Az elmúlt években rendkívül jó partnerség és operatív együttműködés alakult ki a Szegedi Regionális Vérellátó Központ és a Szegedi Tudományegyetem között. Az SZTE polgárai hosszú évek óta elkötelezett hívei a véradásnak, mert tudják, egy véradó akár három ember életét is megmentheti. Többek között ennek köszönhető, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén elhelyezett Vérdepó készítményei egyre többször segítik a betegellátást.

GreenMetric_nyito

2021. július 21.
3 perc

Online tanácskoztak a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról július 20-án a magyar felsőoktatási intézmények képviselői és az UI GreenMetric „zöld” rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját és aktuális kérdéssorát, továbbá megoszthatták egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan.

nemet_kep_nyito

2021. július 20.
1 perc

Angol és német nyelvű képzéseken, neves külhoni és magyar professzorok, mély elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatók részvételével indít képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete. A jelentkezéseket augusztus 29-ig várják jogi vagy egyéb társadalomtudományok területén megszerzett diplomával.

Lotusz

2021. július 20.
1 perc

Távol-Keleti hangulat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - XIV. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat Szegeden. A július 24-én és 25-én tartandó esemény középpontját most is az indiai lótuszvirág képezi, mely ilyenkor látható teljes pompájában. Az ázsiai hangulat megidézéséről színes programmal gondoskodnak a szervezők.

Untitled1

2021. július 20.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a munka világában is megállják a helyüket – nemcsak a vendéglátóegységekben - kisegítőként, felszolgálóként vagy futárként - teljesítenek jól, hanem az állami intézményekben és vállalkozásokban is.

WFP_9593-5

2021. július 19.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium az „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című projekt keretében, több területen a nemzetközi kutatások élvonalába helyezte az általuk képviselt alap- és alkalmazott kutatási irányokat. A zárórendezvényen értékelték az elért sikereket.

nyito_kampus_merdeka

2021. július 19.
2 perc

25 indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Egyetemünk elnyerte az indonéz kormány kiválósági ösztöndíj programjába való részvételt. A programra a világ 240 egyeteme pályázott, melyből az indonéz kormány összesen 60 egyetemet választott ki. Nemzetközi viszonylatban a magyar egyetemek közül csupán két hazai egyetem képviselteti magát, az SZTE és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

thealter301_nyito

2021. július 19.
3 perc

A 2021-ben 31 éves THEALTER Fesztivál a dél-alföldi régió egyik legfontosabb kulturális márkája, amellett a hazai független színházi törekvések évtizedek óta meghatározó központja. A fesztiválnak nem csak jelene és jövője, de gazdag múltja is van: július 29-én és 30-án ifjú és tapasztalt színháztudósok erről számolnak be a szegedi bölcsészkaron.

fulop_ferenc___gyasz

2021. július 17.
2 perc

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2021. július 17-én reggel, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának professzora, egykori dékánja.

Nyito_SZTE_TTIK_mikroCT_csapat

2021. július 16.
3 perc

Az élettudományi és fogorvostudományi kutatások, a régészeti és az anyagtudományi vizsgálatok eredményességéhez is hozzájárul az SZTE mikro-CT készüléke. A műszer révén például a 3D nyomtatott testek mechanikai tulajdonságairól is rangos tudományos lapokban publikáltak a Szegedi Tudományegyetem kutatói és partnereik.

nyit

2021. július 16.
3 perc

Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport különböző kutatócsoportjai egy 5 éves projekt során dolgoztak együtt. Az eredmény: az ipar számára is hasznosítható, környezetbarát technológiák megalapozása, animációs oktatóanyagok és új, kutatást segítő műszerek.

coursera_nyito

2021. július 16.
5 perc

Véget ért a vizsgaidőszak, kezdődhet a nyári lazítás. Ám a sok strandolás, nyaralás mellett nyáron is sok lehetőséget rejt a Coursera for SZTE program.

2_1

2021. július 16.
2 perc

Lezárult a 2021-es SZTE 100: A mintegy másfél hónapos egyéni verseny után a „Nyújtás a Weekendig” című kihíváson az SZTE karjai és egységei mérhették össze erejüket. A legtöbb kilométert a karok között az Általános Orvostudományi Kar, az egységek között az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet gyűjtötte, a legaktívabb kar pedig az Állam- és Jogtudományi Kar volt.

hoseg_viz

2021. július 16.
4 perc

A napi munkahelyi rohanás közben elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével erre még inkább oda kellene figyelnünk, hiszen ilyenkor több folyadékot veszít a szervezetünk. A Szegedi Tudományegyetem szakembere, Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője, megoldást kínál erre a problémára.

Covid_hallgatok

2021. július 15.
2 perc

A koronavírus elleni védekezésben szerepet vállaló szegedi egyetemi hallgatók is ingyenes belépőt igényelhetnek az EFOTT fesztivál nulladik napjára.

Bencze_Alex_borito

2021. július 15.
4 perc

Bencze Alex, a Szegedi Tudományegyetem ETSZK elsőéves hallgatója hat évvel ezelőtt került a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bácsalmási lakásotthonába, ahol azóta is él, jelenleg utógondozottként. Korábban nevelőszülők gondozták testvéreivel együtt, vér szerinti szülei már gyermekkorában lemondtak róluk. Alex a sok-sok lelki sérelem és megpróbáltatás ellenére mégis úgy döntött, a tévhitekkel ellentétben megpróbál sikeres életet élni.

pont_ott_2021weboldal_nyito

2021. július 15.
1 perc

2021. július 22-én elérkezik az a nap, amelyet minden felvételiző nagyon vár már! Este 8 órakor érkeznek a hivatalos felvételi ponthatárok. Ebből az alkalomból az SZTE közös ünneplésre hívja a középiskolás diákokat, Pont Ott Partijára, a Dugonics térre.

Nyito_SZBK_Kariko_Pardi

2021. július 14.
5 perc

Forradalmian új lehetőségeket kínál a néhány éve elérhetővé vált mRNS alapú vakcinálás. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium egyik célja, hogy ezt a módszert Magyarországon bevezessék. A munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpont irányítja. Az SZBK Genetikai Intézet igazgatóját, a BNL egyik alprogram vezetőjét, Erdélyi Miklóst arról is kérdeztük, miként dolgoznak együtt az SZTE „öregdiákjai” az mRNS alapú vakcinálás módszerének elterjesztésén.

kezi_nyito

2021. július 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem női csapata a III. helyet szerezte meg Győrben, az egyetemisták és főiskolások országos bajnokságának döntőjében (MEFOB). A finálé legjobb kapusának Cseh Robertát, az SZTE edző szakos hallgatóját választották meg, a legeredményesebb szegedi mezőnyjátékos pedig Kovács Szolanzs volt. A sikercsapat edzőjét, Hocza Ágnest kérdeztük a döntő részleteiről.

parlagfu_borito

2021. július 14.
3 perc

Az 1900-as évek óta sokak életét keseríti meg tavasztól-őszig Magyarországon az a kicsi, ártalmatlannak tűnő, zöld színű növény, melyet parlagfűnek nevezünk. A tévhitekkel ellentétben akadnak olyan esetek, amikor a benne található vegyületek akár jótékony hatást is gyakorolhatnak az emberi szervezetre – a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy ideje azon dolgoznak, hogy fény derüljön arra, hogy ez miként valósítható meg.

Screenshot_2021-07-13_at_13-38-01__TITLE_modellvaltas_kormany_hu_TITLE_

2021. július 13.
1 perc

Elindult a modellváltás kormányzati honlapja. Innen első kézből tájékozódhatsz a magyar felsőoktatási modellváltás híreiről! Legyél Te a leginformáltabb!

20210601_150711

2021. július 13.
4 perc

A világ egyik legelismertebb, rákkutatással foglalkozó természettudományos szakfolyóiratában, a Nature Cancerben publikálták legújabb kutatásuk eredményét a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei, akik az elmúlt három évben a tumorellenes immunterápia hatékonyságát vizsgálták.

Nyito_Szent-Gyorgyi_sakkparti_medenceben

2021. július 12.
6 perc

A nyár közepe, július 15. alkalmából 5 történettel illusztráljuk, miként töltötte a nyarakat Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetemhez kötődő éveiben. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumaiban is fellelhető újságok híreit böngésztük. Kiderült: a 90 évvel ezelőtti július 12-én is „kánikulai hőség köszöntött a városra”.

npnyito

2021. július 12.
1 perc

Nagy Péter, az SZTE ÁJTK korábbi hallgatója aktívan készül a tokiói olimpiára. Dr. Mezei Péter beszélgetett vele a COVID ideje alatt tapasztalt olimpiai felkészülés nehézségeiről, céljairól, a várható olimpiai körülményekről és a jövőbeli terveiről. A beszélgetés podcast formájában bárki számára elérhető.