*

Köszöntő

Tisztelt Látogató! Kedves Egyetemi Polgárok!

 

IMG_3266Szeretettel üdvözlöm Önöket a Szegedi Tudományegyetem jubileuma alkalmából!

Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király, Litvánia nagyhercege 1581. május 12-én Vilniusban aláírta a kolozsvári jezsuita akadémia alapítólevelét, ezzel megszületett egyetemünk eszmetörténeti és intézményi elődje. Az 1881-től az uralkodó, I. Ferenc József nevét viselő universitas a trianoni békeszerződés után egy évvel menekülni kényszerült Erdélyből, s a parlament döntésének köszönhetően Szegeden talált befogadó otthonra. Városunk jelentősége ezzel hirtelen megnőtt, országos szerepe felértékelődött, lehetőségei soha nem látott mértékben kibővültek.

2021-ben tehát kettős évforduló elé nézünk: egyrészt emlékezünk az intézmény megalapítására, másfelől ünnepeljük a szegedi egyetemi oktatás centenáriumát.

Négyszáznegyven esztendő, száz év: jelentős távlatok. Büszkék lehetünk komoly hagyományainkra, egyúttal hálával tartozunk mindazoknak – Báthory fejedelemtől kezdve, Pázmány Péteren keresztül, egészen Szent-Györgyi Albertig vagy Klebelsberg Kunóig –, akik döntéshozóként, tanárként vagy akár hallgatóként lerakták a sziklaszilárd fundamentumot, majd felépítették hazánk egyik legnevesebb oktatási és tudományos fellegvárát.

A nemes jubileum megünneplésére nagyszabású, egy esztendőn át tartó rendezvénysorozatot tervezünk a 2021/2022-es tanévben, amelybe bevonjuk a teljes egyetemi polgárságot, a vonzáskörzetünkbe tartozó régiók felsőoktatási intézményeit, valamint hazai és nemzetközi partnereinket. Ezzel elsősorban kiemelkedő missziós és közösségépítő szerepünket kívánjuk hangsúlyozni, hiszen köztudomású, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemcsak országos szinten, hanem nemzetközi viszonylatban is minden szempontból az élvonalba tartozik. A fő feladatunk, hogy ezt a hosszú évszázadok alatt kialakult, sokdimenziós tudáshálót tovább erősítsük – csak így lehetünk méltók elődeink hírnevéhez.

Ennek szellemében biztatok minden kedves érdeklődőt, hogy kísérje figyelemmel változatos programjainkat, ünnepeljük közösen egyetemünk fennállásának kettős, kerek évfordulóját!

 

Prof. Dr. Rovó László

Szegedi Tudományegyetem

rektor

Centenáriumi hírek

centenariumi_faultetes_ny

Amerikai ámbrafát ültettek és emléktáblát állítottak a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek részvételével a Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársai a Göncz Árpád sétányon, a szegedi felsőfokú természettudományos képzés centenáriuma előtt tisztelegve. A földtudományokkal kapcsolatos oktatás és kutatás szellemi központja az SZTE Egyetem utcai épülete, egészen 1921., a Kolozsvárról Szegedre való költözés óta.

foto_Szegedi_Csillagvizsgalo

Az Európai Bizottság ebben az évben is megrendezi a Kutatók Éjszakáját, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik. A szeptember utolsó és október első napját érintő esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

IMG_8932

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárta a programot.