Bezár

Hírarchívum

Nyito_Lovasz_160201_010_002_laszlo_mudra

Abel-díjat kapott Lovász László matematikus, az MTA volt elnöke, az SZTE egykori tanszékvezetője

Abel-díjat kapott Lovász László matematikus, az MTA volt elnöke, az SZTE egykori tanszékvezetője

2021. március 17.
3 perc

„A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke”, a szegedi JATE Bolyai Intézet Geometriai Intézet 1975-1982 közötti vezetője, aki 2017-ben átvette az SZTE Szőkefalvi Nagy Béla Érmet. Az MTA honlapján olvasható hír részletezi: az elméleti számítógéptudomány és a diszkrét matematika terén elért eredményeket jutalmazta idén a Norvég Tudományos Akadémia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Sztármatematikusként” emlegetik tizenéves kora óta Lovász Lászlót, akinek a „munkássága összeköttetést teremtett a diszkrét matematika és a számítógép-tudomány között” – fogalmaz az mta.hu híre.

 

 

Diszkrét matematika

 

Az internetbiztonság elméleti alapjaihoz járultak hozzá Lovász László matematikai eredményei. Jelenleg a járvány terjedését kutatja – közelítettek a jelenhez a hírmagyarázatok, amelyek a 2021. évi Abel-díj magyar kitüntetettjének a munkásságát jellemezték.

 

A „Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (ELKH, MTA Kiváló Kutatóhely) kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítélte oda – írja az mta.hu.

 

A két tudós munkássága meghatározó „az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén, kitüntetett szerepet játszottak abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

 

 

Szegedi szálak

 

Lovász László 1975 és 1982 között, 7 éven át a szegedi József Attila Tudományegyetem geometriai tanszékének vezetője volt – írtuk az SZTE Hírportálon 2015-ben, amikor a Magyar Tudomány Ünnepe megnyitójának a szegedi egyetem adott otthont.

 

Két évvel később arról tudósíthattunk, hogy „2017-ben a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet a Bolyai Intézet Tanácsa Lovász Lászlónak, az ELTE professzorának, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökének ítélte oda. A rövid indoklás szerint Lovász László korunk egyik legszerteágazóbb tudású matematikusa. A matematika és az elméleti számítástudomány sok területén ért el kiemelkedő eredményeket. Munkái jelentősen formálták és formálják jelenleg is a matematika fejlődését. Monográfiái nemzedékek számára nyújtanak hasznos ismereteket a matematika különböző területein. Lovász László 1972 óta öt olyan tudományos cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarumban, melyek jelentősen hozzájárultak a diszkrét matematika, az algebra és a geometria fejlődéséhez.”

 

 

Két tudós egy díj

 

Lovász László és Avi Wigderson tevékenysége sok szempontból összefonódik, hiszen munkásságuk meghatározó volt a számítási véletlenszerűség megértése és a hatékony számítás határainak kutatása szempontjából – fogalmazott Hans Munthe-Kaas, az Abel-bizottság elnöke. – Kettőjük iránymutatásának köszönhetően a diszkrét matematika és a viszonylag fiatal elméleti számítógép-tudomány a modern matematika központi területeivé vált.”

 

Kiemelkedő matematikusok nyerhetik el az Abel-díjat, amely 7,5 millió norvég korona pénzjutalommal jár.

 

A 2003 óta élő elismerést, az Abel-díjat eddig két magyar matematikus nyerte el: 2012-ben Szemerédi Imre, 2021-ben Lovász László.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Forrás mta.hu, Fotó: mta.hu/Mudra László

 

 

 

Korábban írtuk:

 

Lovász László kapta a 18. Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet az SZTE Bolyai Intézetben


Beavató előadások, kutatói díjak a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányán

 

Az SZTE ad otthont a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányának

 

Szemerédi Endre diszkrét matematikai játékai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek