SZTE Info

naperomu

Állami támogatással valósulhat meg az SZTE zöld energetikai innovációs fejlesztése

A Szegedi Tudományegyetem és a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. konzorciumának „A bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztése” című pályázata részesült támogatásban. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megítélt, 1,2 milliárd forintos támogatással valósul meg és Magyarország hosszútávú versenyképességét is elősegíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020-3.1.2-ZFR-KVG konstrukcióján pályázott sikerrel. Célja egy innovatív elektrolizáló technológia, majd pedig nagynyomású hidrogén-palacktöltő rendszer integrációja Magyarország egyik legnagyobb naperőművével. A kutatók két fő kérdésre keresik a választ: (1) Mi az optimális villamossági integrációs módszer a naperőmű és az elektrolizáló között, amely biztosítani tudja a hatékony, stabil és gazdaságos működést. (2) Miként kapcsolható ez a hidrogéntermelő rendszer egy nagynyomású tároló és palacktöltő felhasználáshoz, az értéklánc továbbvitele érdekében. Ez utóbbi különösen fontos a fenntarthatóság érdekében, mivel a zöld energiával előállított hidrogént nagy nyomású palackokban szeretnék értékesíteni a későbbiekben.


napelemjo

Céljuk egy tudományos és piaci megalapozottságú Pilot üzem létrehozása, amelynek a működési paramétereinek optimalizálásával létrehozzák azt a tudást, amit más hazai gazdasági szereplők is hasznosíthatnak. A technológiai bázis kiépítésén túlmenően a terület jogi, gazdasági, és iparjogvédelmi hátterének alapos elemzését is elvégezik.

A partnerek szoros együttműködésével a legmodernebb technológiákat adaptálják és fejlesztik tovább. Ezen túlmenően az integráció eredményeképpen olyan új technológiai megoldások jönnek létre, amelyek jelenleg nem érhetőek el kereskedelmi forgalomban. A projekt eredményeképpen kialakulnak azon kompetenciák, amelyek az esetleges további méretnövelést megalapozzák, amely a naperőművi kapacitások dinamikus növekedése okán mindenképpen indokoltnak látszik. Ezen folyamatok pedig együttesen megalapozzák Magyarország versenyképességét a következő konjunktúraciklus során. Mindezen célok összhangban vannak a Nemzeti Energia Stratégia egyik fő célkitűzésével is, amely az energetikai innovációban rejlő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési lehetőségek kihasználása.

SZTEinfo
Fotó: Illusztráció
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.