Bezár

Hírarchívum

IMG_9808

Mindenki oltassa be magát! – kérik az SZTE JEK vezetői

Mindenki oltassa be magát! – kérik az SZTE JEK vezetői

2021. március 17.
3 perc

Oltás nélkül nincs szabadság – hangsúlyozták az SZTE Járványügyi Ellátó Központ vezetői. Felhívták a figyelmet, hogy a COVID-19 fertőzés rendkívül sokféle tünetet mutató, veszélyes betegség, ami ellen még nincs hatékony gyógyszer, ezért senki ne hezitáljon, hanem mihamarabb kérjen vakcinát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A COVID-19 koronavírus-járvány első magyarországi regisztrált esetét egy éve, tavaly március 4-én jelentette be a magyar miniszterelnök. Dr. Pető Zoltán egyetemi docens, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBÖO), valamint a Járványügyi Ellátó Központ (JEK) vezetője utalt rá, hogy a COVID-fertőzött betegeket tavaly márciusban először az SBÖO-n fogadták, majd a Kálvária sugárúti épületben kialakított JEK-ben.


Sok beteget láttak meghalni


– Az eltelt egy évben nagyon sok fiatal és idős beteget láttunk el, és közülük sokakat elvesztettünk. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy családfenntartó, egy szülő vagy egy gyermek koronavírus tünetekkel bekerül a kórházba, majd egy idő után intenzív ellátást igényel, lélegeztetőgépre kerül, sokáig küzdenek érte az orvosok és az ápolók, és mégis meghal. Sajnos nagyon sok ilyen esetet láttunk! – hangsúlyozta dr. Pető Zoltán. Tapasztalata szerint a járványvédekezés első hullámában még típusos tünetekkel, azaz légúti tünetekkel, orrfolyással, köhögéssel, szaglás- és ízvesztéssel érkeztek a betegek a kórházba, azonban ahogy terjedt a vírus, egyre változatosabb panaszokat okozott a fertőzés. A légúti tünetek helyett rengeteg gasztroinvisztinális tünetet (hányinger, hányás, hasmenés) láttak. – Ez egy nagyon alattomos betegség! – hívta fel a figyelmet a Járványügyi Ellátó Központ vezetője.



Csak oltással kaphatjuk vissza az életünket!


Jelenleg sokféle technológiával készülő gyógyszerkísérlet zajlik világszerte, de még mindig nincs kifejezetten COVID-19 fertőzés elleni hatékony gyógyszer. Dr. Pető Zoltán kiemelte, hogy az oltáson kívül egyelőre nincs más módszer, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Ezért fontos, hogy aki megteheti, mindenképpen oltassa be magát. – E nélkül nem kaphatjuk vissza az életünket. A vírus még itt van közöttünk! – nyomatékosította. A Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központ igazgatóhelyettese, dr. Letoha Annamária klinikai főorvos elárulta, hogy mivel 3 hónappal ezelőtt átesett a COVID-fertőzésen, csak most kaphatta meg az oltóanyagot.




Bízik a kínai vakcinában


– A kínai Sinopharm-vakcinát kaptam meg, aminek nagyon örültem. Nagyon bízok a hagyományos védőoltásokban – fogalmazott az igazgatóhelyettes, aki kiemelte: rendkívül fontos, hogy az oltást követően minél hamarabb kialakuljon a COVID-19 fertőzés elleni védettség. – Ezzel is csökkenteni tudnánk a JEK-be szállított betegek számát, valamint az egészségügyi ellátórendszer terheit. A régi életünket sem kaphatjuk vissza más módon – fogalmazott. Véleménye szerint az oltást követő reakciók jóval enyhébbek, mint amit a betegség okoz. Mindenki forduljon bizalommal a háziorvosához vagy kezelőorvosához, ha bármelyik vakcinával kapcsolatban szeretne részletesen tájékozódni.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek