SZTE Info

weboldal_nyito__short_track

Jövőre már a harmadik téli olimpiáján indulna Kónya Zsófia

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó. Idén, a világbajnokságon rajthoz álló női váltóban hárman képviselték Szegedet. Ha sikerül kijutnia, akkor a 2022-es, pekingi már a harmadik olimpiája lesz Kónya Zsófiának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kónya Zsófia eddig két olimpián szerepelt. 2014-ben Szocsiban a pontszerző, 6. helyen végzett a váltóval, egyéniben pedig 1500 méteren képviselte hazánkat. Legjelentősebb egyéni sikere is 2014-es: a drezdai Európa-bajnokságon bronzérem 1500 méteres távon. Ugyanezen a versenyen összetettben a 6. helyen zárt, míg váltóval szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Négy évvel később, 2018-ban a pjongcsangi (Dél-Korea) téli olimpiai játékokon két helyet javított a váltó és negyedik helyen ért célba a 3000 méteres távon.


konya_zsofia_szke
Kónya Zsófia verseny közben. Forrás: MOKSZ


Zsófi Szegeden született, itt ismerkedett meg a rövidpályás gyorskorcsolyázással (short track) is. Profi sportkarrierje egy időre háttérbe szorult, ekkor fordult a tanulás felé és kézenfekvő volt, hogy az SZTE-re jelentkezik.


- Az, hogy szegedi vagyok, sokat számított. Akkor kezdtem az egyetemet, amikor éppen hosszabb szünetet tartottam a sportban. Kézenfekvő választásnak tűnt a Szegedi Tudományegyetem és jókat is hallottam róla. Jelenleg pszichológiát tanulok – kezdte a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője. – Szeretem az SZTE-t, megértik, hogy sportolok, támogatnak. A hiányzásokkal sincs gond, amikor rendesen be tudtam járni, akkor nagyon jó volt, csoporttársaim és a tanáraim is segítőkészek voltak.


17 éve, véletlenül ismerkedett meg a short trackkel, korábban nem is hallott a rövidpályás gyorskorcsolyázásról. Klubjában a Szegedi Korcsolyázó Egyesületben nem ő az egyetlen, aki az olimpiai keret tagja. Jászapáti Péter a férfi, Zsófi, Jászapáti Petra és Somodi Maja pedig a női a válogatott tagja. Szabó Krisztián és Lajtos Szandra tanítványai idén a felnőtt magyar bajnokságon Kormányos Ninával kiegészülve magyar bajnoki címet szereztek a váltóban. Zsófi egyéni összetettben a harmadik lett.


konya_zsofia_szke_ob
Sziliczei-Német Rebeka (FTC), Jászapáti Petra (SZKE) és Kónya Zsófia (SZKE) a magyar bajnokság eredményhirdetésén. Forrás: MOKSZ


- Jobb lett volna picit előrébb végezni, de már nagyon fáradtam voltam, fizikailag és mentálisan is. Ez a verseny az Európa-bajnokság és a világbajnokság után volt, ezzel zártuk a szezont. Jól jön most egy kis pihenés, mert utána gőzerővel készülünk az olimpiára. Első lépésként a kvótát szeretnénk megszerezni a váltóval. Ez sem lesz könnyű, erős a mezőny, de ha jól összerakjuk a váltót, sikerülhet. A világbajnoki szereplésünk jó alapnak tűnhet – foglalta össze Kónya Zsófia.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotók: MOKSZ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.