Bezár

Hírarchívum

IMG_20200918_091209

„A duális képzés során megtapasztaltam, hogy milyenek egy élelmiszeripari üzem mindennapjai” – interjú Farkas Zsanettal

„A duális képzés során megtapasztaltam, hogy milyenek egy élelmiszeripari üzem mindennapjai” – interjú Farkas Zsanettal

2021. március 16.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói már 2015. óta választhatják a duális képzési formát, mely során az egyetemen megszerzett tudás mellett versenyképes szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A duális mérnökképzésben azok a hallgatók vehetnek részt, akik az adott vállalat kiválaszt erre, továbbá a központi felvételi eljárásban felvételt nyernek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának valamely mérnök szakjára.


Farkas Zsanett szerette volna az élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök mesterképzést nagyobb szakmai rálátással elvégezni, és ehhez a duális képzés bizonyult számára a legalkalmasabbnak. Remélte, hogy ebben a képzési formában az egyetemen megismert elméleti tudást a gyakorlatba is átemelheti.


IMG_20190201_131012
Farkas Zsanett, az SZTE MK volt hallgatója.


– Elsősorban minőségirányítási és termékfejlesztési területeken voltam a duális képzésnek köszönhetően. Kezdetben leginkább adminisztratív jellegű feladatokat kaptam, mint például táblázatok kitöltése. Majd különböző gyakorlati feladatokban és projektekben is részt vettem: logisztikai táblázat frissítése, HACCP módosítása, új termékek laborpróbái, érzékszervi vizsgálatok – mesélt feladatairól az SZTE MK volt hallgatója.


Elmondása szerint nagyon pozitívan fogadták a Sole-Mizo Zrt-nél. – Mindenki segítőkész volt, jó hangulatban teltek a napok. Illetve a kellemes légkörnek köszönhetően nagyon jól érzetem magamat minden helyzetben.


– A duális képzés során megtapasztaltam, hogy milyenek egy élelmiszeripari üzem mindennapjai, milyen feladatokat kell elvégezni, és ezek milyen gyakran merülnek fel. Emellett hasznos volt látni, hogy a sok elméleti ismeretet, hogyan lehet a gyakorlatban is alkalmazni – mesélt a duális képzés előnyeiről Farkas Zsanett.


IMG_20200914_132002


A magabiztosság útján


– Az élelmiszermérnök alapképzés után élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök mesterképzésre jelentkeztem. Ezalatt döntöttem a duális képzési forma mellett. Ennek köszönhetően jobban ráláttam a szakmára, legfőképpen elméleti szinten. A tanulmányaimat folytatva, immáron duális képzési formában az alapismereteimnek, illetve a folyamatban lévő tanulmányaimnak köszönhetően sokkal magabiztosabbnak éreztem magamat a cég mindennapjaiban, illetve a rám bízott feladatokban is.


A duális képzésben résztvevő hallgatók amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák, így szerezve versenyképes tudást az egyetemi évek alatt.


IMG_20200819_090608


Az elméleti ismeretek elsajátítását megkönnyíti a duális képzés


Az SZTE Mérnöki Karán végzett élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnök hölgy szerint a duális képzésnek csak pozitívumai vannak: az elméleti ismereteket a gyakorlatban is hasznosíthatta, ezzel pedig szakmai tapasztalatot is szerzett. Úgy véli, hogy az újabb elméleti ismeretek elsajátítását is megkönnyítette a duális képzés.


Fontos a jó időbeosztás


– A duális képzést elsősorban azoknak ajánlom, akik az elméleti ismereteiket a gyakorlatban is hasznosítva szeretnének szakmai tapasztalatot szerezni. Azonban azt nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a duális képzés vállalásában nagyfokú szervezettségre van szükség ahhoz, hogy mind az iskolában, mind pedig a munkában a maximális odafigyeléssel végezzük el a ránk bízott feladatokat – bíztatja a jövendőbeli duális képzéses hallgatókat Farkas Zsanett.


Szöveg: SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotók: Farkas Zsanett


Korábban írtuk:

Biztonságos élelmiszereket gyárt Szabad Alex, az SZTE-n végzett mérnök

Sörgyártás otthon – interjú Fehér Nándor ÚNKP-ösztöndíjas hallgatónkkal

„Számomra az egyetem a tanulás mellett mindig is a kihívások kereséséről és saját határaim feszegetéséről szólt” – interjú Lennert József Richárd hallgatóval

Negyedik alkalommal tartottak Duális és Kooperatív Börzét a Mérnöki Karon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek