SZTE Info

Nevtelen_terv

SZTE-s szerzők is a Libri Irodalmi Díj jelöltjei között

A Libri minden évben kihirdeti az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyveit, így 2021-ben is elnyerheti egy-egy mű a kiadó irodalmi díját és az irodalmi közönségdíját is. A versenybe szálló művekre az SZTE hallgatói is szavazhattak. A szakmai zsűrinek a tagja Szilágyi Zsófia kritikus is, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Libri 2016-ban alapította meg az előző év legjobb magyar szépirodalmi műveit díjazó elismeréseket. A közönség 2021. március 25-étől május 2-ig szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 tagú szakmai csapat.


A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni több magyarországi egyetem hallgatóit, köztük a Szegedi Tudományegyetem diákjait is. A Libri Irodalmi díjat elnyerő mű kiválasztásában Szilágyi Zsófia, a Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, is részt vesz.


A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt, azok a könyvek, amelyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. 2020-ban ennek a meghatározásnak 156 könyv felelt meg, 50 kiadó műveiből állt össze a lista.


A jelöltek között idén több SZTE-s alumnusra szavazhatunk. A 10 döntős közé került ugyanis Grecsó Krisztián Magamról többet című műve, és Háy János A cégvezető című regénye. 2020-ban Grecsó Krisztián Vera című könyve nyerte el a Libri közönségdíját.


A közönség március 25-től május 2-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.