Bezár

Hírarchívum

westworld_nyito

Új, modern Vadnyugat? – A Westworld című sorozat egy történész szemével

Új, modern Vadnyugat? – A Westworld című sorozat egy történész szemével

2021. március 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Modernkor Program hallgatója, Berczeli-Nemcsényi Alex előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ha a westernfilmek műfajára gondolunk, akkor a kemény, szúrós tekintettel a távolt pásztázó cowboyok, indiánok, revolverhősök és rosszfiúk, illetve a kietlen pusztaságban álló poros deszkavárosok jutnak az eszünkbe. Ha pedig science-fiction műfajra gondolunk, akkor általában krómozott-csillogó robotok, a csillagok között repülő űrhajók és látványos lézerharcok képei villannak be. Az HBO Westworld című sorozat ennek a két idegen műfajnak az ötvözésére tett kísérletet. De vajon sikerült? S ha igen, hogyan? Milyen valós történelmi események szolgálnak a sorozat alapjául? Mit jelenthet egy ilyen sorozat léte a mai történészek számára? Az előadás ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, az alábbi linken megtekinthető.


Westworld


Berczeli-Nemcsényi Alex az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola másodéves hallgatója. Kutatási területe a német bevándorlás Texasba a 19. század első felében, amihez hozzátartozik Európa, az Egyesült Államok és Mexikó története is. Emellett szereti a sci-fi műfajt is és érdeklik a történelemtudomány határterületei, mint például a film és a történelem kapcsolata. A kutatók éjszakáján elhangzott, „Új modern Vadnyugat?” című előadásában az HBO által készített Westworld sorozat történelmi vonatkozásait, valamint az abban rejlő, történészek számára fontos lehetőségeket vizsgálta. Többek között ezzel azt is be szerette volna mutatni, hogy az ilyen sorozatok, filmek elkészülte jelzi, hogy a történészi szakma sokrétű és napjainkban is fontos szerepe van.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek