Bezár

Hírarchívum

HG_nyito

Az SZTE-n végzett asztrofotós bámulatos képeken mutatja be az égi jelenségeket

Az SZTE-n végzett asztrofotós bámulatos képeken mutatja be az égi jelenségeket

2021. március 22.

Hődör Gábor felvételeit a Nat Geo eddig kétszer választotta a hónap asztrofotójának. Ezen kívül is számos pályázaton nyert már a képeivel az SZTE alumnusa. A külföldi szakportálok mellett, a Magyar Csillagászati Egyesület, a National Geographic Magazin is rendszeresen közli, díjjazza fotóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hődör Gábort gyermekkora óta érdekli a csillagászat. Diplomát művelődésszervező szakon szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, de már ekkor is folyamatosan fejlesztette a fotós tudását és eszközparkját.


HG_felszerelesjo


- Már több mint egy évtizede, hogy megvettem az első csillagászati távcsövemet, egy kis, szerény tudású eszközt. De már akkor megfogalmazódott bennem, hogy a távcsőben látottakat, szeretném másoknak is megmutatni – mondta az SZTE alumnusa, asztrofotós pályafutása indulásáról. -Kezdetben tényleg csak szárnypróbálgatás volt, belefotózni telefonnal a távcsőbe, de később szép lassan a folyamatos eszközfejlesztésekkel összeállt egy komoly asztrofotós felszerelés.


HG_Hold


Sosem felejtem el az első esetlen képeket, amiket mutattam a barátaimnak az Orion-ködről, Androméda galaxisról. Azóta már elég hosszú út áll mögöttem ebben a hobbiban.  Időközben egy fotográfus képzést is elvégeztem, ahova kimondottam az asztrofotós tudásom fejlesztése miatt jelentkeztem.


HG_Orion-kod


Hődör Gábor összeállított egyfajta virtuális, csillagközi barangolást is. Az Orion csillagképben már minden objektumról készített részletesebb képet is, így adta magát a lehetőség, hogy bemutassa az egészet egyetlen videóban. A filmben a 2016 és 2020 között készült képeit dolgozta fel, amelyek során három különböző kamerát, két távcsövet és három objektívet alkalmazott. 

- Jelenleg a járványügyi helyzet miatt nem tudok asztrofotózni, így nem maradt más, mint a jelenlegi csillagászati felszerelésem fejlesztése, hogy ha majd újra mehetek, még színvonalasabb képek készülhessenek. Ezt a hobbit akkor lehet végezni, amikor a legtöbb ember már lefeküdt aludni. Én ekkor indulok ki a csillagos ég alá és kezdek bele a fotózásba, olykor majdnem napkeltéig. Viszont a 3 éves kisfiam miatt másnap reggel nem lehetek fáradt. Össze kell ezt egyeztetni, szerencsére a családom teljes mértékben támogat ebben a nem mindennapi hobbiban – zárta gondolatait Hődör Gábor.


HG_gal


SZTEinfo - Lévai Ferenc
Fotó: Hődör Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek