SZTE Info

IMG_9803

Az SZTE Szakértői a védőoltásról

A Szegedi Tudományegyetem több szakértőjét is megszólaltatta a Magyar Televízió Híradója a COVID-19 védőoltásról. Nézze vissza az interjúkat folyamatosan bővülő cikkünkben!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Kereszty Éva, az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének tanszékvezetője nyilatkozott az M1 Híradójának. A videó ide kattintva megtekinthető:
Prof. Dr. Várkonyi Tamás, az Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika professzora nyilatkozott az M1 híradójának. A videó itt megtekinthető:
Videónk a Pfizer/BioNTech vakcina felhasználásával kapcsolatos fontos tudnivalókat mutatja be lépésről lépésre, ide kattintva elérhető:Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója videónkban méltatta egykori mesterét, a hazai és nemzetközi hírű dr. Varró Vince professzort, aki 100. életévébe lépve felvette a COVID-19 fertőzés elleni védőoltást. Az interjú ide kattintva elérhető:Oltás nélkül nincs szabadság – hangsúlyozták az SZTE Járványügyi Ellátó Központ vezetői. Felhívták a figyelmet, hogy a COVID-19 fertőzés rendkívül sokféle tünetet mutató, veszélyes betegség, ami ellen még nincs hatékony gyógyszer, ezért senki ne hezitáljon, hanem mihamarabb kérjen vakcinát. Az interjúk ide kattintva elérhetőek:

Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos, ehhez pedig számos betegség például magas vérnyomás, diabétesz társulhat. Ezek a betegségek növelik a koronavírus fertőzés kimenetelének kockázatát, a tapasztalatok szerint gyakrabban alakulhatnak ki súlyos szövődmények. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Lengyel Csaba szerint a krónikus betegeknek különösen ajánlott a védőoltás, amely mindenkinek beadható, akiknek a betegsége kezelt és egyensúlyban van. Az interjú ide kattintva elérhető:
Allergiások is kérhetik a vakcinát - Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyilatkozott az M1 Híradójában. Az interjú ide kattintva elérhető:

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.