SZTE Info

simonka_janos_aurel_gyertya

Elhunyt Dr. Simonka János Aurél emeritus professzor

Megrendülten és mély fájdalommal fogadtuk a szomorú hírt, hogy Simonka János Aurél, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának emeritus professzora, a Traumatológiai Klinika volt intézetvezetője, türelemmel viselt súlyos betegség következtében elhunyt - írta Prof. Dr. Vangra Endre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindegyikünknek meg kell barátkoznia a halál gondolatával, ha valóban jóvá akar válni. Nem szükséges naponta vagy óránként rágondolnunk. De valahányszor az élet útján olyan pontra jutunk, ahol a köröttünk levő világ elhomályosul, és előttünk a távolban világosan feltárul az út vége, ne hunyjuk be a szemünket. Álljunk meg egy pillanatra, nézzünk a távolba, aztán menjünk tovább. Ha ily módon gondolkodunk a halálról, megtanuljuk szeretni az életet. Ha megbarátkoztunk a halállal, minden hetet, minden napot ajándéknak tekintünk majd. Csak ha képesek vagyunk - lépésről lépésre - ilyennek elfogadni az életet, akkor válik számunkra igazán értékessé.

Albert Schweitzer


Megrendülten és mély fájdalommal fogadtuk a szomorú hírt, hogy Simonka János Aurél, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának emeritus professzora, a Traumatológiai Klinika volt intézetvezetője, türelemmel viselt súlyos betegség következtében, ma reggel elhunyt. Pályáját a Szegedi Tudományegyetem Kórbonctani Intézetében kezdte 1972-ben, majd 1974-től, az akkori II. számú Sebészeti Klinikán dolgozott. Általános sebészeti és traumatológiai szakvizsgákat szerzett és már akkor elköteleződött, a számára mindig kiemelt szeretettel művelt kéz- és mikro-sebészeti terület irányába is. Ismereteit az Országos Traumatológiai Intézetben, Svédországban, Németországban és Ausztriában bővítette. Kiemelkedő tevékenységének tudományos összefoglalását a kandidátusi értekezésében a “Mikrosebészeti módszerek alkalmazása a traumatológiában és a perifériás idegsérülések ellátásában” címmel 1993-ban védte meg. 1994-től 18 éven át vezette a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáját. Nevéhez fűződik az első magyarországi lábujj szabad átültetése hüvelykujj pótlásra, a hazai plexus-sebészet elindítása, valamint több jelentős műtéti innováció bevezetése. Intézetvezetőként, a Magyar Kézsebész Társaság elnökeként 1999-2005, később a Magyar Traumatológus Társaság elnökeként (2006-2007) a teljes traumatológiai szakma érdekében küzdött hivatásunk méltó elismeréséért. Fiatal orvosként lenyűgözött munkabírása, az együtt töltött ügyeleti éjszakák, replantációk, mikrosebészeti bravúrok varázslata. Emlékezünk rá, mint egy orvosra, egy sebészre, aki rendíthetetlenül hitt abban, hogy kellő kitartással szinte minden megoldható. Emlékezünk rá, mint egy tanítóra, aki amíg teste engedte, az utolsó pillanatig tanította fiatal kollégáinkat, nem törődve a fájdalommal és szenvedéssel. Emlékezünk rá, nem csak orvos tanítványai, hanem a klinika minden szakdolgozója, munkatársa, aki szerette és tisztelte őt.


Isten veled Aurél, nyugodj békében!

Varga Endre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.