Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito__gtk

Microsoft Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola – új képzés az SZTE GTK-n

Microsoft Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola – új képzés az SZTE GTK-n

2021. március 24.
4 perc

A digitalizáció az élet minden területét érinti: a gazdasági életben is egyre erőteljesebb hatása van. Erre az újfajta kihívásra reagál a Microsoft AI Üzleti Iskolája, melyhez az elsők között csatlakozott az SZTE Gazdaságtudományi Kar. A program célja, hogy a GTK hallgatói ismerjék a modern megoldásokat, a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságát a gazdaság területén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán egy hosszabb fejlesztési koncepció valósul meg, melynek célja az oktatástechnológiai eszközök, az okoseszköz-park megújítása, tudtuk meg dr. Kovács Pétertől, az SZTE GTK dékánjától. – A képzéseinkbe is egyre több olyan elemet viszünk, ahol ezeket a modern megoldásokat használhatják a hallgatók. Ehhez kapcsolódik a Microsoft Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskolája, hiszen az üzleti élet működésében is egyre nagyobb szerepe van a technológiának – tette hozzá a dékán.


A közgazdász hallgatók képzésük során megismerkednek az adatbázisok használatával, megtanulják, hogyan lehet a különböző forrásokból adatokat kinyerni a döntéshozatalhoz, hogyan lehet a különböző informatikai eszközöket, smart megoldásokat alkalmazni az üzleti életben. A mesterséges intelligenciát az összes fent említett területbe hatékonyan lehet beépíteni, mely nagyban megkönnyítheti a mindennapi működést és munkát.


GTK_11_of_12


– A hallgatók a Microsoft képzésén egészen az alapoktól indulnak. Fontos ugyanis meghatározni, hogy mi is egyáltalán a mesterséges intelligencia, mi az, hogy gépi tanulás. Ezen a területen nem elhanyagolható megvizsgálni, hogy ezek alkalmazása milyen etikai kérdéseket vetnek fel. Emellett természetesen megismerkednek a hallgatók olyan modern elemzési eszközökkel, amiket a napi használatban alkalmazhatnak – vázolta fel dr. Kovács Péter az AI Business School céljait.


Az SZTE GTK marketing mesterszakos hallgatóinak képzése a Microsoft AI Üzleti Iskolájának köszönhetően kibővül, ugyanis a kurzus tágabb körben mutatja meg, hogy a korábban tanult elemzési technikákat, hogyan lehet kombinálni a mesterséges intelligenciával, és hogyan lehet valós problémák megoldására alkalmazni ezt. A kurzus a hallgatók elemzési képességét és komplex gondolkodását fejleszti, ami manapság egy igen erős munkaerőpiaci elvárás.


A Microsoft Üzleti Iskoláját egyelőre pilot jelleggel, kis csoportban indították el a GTK-n.


– Ahhoz, hogy ezeket a technológiákat értő módon alkalmazzák a hallgatók, bizonyos előismeretekre is szükség van. Ezért a kurzusban először 10 marketing mesterszakos hallgató vehetett részt. A következő körben szeretnénk kiterjeszteni a többi mesterszakra, illetve a posztgraduális szakokra is a jelentkezést, ugyanis számunkra fontos, hogy még nagyobb egyediséget adjunk a képzéshez, és minél jobban növeljük a végzettjeink munkaerőpiaci értékét – mondta el dr. Kovács Péter.


Az innovatív kurzus során a hallgatók igazi vállalati példákon keresztül, teljesen gyakorlatorientáltan mélyedhetnek el a mesterséges intelligencia világában Piller Gábor és a GTK oktatóinak segítségével. A nagy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező Piller Gábornak köszönhetően a hallgatók első kézből ismerkedhetnek meg a vállalti példákkal.


Az Üzleti Iskola előnyeit nemcsak a hallgatók élvezhetik: a GTK oktatói közvetlen kapcsolatba kerültek a külső szakemberekkel, melynek köszönhetően közös gondolkodás is elindult közöttük. – A kollégák számára továbbképzési lehetőségek nyíltak meg, így ők is szakmailag fejleszthetik magukat az AI területén is. Nemcsak a képzésbe tudjuk beépíteni tehát az új módszereket, de párhuzamosan az új kihívásoknak megfelelően a saját kollegáink is képezhetik magukat – fejtette ki a kurzus további lehetőségeit dr. Kovács Péter, az SZTE GTK dékánja.


A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán számos más technológiai fejlesztés is megvalósul, melyeknek köszönhetően a hallgatók modern, napjaink kihívásainak megfelelő környezetben fejlődhetnek, tanulhatnak. – Új technológiai megoldásként mobilgéptermeket alakítunk ki, amelyhez most érkeztek meg az eszközök. Ezek segítségével a képzés során egy-egy modult, vagy speciális témakört informatikai eszközökkel vagy valamilyen szoftveres megoldással is támogatni tudunk. Ezt elősegítendő két mobil géptermet alakítunk ki, ahova mobil kocsikon lehet betolni a laptopokat a termekbe – emelte ki az egyedi fejlesztést dr. Kovács Péter. Emellett a termek technológiai fejlesztése is megindult: okostáblákkal és intelligens rendszerrel szerelik fel a helyiségeket.


A kar úttörője a gamifikáció módszertanának alkalmazásában is. A kar dékánja elmondta, hogy több nemzetközi Erasmus+ konzorcium tagja, vezetője is a GTK, melyek az oktatás módszertanának erősítését célozzák meg. Erre alkalmas a gamifikáció is, melyet a világ számos országában igyekeznek alkalmazni, és amit az online oktatásban is hatékonyan lehet használni.


SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Sahin-Tóth István

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek