Bezár

Hírarchívum

KE_video

Hogy emészti magát egy sejt? Avagy „végemben a kezdet”

Hogy emészti magát egy sejt? Avagy „végemben a kezdet”

2021. március 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE SZTE TTIK Biológiai Intézet Genetikai Tanszék munkatársa, Szabó Áron előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sokáig úgy gondolták a kutatók, hogy a sejtek a bennük felhalmozódó hulladékot passzívan, minden válogatás és szabályozottság nélkül „darálják le”. Szabó Áron, az SZTE TTIK Biológiai Intézet Genetikai Tanszék munkatársa előadásából kiderül, hogy ma már jó pár, nagyon finoman szabályozott, célzott lebontási útvonalról tudunk, amelyek csak bizonyos kritikus időpontokban, életkorokban, helyzetekben távolítják el azokat a molekulákat, amelyekre éppen akkor és ott nincs szükség vagy éppen gátolnák a következő folyamatot. Az érdeklődők betekintést nyernek az autofágia, a sejt önemésztésének egyik formája és a proteaszóma, a válogatott bontás másik nagymesterének világába.




Szabó Áron a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SzBK) végezte doktori munkáját. 11 év Párizsban és Oxfordban végzett kutatómunka után tért haza, hogy a fehérjelebontás szerepét kutassa különböző kihívást jelentő élethelyzetekben, beleértve az idegsérülést és a neurodegenerációt. Ehhez az ecetmuslicát, mint genetikailag rendkívül hozzáférhető szervezetet használja modellként a célból, hogy jobban megértse az emberi betegségeket.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek