Bezár

Hírarchívum

Suncity_brass_nyito

A hónap Alma Mater tagja októberben: a SunCity Brass

A hónap Alma Mater tagja októberben: a SunCity Brass

2018. október 15.
4 perc

Októberben ünnepelte alapításának egy éves évfordulóját a szegedi SunCity Brass zenekar, akiknek ennyi idő eléig is volt, hogy berobbanjanak a köztudatba. A fúvószenekar tagjai (szinte) kivétel nélkül rezes zenészek: három trombitás, három harsonás, két tubás, egy dobos, és egy "énekes". Zenei stílusuk az electro brass, melyre népszerű pop számokat hangszerelnek, de saját számokkal is büszkélkedhetnek. Felléptek már Szeged szinte összes ismertebb szórakozóhelyén (pl. gyakran hallani őket a Nyugiban), de már a Welcome Camp színpadát is megjárták, és még az ország (utcaneze) fesztiváljait is, mint a debreceni a Campus fesztivál, vagy a Tokaji Utcaneze fesztivál. Lukács Leventével, a zenekar menedzserével beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Mesélj kicsit a zenekar történetéről:

- Egy időben foglalkoztatni kezdtek a brass bandek: sok ilyen zenekart is hallgattam, tetszett a stílusban, hogy nem kell hozzá zenész fül, ahhoz, hogy valakit megérintsen és élvezni tudja. Eszembe jutott, hogy jó lenne Szegeden is alapítani egy ilyen formációt, és körbekérdeztem a Zeneművészeti Konzervatóriumba járó ismerősöknél, akiktől hallottam, hogy éppen most alakul egy ilyen formáció. Felvettem velük a kapcsolatot, és így megalakultunk. Szóval összefutottunk, majd néhány hónapig összejártunk, hogy kitaláltuk, hogyan lehetne közösen együtt dolgozni. A névválasztás is ekkor, közösen történt, mivel a Napfény városában alakultunk, úgy gondoltuk, hogy ezt a vonalat visszük tovább. A szegedieknek jó érzés, hogy mindenki tudja, hogy innen jöttünk, s közben nemzetközi is, hiszen angolul van. Még egy pozitív kisugárzása is van a szónak, hiszen azt sugallja, hogy velünk bulizásra lehet számítani.


- Te mint menedzser vagy jelen a zenekar életében, de néha a színpadon is láthatunk. Miből áll a te munkád pontosan?

- A zenekart alapvetően nem én raktam össze: ők maguktól álltak össze, és próbálnak, a zenei alapjuk, már megvolt hozzá, hisz mind zene művészetisek. Vannak munkák, amiket megosztunk: többen foglalkozunk a kreatív megjelenéseken, social marketingen, hogy hogyan lehetnénk kreatívabbak, hogyan tudnánk visszaadni egy coveren vagy egy videóban azt, amit csinálunk. Az én menedzseri munkám magába foglalja a fellépések és hangtechnika szervezését, a szállás és ételt-ital biztosítását a turnékon. Természetesen kisérem őket minden fellépésre, amiken is részt veszek: "ordibálok" és énekelek. De ahogy korábban mondtam, a egész banda feladata lassan összemosódik, ahol meg vannak osztva a feladtok, és így válunk egy egész csapattá.


- Nem gondolkodtál rajta, hogy te is megtanulj valamilyen rezes hangszeren játszani?

- Valójában én már tanultam korábban zenét, csak éppen nem rezes hangszert, hanem zongorát. Viszont egy kicsit szaxofonozni is tudok, a fiúk pedig rá akarnak venni, hogy tanuljak meg rendesen játszani rajta, így szinesíteni tudnánk a hangzásunkat.


- Milyen stílusban alkottok?

- Alapvetően elektro brass zenét játsszunk: a ma hallgató népszerű, főleg pop zenéket akarjuk áthangszerelni saját stílusunkra és ízlésünkre: minél nagyobb közönség számára, minél nagyobb bulikat csináljunk. A zene mellett fellépéseinken fontosnak tartjuk a koreográfiét és a showt is, nagyon sok munkánk van benne, hogy minél érdekesebbek, látványosabbak, és egysre színesebbek legyenek a produkciók. Folyamatosan fejlődünk és gyártujuk az ötleteket, így egyik fellépés után a másikon már érezhetőek az újítások.


- Mi a célkitűzésetek a zenekarral?

- Az alapvető célunk, hogy minél több koncertet adjunk, hogy minél nagyobb fesztiválokon, színpadon és közönség előtt lépjünk fel egészen a világhírnévig. Emellett természetesen célunk a brass kultúra népszerűsítése, a kutúrális missziós jelleg, hogy összehozzuk az embereket a zenénkkel.


- Ez a zenei stílus mennyire népszerű Magyarországon, mennyire lehet kibontakozni vele a zenei életben? Az én ismereteim szerint inkább a Balkán videékeire jellemző, nézzünk csak Goran Bregovicot, vagy a Boban Markovic Orchestrát, de ott van a franc a Wombo Orchestra, akik évek óta egyik kedvenc meghívottjai az Ördögkatlan Fesztiválnak.

- A brassband kultúra Magyarországon még egészen gyerekcipőben jár, de egyre több hasonló együttes alakul Európa-szerte, és az országban is. Szerintem van benne potenciál, hiszen szeretik az emberek, mi pedig őszintén szeretünk játszani.


Tagok: Farkas András (Logan) , Fehér Arnold (Archie) , Hajla Norbert (Spec), Horváth Márk (Nagyi), Kedves Gergő (Partvis), Kenesei András (Kene), Kovács Péter (Lyuk), Lukács Levente (Miszter Prezident), Samodai Bence János (Samo), Szabó Péter (Steve)


További cikkek az SZTE „A hónap Alma Mater tagja”sorozatában:

2016

Prof. Dr. Szecsődi Ferenc

Sárközy Bence

Karkas Mihály

Kollár Árpád

Kecsmár Zsuzsanna

Márton Anita

„Sörények” csapata: Dr. Molnár Tamás, Dr. Tánczos Krisztián és Dr. Lovas András

Molnár Gyula

2017

Menyhei Szabolcs

Kurucz Éva

Wodala Márk

Vincze Veronika

Kopasz Katalin

Prof. Dr. Széll Márta

Dóczi Attila

Kondor Vilmos

Thuróczy Szabolcs

2018

Szilassi Péter

Antoni Rita

Angyal Dorottya

Kiefer Ferenc

Szilasi László

Seres Erika

Bató Ágnes és Gera Judit

2019

Tóth Icó

Dr. Roszik Melitta

Gál Béla

Lábas Viki

Szabó Dominika

Hajnal Dániel

„I am Soyuz” Lili

2020

Dr. Zolnay Kriszta

Cser Krisztián

Dr. Letoha Tamás

*

az „Ő is SZTE-s volt” című sorozatban:

Miklósa Erika

Fool Moon Énekegyüttes

Grecsó Krisztián

Vedelek Balázs és Viktor

Márton Anita

Prof. Dr. Széll Márta

Kecsmár Zsuzsa

Ádám Zsuzsanna

Lobó-Szalóky Lázár

*

az „SZTE-sek a nagyvilágban” című sorozatban:

Daru Orsolya

Bodó Réka és Bodó Angéla

Horváth Dóri

Pekár Tamás

Szita Szilvia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek