Bezár

Hírarchívum

DSC_3119_Maszkban_Crop

A kórházakban nincs ünnep: húsvéti ajándékokkal köszöntötték az SZTE egészségügyi dolgozóit

A kórházakban nincs ünnep: húsvéti ajándékokkal köszöntötték az SZTE egészségügyi dolgozóit

2020. április 09.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem egészségügyi dolgozóinak húsvéti ajándékcsomagokkal és sok finomsággal kedveskedtek sportolók és az üzleti világ képviselői az Egészség Világnaphoz közeli napokban. Ez a gesztus – mint ahogy az egyik szegedi cég vezetője fogalmazott – az ő esti 8 órás tapsuk vagy az ablakba kihelyezett szívük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogy miért szeretem a szakmámat? Ez az életem. Elmondhatatlanul jó átélni és látni, amikor egy komoly betegségből, krízisállapotból valaki felépül, és egészségesen elhagyhatja az intenzív osztályt. Segíteni tudjuk pszichésen és az orvos utasításainak megfelelő ápolással is a gyógyulási folyamatot” – fogalmazta meg hivatása szépségeiről gondolatait Hutvágnerné Bujdosó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet ápolója, aki jelenleg a Járványügyi Ellátó Központ intenzív részlegének főnővére, koordinátora, aki több mint harminc évvel ezelőtt kezdte a pályáját az akkori szívsebészeti osztályon. A kérdésfelvetésre az Egészség Világnap adta az apropót, amelyet 1949 óta április 7-én ünneplünk. Ez a WHO által alapított, globális gondolatébresztő nap régen volt már olyan jelentős, mint épp most, a koronavírus járvány idején. 2020 az ápolók és a szülésznők éve, az ő szerepük ezekben az időkben még inkább felértékelődik mindannyiunk számára.


Bujdoso_Edit


Ez a gondolat és a közeledő ünnep is ösztönözte azokat a kedves, az egészségügyi dolgozók munkáját megköszönő felajánlásokat, amelyeket – az elmúlt hetek adományozási gyakorlatába illeszkedve - a héten adtak át a Szegedi Tudományegyetem különböző egészségügyi ellátó egységeiben. – A kórházakban nincs ünnep – indokolta a Járványügyi Ellátó Központba eljuttatott fél tucat húsvéti ajándékcsomag történetét Nagy Zoltán, a Lambda Systeme Kft kirendeltségvezetője. Az országos, 17 telephellyel működő építőipari cég vezetősége úgy döntött, hogy idén – ellentétben az előző évek gyakorlatával – húsvét előtt nem az üzleti partnereknek juttatják el hagyományosnak mondható ajándékcsomagjaikat, hanem velük egyetértésben a járványhelyzetre való tekintettel az egészségügyi dolgozókat támogatják vele, ezáltal is megköszönve a munkájukat. Mindezt olyan szerényen tették – mint ahogy a kirendeltségvezető kérdésünkre elárulta -, hogy még fotót sem készítettek az átadásról. - Úgy gondoltuk, hogy ez a gesztus a mi esti 8 órás tapsunk, vagy a szívecskénk az ablakban – tette hozzá Nagy Zoltán.


dolgozok_jarvanyugyi_kp


Ugyanez a cél vezérelte a két magyar válogatott MOL-Pick Szeged játékos, Bodó Richárd és Bánhidi Bence április 9-ei, húsvétra hangoló felajánlását, akik a „koronavírus ellen küzdőknek” és a Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályára juttattak el húsvéti csomagot. A Járványügyi Ellátó Központ dolgozói részére nyolc darab, hatalmas adag Gőry-tálat, és az onkoterápiás részlegbe gyümölcsöket és édességet vittek. - Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz időben is, a lehetőségeink szerint segítsünk a naponta megfeszített munkát végzőknek. Bár úgy tapasztaljuk, hogy minden adott ahhoz, hogy sikeresen vegyék fel a harcot a járvánnyal szemben és a legtöbben egészségesen hagyják el a klinikákat, egy apró segítség mindig jól jön – árulta el Bodó Richárd. Bánhidi Bence arról beszélt, az volt a céljuk, hogy a húsvét közeledtével egy rövid pillanatra ünnepi hangulatot csempésszenek a dolgozók mindennapjaiba. A gyermekonkológiai osztály betegeinek és dolgozóinak is szerettek volna kedveskedni. - Arra kérünk mindenkit, akinek lehetősége van, kövesse a példánkat és ami ennél is fontosabb, vigyázzunk egymásra! – hangsúlyozta a két MOL-Pick Szeged játékos.


Pick_talak2


Hutvágnerné Bujdosó Edit ápoló kiemelte, munkatársaival együtt nagyon örülnek, hogy eszébe jutnak másoknak, nagyon sok helyről kapnak felajánlásokat. – Köszönjük az odafigyelést, hogy azt érezhetjük: fontosak vagyunk.


Pick_talak3


Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Erdős Anita, a Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai részlegének ápolója, aki meghatottan reagált az egészségügyi dolgozókat biztató esti 8 órás tapsokra, fütyülésre és az időnkénti zeneszóra, amelyeket az otthona ablakából természetesen ő is hall. – Furán bizsergető, hidegrázós jó érzés mindezt hallani, hogy az emberek ezekben a mindannyiunknak nehéz időszakban gondolnak ránk. Mindez hatalmas lendületet ad számunkra – tette hozzá Erdős Anita, aki elárulta, a Gyermekgyógyászati Klinikára ezekben a napokban számos ételadomány és a kreatív képességeket segítő ajándék is érkezett, többek között a Fornettitől és az IKEA Lakberendezési Kft-től.

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Fotó: Vári Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek