Bezár

Hírarchívum

Modern levegőfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el az SZTE klinikáin

Modern levegőfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el az SZTE klinikáin

2020. április 29.

Az országban elsők között helyeztek el, egyenként közel egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben, legnagyobb számban – az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében – a Járványügyi Ellátó Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az EFOP-1.8.21-18-2019-00001 kódszámú, „Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményeiben” elnevezésű EU-pályázat jóvoltából az országban az elsők között jutott kilenc darab, egyenként közel egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő berendezéshez.

 

Fráterné dr. Nagy Kamilla, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának higiénikus főorvosa kiemelte, hogy ezek a légtechnikai berendezések az UV fény régóta ismert csíraölő tulajdonságait használják ki. Egy technológiai fejlesztés eredményeként már olyan hullámhossz tartományban „dolgoznak”, hogy folyamatos emberi jelenlét mellett is alkalmazhatók, mert nincs károsanyag-kibocsátásuk. (A régebb óta ismert Germicid lámpákat fertőtlenítésre – az emberi egészségvédelem céljából – csak kiürített kórtermekben, lezárt műtőkben lehetett bekapcsolni.) A modern UV levegőfertőtlenítő eszköz ózonkibocsátása a minimálisan megengedett szint alatt van, tökéletesen biztonságos. A készülékek fertőtlenítésre a 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugarakat használják, ami elpusztítja az élő mikroorganizmusokat, azok maganyagának károsítása révén.

 

levegotisztito_berendezes


­– A készülékeket még a koronavírus járványhelyzet előtt pályázta meg az egyetem, és az egyéb a kórházi betegek között levegő útján is gyakran terjedő kórokozók, például a multirezisztens MRSA okozta fertőzések elleni védekezést terveztük támogatni a beszerzéssel – fogalmazott Fráterné dr. Nagy Kamilla.

A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve, most a levegőt folyamatosan fertőtlenítő mobil berendezések többségét a Járványügyi Ellátó Központban az egészségügyi dolgozóknak fenntartott pihenő és étkező helyiségekben helyezték el, ahol a levetett védőfelszerelésekről a levegőbe juthatnak a kórokozók, illetve az arcmaszkok levételével is megnőhet a fertőződés veszélye, ezért itt is kiemelten fontos az orvosok és ápolók egészségének megőrzése érdekében a levegőfertőtlenítés. Emellett a nagy betegforgalmú Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra (SBO) és a fertőzésekre fokozottan fogékony súlyos állapotú betegeket ellátó Intenzív Osztályra is került az új eszközökből.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek