SZTE Info

Online oktatás határok nélkül – Prof. Dr. Lukasz Stankiewicz online kurzusa az ÁJTK Üzleti Jogi Intézetben

Az Üzleti Jogi Intézetnek köszönhetően a franciaországi Limoges Egyetemen adójogot és államháztartási jogot oktató professzora Dr. Lukasz Stankiewicz online előadásában nyerhettek bevezetést az egyetemi hallgatók a nemzetközi adójog kérdéseibe, az Introduction to the International Taxation c. angol nyelvű kurzuson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudás mellett a kreatív gondolkodás, a nemzetközileg alkalmazható ismeretek, a folyamatos fejlődés olyan értékek, amelyek a 21. században, a digitalizáció korában mind fontosabbá válnak. Az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézet e szempontokra is figyelemmel hívja meg minden félévben külföldi partnereit azzal a céllal, hogy az elismert nemzetközi szakemberek is megoszthassák tapasztalataikat hallgatóikkal. Az előző években meghívott előadóként fogadták a Richmond-i Egyetem professzorát, David Frisch-t, a Lodz-i Egyetem két oktatóját, Dr. Malgorzata Sek-et és Prof. Dr. Ziemowit Kukulskiv-t, a La Sapienza Egyetem kutatóját, Maria Romana Allegri-t, és a temesvári Nyugati Egyetem oktatóját, Dr. Andreea Vertes-t.


online_educationMindenki számára ismeretes, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében egyetemünk kapui a szó hagyományos értelmében bezárultak hallgatóink előtt, azonban az oktatásban elérhető digitális szolgáltatásokon keresztül lehetőség adódott a kurzus új platformon történő megtartására. Az idei évben hallgatóink a Limoges Egyetemen (Franciaország) adójogot és államháztartási jogot oktató Prof. Dr. Lukasz Stankiewicz online előadásában nyerhettek bevezetést a nemzetközi adójog kérdéseibe, az Introduction to the International Taxation c. angol nyelvű kurzus keretében.


A Szegedi Tudományegyetemen 2020 februárjától az SZTE-n előadást tartó külföldi vendégprofesszorok oktatási tevékenysége az Invited Lecturer Professor oklevéllel is elismerhetőek. Prof. Stankiewicz kiváló előadásait az Üzleti Jogi Intézet az oklevél adományozásával ismerte el.


Prof. Stankiewicz PhD fokozatát a Jean Moulin Lyon 3 University-n szerezte, értekezésének témája a nemzetközi adózás volt. Több oklevelet is szerzett a francia, a lengyel és az angol jog területén a Lyon 3 University-n, a Poitiers University-n, a Warsaw University-n és a Cambridge University-n. Tanított a Brooklyn Law School-ban (USA), a São Paulo Egyetem Jogi Karán (USP, Brazília) és a Párizs I Panthéon Sorbonne Egyetemen (Franciaország) is. Tagja a European Association of Tax Law Professors-nak.


taxAz adózási kérdések és Lukasz Stankiewicz kurzusa iránti érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, hogy a szabadon választható angol nyelvű kurzusra 45 (!) hallgató jelentkezett fel. Az Üzleti Jogi Intézet a digitális kompetenciák fejlesztése és a határokon átnyúló online oktatás mellett tette le a voksát. A 2020. március 31. és április 1. között meghirdetett nemzetközi online órán a Szegedi Tudományegyetem jogász hallgatói a rendkívüli online oktatás időszakában, otthonaikban ülve, több mint 1000 km távolságból lehettek részesei egy kiváló és nemzetközileg elismert szakember szabadon választható kurzusának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.