SZTE Info

arc-art-bass-bowed-string-instrument-210854

Online is hallgathatjuk az Universitas Szimfonikus Zenekart

Mozart, Brahms és Dvořák is szerepelt volna a Szegedi Tudományegyetem Universitas Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenyén, május 6-án. A koncert ugyan a járvány miatt elmarad, de a zenekar közösségi média csatornáin hallgathatjuk zenéjüket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Természetesen sajnáljuk, hogy elmaradnak a koncertjeink hiszen minden szemeszternek a megkoronázása, amikor a félév során a heti rendszerességű próbák alatt megtanult koncertprogramot a közönség elé tárjuk. Senki nem örül annak, hogy ez a folyamat március közepén félbeszakadt, reméljük azért a későbbiekben lesz lehetőségünk a koncertek pótlására – hallottuk Gyimóthi Zoltántól az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetőjétől.


79662893_2806845679367916_2578037588094877696_o

 

Az Egyetemi Tavasz programjaként május 6-án koncerteztek volna a Szent-Györgyi Albert Agórában. A műsorban szerepelt volna Dvořák: E-dúr szerenád (részlet), Mozart: Esz-dúr kürtverseny (KV 447), Mozart: Gran Partita (részlet) és Brahms: Variációk egy Haydn-témára.


Az Universitas Szimfonikus Zenekar 2005-ös újjáalakulása óta Szeged zenei életének meghatározó részévé vált. Az SZTE keretei között működő együttes minden évben tavasszal és ősszel nagy sikerű, telt házas koncerteket ad. Népszerűségüket mi sem jelzi jobban, hogy rendre több koncertnapot kell tartaniuk ugyanazzal a műsorral. Immáron több éve készítenek gyerekszínészekkel zenés mesejáték-előadásokat, amelyek (az előadások utáni hangszerkipróbálással) méltán aratnak mindig nagy sikert. Az együttes tagjai az SZTE jelenlegi, valamint végzett hallgatói, akik örömmel állítják a zenekar szolgálatába többéves, esetenként több évtizedes zenei tudásukat. Az együttes az évek során több alkalommal koncertezett számos környékbeli településen, fellépett a Szegedi Nemzeti Színházban, felvételt készített a Magyar Rádió 6-os stúdiójában és házigazdája volt egy nagyszabású nemzetközi komolyzenei fesztiválnak.


Szimfonikus_zenekar


– Az egyéni otthoni gyakorlás jelenleg opcionális mindenkinek – mondta Gyimóthy Zoltán, akitől megtudtuk, a zenekar tagjai közül mindenki a saját beállítottsága szerint veszi kézbe otthon a hangszerét, sajnos jelen pillanatban az a motiváció, hogy heti egyszer közösen együtt zenélhessenek nem áll rendelkezésre. Éppen ezért várják már nagyon azt a pillanatot, amikor újra összeállhat az egész zenekar próbák, koncertek erejéig.

 

Addig is a közönségnek az online csatornáik közül ajánlják a Youtube és FB oldalaikat.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.