SZTE Info

Dokumentumfilmek a Párizs-Dakar Rallytól a Covid-19-ig

A mennyországban érezhetik magukat a dokumentumfilmek kedvelői a documentaryheaven.com kínálata láttán. Több száz dokumentumfilmet nézhetnek meg az érdeklődők az oldalon, a 2011. szeptember 11-ei terrortámadástól kezdve a művészet, a bűntények, az összeesküvés-elméletek, a környezetvédelem, az egészség, a történelem területén át a vallási vagy sport témakörökben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az angol filmeket kínáló oldalon a BBC gyártásában készült The Secret Life of Your Clothes című filmből megtudhatjuk, hogy hová kerülnek a jótékonysági boltoknak adományozott ruhák, de például a Madness in the Desert: Paris to Dakar című filmben az 1977-ben elindított Paris-Dakar Rally történetét is végigkövethetjük. A verseny 9 ezer kilométeres távján nagyon sokan elvéreztek, 60-an meghaltak – az autómotorsport legnagyobb kihívást jelentő versenyéről fedi fel a titkokat a film.

 

Az oldal egyik legfrissebb filmje a How coronavirus spread accross the globe. A film a Covid-19 járvány kitörésének helyszínét, Wuhant is bemutatja, ahol 11 millió ember kényszerült karanténba.

A top 100-as listán nagyon vegyes témák találhatók: a csontsovány modellektől kezdve a holdra szálláson át a második világháborús témákon át a kommunizmus történetét feldolgozó alkotásokig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.