SZTE Info

Pan-EUHackathon

#EUvsVIRUS challange: Virtuális hackhaton a koronavírussal kapcsolatos fejlesztésekről

Szegedi kutatók is beneveztek a nemzetközi EUGLOH csapat tagjaként az Európai Bizottság szervezésében megvalósuló #EUvsVIRUS challenge elnevezésű hackhatonra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020. április 24. és 26. között zajlik az Európai Bizottság szervezésében a #EUvsVIRUS challenge, melyre a EUGLOH projektben részt vevő európai egyetemek közös csapatot állítanak ki. A szövetség tagjai a Szegedi Tudományegyetem mellett a francia Paris-Saclay Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, a portugál Portói Egyetem és a német Ludwig-Maximilian Egyetem, amelyek most együtt mutatják meg, hogy a projekt, amely a globális egészséggel foglalkozik, milyen eszközökkel tud hozzájárulni a járvány kezeléséhez.


A csapat összesen hat kisebb egységeinek, „alcsapatainak” mindegyike a EUGLOH nevet viseli, azonban a legváltozatosabb tudományterületeket képviseli. A nevezők között van például a távoktatás kihívásaira megoldást kínáló, az álhírek terjedésével és a védőfelszerelésekkel foglalkozó egység is.


A Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH szövetség tagjaként szintén nevezett csapatot a virtuális hackhatonra. A háromfős csapat Dr. Röst Gergely kutatócsoport-vezető ajánlásával a koronavírus- járvány terjedését kutatja fiktív adatokon, matematikai modellek segítségével.


A csapatban az SZTE TTIK Bolyai Intézet alábbi munkatársai vesznek részt, akiket az SZTE Virtus Program mentorai, Tóth Miklós és Huszár Sándor segítenek a felkészülésben.

  • Boldog Péter, fizikus és biológus PhD. hallgató
  • Dr. Vizi Zsolt, tudományos munkatárs, matematikus
  • Bogya Norbert, tudományos segédmunkatárs, matematikus

A kutatási projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal kötött támogatási szerződés alapján valósult meg.


A hackhaton weboldala itt elérhető.

További információk a EUGLOH szövetségről itt.

További információk a kutatásról itt, valamint a Facebookon érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.