SZTE Info

ki_jut_messzebre

SZTE Mozdulj! - Mozgásra hív az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater

„SZTE Mozdulj!”- áll a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának felhívásában, amiben az SZTE-s dolgozókat és volt hallgatókat szólítják fel aktív mozgásra az április 20-május 18-ig tartó időszakban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A járvány miatt sokan maradunk most otthon, de ez nem azt jelenti, hogy mozognunk sem kell, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater ezért – a kijárási korlátozásban szereplő előírások szigorú betartása mellett – sportolásra buzdítja az egyetem volt hallgatóit és dolgozóit. A meghirdetett akcióban a hallgatói versenyhez hasonlóan a résztvevők kilométereket gyűjthetnek, eredményeiket pedig az SZTE Alma Mater honlapján, egy, az akcióra fenntartott csoportba tölthetik fel.


Aki szeretne részt venni az akcióban, először regisztrálnia kell az SZTE Alma Mater honlapján, majd megkeresni az SZTE Mozdulj! nevű csoportot, és csatlakozni. Ezután jöhet bármilyen mozgásforma, ami önerővel hajtott és alkalmas távolságmérésre: például gyaloglás, futás, kerékpározás, bármilyen „gördülő” eszköz (roller, görkorcsolya, gördeszka), vagy beltéri eszközök (futópad, szobakerékpár, ergométer, elliptikus tréner). A lefutott/sétált/tekert kilométereket egy erre alkalmas alkalmazásban rögzíteni kell (okostelefonokra letölthető alkalmazások segítségével, például: Endomondo, STRAVA, Nike Run, Sport Tracker), az eredményről képernyőfotót készíteni, majd feltölteni az eredményeket és fotókat a teljesítményről minden hétvégén, szombat 6:00- vasárnap 23:55 közötti időszakban, május 18-ig, az SZTE Mozdulj! csoportba az SZTE Alma Mater honlapján.


Az SZTE Legaktívabb Dolgozója/Alumnusa címeket azok kapják, akik a leggyakrabban és a legtöbbet mozogtak a megadott időszakban, és ezeket az SZTE Mozdulj! csoportba fel is töltötték. Nem csak egyének, hanem karok, évfolyamok, egyetemi egységek is részt vehetnek a kihívásban, ők az SZTE Legaktívabb Kara/Évfolyama/Egysége címekért indulnak.

 

A felhívás itt elérhető. További információ az SZTE Sportközpont Facebook oldalán, az SZTE Alma Mater oldalán és a Facebook eseményben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.