Bezár

Hírarchívum

IMG_6946

Elérhető a SZEM Klinika Magazin legújabb száma

Elérhető a SZEM Klinika Magazin legújabb száma

2020. április 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelent a Szegedi Egyetem Magazin Lapcsalád tagjaként a Klinika Magazin idei első száma. Az egészséggel és életmóddal foglalkozó kiadvány koronavírus mentes időszakban a klinikai központ járó- és fekvőbeteg egységein elérhető, jelenleg egyelőre online formában hozzáférhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Grevletyi Tomi gyógyulási története sokaknak adhat reményt a bajban, hogy a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben is fordulhat a kocka: címlapos írásunkban számolunk be róla, hogy a csecsemőkora óta végstádiumú veseelégtelen gyermek milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, mennyi betegséggel kellett megküzdenie, és hogyan lett két és fél évesen az ország legfiatalabb vesetranszplantáltja. A sikeres műtétet követően pedig még egy másik súlyos betegségből, a limfómából is kigyógyult.


aprocska_hos


Az elmúlt időszak járványügyi történései, a mindennapok rendjét is felforgató korlátozásai sokunknak okozhatnak fejfájást, azonban a migrénesek kínjaihoz ez sem mérhető. Aki még nem élt át egy hosszú órákon át tartó migrénes rohamot, el sem tudja képzelni, micsoda belső pokol vezet el végül egy csendes, lesötétített szoba nyugalmához: az illető már csak arra vágyik, hogy lefekhessen, és a külvilágból semmiféle inger ne érjen el hozzá. Dr. Szok Déliától, a Neurológiai Klinika egyetemi docensétől azt is megtudtuk, hogy az arra érzékenyeknél még pár falat csokoládé is elindíthatja a rohamot. És ez még nem minden, a részletek cikkünkből kiderülnek.


csokolade_migren


A vírusfertőzés terjedésének gátlását célzó „Maradj otthon!” kampány jótékony hatásáról nem kell beszélni, azonban a netet preferáló elfoglaltságok közepette is érdemes megszívlelni dr. Tóth-Molnár Editnek, a Szemészeti Klinika igazgatójának figyelemfelhívó szavait a szem egészségét károsan befolyásoló ibolyakék fényről. És akik most a bezártságtól vagy a bizonytalan jövőtől szoronganak, azoknak a zeneterápiát tudjuk javasolni, dr. Janka Zoltán professzor emeritus elárulta, hogy a muzsika gyógyító hatással bírhat, a hallgatónak feloldódást és örömet jelenthet. Tévhitek a köztudatban című rovatunkban a bulvármédia által reklámozott természetes antibiotikumokról kérdeztük Csupor Dezsőt, a Gyógyszerésztudományi Kar docensét, aki azt mondta, hogy ilyen hatású növények nincsenek, az antibakteriális hatás ugyanis nem tévesztendő össze az antibiotikus hatással.


muzsika


A most második alkalommal, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelenő 36 oldalas kiadvány online itt elérhető. A tervek szerint az ismeretterjesztő magazin komolyabb és könnyedebb hangvételű írásaiban az egészséges életmóddal, a prevencióval, az aktuális klinikai beruházásokkal foglalkozik. A kiadványban a klinikai központ orvosai, és a Szegedi Tudományegyetem karainak szakemberei nyilatkoznak, számolnak be az egészségfelméréssel, vizsgálatokkal összefüggésbe hozható kutatásokról és eredményekről.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek