SZTE Info

elektromosauto_nyito

Elektromos autókat szerzett be a Szegedi Tudományegyetem

Öt fehér,VW e-Golf típusú elektromos autót vehetett birtokába a Szegedi Tudományegyetem Magyarország Kormánya jóvoltából. A gépjárművekkel többek között belső postázási feladatokat és sürgősségi vérszállítást látnak el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország Kormányának egyik célja az elektromobilitás elterjesztése, amelyhez kapcsolódóan Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter döntése alapján a kormányzati gépjárműflotta kezelője, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság öt VW e-Golf típusú elektromos autót, valamint két 22kW teljesítményű, négy elektromos gépjármű egyidejű töltését lehetővé tevő gyorstöltőt biztosított a Szegedi Tudományegyetemnek szolgálati feladatainak támogatására.


elektromos_autok_galeria
Képgaléria az elektromos gépjárművekrőlAz új autókkal az SZTE gépjármű flottájából azokat a járműveket váltják ki, melyek régi dízelüzeműek és jelentős részben a városi közlekedést terhelik. Az új,száz százalékban elektromos hajtással működő autókat az SZTE Védelmi Iroda Járőrszolgálata használja majd, ezekkel valósul meg a belső egyetemi posta szállítása, a sürgősségi vérszállítás, az onkológiai anyagok és a II.-es kórház laboranyagainak szállítása.


IMG_7361


A gépjárműveket a Szegedi Tudományegyetem vezetősége vette át. Prof. Dr. Rovó László rektor, Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes ki is próbálta az elektromos autókat.


Az elektromos gépjárművek beszerzése az egyetem zöld filozófiájához illeszkedik. Több éve viselheti már a legzöldebb egyetem címet a Szegedi Tudományegyetem, mely nemcsak a környezetbarát beruházásoknak, hanem a zöld kezdeményezéseknek és programoknak is köszönhető. A GreenMetric 2019-es világrangsorában, javítva korábbi helyezésén, a Szegedi Tudományegyetem előrelépett a 74. helyre. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 95 intézmény, addig 2019-ben már 780 egyetem válaszolt.


IMG_7415


A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény 2012 óta végez világ, és Európa szinten is a top 20%-ban. Az SZTE által megelőzött egyetemek aránya az elmúlt évben 86%-ról 90%-ra javult. A szegedi egyetem a maga 74. helyezésével és 7375 pontjával jelentősen megnyerte a kérdőívet kitöltő 7 magyarországi felsőoktatási intézmény zöld versenyét.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.