Bezár

Hírarchívum

nyito_keptar

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

2020. április 14.
2 perc

Közel 15 000 fotó érhető el ingyenesen az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékájában. A képgyűjtemények között megtalálhatók Szent-Györgyi Albert fotóalbumai és egyetemtörténeti gyűjtemények, így például a TIK és a könyvtár építéséről is megtekinthetők fotók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Képtár és Médiatéka az SZTE Klebelsberg Könyvtár kép-, illetve egyéb médiaanyagainak központi digitális tároló- és kiállítóhelye. Olyan dokumentumokat mutatnak be digitális formában, amelyek (többnyire analóg eredetiben is) az egyetemi könyvtár birtokában vannak és jellegükben eltérnek a hagyományos nyomtatott és kézirattári anyagoktól. Az információ ezek esetében a képi tartalmon jelenik meg. Ezt a fő gyűjtőköri irányt további idetartozónak ítélt különféle médiafájlok, úgymint videó- és hangzóanyagok is kiegészíthetik esetenként.


A képgyűjtemények között szabadon elérhetők Szent-Györgyi Albert fotóalbumai. A képeknek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az SZTE egykori rektorának életébe, munkásságába, és családját is megismerhetjük. Az Egyetemi Képgyűjteményben az egyetem ünnepségeiről, doktorrá avatásokról, diploma átadókról is rengeteg kép megtalálható. Ezen kívül az egyetem épületeiről is rendelkezésre állnak múltidéző képek, és még a könyvtár, illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központ építéséről is megtekinthetők fotók.


Az Egyetemi Videógyűjteményben 12 videó tekinthető meg szabadon. A gyűjteményben többek között elérhetők a könyvtár költözéséről készült videók, de az 1988-as figyelmeztető sztrájkról is megtekinthető egy felvétel.


Az egyes digitális objektumok tematikájuk vagy eredetük szerint különféle gyűjteményekbe rendeződnek, illetve a kereshetőség és a széleskörű felhasználás megkönnyítése érdekében informatív leírásokkal – például tárgyszavak, földrajzi információk – együtt jelennek meg. Külön érdekesség a térképes nézet alatt elérhető új feltárási lehetőség, amellyel korábban már kísérleteztek a könyvtár kollégái (DM Detektor), illetve nagy országos rendszerekbe (például Hungaricana) is beépítésre került hasonló megoldás. A továbbiakban folyamatosan gyarapodó Képtárban már majdnem 15 000 fotó tekinthető meg szabadon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek