SZTE Info

kave

Kávéház, nagyváros, szélcsengő – ha hiányoznak korábbi életünk megszokott zajai

Az önként vállalt izoláció nemcsak a személyes kapcsolatokat vette ki az életünkből, hanem átmenetileg megfosztott olyan zajoktól, amik korábban mindennapi életünkhöz tartoztak. Éppen ezért örültünk meg nagyon annak az applikációnak, ami ezeket a hangokat, zajokat bármikor visszahozza életünkbe, így például az önkéntes karanténban elfogyasztott reggeli kávénk mellé egy kávéház háttérzaját állíthatjuk be a telefonunkon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Választhatunk a természet hangjai közül: eső, vihar, vízesés, patakzúgás, az ablakból kinézve a hetek óta üres utcákat pedig megtölthetjük a város zajával. Hallgathatunk csilingelő szélcsengőt. Sőt, a home office-ból visszavarázsolhatjuk magunkat az irodába, ha rákattintunk a légkondicionáló hangját jelző gombra.


A softmurmur zajait Gabriel Brady eredetileg csak a maga számára hozta létre: az egyetemi könyvtárba járt tanulni, de valamilyen zaj mindig kizökkentette. Ezért egy idő után a vihar hangját kezdte hallgatni, hogy elnyomja a külső zajokat. Aztán jött a softmurmur ötlete, ami miatt annyi dicséretet kapott a barátaitól, hogy weboldal és app is lett belőle.


Ingyenesen 23 féle zaj érhető el, ha a többihez is hozzá szeretnénk férni, évente 9 dollárt kell fizetnünk érte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.