SZTE Info

kave

Kávéház, nagyváros, szélcsengő – ha hiányoznak korábbi életünk megszokott zajai

Az önként vállalt izoláció nemcsak a személyes kapcsolatokat vette ki az életünkből, hanem átmenetileg megfosztott olyan zajoktól, amik korábban mindennapi életünkhöz tartoztak. Éppen ezért örültünk meg nagyon annak az applikációnak, ami ezeket a hangokat, zajokat bármikor visszahozza életünkbe, így például az önkéntes karanténban elfogyasztott reggeli kávénk mellé egy kávéház háttérzaját állíthatjuk be a telefonunkon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Választhatunk a természet hangjai közül: eső, vihar, vízesés, patakzúgás, az ablakból kinézve a hetek óta üres utcákat pedig megtölthetjük a város zajával. Hallgathatunk csilingelő szélcsengőt. Sőt, a home office-ból visszavarázsolhatjuk magunkat az irodába, ha rákattintunk a légkondicionáló hangját jelző gombra.


A softmurmur zajait Gabriel Brady eredetileg csak a maga számára hozta létre: az egyetemi könyvtárba járt tanulni, de valamilyen zaj mindig kizökkentette. Ezért egy idő után a vihar hangját kezdte hallgatni, hogy elnyomja a külső zajokat. Aztán jött a softmurmur ötlete, ami miatt annyi dicséretet kapott a barátaitól, hogy weboldal és app is lett belőle.


Ingyenesen 23 féle zaj érhető el, ha a többihez is hozzá szeretnénk férni, évente 9 dollárt kell fizetnünk érte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 15.

Nyito_MEFESZ_egyetemistak

„1956. október 16-án a szegedi egyetemi ifjúság mintakövetőből mintaadóvá vált” – összegezte a MEFESZ megalapításának jelentőségét Jancsák Csaba, az SZTE egyetemi docense. Miként született meg ez az ikonikus szervezet? Bekukkantottunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerébe, ahonnan egy visszaemlékezést, egy naplótöredéket és egy korabeli újságcikket idézve köszöntjük a 64 éve született MEFESZ-t.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.