Bezár

Hírarchívum

2023. Május

1 2 3 

A fény napja az ELI ALPS-ban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. május 15.
10 perc

Az ELI és a Szegedi Tudományegyetem Fizika Intézete idén is közönségvonzó programokat rendezett a fény nemzetközi napja alkalmából. Kiderült, hogy a lézer felfedezése után alig pár évvel Sean Conneryt már lézerrel vágták volna ketté egy James Bond filmben, a Star Wars lézerkardot pedig legjobb gázplazmából előállítani, de ehhez egyelőre hátizsáknyi telepet és csöveket kell cipelni. És volt lézerekről átnevezett csoki is, melynek papírján az adalékok helyett a MIR, HR, THz, Sylos, HF paramétereit olvashatták a gyerekek.

nyito_doktori_kepzesek_2023

2023. május 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Doktorandusz Önkormányzat szervezésében május 10-én Doktor Képzések Nyílt Napját tartottak a Dugonics téri központi épületben. A programon bemutatták a doktori életpályát és az egyetemen folyó doktori képzéseket.

IOI 2023, Szeged

2023. május 12.
1 perc

Önkéntes csapatkísérőket (guide) várnak a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2023) szervezői, amelyet 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között rendeznek meg Szegeden. A világ legrangosabb versenyprogramozási eseményére mintegy 100 ország 400 versenyzője érkezik a Tisza-parti városba. A verseny mellett kiránduláson, kulturális- és sportprogramokon is részt vesznek a diákok és kísérőik.

 

Prezilimpia_2023

2023. május 12.
2 perc

Az SZTE Prezilimpia 2023 prezentációs versenyt az SZTE Gazdaságtudományi Kar, az SZTE Junior Akadémia, valamint a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klub szervezte a tavaszi félévben a Philip Morris Magyarország közreműködésével.

Süveges Gergő

2023. május 12.
3 perc

Az apaságról tart előadást Süveges Gergő – férj, apa, újságíró, tanár, coach május 15-én, 18:00 órától az SZTE rektori épületének 5-ös termében (Dugonics tér 13.). Az eseményen, amelyet az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szervez a nemzetközi családnap alkalmából, Süveges Gergő Dr. Balogh Elemér tanszékvezető tanárral beszélget Apakulcs névre hallgató projektjéről. Az apaságról és a család jelentőségéről kérdeztük Süveges Gergőt.

Tatár Botond, SZTE SZAOK

2023. május 12.
1 perc

Tatár Botond, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar elsőéves orvostanhallgatója alsós kora óta ír verseket. Nemrégiben az Irodalmi Rádió Kiadónál elnyerte A természet poétája; Az év trubadúrja; Az év diákköltője címet. Mámor és Halál című könyvének bemutatására 2022. május 16-án kerül sor.

SZTE Füvészkert

2023. május 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje idén is csatlakozik a Növények Napja (Fascination Plants Day) nemzetközi rendezvénysorozathoz. A színes programokkal teli eseményre 2023. május 20-án, 10:00 és 16:00 óra között várják az érdeklődőket.

Nyito_Zanka_Kariko-4

2023. május 11.
11 perc

7 kulcsot adott a sikerhez az SZTE videófelvételének főszereplőjeként Karikó Katalin a salgótarjáni Bolyai gimnázium tudományos ülésének nyitányán. A Csányi Alapítvány zánkai Életút fesztiváljának résztvevőit és a kisújszállási alma matere érettségizőit Philadelphiából online bejelentkezve köszöntötte az mRNS-kutató. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és professzora egyedülálló kitüntetés-gyűjteményét bemutató vándorkiállítás Salgótarjánba érkezett, Zánka és Kisújszállás után. Mindhárom helyszín visszatükrözi a világhírű biokémikus szponzori támogatásának eredményeit.

Ujabb_merfoldkohoz_erkezett_az_SZTE_a_ritka_szivbetegsegek_ellatasa_es_kutatasa_teruleten

2023. május 11.
6 perc

Az örökletes szívizombetegségek és ioncsatorna-betegségek ellátásában és kutatásában ért újabb mérföldkőhöz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. Az Európai Unió Kiválósági Központ Hálózatában, az Európai Referencia Hálózatban (European Reference Networks - ERN) elnyert teljes jogú tagság nyújt lehetőséget arra, hogy az SZTE orvosai, kutatói a tématerület legkiválóbb európai szakértőivel közösen alakítsanak ki együttműködési formákat.

Szent-Gyorgyi_konyv

2023. május 11.
1 perc

A Typotex kiadó gondozásában megjelent kötetről és annak újdonságairól a szerzővel, Tasiné Csúcs Ildikó PhD történész könyvtárossal és Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, akadémikussal Marjanucz László történész, ny. egyetemi docens beszélget.

Dr. Varjú Katalin fizikus, az ELI ALPS tudományos igazgatója

2023. május 11.
20 perc

A szegedi ELI ALPS lézeres kutatóintézet nevében az attoszekundumos (10-18 s) időtartamú fényimpulzus szerepel, de a fény-anyag kölcsönhatások fizikájában már a még rövidebb, zeptoszekundumos (10-21 s) tartomány lehetőségeit is kutatják. Miközben az ELI a világ első lézeres felhasználói létesítményként kezd üzemszerűen működni, vagyis világszínvonalú berendezésein felhasználó kutatók kísérleti projektjeit fogadja, egyúttal a jövőbe mutató fejlesztési irányokon is gondolkodnia kell. A fény nemzetközi napja előtt Dr. Varjú Katalinnal, az ELI ALPS tudományos igazgatójával beszélgettünk.
Az ELI ALPS 2023. május 12-i fény napi programja itt érhető el.

orgona

2023. május 11.
3 perc

Kuzma Levente szegedi orgonaművész és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatóinak közreműködésével rendezik meg Szolnokon, május 15. és 21. között a II. Nemzetközi Orgonafesztivált.

szte_atletak_dobogon

2023. május 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem versenyzői 13 versenyszámban indultak, az atlétikai egyetemi bajnokság döntőjén, amelyet a MEFOB Feszt keretében, Debrecenben rendeztek meg. Dobogós és pontszerző helyezéseket egyaránt szereztek a hallgatók a viadalon. Női súlylökésben a dobogó mindhárom fokára SZTE-s atléta állhatott fel.

Dr. Pintér Erika, SZTE SZAOK

2023. május 10.
3 perc

Prof. Dr. Jancsó Miklósra emlékeztek 2023. május 10-én a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben. Az emléktábla-koszorúzással egybekötött eseményen átadták a Jancsó Miklós Emlékéremet is. A 2023. év díjazottja Dr. Pintér Erika, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára lett.

SZTE_BBMK
2023. május 10.
1 perc

Május 9-én tartotta a Liszt Ferenc Társaság és a Dugonics Társaság az idei második, tavaszi koncertjét, melynek meghívott vendége volt Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE BBMK dékánja.

Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett

2023. május 10.
3 perc

Mi a közös a jó kávéban, a jó egyetemben és a Bocuse d'Or-ban? A tradíció és innováció. A Szegedi Tudományegyetem Évzáró TEA Time alkalmának keretein belül erről, és a hallgatóközpontú, minőségi oktatás irányelveiről beszélgettek a szervezők és érdeklődők – minőségi kávé mellett.

Minden_kiserlet_kozelebb_visz_valamihez__interju_Dr._Pecsvaradi_Ferenc_Attilaval

2023. május 10.
4 perc

Dr. Pécsváradi Ferenc Attila, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense - és az idei évtől friss nyugdíjas. Tudományos életutjáról és jövőbeli terveiről abból az alkalomból kérdeztük, hogy idén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

A Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjnyertes drámáinak bemutatóján. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 10.
7 perc

A pályanyertes szerzők, Nizalowski Attila, Karánsebessy Balázs és B. Pap Endre jelenlétében mutatták be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében kiírt Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjazott műveit tartalmazó kötetet a REÖK palotában.

Mihalffy_Kingany

2023. május 10.
3 perc

Mihálffy Kinga a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakján szerzett alap és mesterszakos diplomát. Már az egyetemi évek alatt aktívan pingpongozott, jelenleg nemzetközi versenyekre készül, mellette pedig egy sérültekkel foglalkozó alapítványnál dolgozik, mint kommunikációs munkatárs.

Berenyi_Antal_es_kutatocsoportja

2023. május 09.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetemen, Dr. Berényi Antal által vezetett MTA-SZTE „Lendület” Oszcillatorikus Neuronhálózatok laboratóriumában végzett kutatás új terápiás lehetőségeket jelenthet a depresszió kezelésében. A Neuron folyóiratban közzétett tanulmány szerint az agyi gamma oszcillációk helyreállítása a szaglógumóban és az ahhoz kapcsolódó, a szaglás és az érzelmek feldolgozásáért felelős limbikus rendszerben képes lehet enyhíteni a depresszió tüneteit.

digital_future

2023. május 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című projektjének idén februárban indult Digitális jövő hírlevele megújult tartalommal jelentkezik.

SZTE_BTK

2023. május 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karán, 2023. május 10-én, szerdán fölelevenítik a professzori székfoglaló előadások hagyományát.

HMU2023_SZTE_students_nagykovet

2023. május 09.
1 perc

Japánban köszöntötték a Szegedi Tudományegyetemen végzett orvosokat. Az ünnepségen részt vett Prof. Dr. Rovó László az egyetem rektora és Dr. Fendler Judit az SZTE kancellárja is.

Ujabb_teruleten_kapcsolodik_be_az_urkutatasba_a_Szegedi_Tudomanyegyetem

2023. május 09.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetemen korábban is voltak űrkutatáshoz kapcsolódó projektek – például mikrogravitációban végzett kísérletek, illetve űr-orvoslással is foglalkozott az orvosi kar – most pedig az informatika területén, egy műholdon az űrbe juttatott eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói.

legendahantas

2023. május 08.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Milbacher Róbert: Legendahántás 50+1 tévhit a magyar irodalomban című művét.

TEA_tréning

2023. május 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem május 30-án és június 13-án kétnapos, személyes jelenléti formában zajló tréninget szervez a tanulási eredmények kialakításának és megfogalmazásának módszertana, a tanulási eredmény alapú tantárgyleírás fejlesztése iránt érdeklődő oktatók számára. Jelentkezési határidő május 15-e.

Szabad a flow

2023. május 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem oktatója, Prof. Dr. Józsa Krisztián a D012 Szabad podcastjének vendége volt.

doktori_kepzesek_nyilt_napja

2023. május 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Doktorandusz Önkormányzat szervezésében május 10-én, 12 órától Doktor Képzések Nyílt Napja lesz a Dugonics téri központi épületben. A program célja a doktori életpálya megismertetése a hallgatókkal és az egyetemen folyó doktori képzések népszerűsítése.

feny-napja-ELI

2023. május 08.
2 perc

A fény nemzetközi napja közeledtével idén is fény napi programokat rendez a szegedi ELI ALPS kutatóintézet és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete.

LHT_SZTE1200x370_

2023. május 08.
1 perc

Téged is vár május 11-én a Local Hero Tour helyi fordulója a Károlyi Mihály Kollégiumban! Májusban újra érkezik a Mastercard Local Hero Tour 2023, egy nagyszabású, egyetemek közötti gamer bajnokság. Két online bajnokságon és 8 helyszínen különleges offline programokon küzdenek meg egymással a legjobbak.

Alumni_uni_-_majus

2023. május 08.
2 perc

Május 11-én, 17:00 órakor, a Pivo Bár és Pizzériában Mocsári Bence, az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatója, többszörös magyar bajnok paraúszó és paratriatlonista és Dr. Harsányi Szabolcs Gergő, sportpszichológus, szakpszichológus, egyetemi adjunktus és a sport és motiváció kapcsolatát járja körbe az Alumni Uni – Tudásműhely következő, 21. előadásán.

Tóth Péter Lóránt

2023. május 08.
1 perc

Levelezések, versek, visszaemlékezések, legendás történetek repítik vissza a hallgatóságot a magyar irodalom legrövidebb ideig tartó, de legmélyebb barátságába 2023. május 11-én, 19:30-tól a Szegedi Pinceszínházban, ahol Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor (Pro Cultura Hungarica-díjas) adja elő Petőfi Sándor: ARANY JÁNOSHOZ című versét.

Reök Szeged

2023. május 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóit várja 2023. május 10-én, 10:00 és 18:00 óra között a Reök-Palota, ahová a belépés ezúttal ingyenes lesz!

Dr.Jojart_Ferenc_a_honap_Alma_Mater_tagja

2023. május 08.
8 perc

2023-ban a Goodwill Pharma nyerte a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Díját elismerésül az egyetemmel ápolt tudományos és szakmai kapcsolatáért, támogató hozzáállásáért, valamint kiemelt foglalkoztatójaként az itt végzett hallgatóknak. A vállalat és termékeinek neve ismerősen cseng mindannyiunk számára, de talán kevésbé ismert, hogy az alapító tulajdonosok az SZTE egykori hallgatói voltak. Április Hónap Alma Mater Tagja dr. Jójárt Ferenc.

Centenárium SZTE

2023. május 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem a 2021/2022-es tanévben ünnepelte alapítása 440., Szegedre kerülése 100. jubileumát, és megemlékezett Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 85. évfordulójáról is. Az évfordulók jegyében az intézmény történetéhez, rangjához, szellemiségéhez méltó irodalmi mű megalkotására hirdetett drámapályázatot. A három díjazott műből szerkesztett drámakötetet született, amelyet 2023. 05. 08-án, 18:00 órától a szegedi Reök-ben, az Egyetemi Tavasz programsorozataként mutatnak be.

IMG_9429-001

2023. május 08.
1 perc

2023. május 4-én az SZTE BTK Altajisztikai Tanszék vendége volt a Török Köztársaság magyarországi nagykövete, Gülşen Karanis, valamint Özkan Duman, a nagykövetség első titkára, Hilal Akarkamcı oktatási tanácsos, és Sedat Karaoğlu kereskedelmi tanácsos.

nyitokep

2023. május 08.
5 perc

Nyolc országból érkeztek nemzetközileg elismert szaktekintélyek, hogy előadást tartsanak a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Fogorvosok Egyesülete közös rendezvényén. A 16. SymposiumSzeged több mint tizenhat éves múltra tekint vissza, kezdetben kerekasztal-beszélgetésként indult, mára nemzetközi továbbképző rendezvénnyé fejlődött, amelyen idén csaknem 1000 szakember vett részt. Magyarország minden tájáról, illetve a környező országokból is érkeztek látogatók, hogy a fogorvostudomány legfrissebb kutatásairól, azok gyakorlati felhasználásáról értesülhessenek.

Nyito_Szent-Gyorgyi_himnusz_2

2023. május 05.
9 perc

Megihlette az alkotókat Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatójának, egykori rektorának alakja. Az SZTE centenáriumi ünnepségét megkoronázó himnikus zenemű hangfelvételén jelen voltunk, a lemez elkészült. Az egyetemi jubileumok alkalmából meghirdetett drámapályázat eredményét kihirdették. A 2023. május 8-i rendezvényeken fókuszba kerülő egyetemi himnuszról a zeneszerzőt, az egyetemi szimfonikus zenekar és az egyetemi énekkar vezetőit és egy hallgatót; a dobogós színdarabokról pedig a zsűri színháztörténész tagját kérdeztük.

Prof. Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK

2023. május 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar a 2022/23-as tanévben ünnepli kolozsvári alapításának 150. évfordulóját. Ezen alkalomból a kar Közjogi Intézete 2023. május 5-én id. Prof. Dr. Martonyi János életpályája és munkássága előtt emléküléssel egybekötött, emlékszoba-avatóval tisztelgett. Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, részt vett és előadott többek között Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 05.
3 perc

Az európai állampolgárság és az iskolai közösségek élete az észak-franciaországi Pont-Audemer-ből érkezett középiskolások két kulcstémája.

Dr. Szabó Nikoletta, SZTE SZAKK Neurológia

2023. május 05.
6 perc

Többek között erre a kérdésre is választ kaptunk Dr. Szabó Nikolettától, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának szakorvosától. Csak kevéssé köztudott ugyanis, hogy nemcsak a változékony időjárás, a stressz, vagy éppen az éhségérzet okozhat fejfájást, hanem a magas vérnyomás, a vérszegénység, sőt, a horkolás is. Hitekről és tévhitekről, a másodlagos fejfájás és migrén közötti különbségről, modern gyógymódokról és a migrén piercinghez hasonló alternatív megoldásokról kérdeztük Dr. Szabó Nikolettát.

Jóhangulat az Erasmus Student Network Szeged karaoke-estjén

2023. május 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Tavasz rendezvényei között az Erasmus Student Network Szeged énekelni várta a külföldi hallgatókat és magyarországi mentoraikat. A karaoke-est méltán az egyik legnépszerűbb program az ESN Szeged aktivitásában, hiszen az első énekesek, vagy duettek színpadra lépésével, zárásig folyamatosan jöttek a produkciók.

Deliága Éva

2023. május 05.
1 perc

Hétfőn este Deliága Éva gyermekpszichológus lesz a Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozatának következő előadója Szegeden, az IH-ban. Ezt az előadást minden pedagógus és szülő/nagyszülő részére jó szívvel ajánlják a szervezők.

10

2023. május 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem sportéletét egyre több kiemelkedő eredménnyel és a rendezvényeken való fellépéssel teszi színesebbé, színvonalasabbá az SZTE SZRSC PomPom Girls csapata. Legfrissebb eredményük egy dobogós helyezés a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságról.

Kulonleges_alkalom_ez_amikor_a_tudomany_a_muveszettel_talalkozik

2023. május 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete állandó fotókiállítást rendezett Dr. Fráter Loránd radiológus professzor digitális képeiből Mentett pillanatok címmel. Fráter Loránd digitális alkotásainak gazdag válogatását a hagyaték örököse, Sugataghy Ö. Jenőné adományozta az intézetnek.

Zaszlo_forgatas_

2023. május 04.
2 perc

A küzdősportok és a tánc színesítette a Szegedi Tudományegyetem egyedülálló sportos programsorozatát. A több éves múlttal rendelkező Aerobik Maraton után először került megrendezésre a Küzdő Maraton, amit a Tánc Maraton követett.

Loreal

2023. május 04.
1 perc

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság idén huszonegyedik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

MEFS_nyj

2023. május 04.
4 perc

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Közgyűlésén hagyományosan az oktatók egyetemi sportért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként, a MEFS által alapított díjakat is kiosztották. A Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Hajós Alfréd Aranyplakettje kitüntetést vehetett át Katona Zsolt, Szabó Andrásné pedig Elek Ilona Emlékérem az Egyetemi Sport Támogatásáért díjat kapott.

Mezosi_Gabor_professzor

2023. május 03.
3 perc

Prof. Dr. Mezősi Gábor, a Tanár. Kíváncsi, nagytudású, egyszerre kutató és pedagógus, a földtudományok doktora. A Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet professzor emeritusát munkája elismeréséül Akadémiai-díjjal, Lóczy Lajos Emlékéremmel és Pro Universitate-díjjal is kitüntették. Interjúnk apropóját legutóbbi kitüntetése, a Magyar Érdemrend Középkeresztje és a könyve nyomán megrendezett nemzetközi konferencia adta.

kkny

2023. május 03.
1 perc

Az SZTE Sportközpont által szervezett esemény lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző karok hallgatói megküzdhessenek egymással. Az idei döntő az SZTE JGYPK Száguldó Viperák és a TTIK Science Warriors csapatok között zajlott le, melyből a JGYPK csapata került ki győztesként.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek