Bezár

Hírarchívum

Kulonleges_alkalom_ez_amikor_a_tudomany_a_muveszettel_talalkozik

„Különleges alkalom ez, amikor a tudomány a művészettel találkozik” – állandó kiállítás nyílt Dr. Fráter Loránd képeiből az SZTE Biológia Intézetben

„Különleges alkalom ez, amikor a tudomány a művészettel találkozik” – állandó kiállítás nyílt Dr. Fráter Loránd képeiből az SZTE Biológia Intézetben

2023. május 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete állandó fotókiállítást rendezett Dr. Fráter Loránd radiológus professzor digitális képeiből Mentett pillanatok címmel. Fráter Loránd digitális alkotásainak gazdag válogatását a hagyaték örököse, Sugataghy Ö. Jenőné adományozta az intézetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Fráter Loránd radiológus professzor két cikluson át, 1991-1997 között volt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar elődintézményének rektora. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézetében mostantól különleges állandó kiállításon láthatók képei Mentett pillanatok címmel. A kiállítást Dr. Gácser Attila intézetvezető, Dr. Vinkó Tamás az SZTE TTIK közkapcsolati dékánhelyettese és Dr. Nátyi Róbert, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitotta meg.

Dr._Gacser_Attila_intezetvezeto

Dr. Gácser Attila az SZTE Biológia Intézet vezetője Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Különleges alkalom ez, amikor a tudomány a művészettel találkozik. Az itt kiállított képek is ezt képviselik, mert készítőjük kitűnő orvos és páratlan művész is volt egyben – kezdte megnyitó beszédét Dr. Gácser Attila.

Kiemelte, hogy intézetvezetőként büszke a kiállítás helyszínére, mert tudja, hogy az itt megforduló kollégák és hallgatók mindannyian értő szemlélői ezeknek a képeknek.

Dr._Vinko_Tamas_az_SZTE_TTIK_kozkapcsolati_dekanhelyettese

Dr. Vinkó Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati dékánhelyettese Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A kiállítás megnyitóján Dr. Vinkó Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati dékánhelyettese rendhagyónak nevezte a helyszínt és kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara a hat intézetével az egyik legnagyobb kar a Szegedi Tudományegyetemen, és ennek a nagyságnak az egyik legszembetűnőbb értéke a sokszínűség. E sokszínűség mellé Dr. Fráter Loránd képeinek hangulata és impulzivitása kiválóan illeszkedik, ezért Dr. Vinkó Tamás büszkeségét fejezte ki, hogy a Biológia Intézet falai adnak otthont a kiállításnak.


Dr._Frater_Lorand_kiallitas_az_SZTE_Biologia_Intezetben_galeria
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az eseményen a biológia tudományok csarnokában Pető Bence, az SZTE BBMK végzős gitár hallgatója, Dr. Bozóki Andrea növendéke két darabot adott elő a publikumnak.

Dr._Natyi_Robert_a_Bartok_Bela_Muveszeti_Kar_dekanja

Dr. Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora, az Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A kiállítás szakmai megnyitóját Dr. Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora, az Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitotta meg.

– Kiállítást a múzsák csarnokában képzelünk el, egy olyan szentélyben, ahol kifejezetten a művészetről beszélhetünk, de művészetről mindenütt beszélhetünk, mert a képeknek hatalma van. Hiszen láthatjuk, hogy a fehér falak hirtelen élővé váltak, és elementáris energiamezőt jelentenek, valamiféle viszonyítási pontot. Eddig ez az épület a tudomány csarnoka volt, de a tudomány és a művészet „rokon lelkek”, erre Fráter professzor úr is kiváló példa – kezdte Nátyi Róbert. Kiemelte, hogy művészetében nem is a digitális technika a rendhagyó, hanem sokkal inkább a témaválasztás. Olyan széles enciklopédikus műveltségre épít, amelyet a zenétől kezdve az irodalmon keresztül a filozófián át az utazás- és filmélményekig dolgozott fel képeiben – mondta Dr. Nátyi Róbert, aki univerzális emberként méltatta az alkotót.

Hajdu_Szabolcs_a_Frater_Lorand_Professzor_Alapitvany_kuratoriumi_tagja

Hajdú Szabolcs, a Fráter Loránd Professzor Alapítvány képviselője Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Szinergikus kapcsolat van a képek és az SZTE TTIK Biológia Intézet fehér falai között. Egy oktató és kutató intézet nemcsak a falakból, a gépekből és az eredményekből, hanem a szellemiségből is áll, amihez igazán hozzátartozik a tudományos és egyéb tevékenységekben is jeles alkotók emlékének őrzése a múló időben. Az emlékállításhoz hangzott el Hajdú Szabolcsnak, a Fráter Loránd Professzor Alapítvány kuratóriumi tagjának megnyitójában a professzor radiológusi hitvallása, ami minden időben igaz, és művészetét is átjárja:

– Egy adott probléma megoldására mindenkor a legalkalmasabb, de nem feltétlenül a legújabb módszert kell választani, mert a legkorszerűbb technika sem gondolkodhat helyettünk. A jó radiológus nem a szemével, hanem a fejévál lát, a jó radiogram nem egy kép, amit nézegetni kell, hanem egy könyv, amit el kell olvasni ahhoz, hogy megtudjuk a csattanót. Fráter Loránd művészete is mindig csattanóval zárult, rejtvény volt, amit nem elég megnézni, hanem meg is kell fejteni – zárta gondolatait Hajdú Szabolcs.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: „Különleges alkalom ez, amikor a tudomány a művészettel találkozik” Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek