Bezár

Hírarchívum

Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett

Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett

Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett

2023. május 10.
3 perc

Mi a közös a jó kávéban, a jó egyetemben és a Bocuse d'Or-ban? A tradíció és innováció. A Szegedi Tudományegyetem Évzáró TEA Time alkalmának keretein belül erről, és a hallgatóközpontú, minőségi oktatás irányelveiről beszélgettek a szervezők és érdeklődők – minőségi kávé mellett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szorgalmi időszak utolsó TEA Time alkalma impozáns helyen, az SZTE Központi épületében zajlott. Ide várta az Oktatási Igazgatóság azokat az érdeklődőket, akik bővíteni kívánták ismereteiket a tanulási eredmény alapú gondolkodásmód terén. A résztvevők közt vegyesen jelentek meg oktatók, dolgozók és hallgatók. A megnyitó előadás után kötetlen beszélgetés következett, amelyen a hallgatóközpontú oktatás bevált praktikáiról, kihívásairól és megoldásairól közösen diskurálhattak az SZTE polgárai.

Szakál Péter

Az évzáró alkalmat Szakál Péter oktatási igazgató nyitotta meg Fotó: Bobkó Anna

A „szemléletváltás” hívószóval fémjelzett évzáró alkalmat Szakál Péter oktatási igazgató nyitotta meg köszöntőjével és felvezető gondolataival, amelyek érzékeltették, hogy az SZTE mely lépéseivel biztosítja jelenleg is a hallgatóközpontú oktatást, kiemelve a TEA-szemléletű kurzusleírásokat, és az autonóm tanulói öntudatra bátorító Coursera for SZTE online platform lehetőségét. Az oktatási igazgató megemlítette továbbá, hogy a jövőben milyen célok mentén segíti az egyetem hallgatóit és oktatóit.

dr. Patyi Zsófia

dr. Patyi Zsófia, az SZTE Oktatási Igazgatóság oktatási főelőadója Fotó: Bobkó Anna

Az esemény címadása egyébként nem véletlen: a Coursera for SZTE platformján is nagy népszerűségnek örvendő Szemléletváltás című kurzus inspirálta az évzáró TEA Time alkalmat. Az eseményen dr. Patyi Zsófia, az SZTE Oktatási Igazgatóság oktatási főelőadója elmondta:

– A TEA Time és TEA House alkalmakkal - így ez erre a májusi, nyitott, interaktív gondolatébresztő kávéházi beszélgetésre is igaz- az SZTE célja az oktatási környezet minőségének, az oktatók és hallgatók motivációinak, és ezáltal a hallgatók tanulási eredményességének növelése egy olyan szemléletváltáson keresztül, amely mind az oktatói, mind a hallgatói jólétet, így az egyetem eredményességét és kiválóságát is szolgálja – mondta Patyi Zsófia.

Kovács-Jerney Ádám előadás közben

Kovács-Jerney Ádám az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs munkatársa Fotó: Patyi Zsófia

Az eseményen a minőségi ötletek mellett egy különleges kávét is bemutattak. A Casino Mocca mikropörkölő, kolumbiai kávéját Kovács-Jerney Ádám készítette el. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs munkatársa elmondta:

– A 2013-ban indult vállalkozás kávéjára azért esett a választásom, mert a filozófiájukban meghatározó a tradíció és az innováció. Az olasz tradíciókat és a kávé történelmét tisztelve innovatív eljárásokra törekednek, a pörkölés és az alapanyag kiválasztása és tisztelete mellett. Ahogy a TEA szemléletnél is közös pont, úgy a kávékészítésnél is elmondható, hogy nem kell lesöpörni az asztalról az előző ízlés eredményeit, hanem abból felhasználva újabb és jobb dolgot létrehozni – mondta Kovács-Jerney Ádám.

TEA - Tanulási Eredmény Alapú gondolkodás- és oktatásmódszertan

TEA - Tanulási Eredmény Alapú gondolkodás- és oktatásmódszertan iránt érdeklődők az Évzáró eseményen Fotó: Bobkó Anna

Patyi Zsófia azt is hozzátette, hogy a TEA-gondolkodásmód, a szemléletváltás és a motiváció az élet minden területén fontos. A kolumbiai kávékülönlegességet ízlelve pedig arról is szó esett, hogy az oktatással kapcsolatosan sem szabad elfogadnunk egy igazságot, úgy a kávézásban sem csak a méregerős fekete az úr, a nyitottság, az innováció, a minőség, az odafordulás és a kapcsolódás hihetetlenül fontos.

A Szegedi Tudományegyetem célkitűzése, hogy a hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés irányelveit, valamint az azokon alapuló tanulási eredmény alapú (TEA) gondolkodásmód sarokpontjait minden egyetemi polgár részére a legmegfelelőbb és legbefogadhatóbb módon ismertesse, különböző módszerekkel és eseményekkel. Ennek érdekében a 2022/2023. tanév II. félévétől az SZTE olyan programokat is kínál, amelyek során nemcsak tréningen vehetnek részt az oktatók, nemcsak előadást hallhatnak az érdeklődők a TEA szemlélet hasznosságáról, de kérdezhetnek is a rendelkezésre álló kollégáktól a heti rendszerességű open-office szolgáltatás keretein belül (SZTE TEA Time), valamint a havi rendszerességű kerekasztal-beszélgetések alkalmával (TEA House).

 

SZTEinfo

Borítókép: Hallgatóközpontú oktatás - Szemléletváltás egy kávé mellett Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek