Bezár

Hírarchívum

MEFS_nyj

SZTE-s oktatókat is díjaztak a MEFS közgyűlésén

SZTE-s oktatókat is díjaztak a MEFS közgyűlésén

2023. május 04.
4 perc

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Közgyűlésén hagyományosan az oktatók egyetemi sportért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként, a MEFS által alapított díjakat is kiosztották. A Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Hajós Alfréd Aranyplakettje kitüntetést vehetett át Katona Zsolt, Szabó Andrásné pedig Elek Ilona Emlékérem az Egyetemi Sport Támogatásáért díjat kapott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Április 28-án, pénteken a MEFS megtartotta éves Közgyűlését a MEFOB FESZTIVÁL keretében Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban. A Közgyűlést, melyen három napirendi pontot tárgyaltak, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke vezette le. A rendezvényen részt vettek Debrecen város vezetői, a MEFS és társ egyetemek vezetői és sportügyekért felelős delegáltjai.

A Szegedi Tudományegyetemet Prof. Dr. Zakar Péter, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont igazgatója, Hajdúné Dr. Petrovszki Zita , a JGYPK TSTI intézetvezetője, Katona Zsolt , a JGYPK TSTI oktatója és Fekete György, az SZTE stratégiai menedzsere képviselték.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség 2022. évi szakmai beszámolójában Juhász Péter, a MEFS főtitkára hangsúlyozta, hogy 2022-ben nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetközi egyetemi sport, a 2024-es Európai Egyetemi Játékok előkészületei révén. Együttműködés alakult ki az európai egyetemek sportszövetségével, az EUSA-val, továbbá a nemzetközi egyetemi sportszövetséggel, a FISU-val. A MEFS célja, hogy a 2023-as tisztújító közgyűlésen magyar tagja is legyen a FISU-nak, melyre az előkészületek már a 2022-es évben megtörténtek – emelte ki a főtitkár.

A 2022. évi Európai Egyetemi Játékokon 47 éremmel zárt a magyar egyetemi csapat. Az eddigi legnagyobb 417 fős csapatból a legtöbb hallgatót a TF adta, mely multisport eseményen a teljes rendezvény vonatkozásában Magyarország a képzeletbeli éremtábla 5. helyén zárt.

A 2022-es Egyetemi világbajnokságokról is érmekkel tértek haza (hosszúpályás gyorskorcsolya, evezés). Megrendezte a MEFS a 2024-es Európai Egyetemi Játékokra való felkészülésként, Miskolcon, az első MEFOB FESZTIVÁL-t, ahol 8 sportág képviseltette magát, több mint 1000 egyetemista sportoló részvételével. A MEFOB FESZT eredményei ide kattintva elérhetők.


Folytatódott az Universitas Kupa, az Egyetemi Túrasorozat és az EFOTT Fesztiválon a HÖOK-MEFS-EFOTT kooperációban 30 sportággal színesítettük a fesztivált.

2022-ben a MEFS bekapcsolódott EU-s projektbe is, mely fókuszában a Z generációs önkéntesek álltak.

Juhász Péter ismertette a 2023. évi szakmai programot is, amelynek lényeges eleme, összhangban a Hajós Alfréd Tervvel (HAT 3.0) a 2023-as év fókuszában versenysport területén a téli és nyári Egyetemi Világjátékok, a 17 Európai Egyetemek Bajnoksága áll.

A MEFS Közgyűlésén a MEFS által alapított díjakat is kiosztották, amelyekkel a szakemberek egyetemi sportért végzett kiemelkedő munkáját ismerik el. A Szegedi Tudományegyetem oktatói közül idén ketten kaptak díjat.

Hajós Alfréd Aranyplakettje díjat kapott Katona Zsolt, 1998-ban végzett a JGYTF testnevelés-rekreációszervezés szakán, 2002-ben okleveles gyógytestnevelő tanári végzettséget szerzett a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karán. Időközben 1998-ban úszás sportedző lett majd 1999-ben humánmenedzsment szakértő diplomát vehetett át a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Posztgraduális Karán. Sportolói pályafutása befejeztével az úszásoktatásban és úszásedzésben tevékenykedett budapesti, békéscsabai, makói és hódmezővásárhelyi egyesületeknél. 2001-től a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója. Tanári munkáját kiemelkedő pedagógiai hozzáértés és szakmai elkötelezettség jellemzi. Hallgatói a Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Úszó Bajnokságokon és a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóin számos kimagasló eredményt értek el. Katona Zsolt kiterjedt sportkapcsolatokkal rendelkezik itthon és külföldön. Sportszervezőként több hazai rendezésű egyetemi és úszás sportági világverseny szervezője volt. 2006-ban a szegedi Fallabda Egyetemi Világbajnokság, 2010-ben szintén Szegeden az Evezős Egyetemi Világbajnokság helyi szervezőbizottságának tagja, a két esemény operatív irányítója. 2007-2011 között a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnökségének tagja. 2016 óta 11 hazai rendezésű úszó világverseny aktív szervezője. A tavalyi Vizes Világbajnokság úszóversenyeinek versenyigazgató helyetteseként járult hozzá az esemény sikeréhez. Közel négy éven át a Magyar Úszó Szövetség Dél-Alföldi régiójának szakfelügyelőjeként , majd koordinátoraként is tevékenykedett.

Katona_Zsolt

2017-től a szegedi egyetemi sportot is szervező, illetve azt támogató Szegedi Rekreációs Sport Club elnöke. Több szakosztály sportolóinak versenyeztetését menedzseli. 2022. óta részt vesz a Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Program Dél-alföldi Régió módszertani szervezésében és segíti a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Úszó Szövetség programban való együttműködését.

Katona Zsolt jelenleg a SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatója és a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda ügyvezető igazgatója. Eddigi egyetemi oktatói és edzői munkája elismeréseként javasolták a Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi és Főiskolai sportért díjra.

 Szabo_Andrasne

Elek Ilona Emlékérem az Egyetemi Sport Támogatásáért elismerésben részesült Szabó Andrásné, a Szegedi Tudományegyetemen 1989. szeptember 1-én kezdte a pályafutását. 2002-től az SZTE Sportközpont testnevelő tanáraként dolgozik. Kimagaslóan végzi már közel 40 éve az egyetemi oktatást és a különböző rekreációs programok szervezését, megtartását, úgy mint- Alma Mater Weekend Sportnap, Jeges és Görkori estek, MEDIKUS KUPA, futóversenyek, Nemzetközi Egyetemi Sportnap. Szakterületei közé tartozik az aerobic, zenés kondicionálás, jégkorcsolya, görkorcsolya. 1998-tól a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének a tagja. Munkáját igényes, kulturált, etikus, és tárgyilagos értelmiségi hozzáállás jellemzi, törekszik a tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére. Segítségére mindig lehet számítani, lendülete, elhivatottsága pozitívan hat a munkatársaira, környezetére, hallgatókra, sportolni vágyókra!

A díjazottaknak gratulálunk!

SZTEinfo/Fekete György

Nyitókép: Hajdúné Dr. Petrvoszki Zita, Dr. Katona Zsolt és Fekete György a MEFS közgyűlésen, Fotó: Fekete György

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek