Bezár

Hírarchívum

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium Erasmus-diákjai az SZTE Gyakorló Gimnáziumának vendégei

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium Erasmus-diákjai az SZTE Gyakorló Gimnáziumának vendégei

2023. május 05.
3 perc

Az európai állampolgárság és az iskolai közösségek élete az észak-franciaországi Pont-Audemer-ből érkezett középiskolások két kulcstémája.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pont-Audemer normandiai kisváros Jacques Prévert gimnáziumának 15 tagú diákcsoportját látja vendégül ezen a héten az SZTE Gyakorló Gimnáziuma. Az Erasmus+ programra érkezett francia középiskolások és tanáraik annak nyomán választották a szegedi iskolát, hogy tavaly ősszel Csizmás Zsuzsanna, Kállai Csaba és Ruzsáli Zsolt, a gyakorló gimnázium franciatanárai Erasmus+ szakmai látogatáson jártak a Jacques Prévert gimnáziumban.

Pont-Audemer mindössze tízezer lakosú kisváros, de középiskolájába 1300 tanuló jár, nagyjából annyian, mint az SZTE gyakorlóba, mivel képzéseivel a tengerparti Eure megye többi településéről is vonzza a diákokat. A francia küldöttség maga választotta Szegedet, céljuk pedig az, hogy nemzetközi környezetben fejlesszék diákjaik angol nyelvű kommunikációját. Mivel az SZTE Gyakorló Gimnáziuma viszont éppen arra törekszik, hogy minél több francia anyanyelvi tapasztalatot nyújtson diákjainak, az egyezség az lett, hogy a program kiselőadásait a magyar diákok franciául, a francia diákok pedig angolul tartották. Közös volt viszont az Erasmus+ program célja, az európai állampolgársági gondolkodás fejlesztése, valamint az, hogy a diákok összehasonlítsák egymás iskolai életét, sajátosságait, hagyományait, és beszélgessenek az iskolai közösségi tevékenységekről.


A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium diákjainak látogatása az SZTE Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Bobkó Anna
A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium diákjai SZTE Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Bobkó Anna

Az SZTE Gyakorló Gimnáziumban a hét elején Dr. Dobi János igazgató köszöntötte a Pont-Audemer-i csoportot, a diákok pedig kölcsönösen bemutatták iskolájukat, szokásaikat, hagyományaikat, még kóstolni valót is hoztak régiójuk jellemző ételeiből. A Jacques Prévert gimnázium küldöttsége a héten ellátogatott az SZTE Egyetemi Frankofón Központjába, ahol olyan nem-EU állampolgárságú külföldi diákokkal találkoztak, akik francia nyelven Európa-tanulmányokat folytatnak a szegedi egyetemen. Itt meghallgatták Dr. Szász Géza egyetemi docens, az SZTE BTK Francia Tanszék vezetője egyórás összefoglalóját az 1945 utáni magyar történelem fordulópontjairól.

A francia diákok számára az európai állampolgársági tematikába beletartozott egy látogatás is az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságán, valamint a határkerítésnél és a mórahalmi videószobában. Másnap délután a szegedi városházán Tóth Károly önkormányzati képviselő és Nyéki Tamás, a művelődési osztály munkatársa fogadta a középiskolásokat, majd pénteken délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak. Szombaton a Jacques Prévert gimnázium középiskolásai részt vesznek az SZTE Gyakorló Gimnázium ballagási termeinek díszítésében, majd a szegedi Alliace Française-ben Éric Blin tiszteletbeli francia konzullal és Jérémy Floutier tanárral találkoznak.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium tervezi, hogy diákjai viszontlátogatást tesznek Pont-Audemer-ben, amint a diákok számára pályázni lehet az Erasmus+ részvételre. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola két évvel ezelőtt 5 évre szóló 100 tanári mobilitást nyert az Erasmus+ program pályázatán. Ebből a keretből tanévenként 20 tanár utazik nyelvtanulási, job shadowing vagy vendégtanítási programra az Európai Unóban.

Panek Sándor

A borítóképen: A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek