Bezár

Hírarchívum

nyitokep

A fogorvostudomány világsztárjai és csaknem ezer érdeklődő vett részt a 16. SymposiumSzeged fogászati konferencián

A fogorvostudomány világsztárjai és csaknem ezer érdeklődő vett részt a 16. SymposiumSzeged fogászati konferencián

2023. május 08.
5 perc

Nyolc országból érkeztek nemzetközileg elismert szaktekintélyek, hogy előadást tartsanak a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Fogorvosok Egyesülete közös rendezvényén. A 16. SymposiumSzeged több mint tizenhat éves múltra tekint vissza, kezdetben kerekasztal-beszélgetésként indult, mára nemzetközi továbbképző rendezvénnyé fejlődött, amelyen idén csaknem 1000 szakember vett részt. Magyarország minden tájáról, illetve a környező országokból is érkeztek látogatók, hogy a fogorvostudomány legfrissebb kutatásairól, azok gyakorlati felhasználásáról értesülhessenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Fogorvosok Egyesülete és az SZTE Fogorvostudományi Kara 2023. május 4-6-án Szegeden rendezte meg a Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban című konferenciáját, számos nemzetközi szaktekintély részvételével. A konferencia nyolc országból érkező, tíz világhírű előadója a fogászat számos területét képviselte a parodontológiától az esztétikai fogászaton át a gyermekfogászatig. A konferencia előadásai, workshopjai és kiállítótere az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ három szintjén kapott helyet, több mint 40 innovatív cég termékeit és szolgáltatásait is bemutatva. Az idei évben ezt kiegészítette a BMW megjelenése is, így a legmodernebb járművek tesztvezetésére is volt lehetősége az érdeklődőknek.

IMG_9502

A legmodernebb fogászati eljárásokat és eszközöket is bemutatták a kiállítók, Fotó: Bobkó Anna

A konferencia fő koncepciója az volt, hogy a hazai fogorvosok itthon is elérhető közelségbe kerülhessenek a szakma világszínvonalú képviselőivel, illetve, hogy a hazai fogorvosi felsőoktatásban résztvevő magyar és külföldi hallgatók egy díjmentesen hozzáférhető, kimagasló, örök élményt nyújtó szakmai esemény megélése után hagyják majd el az alma matert. A konferenciát megelőző napon, május 4-én igen népszerű hands-on kurzust tartott Tiziano Testori, a Harvard Egyetem oktatója.

Egymásnak adták át a pódiumot a szegedi konferencián a világ legismertebb fogászati szakemberei. Az előadók között ott volt Andrea Mombelli, aki 1999 és 2019 között a Genfi Egyetem Fogászati Klinikáján a Parodontológiai Osztály igazgatója volt. A Svájci Parodontológiai Társaságnak, kétszeres elnöke, kollégáival együtt úttörő szerepet, vállalt a periimplantitis diagnózisát, etiológiáját és terápiáját érintő kutatásokban. Nevéhez számos, a parodontitis és periimplantitis antimikrobiális terápiájának optimalizálását célzó klinikai vizsgálat fűződik.

IMG_9491

Andrea Mombelli előadására is zsufolásig megtelt a JATIK konferencia terme, Fotó: Bobkó Anna

Munkásságáért különféle elismerésekben részesült: 2019-ben az IADR Kiemelkedő Tudós Díját nyerte el, a parodontális betegségek kutatásáért, 2020-ban pedig az EFP ismerte el hasonlóképpen. Népszerű előadásának fókuszában a BIOFILM és annak jelentősége állt.

IMG_9504

A kiállítók és a résztvevők számára is hasznos volt a konferencia, Fotó: Bobkó Anna

Gitana Rederiene az Európai Fogászati Higiénikusok Szövetségének elnöke, valamint a Litván Fogászati Higiénikusok Szövetségének alapítója és jelenlegi elnökének fő kutatási témája a dentálhigiénikusok szakmai csoportjának felhatalmazása és szerepük tisztázása a szájegészségügyi politika alakításában. Gyakorló dentálhigiénikus az egyetemi klinikán, valamint rendszeresen tart kurzusokat és előadásokat a továbbképzés érdekében különböző témákban országos és nemzetközi szinten. Gitana Rederiene előadását Fogászati higiénikusok Európában: navigáció a szakma jövője felé címmel hallhatták a résztvevők.

A Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban című konferencia előadóinak bemutatása és az előadások ismertetése erre a linkre kattintva érhető el.

dr. Varga-Bajusz Veronika

dr. Varga-Bajusz Veronika beszédet mond a szegedi konferencián, Fotó: Bobkó Anna

Az esemény második napja ünnepélyes megnyitóval indult, amelyen dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is beszédet mondott; ebben kiemelte Klebelsberg Kunó és Szent-Györgyi Albert szegedi munkásságának jelentőségét, illetve kitért az SZTE Nobel-díjas korábbi rektorának szellemi örökségére is, amelyet a konferencia résztvevői méltó módon ápolnak. A megnyitón részt vett Dr. Fendler Judit, az SZTE Kancellárja, valamint Prof. Dr. Baráth Zoltán, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja is.

IMG_9439

A megnyitó kulturális műsorral indult, Fotó: Bobkó Anna

– Egyetemünk elkötelezett híve a legmagasabb szintű gyógyításnak, a legmodernebb gyógyítási technológiák, eljárások fejlesztésének, megismertetésének és elterjesztésének. Három napra Szeged a világ fogászati fővárosa, központja. Kiválóságra törekszünk minden missziónkban: az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban. Ez a rendezvény mindhárom területen kiemelkedő és jelentős. Célunk az is, hogy összekössük az elméleti tudás képviselőit a gyakorlati felhasználókkal, vagyis az egyetemi tudásbázist az ipari, piaci, gazdasági szférával. Várhatóan 2023 év végén a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar egy új és impozáns, a 21. századnak megfelelő épületbe költözik. Bízom benne, hogy a következő konferencia alkalmával már ott is találkozhatunk – mondta el a megnyitón a kancellár.

Dr. Fendler Judit

"A szépség és az egészséges fogsor ugyanúgy elválaszthatatlan egymástól, mint az SZTE és a Fogorvostudományi Kar" mondta Dr. Fendler Judit a megnyitón, Fotó, Bobkó Anna

A rendezvényen adta át a Magyar Fogorvosok Egyesülete a Fogorvosi Szemle fiatal szerzőinek publikációs munkája fellendítése céljával meghirdetett Körmöczi-pályadíjat, a Bánóczy Jolán-emlékérem és -jutalomdíjat, valamint ebből az alkalomból írták alá a Magyar Fogorvosok Egyesülete és kiemelt pártolói közötti együttműködési megállapodásokat.

– A SymposiumSzeged történetében először úgy határoztunk, hogy legfontosabb segítőink, a dentálhigiénikusok és asszisztensek eddigi félnapos képzését egész naposra bővítjük, lehetőséget adva ezzel az ő tudásuk alapos frissítésre is. Megtiszteltetés számunkra, hogy e jeles eseményt a szájüregi bakteriológia egyik legkiválóbb világklasszisa, Mombelli professzor nyitotta meg. Kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk azt is, hogy az Európai Dentálhigiénikusok Egyesületének elnöke, Gitana Rederiene is elfogadta meghívásunkat, aki lehetőséget ad a hazánkon kívüli európai országokban zajló szakterületi működés megismerésére. A pénteki és szombati nap előadói palettája a hagyományokhoz híven a szakma leghíresebb képviselőit sorakoztatta fel, hogy megosszák a legfrissebb ismereteket a hallgató közönséggel – hangsúlyozta Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE oktatója, a konferencia és a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

Dr. Nagy Katalin

Prof. Dr. Nagy Katalin a konferencia és a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, Fotó: Bobkó Anna

A szervezők a szakmai programok mellett lehetőséget biztosítottak a kötetlen ismerkedésre, a város és az egyetem felfedezésére. A rendezvényen - a korábbi tapasztalatok alapján, - gyakran alakulnak ki új ismeretségek, amelyek későbbi szakmai együttműködések során válnak gyümölcsözővé.

SZTEinfo

Nyitókép: Több, mint 40 kiállító vett részt a szegedi fogászati konferencián,Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek