Bezár

Hírarchívum

Nevtelen_terv4

Az SZTE is csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz – Egyetemista mentorok jelentkezését várja az intézmény

Az SZTE is csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz – Egyetemista mentorok jelentkezését várja az intézmény

2021. február 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem február 4-én csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott „Tanítsunk Magyarországért” programhoz. A kezdeményezés célja, hogy a mentornak álló egyetemisták segítsék a kistelepüléseken élő általános iskolásokat tanulmányaik sikeres elvégzésében, és képességeik, lehetőségeik maximális kihasználásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csatlakozásról a felek együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten február 4-én. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstartégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a program alapítója az esemény online tájékoztatóján úgy fogalmazott: a Tanítsunk Magyarországért programot azért indították el, mert hisznek abban, hogy minden gyermek képességeinek és készségeinek megfelelő szakmát, hivatást választhat, függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján él. Rámutatott: az a cél, hogy az elkövetkező években a vidéki kistelepüléseken élő minden hetedik-nyolcadik osztályos általános iskolás tanuló kapjon maga mellé egy egyetemista mentort, aki segíti az általános iskola befejezésében, a továbbtanulásban. Ez mintegy kétezer egyetemistát és tízezer általános iskolást jelent, a cél elérése tehát nem lehetetlen - mondta.

 

A lehetőségek által kinyílik a világ


Az államtitkár szerint a program 2018 decemberi indítása óta egy szintet már lépett. Az indulásnál bevont négy egyetem (a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci, a Nyíregyházi és a Debreceni Egyetem) 188 hallgatója 796 diákot mentorált 35 településen. A 2020-as őszi félévben a járványhelyzet ellenére már hét egyetemről kerültek ki hallgatók összesen 377-en, akik 1633 általános iskolást mentoráltak 58 településen. Ahhoz, hogy az elkövetkező években minden hetedik-nyolcadik osztályos diák kapjon mentort, aki kinyitja számára a világot, több egyetemistára és országos lefedettségre, több egyetem bevonására van szükségük.


Az államtitkár kulcstényezőnek nevezte a mentorok számának növelését, a Szegedi Tudományegyetem oktatási tevékenysége e téren mintaértékű. A toborzás február 15-ig tart, az SZTE eredményei már most önmagukért beszélnek, hatszázan jelentkeztek az intézményből - hangoztatta.


Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora kiemelte: annak ellenére, hogy csak a második körben csatlakozott az intézmény a programhoz, jó tanulója lesz annak. Az SZTE mint a régió fő tudományos központja, és a gazdasági fejlődés alapja fontos szerepet tölt be - hangsúlyozta. Hozzátette: a program olyan erőforrásokat von be, amelyek eddig elkerülték a figyelmet.


A Tanítsunk Magyarországért programot 2018 decemberében azért indították útjára, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településeken élő fiataloknak tizennégy éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés. A tapasztalatok szerint ugyanis leginkább ezek felelősek a középiskolai lemorzsolódásért.


Ösztöndíj jár a segítő szándékért


A Szegedi Tudományegyetem tehát várja a hallgatók jelentkezését az országos program egyetemi mentorcsapatába. A programban egyetemistaként két egymásra épülő kurzus keretein belül segíthetik a jelentkezők a diákokat tanulmányaikban és mutathatják meg nekik a lakóhelyükön túli izgalmakat és lehetőségeket: állatkertet, múzeumokat, iskolákat és vállalkozásokat – hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak.


Mit kínál az egyetemi hallgatónak a program? Havi 30.000 forint ösztöndíjat a második felkészítő kurzus kezdetétől. További havi 10.000 forintot, melyet a gyerekekre, közös programokra költhetnek a jelentkezők. Ingyenes utazási lehetőséget a Volán és a MÁV járatain. Részvételt táborokban, kirándulásokon, közös programokon. Támogató közösséget. Kistelepülésen élő iskolások támogatását. Az SZTE különböző karainak kiváló oktatói által tartott tartalmas felkészítőprogramot, tudást és felkészültséget az esélyegyenlőségi tevékenységek területén.


Kik jelentkezhetnek?


Az SZTE minden karáról olyan alap- vagy mesterszakos, nappali tagozatos hallgatók, akiknek még legalább három félévük van az SZTE-n magyar nyelven folytatott tanulmányaik befejezéséig, és nem a doktori képzésben tanulnak.


A jelentkezés menete és a mentorrá válás folyamata


A csatlakozás előfeltétele a Tanítsunk Magyarországért 1 (TM1) nevű szabadon választható egyetemi kurzus elvégzése, melynek teljesítése után a következő félévben (TM2-es kurzus) már aktív mentorként vehet részt a programban a jelentkező. Az intézmény várja azoknak a hallgatóknak a jelentkezését a TM1 kurzusra, akik elkötelezettek amellett, hogy másoknak segítsenek, és ők maguk is fejlődjenek, tanuljanak. A TM1-es kurzus megtalálható a Neptunban: Tanítsunk Magyarországért – mentorprogram 1. felkészítő kurzus Neptun kód: XA0021-TaMoM_1 A 2 kredites kurzust a 2020–2021-es tanév tavaszi félévében szombatonként, három alkalommal, tömbösítve tartják az oktatók.


A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével valósul meg, helyben, az SZTE Junior Akadémia koordinálásával.

További információk: https://juniorakademia.szte.hu/ Érdeklődés: tm@szte.hu

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek