Bezár

Hírarchívum

pexels-cup-of-couple-6177677

Marad az online oktatás a tavaszi félévben is

Marad az online oktatás a tavaszi félévben is

2021. február 12.
2 perc

Folytatódik a digitális oktatás a Szegedi Tudományegyetemen a novemberi kormányrendelet oktatásra vonatkozó rendelkezései alapján. A 2020/2021-es tavaszi félév is ugyanúgy, online formában indul, ahogy az őszi félév zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar kormány továbbra is fenntartja az egészségügyi veszélyhelyzet során kiadott korábbi intézkedéseit, ezért a 2020/2021. tanév tavaszi félévében is folytatódik az online oktatás.  

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 14. §-a értelmében főszabályként „az oktatás digitális oktatás keretei között folytatható”, tehát az oktatás az új félévben is alapvetően online, távolléti módon folyik.

A fenti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy indokolt esetekben (a kizárólag jelenléttel megtartható kurzusok, gyakorlatok, számonkérések esetén), a miniszter felmentést adjon a digitális (online, távolléti) oktatás alól. Így egyes tárgyak vagy számonkérések esetén (a korábbi félévhez hasonlóan), kivételesen, fizikai jelenléti oktatás is folyhat. Ezekről az illetékes kar tájékoztatja majd a hallgatókat.


Amennyiben a kormány a félév folyamán a korlátozások enyhítéséről vagy eltörléséről rendelkezik, az ennek hatására esetlegesen módosuló oktatási rendről minden hallgatót tájékoztat az SZTE Oktatási Igazgatósága.


A távoktatás hivatalos platformja továbbra is a CooSpace. Az egyetem hallgatói elsősorban az egyes kurzusok színterein tájékozódhatnak a megváltozott követelményekről és teljesítendő feladatokról. A CooSpace színterei összekapcsolják az adott kurzus hallgatóit és oktatóit, melynek köszönhetően a kapcsolattartás és a közös munka is könnyebb lesz. A CooSpace-re a Neptun vagy a korábbi ETR azonosítóval lehet belépni.


A külföldi hallgatóknak a félév kezdetére személyesen meg kell érkezniük Szegedre, ha ezt a képzés jellege indokolja. Számukra kollégiumi elhelyezést biztosít a Szegedi Tudományegyetem (a rektorhoz címzett, de a kollégium igazgatójához beadott kérvénnyel). 


Ha a külföldi hallgató a Covid-járvánnyal kapcsolatos problémák miatt nem tud időben megjelenni, az március 15-ig igazolt hiányzásnak minősül. Erről hivatalos dokumentumot kell bemutatnia az érintettnek, ezután pedig gondoskodnak arról, hogy a hallgató becsatlakozzon a félévbe.  Március 15-ét követően a félévbe való becsatlakozás már hivatalos igazolással sem lehetséges. A kar dékánja azonban ekkor is engedélyezheti a félév teljesítését, ha a jelenléti oktatást igénylő órákat ezt követően tömbösítve tartják, és a hallgató a távolléti oktatási rendben tartott órákon online módon részt vett.


A nem jelenléti, hanem távolléti oktatási rendben folyó tanulmányok esetén a félév megkezdéséhez nem feltétel a Szegeden való megjelenés. Fizikai jelenléttel az egészségügyi veszélyhelyzet alatt csak az illetékes miniszter által a tavaszi félévre engedélyezett kurzusok esetén folyhat képzés.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek