Bezár

Hírarchívum

pexels-fauxels-3183150

Online versenyeztek a középiskolás csapatok az SZTE ÁJTK-n

Online versenyeztek a középiskolás csapatok az SZTE ÁJTK-n

2021. február 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2021. január 15-én hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a jogtörténet és a történettudományok iránt érdeklődő középiskolai tanulók számára a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt. A rendezvény a Kar egykor volt kiváló jogtörténészének, Both Ödönnek (1924-1985), oktatói és kutatói munkássága előtt állít emléket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sikeres rendezvényt – a járványügyi előírásokra tekintettel – az egyetem CooSpace rendszerében bonyolították le a szervezők.


A versenyen két fordulóban hét középiskola csapata mérte össze tudását. A három fős csapatoknak az első fordulóban egy köztörténeti tesztet kellett megoldaniuk, míg a második fordulóban egy speciális prezentációs technika – az úgynevezett Pecha Kucha – formájában, egy adott témából kellett referátumot tartaniuk, amelyet a Kar jeles oktatóiból álló bírálóbizottság értékelt. A bírálóbizottságban helyet foglalt Prof. Dr. Görög Márta (a Kar dékánja, a Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetője), Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária (a Magyar Jogtörténeti Tanszék vezetője), Prof. Dr. Balogh Elemér (az Európai Jogtörténeti Tanszék vezetője), Dr. Kiss Barnabás (a Közjogi Intézet egyetemi docense) és Dr. Varga Norbert (általános dékánhelyettes, a Magyar Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense).


kozos_fenykep2_megvagott_1_580x4071


Valamennyi versenyző csapat komoly felkészültségről tett tanúbizonyságot, s közülük a verseny során elért pontszámok alapján:


I. helyezést ért el a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikus és Kollégium csapata (Bartus Levente, Német Dániel, Szabó Zoltán, a felkészítő szaktanár: Kocsis Szilvia). Az első helyezett csapat 150.000 forint összértékű tárgynyereményben részesült ajándékutalvány formájában. Emellett az első helyezett csapat tagjai közül azok, akik a felsőfokú tanulmányaikat a 2021/2022-es vagy a 2022/2023-as tanév őszi félévében az SZTE ÁJTK bármely szakán, nappali tagozatos hallgatóként kezdik meg, további egyszeri, egyösszegű 100.000 forintos támogatásban részesülnek.


II. helyezést ért el – megosztva – a makói József Attila Gimnázium csapata (Igaz Dániel, Németh Viktória, Szűcs Lili, a felkészítő szaktanár: Varga Bálint) és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium csapata (Baranyi Balázs, Hornyák Alex, Gachályi Gergő, a felkészítő szaktanár: Pengőné Cseh Ildikó). A második helyezett csapat 90.000 forint összértékű tárgynyereményben részesült ajándékutalvány formájában.


5_580x326


III. helyezést ért el a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium csapata (Muhari Márton Manó, Papp Kende, Molnár Adrienn, a felkészítő szaktanár: Károlyi Attila). A harmadik helyezett csapat 60.000 forint összértékű tárgynyereményt kapott ajándékutalvány formájában.


A díjazott csapatoknak, illetve valamennyi versenyző diáknak ezúton is gratulálunk!


Az SZTE ÁJTK a Both Ödön Emlékversenyt a 2022-es évben is meghirdeti és örömmel várja a 11. és 12. évfolyamos tanulókból álló három fős csapatok jelentkezését az ország valamennyi középiskolájából.


capture_20210127_104411_5000x75


„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – A jogi kari hallgatók és a középiskolás diákok bevonása az egyetemi tudományos életbe (SZTE-ÁJTK) című, NTP-HHTDK-20-0068 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek