Bezár

Hírarchívum

ergometer

Országos csúccsal lett bajnok hallgatónk, Daka Zsófia

Országos csúccsal lett bajnok hallgatónk, Daka Zsófia

2021. február 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen pedagógusnak tanuló evezős olyan időeredménnyel lett országos bajnok, ami több, mint tíz másodperccel jobb, mint a korábbi korosztályos rekord. Az SZTE hallgatói közül más is dobogóra állhatott a magyar bajnokságon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az evezősök télen sem pihennek. A sporteszköz, amit a leggyakrabban használnak ebben az időszakban, az ergométer. Ez a gép majdnem tökéletesen olyan terhelésre, mozgásra készteti a sportolókat, mint a hajójuk. Ráadásul látványosan követhető a virtuálisan megtett táv, így az ergo-versenyek mindig izgalmasak.


Nem volt ez másként a 31. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokságon sem, ahol az „igazi” vízen vívott csatákhoz hasonlóan, szintén a 2000 méteres távon feszültek egymásnak a sportolók. Különbség volt viszont a korábbiakhoz képest az az időeredmény, amivel a 23 év alatti hölgyek versenyét megnyerték. Daka Zsófia, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának hallgatója, a korábbi 7:04-es rekordot több, mint tíz másodperccel javította meg: az új országos csúcs 6 perc 53 másodperc!


Daka_Zsofia_SZTE_JGYPK


Daka Zsófia a versenyt követően nyilatkozott honlapunknak.


„Nagyon örülök az eredményemnek, mert két éve vártam már ezt az áttörést a korábbi evezőgépes szintjeimhez képest. Most jön annak az ideje, hogy ezt a fizikai teljesítményt „átrakjam” a vízre. Április közepéig van időm, hogy felkészüljek egypárevezősben és a válogató versenyen bizonyítsam képességeimet. Azon a versenyen dől el, hogy indulhatok-e az U23-as világbajnokságon, de feltétlenül szeretném a Szegedi Tudományegyetemet képviselni az Európai Egyetemi Játékokon Belgrádban!”


Felállhatott a dobogóra egy másik szegedi egyetemista, Király Csaba is, aki ugyanennek a korosztálynak a férfi szakágában lett bronzérmes. Az MVM Szegedi Vízisport Egyesület versenyzőit Dani Zsolt készítette fel. A szegedi klub színeiben több SZTE-s hallgató is elindult a versenyen.


Az SZTE hallgatóinak eredményei az országos bajnokságon:


Daka Zsófia (Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) NŐI U-23-as korcsoport: I.hely, új csúccsal

Király Csaba (Természettudományi és Informatikai Kar) FFI U-23-as korcsoport: III. hely

Duboviczki Marcell (Állam- és Jogtudományi Kar), FU-23 korcsoport: V.hely

Király Miklós (Állam- és Jogtudományi Kar) U23-as korcsoport: VI. hely

Mihalovits András (Mérnöki Kar), U23 15. hely


ergometer


A versenyzők hamarosan már a vízen és a hajókban folytatják a felkészülést. Bár a járvány ezt is befolyásolhatja, a terv az, hogy az egyetemisták részt vesznek a júliusi EU GAMES-en (Európai Egyetemi Játékokon) is, Belgrádban. Az U23-as világbajnokság a szerb regatta előtt, a hazai országos bajnokság pedig az azt követő héten lesz.


Hallgatóinknak gratulálunk és további sportsikereket kívánunk!


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: MVM Szeged VE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek